Επειδή διαπίστωσα ότι έχετε εγκυκλοπαιδικά ενδιαφέροντα, μετά τα Καυδιανά δίκρανα σκέφτηκα να σας δώσω την εξήγηση μιας έκφρασης που πιθανώς να έχετε συναντήσει σε παλαιότερα Ελληνικά κείμενα και δεν γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει και που χρησιμοποιείται η έκφραση –δεξιότερα Κουροπάτκιν.
Αρχικά λοιπόν πρέπει να ξέρετε, που είμαι σίγουρος ότι δεν ξέρετε εκτός από αυτούς που ασχολούνται με την ιστορία , τι έγινε στη μάχη του Mukden-Σημερινή Σεν-Γιάν της Κίνας που κράτησε κοντά 20 μέρες, από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαρτίου του 1905 .
Εκεί έγινε η σημαντικότερη μάχη του Ρωσοϊαπωνικού πολέμου .
Ο Ρώσος στρατηγός Κουροπάτκιν είχε εξαπλώσει τη στρατιά του σε 80 χιλιόμετρα κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Από την άλλη πλευρά της γραμμής ήσαν οι Ιάπωνες με τον στρατάρχη Ογιάμα .Αυτός έστειλε αρχικά στα δεξιά του 3 μεραρχίες, αλλά στις 3 Μαρτίου έστειλε στρατεύματα στα αριστερά του για να υπερφαλαγγίσει την δεξιά πλευρά των Ρώσων.
Οι δύο στρατιές προσπαθούσαν όλο αυτό το διάστημα να υπερφαλαγγίσει η μία την άλλη σε ένα μήκος 10 χιλιομέτρων της σιδηροδρομικής γραμμής.
Τελικά ο Κουροπάτκιν ,ουσιαστικά ηττημένος ,συνέπτυξε την στρατιά του 100 χιλιόμετρα βορειότερα έχοντας χάσει 90000 άνδρες από τους οποίους οι 30000 αιχμάλωτοι.
Αλλά και οι Γιαπωνέζοι έχοντας χάσει 40000 άνδρες δεν μπορούσαν να τον καταδιώξουν.
Στην Αθήνα τώρα οι Έλληνες ,και ιδίως οι απόστρατοι αξιωματικοί ,παρακολουθούσαν τα γεγονότα με ενδιαφέρον και στο καφενείο του Ζαχαράτου στο Σύνταγμα γινόντουσαν ομηρικές συζητήσεις και διαφωνίες σχετικά με ποια τακτική έπρεπε να ακολουθήσουν οι Ρώσοι για να κερδίσουν.
Όπως καταλαβαίνετε τα νέα στην Αθήνα έφταναν μετά από μέρες που είχαν γίνει οι διάφορες μάχες αλλά ορισμένοι θαμώνες απτόητοι , άσχετα από αυτό, συνιστούσαν από την Αθήνα στον Κουροπάτκιν να στείλει τα στρατεύματα του δεξιότερα!Η φράση λοιπόν –Δεξιότερα Κουροπάτκιν- έμεινε στη ιστορία και χρησιμοποιείται για όλους τους ανόητους που συμβουλεύουν από μόνοι τους εκεί που δεν τους ζήτησαν την συμβουλή τους είτε εκεί που δεν πρόκειται να εισακουστεί.
Ξέχασα να γράψω το όνομα του,λεγόταν Καρδαμάκης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθεόφοβε, χρόνια πολλά και πολύ προτότυπα, όπως πάντα το συνηθίζεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεξιότερα- δεξιότερα
ΑπάντησηΔιαγραφήνα έρθουν και τα κότερα
(άσχετο, αλλά δεν ήξερα τι να γράψω για το τόσο διασκεδαστικό ποστ. Σκέφτηκα λοιπόν μια παράφραση του πάντοτε διασκεδαστικού Μποστ (όλα ριμάρουν σήμερα).
Καλές γιορτές.
eleni63-
ΑπάντησηΔιαγραφήεαρινή συμφωνία-
Χρόνια πολλά και καλά.
Agaphte Atheofove... aniko ke ego sthn katigoria pu paratheteis sto telos tu keimenou su (asxetos autoklitos simvulator pu den kserei ti tu ginete) ke se simvulevo ola auta ta poly endiaferonta keimena pu mas parousizeis sto blog su, na ta ekdoseis mia mera. Eime ontos asxetos alla pistevo akradanta oti aksizun :)
ΑπάντησηΔιαγραφήXronia polla!
Αυτός δεν ήτανε, που ζήτησε να κατασευάζονται οι μονωτήρες από μέταλλο, για να μη σπάνε??
ΑπάντησηΔιαγραφήmhxeirotera-
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να βρεθώ και γω σαν τον Μποστ να γράφω στον πρόλογο ενός βιβλίου:
Αποφάσισα να εκδοθώ έναντι τόσων δραχμών;
an-geta-
Βεβαίως αυτός ήταν.
Οταν του είπαν ότι οι μονωτήρες σπάνε είπε την ιστορική ατάκα :
και γιατί δεν τους κάνετε μεταλλικούς;
Και ήταν διοικητής της ΔΕΗ.!!
Το δε φράγμα ήταν το φράγμα του Πολύφυτου Κοζάνης.
Αυτός ο Κουροπάτκιν! Αν τους είχε ακούσει τους έλληνες φωστήρες, ποιός ξέρει τί θα έγραφε σήμερα η Ιστορία... ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν οι στρατιωτικοί ήσαν αυτοί που είχαν λάβει μερος στην νίλα του 96 δεν θα του έμενε ούτε ενας φαντάρος !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθεόφοβε, τώρα μ έσκισες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έλεγαν μόνο οι απόστρατοι στα καφενεία, το είχε τίτλο της και η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, αν έχω ακούσει καλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε απάντηση σε σχόλιο μου σχετικό με το ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΚΟΥΡΟΠΑΤΚΙΝ ο Σαραντάκος έγραψε:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε διάφορα δημοσιεύματα το έχουν αποδώσει σε διάφορες εφημερίδες. Οι περισσότεροι, στους Καιρούς. Ψάξαμε στους Καιρούς, σχεδόν σε όλο το σώμα της εποχής, δεν υπάρχει πηχυαίος τίτλος. Δες κι εδώ τη συζήτηση:
lexilogia.gr/forum/showthread.php?10864-Δεξιότερα-Κουροπάτκιν-Further-to-the-right-Kuropatkin