Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΙΣΜΟΣ




Τον όρο τον έχει χρησιμοποιήσει  ο Πέτρος Τατσόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του, στο οποίο γράφει για την κοροϊδία των πιστών με το «θαύμα» της αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα. Σχετικά με το θέμα έχω γράψει στο παρελθόν το ποστ H ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΑΓΙΟ» ΦΩΣ
Όμως, όπως γράφει ο Κοραής, ήδη από το 1826, κατανοούσε την δυσκολία να παραδεχτεί την απάτη η Εκκλησία της Ελλάδας: Ή νομίζεις εύκολον μετά μακράν και πολύχρονον πλάνην, να φανερώσεις εις τους πλανημένους ότι εθαυματούργεις δια να τους πλανάς;


Την αποκάλυψη της απάτης τεκμηριωμένα, όπως έχω ήδη γράψει στο παραπάνω ποστ , την έχει κάνει με το βιβλίο του «Λύτρωση –περί του Αγίου Φωτός» ο Δημ. Αλικάκος.
Το Πατριαρχείο αντί να παραδεχτεί την απάτη ή έστω να σιωπήσει απείλησε με προσφυγή στην δικαιοσύνη , στην δε Ελλάδα έγινε και η πρώτη μήνυση στον συγγραφέα για προσβολή του θρησκεύματος και διασπορά… ψευδών ειδήσεων!
Όσοι πιστοί παρακολουθούν την λειτουργία στην εκκλησία έχουν ακούσει τον ιερέα να λέει «Άνω σχώμεν τάς καρδίας» και όπως εξηγούσε ο Καντιώτης αυτό σημαίνει Να υψωθούμε κ’ εμείς με φτερά αετού, να πετάξουμε στον πνευματικό ουρανό..




Όμως οι πιστοί μιας  και δεν μπορούν να υψωθούν και να πετάξουν με φτερά αετού, προτιμούν να σέρνονται στο χώμα και τις πέτρες, όπως γίνεται στην Παναγία της Τήνου, όπως με απολαυστικό τρόπο περιγράφει ο Σταμάτης Φασουλής στο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ! ή να ξαπλώνουν σε αυτό, ο ένας πάνω στον άλλο, για να περάσει από πάνω τους κάποιο λείψανο αγίου.



Ο πιστός όμως για να ευχαριστηθεί την πίστη του θέλει να προσκυνήσει κάποιο  απτό πράγμα που να μπορεί να το δει.


 Έτσι περιφέρονται ανά την επικράτεια κεφάλια, χέρια, πόδια, κόκκαλα κτλ αγίων υπαρκτών και ανύπαρκτων, όπως πρόσφατα έγινε με την υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους του  λείψανου της αγίας  Βαρβάρας (σχετικά στο ποστ μου  Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)
Τεράστια δε επιτυχία σημείωσε και η περιφορά μιας από τις ζώνες της Παναγίας, από την πλούσια γκαρνταρόμπα της, όπως γράφω και στα σχετικά ποστ  ΜΗΠΩΣ Η ΒΡΑΚΟΖΩΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ  ΕΥΡΟΖΩΝΗ; ..., ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ και  Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ ΕΦΡΑΙΜ


Μπορούσε επίσης να μην έχουν εισπρακτική επιτυχία η επίσημη υποδοχή στον Βόλο των δώρων των Μάγων στον Χριστό;
Ο θρησκευτικός τσαρλατανισμός έχει και εποχιακές εξάρσεις!
Μία από αυτές είναι και η περίοδος πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις που κυκλοφορούν στις εκκλησίες και αγιασμένα στυλό για σίγουρη επιτυχία του υποψηφίου σε αυτές!



Όπως όμως και στην κοσμική ζωή έτσι και στην θρησκευτική η μόδα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Έτσι οι πιο καινούργιοι άγιοι είναι και πιο δημοφιλείς για τι σε αυτούς εναποτίθενται και οι ελπίδες των πιστών για την εκπλήρωση κάποιας επιθυμίας τους μιας και πολλοί από παλιότερους δεν τους την εκπλήρωσαν.
Ο άγιος της μόδας σήμερα στην χώρα μας είναι ο Άγιος  Παΐσιος.
Έτσι έχουν εκτεθεί για προσκύνημα οι παντόφλες του, τα γυαλιά του και το τελευταίο απόκτημα ένα κάστανο που είχε βράσει ο ίδιος !




Ελπίζω πως ο θρησκευτικός τσαρλατανισμός με τον άγιο δεν θα προχωρήσει σε κωμικές καταστάσεις όπως περιγράφονται στο σατιρικό ποιήμα ΤΟ ΕΣΩΒΡΑΚΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΥΦΩΝΟΣ !
Επειδή όμως δεν μπορεί μόνο οι μεγάλες εκκλησίες που εμφανίζονται  τα παραπάνω,  να μαζεύουν τον οβολόν των πιστών, αναγκάζονται και οι μικρές να ανακοινώνουν πως αιφνιδίως κάποια εικόνα τους, συνήθως της Παναγίας, άρχισε να δακρύζει οπότε είναι σίγουρο πως ένα πλήθος πιστών θα τρέξει να την προσκυνήσει και να αφήσει στο παγκάρι το κατιτίς του.


Ποιο ευφάνταστοι δε παπάδες διαπιστώνουν πως στα ασφουγκάριστα μάρμαρα του ναού εμφανίζεται μια θαυματουργή  εικόνα!




Πρόσφατα δε ο θρησκευτικός  τσαρλατανισμός οδηγεί τους πιστούς να σέρνονται και να περνούν μέσα από μια τρύπα σε ένα εκκλησάκι στο Ναύπλιο για δεχτούν την θεία ευλογία οι δε γυναίκες ευγονία (μιας και μόνο οι γυναίκες είναι πάντα η αιτία για την μη απόκτηση παιδιού)  !



2 σχόλια:

  1. 🇬🇷🇬🇷🇬🇷
    1982
    νομίζω αγνοείς τον ανθρώπινο ψυχισμό

    έστω και αν όλοι ξέρουμε ότι είναι τσαρλατάνοι
    τους έχουμε ανάγκη

    παράδειγμα
    ακόμα και αν ξέρεις πως γίνεται ένα κόλπο στο τσίρκο
    παρόλα αυτά το βλέπεις και σ'αρέσει

    δηλαδή είναι ματαιο να επιτίθεσαι στους τσαρλατάνους

    αγνοώντας την εσωτερική μας ανάγκη
    να πιστεύουμε σε αυτούς
    αλλά όπως θες ..
    2000 χρόνια οι τσαρλατάνοι
    όλων των θρησκειών
    ακόμα και του φακιρη Ινδού άντεξαν

    γιατί είναι η εσωτερική μας ανάγκη για τσαρλατάνους
    εμείς τους συντηρούμε.
    Όπως τον άγιο βασιλη
    ας είναι ψεύτικη εμπορική γιορτή
    στην ουσία πας κόντρα στον εαυτό σου
    αντί να απολαύσεις τον τσαρλατανισμο....
    επιτίθεσαι..
    Εσύ χαλάς τη διάθεση σου

    εμένα μαρεσει το τσίρκο
    οι τσαρλατάνοι
    ο Άγιος Βασίλης
    ο Ινδός γκουρού
    osho...maharisi
    sadhguru...
    🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷
    1982
    κακως επιτίθεσαι
    σε αφελής πιστούς

    αν έχουν την ανάγκη
    να προσκυνάνε τις παντόφλες του Αγίου παισιου
    αστούς
    η να σέρνονται στην Τήνο

    αστούς
    εμένα δε με ενοχλεί
    πλάκα έχει

    ίσως και εσύ θα έπρεπε να συρθεις στην Τήνο
    να δεις τον χαβαλέ από κοντά
    μην είσαι σκληρός με τους αφελής

    η κοινωνία χρειάζεται τους αφελής
    γιατί γεμίσαμε μόνο μαφιόζους
    λαμόγια και ψευτομαγκες και χούλιγκανς

    όποτε άσε και μερικούς αφελής να υπάρχουν
    δεν πειράζει
    δε κάνουν κακό....
    🇬🇷🇬🇷🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή