Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ



Την πρωτοχρονιά ο εκλεκτός φίλος Νίκος Σαραντάκος δημοσίευσε στον ιστότοπο του Οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία, την παραπάνω γελοιογραφία του 1953 του μεγάλου μας σκιτσογράφου Φωκίωνα Δημητριάδη.
Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε αυτήν είναι ότι ο Δημητριάδης κατάφερνε με λίγες γραμμές να αποδίδει πλήρως τα πρόσωπα που εμφάνιζε στις γελοιογραφίες του, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα, έστω και κοντά 70 χρόνια μετά,τα περισσότερα να μας είναι αναγνωρίσιμα.
Στην δημοσίευση αλλά και στον σχολιασμό που επακολούθησε, ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν  10 από τους 17 απεικονιζόμενους,  οι εξής:
 Κανελλόπουλος, Παπάγος, Παπαληγούρας, Μαρκεζίνης, Γ.Παπανδρέου, Πλαστήρας,Τσαλδάρης(; ),Τουρκοβασίλης, Στεφανόπουλος(;),Σ. Βενιζέλος, Καρτάλης γεγονός που ερμηνεύεται από την μοναδική ικανότητα του σκιτσογράφου να καθιστά με το σκίτσο του αναγνωρίσιμο τον γελοιογραφούμενο.
Από εκείνη την εποχή αυτός που έχει πετύχει να απεικονίζει σε πολυπρόσωπες γελοιογραφίες τους πολιτικούς μας ώστε να είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι, είναι ο σύγχρονος Χρήστος Παπανίκος.
 


Αυτοί που βέβαια είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι  σε λιτά με λίγες γραμμές σκίτσα, ήταν και είναι, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι αρχηγοί κρατών.





Τις περισσότερες φορές οι γελοιογράφοι τονίζουν υπέρμετρα μερικά από τα χαρακτηριστικά του γελοιογραφούμενου πολιτικού είτε με μεγάλη μύτη, είτε με μεγάλα αυτιά, είτε με μεγάλα χείλια κτλ 






Υπάρχουν όμως και γελοιογράφοι που αντί να προσπαθήσουν να απεικονίσουν γελοιογραφικά τα πρόσωπα της επικαιρότητας δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο θέμα της επικαιρότητας που υπάρχει εκείνη την εποχή.



Υπάρχουν επίσης και γελοιογράφοι οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα τελείως προσωπικό τρόπο στις γελοιογραφίες τους.
Ο αείμνηστος Μποστ με τα ανορθόγραφα και σουρεαλιστικά κείμενα του, έπαιζε πολλές φορές τις ανάλογα με την ορθογραφία έννοιες των λέξεων, παραμένει μοναδικός και αξεπέραστος.



Πιο σύγχρονος ο  Δημήτρης Χαντζόπουλος,  είναι ο μόνος τέλος που έχει αναπτύξει ένα ξεχωριστό και εξαιρετικό τρόπο να αποδίδει τα διάφορα πολιτικά πρόσωπα με μεγάλη επιτυχία απεικονίζοντας τα μαύρα,  και επιτυγχάνοντας να είναι αναγνωρίσιμα με μόνο το περίγραμμα του προσώπου τους.



Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου