Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ




 Στις 27 Μαρτίου στο ποστ μου ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ έγραφα σχετικά με την επίθεση που είχε υποστεί η καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου.Σε ανάρτηση της στο ΦΒ η καθηγήτρια έγραφε πρόσφατα:Θέλω να ενημερώσω την εφημερίδα "Αυγή" ότι, παρά τις προτροπές της για αποχή από τα μαθήματά μου, σήμερα έκανα μάθημα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Αυτό απέδειξε περίτρανα και πάλι ότι απέναντι στις "ανώνυμες" θλιβερές μειοψηφίες δεν είμαι μόνον εγώ, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των "επωνύμων" φοιτητών.
Η επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στις 30-3 ενημέρωνε, με την γνωστή ευρύτητα στην  ενημέρωση που έχει, τους αναγνώστες της υπό τον τίτλο Φιλοσοφική ΕΚΠΑ / «Η καθηγήτρια θέλει να βάλει προσωπική ατζέντα» - Τι λέει μέλος του ΔΣ της σχολής, ότι:Η Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου επιτέθηκε κατάφωρα στους φοιτητές της που κατέβηκαν στον δρόμο για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τα θύματα στα Τέμπη και ασφάλεια στις μεταφορές για όλο τον κόσμο. Κατά την ίδια, τα συνθήματα τους «ήταν υβριστικά. Κατά του Μητσοτάκη, κατά της κυβέρνησης, κατά της αστυνομίας και των δημοσιογράφων», ενώ «δεν είχαν πολιτικό υπόβαθρο, ήταν βγαλμένα από τα φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής. Υβρεολόγιο – λόγος μίσους».
Στο πλαίσιο δε της πολύπλευρης ενημέρωσης που προσφέρει η συντάκτρια του άρθρου, πήρε συνέντευξη, όχι βέβαια από τη  καθηγήτρια, αλλά από τον  Φοίβο Ζαντέ, φοιτητή της Φιλοσοφικής και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου της σχολής που συμμετέχει στο Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών. 
Όπως «αποκάλυψε» μάλιστα ο ίδιος : πως δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος του τμήματος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των φοιτητών. «Το ιστορικό συνεχίζεται από τότε που τάσσεται με τον Παπαϊωάννου του ΑΠΘ και εχθρικά απέναντι στους φοιτητές θέλοντας να περιορίσει την δημοκρατική και ακαδημαϊκή έκφραση στα πανεπιστήμια».
Γιατί όμως ο αγωνιστής φοιτητής ανέφερε τον Παπαϊωάννου;
Όπως γράφει ο Ηλίας Κανέλλης όταν της επιτέθηκαν με κραυγές στο αμφιθέατρο οι αγράμματοι τραμπούκοι του αριστερού γκρουπούσκουλου, η καθηγήτρια τους προέτρεψε να διαβάσουν κανένα βιβλίο που θα τους βοηθήσει να σκεφτούν, τους σύστησε μάλιστα να διαβάσουν τον Παπαϊωάννου. Οι μυημένοι θα καταλάβαιναν πως ότι μιλούσε για τον Κώστα Παπαϊωάννου, διάσημο μαρξιστή κριτικό του ολοκληρωτισμού των κομουνιστικών καθεστώτων σοβιετικού τύπου. Οι φοιτητές   ( ; ) όμως θεώρησαν ότι τους μιλάει για τον Νίκο Παπαϊωάννου, πρύτανη του ΑΠΘ, με τον οποίο το «κίνημα» έχει πολλούς λογαριασμούς. Και άρχισαν να ξανακραυγάζουν!
Να σημειώσω εδώ πως ο Παπαϊωάννου που τάσσεται εχθρικά απέναντι στους φοιτητές, είναι εκείνος ο αχρείος που επιμένει εκείνη η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο του να γίνει Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη!


(Είναι δε γνωστή η σχέση τέτοιων ομάδων με τα βιβλία και γι αυτό και «αναρχικοί» είχαν ζητήσει από τον καθηγητή τους να μειώσει την ύλη επειδή δεν γίνεται να διαβάζουν «ολόκληρα βιβλία»!)
Γράφει επίσης ο Κανέλλης και το αμίμητο, ότι μια φοιτήτρια, από τα τάγματα εφόδου, έχοντας πληροφορηθεί ότι ο πρωθυπουργός της  εξέφρασε τηλεφωνικώς την στήριξη του, την κατηγόρησε ότι ο πρωθυπουργός θα την  βάλει στο Συμβούλιο Επικρατείας! Είχε ακούσει κάποια άκυρη φήμη και μπέρδεψε το Συμβούλιο Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της  Επικρατείας της ΝΔ- στο οποίο προφανώς δεν θα είναι η καθηγήτρια.
Δυστυχώς όμως δεν είναι πολλοί οι καθηγητές που έχουν το σθένος να αντισταθούν στους τραμπούκους, αλλά όταν το κάνουν έχουν την πλήρη συμπαράσταση των φοιτητών τους.
Γράφει η Κατερίνα Παναγοπούλου ανάμνηση της από τα φοιτητικά της χρόνια:
Εκείνη την ημέρα χιόνιζε πολύ. Ήταν όμως οι τελευταίες παραδόσεις πριν από την εξεταστική και το μάθημα έπρεπε να γίνει. Τρένο, μετρό, λεωφορείο, λεωφόρος Συγγρού 136. Ενώ οι συζητήσεις με τον καθηγητή για τον McLuhan και για «το μέσο» που «είναι το μήνυμα» είχαν φουντώσει, ξαφνικά στην αίθουσα του Παντείου εισβάλλει ένα γκρουπούσκουλο αγανακτισμένων κρατώντας πανό.
Όσο κι αν προσπαθώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου τον λόγο της έξαλλης διαμαρτυρίας είναι αδύνατον. Θυμάμαι όμως την αντίδραση του καθηγητή. Ο οποίος τούς ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος πως οποιαδήποτε διαμαρτυρία θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το μάθημα και να σηκωθούν να φύγουν. Οι φοιτητές ξεσπάσαμε σε χειροκροτήματα, εκείνοι κάτι ψέλλισαν περί φασισμού και κάπως έτσι το επαναστατικό μονόπρακτο έληξε άδοξα, αφού πριν του υπενθύμισαν πως «κάποιοι επί δικτατορίας πολέμησαν για να μπορείς εσύ να διδάσκεις ελεύθερος». Για την ιστορία, ο καθηγητής ήταν ο Διόδωρος Κυψελιώτης του «Βήματος», ο οποίος επί δικτατορίας και ενώ το γκρουπούσκουλο αγανακτισμένων ήταν αγέννητο, εκείνος τοποθετούσε βόμβες κατά της δικτατορίας. 
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου