Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕ ΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΙΑ!



Μια προσοδοφόρος ενασχόληση της εκκλησίας είναι η ενασχόληση με τα λείψανα. Ήδη από το 1806 στην Ελληνική Νομαρχία του Ανωνύμου του Έλληνος περιγράφεται πως διάφοροι καλόγεροι περιφέρονται για να συλλέξουν χρήματα και ο τρόπος τους είναι άξιος γέλωτος ενταυτώ και δακρύων. Αυτοί έχουν εν κιβωτίδιον γεμάτον από ανθρώπινα κόκκαλα και κρανία ακέραια, τα οποία ασημώνοσι, και έπειτα ονοματίζουσιν, άλλα μεν του Αγίου Χαραλάμπους και άλλα του Αγίου Γρηγορίου. Έν ένί λόγω, δεν αφήνουν άγιον, χωρίς να έχουν μέρος από τα κόκκαλα του.
Γράφει δε επίσης: Έγώ, έως τώρα βέβαια ,είδα έως τέσσαρας κεφαλάς του Αγίου Χαραλάμπους…
Ο Κυριάκος Σιμόπουλος  («Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα», τ.Α΄.) κατέγραψε επίσης 26 κάρες του αγίου Ιουλιανού, 10 του Ιωάννη του Βαπτιστή, 6 του Αγίου .Αντρέα, 37 σώματα του αγίου Παγκρατίου, 6 κάρες του αγίου Ιγνατίου και αμέτρητα χέρια και πόδια του, παρ’όλο που το συναξάρι του λέει πως έγινε βορά των θηρίων.
Ο Ιωάννης Χρυσόστομος (349-407), είναι ένας από τους 3 Ιεράρχες, άγιος από τους καθολικούς και τα Λουθηρανικά και Αγγλικανικά δόγματα και κατατάσσεται στους μεγάλους πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η παραπάνω εικόνα του είναι από ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία.
Σήμερα σε 4 διαφορετικά μέρη υπάρχουν 4 κεφάλια του του Αγίου!
Όπως γράφω στο ποστ μου  ΠΤΩΜΑΤΟΛΕΙΨΑΝΟΛΟΓΙΑ… για να μπορέσει κανείς να διατηρήσει το σώμα του ακέραιο μετά θάνατο είναι να ΜΗΝ τον ανακηρύξουν σε άγιο! Βέβαια όσα κομμάτια και να κόψουν από ένα λείψανο, πλην της Λερναίας Ύδρας και οι Άγιοι έχουν μόνο ένα κεφάλι!
Ας δούμε λοιπόν πως προέκυψαν τα 4 κεφάλια του Χρυσόστομου.
Ο Χρυσόστομος πέθανε το 407 και 30 χρόνια μετά έγινε εκταφή και τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, από όπου οι σταυροφόροι το 1204  τα πήραν και τα πήγαν στην Ρώμη. Μερικά κόκκαλα επέστρεψε στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ το 2004.


Το κρανίο του όμως φέρεται πως είχε αποκοπεί νωρίτερα και είχε μεταφερθεί μυστηριωδώς στο Βατοπέδι. Μάλιστα το αριστερό αυτί του παραμένει τάχα άφθαρτο γιατί λέει από αυτό το αυτί ο μαθητής του Χρυσοστόμου ο Πρόκλος, έβλεπε τον Απόστολο Παύλο να υπαγορεύει την ερμηνεία των Γραφών στον Χρυσόστομο (!!!).
Το 1604 ο Ρώσος Τσάρος ζήτησε από το Βατοπέδι να στείλουν την κάρα στην Ρωσία με το αζημίωτο δίνοντας τους 2000 ρούβλια.
Όταν το 1693 το Βατοπέδι ζήτησε το κρανίο πίσω ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας τους είπε πως θα παραμείνει στην Ρωσία και θα τους δίνει 500 ρούβλια κάθε 4 χρόνια.
Η πληρωμή αυτή συνεχίστηκε μέχρι το 1735.Το κρανίο παρέμεινε στο Κρεμλίνο στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέχρι το 1920 οπότε το σοβιετικό καθεστώς το έστειλε στο Μουσείο που είχε με ασημένιες αρχαιότητες μιας και το κρανίο είχε ασημένια επικάλυψη. Με την κατάρρευση του καθεστώτος το κρανίο επεστράφη στην Εκκλησία και τοποθετήθηκε στην εκκλησία του Σωτήρος Χριστού στην Μόσχα


Οι Βατοπαιδινοί όμως καλόγεροι ισχυρίζονται πως το κρανίο που έστειλαν τότε στην Ρωσία δεν ήταν το γνήσιο! Δεν πιστεύω να τους θεωρήσει κανείς ως διαχρονικούς απατεώνες είτε γιατί έστειλαν το γνήσιο και τώρα το διαψεύδουν, είτε αν έστειλαν τότε άλλο και εισέπρατταν χωρίς τύψεις για χρόνια τόσα ρούβλια!
Ο γνωστός δε Εφραίμ του Βατοπαιδίου (εδώ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟ ) μετά την εισπρακτική επιτυχία που είχε  η τουρνέ της ζώνης της Παναγίας (σχετικά στο ΜΗΠΩΣ Η ΒΡΑΚΟΖΩΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;) την ξαναπήγε περιοδεία το 2017 ( Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ ΕΦΡΑΙΜ)  ενώ μετέφερε το 2018  στην Κύπρο και το κρανίο που έχει στην κατοχή του, όπου εκεί το υποδέχτηκαν με τιμές αρχηγού κράτους!


Αλλά και οι Ρώσοι ήδη το 2010 είχαν πάει το δικό τους κρανίο στην Νέα Υόρκη!
Στην Ιταλία τώρα υπάρχουν άλλα δύο κρανία του Χρυσόστομου



Το ένα βρίσκεται  στον καθεδρικό ναό Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε της Φλωρεντίας.
Είναι μια τεράστια εκκλησία που χωράει 30.000 άτομα. 
Το κεφάλι το χάρισε στον καθεδρικό αυτό ναό ένας πάπας των Μεδίκων. Σε αυτό το κρανίο είναι εντυπωσιακή η άψογη οδοντοστοιχία του παρά το γεγονός πως ο άγιος πέθανε 57 ετών. 
 Στις 26 Απριλίου 1478, τις ημέρες  του Πάσχα και μέσα στον κατάμεστο ναό Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε της Φλωρεντίας, έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον μελών του Οίκου των Μεδίκων, για την οποία συνελήφθη ο Αρχιεπίσκοπος Πίζας, θεωρούμενος ως ένας από τους κύριους οργανωτές της απόπειρας.
Με την πόλη της Πίζας υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός γιατί εκεί στο παρεκκλήσιο Κάμπο Σάντο βρίσκεται και η 4η κεφαλή του Χρυσόστομου!


Το Kάμπο Σάντο έχει τρία παρεκκλήσια. Το τελευταίο λέγεται Dal Pozzo και χτίστηκε το 1594 με χορηγία του Αρχιεπισκόπου της Πίζας Carlo Antonio Dal Pozzo (εξού και το όνομα) και σε αυτό βρίσκεται η κάρα.  
Το "Κάμπο Σάντο" μπορεί ελεύθερα να μεταφραστεί ως "άγιο πεδίο", επειδή λέγεται ότι χτίστηκε γύρω από έναν όγκο ιερού χώματος από το Γολγοθά, που έφτασε στην Πίζα κατά την Τέταρτη Σταυροφορία από τον Ουμπάλντο ντε Λανφράνκι, αρχιεπίσκοπο της Πίζας τον 12ο αιώνα!
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου