Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2006
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ ,Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΓΩ.
Από μικρός εάν με πίεζε κανείς σε κάτι αυτό που κατάφερνε ήταν να κάνω το αντίθετο.
Έτσι η μητέρα μου, υπέρμαχος της υγιεινής ζωής και διατροφής, με πίεζε να πίνω γάλα.
Από 6 χρονών λοιπόν πίνω κακάο και μετά καφέ αλλά γάλα δεν έχω ξαναπιεί!
Δεν έχω βέβαια καμία αλλεργία σ’ αυτό γιατί τρώω όλα τα υπόλοιπα γαλακτερά με μεγάλη ευχαρίστηση, αλλά η καταπίεση της δεν πέρασε!.
Αυτή ήταν όμως η πρωτη επανάσταση στην μητρική εξουσία.
Η δεύτερη, σε κάπως μεγαλύτερη ηλικία ήταν όταν , σύμφωνα με τις αντιλήψεις της περί υγιεινής ζωής, ήθελε να γραφτώ στους προσκόπους ώστε να βρίσκομαι συχνότερα στο ύπαιθρο και να αναπνέω καθαρό αέρα μια και μέναμε στο κέντρο της Αθήνας.
Παιδιόθεν όμως εγώ είχα μια απέχθεια σε κάθε είδους στολή, ιδίως δε των προσκόπων με τα κοντά παντελονάκια, όταν ήδη υπερηφάνως πλέον φόραγα μακρύ παντελόνι.
Είχε, σε αντίθεση με τις περισσότερες μανάδες, την άποψη ότι τα παιδιά πρέπει να σκληραγωγούνται και να μην φοβούνται το κρύο και στα πλαίσια αυτά μου φόραγε όσο την επαιρνε κοντά παντελονάκια .
Από όσο θυμάμαι ποτέ δεν με φώναζε να βάλω το ζακετάκι μου να μην κρυώσω, και πράγματι δεν κρυώνω εύκολα και γι’ αυτό και δεν έχω και παλτό.
Παρά λοιπόν την αντίθεση μου, πήγε και με έγραψε στους προσκόπους της γειτονιάς και έτσι βρέθηκα μια μέρα με καμιά 15 άλλα παιδιά να κάθομαι άκρως άβολα σε ένα κομμένο κορμό δέντρου.
Μετά τις συστάσεις και το καλώς ήρθες δόθηκε το σύνθημα από τον αρχηγό , και άρχισαν όλοι μαζί τις κραυγές. Το πνευματικό αυτό περιβάλλον μαζί με την προκατάληψη που ήδη είχα με την στολή με οδήγησαν να ρωτήσω τον διπλανό μου ,πως σε διαγράφουν;
Μου απάντησε, αν δεν έρθεις 3 φορές αδικαιολόγητα. Δεν χρειάζεται να σας εξηγήσω πλέον πως μετα αυτή την πρώτη μου επαφή έληξε άδοξα η σταδιοδρομία μου ως προσκόπου.
Θα μου πείτε ,τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Μπετόβεν και την μουσική του τίτλου;
Έχουν, γιατί η τρίτη πίεση της μητέρας μου ήταν να ακούω κλασσική μουσική που ήταν φανατικός λάτρης και όποτε άνοιγε το ραδιόφωνο μόνο αυτήν άκουγε.
Η πίεση αυτή πιθανόν σε αντίδραση προς τις μητρικές παραινέσεις ,με οδήγησε να μου αρέσει η μουσική των μαύρων και να απορρίπτω οποιαδήποτε άλλη μουσική.
Αισθανόμουνα έκτοτε ότι ήμουν κοντύτερα μουσικά με τους μαύρους μεταξύ Λουϊζιάνα και Τζώρτζια σαν να είχα γεννηθεί εκεί, γεγονός που φαίνεται και από την μουσική του προφίλ μου.
Κάπου όμως στα 14 ξυπνώντας ένα απόγευμα ,από τον έκτοτε απαραίτητο για μένα μεσημεριανό ύπνο, άνοιξα το ραδιόφωνο και έπεσα σε ένα δημοτικό τραγούδι με ένα καταπληκτικό κλαρίνο που μίλησε κατ΄ ευθείαν στην ψυχή μου.
Ένα παραπέτασμα προκατάληψης από εκείνη την στιγμή κατέρευσε μονομιάς και έγινε ή Αποκάλυψη μέσα μου.
Η ΜΟΥΣΙΚΗ είναι μία και είναι η καλή η κακή.
Έκτοτε ,χωρίς να απαρνούμαι τον γενέθλιο μουσικό μου τόπο, ακούω όλα τα είδη της μουσικής.
Μπορώ να αρχίσω από Etta James,να συνεχίσω με Αλεξίου,να μπεί συνέχεια Τσιτσάνης ,να ακολουθήσει η Ξανθίππη Καραθανάση σε τραγούδια της Μακεδονίας και να κλείσει η μουσική πανδαισία με Μπάχ η και Πετρολούκα Χαλκιά.
Με την ίδια ευχαρίστηση μπορώ να παρακολουθήσω την μία μέρα συναυλία του Solomon Burke (εδώ και εδώ) και την άλλη συναυλία με τα πολυφωνικά συγκροτήματα της Ηπείρου.
Ένα πράγμα δεν αντέχω. Όλο αυτό τον μουσικό συρφετό που μας έχει κατακλύσει τώρα τελευταία.
Αλλά μετα από αυτή την μακρυγορία ας έρθω στο ζουμί .
Χθες είδα την ταινία Αντιγράφοντας τον Μπετόβεν .
Η Πολωνέζα σκηνοθέτης Ανιέσκα Χόλαντ κατάφερε να γυρίσει μια ταινία που ή μουσική με την εικόνα είναι απόλυτα αλληλένδετες.
Ο Εντ Χάρις δίνει ένα Μπετόβεν που από ένα άτομο κακότροπο, κυριαρχικό,χυδαίο και ανάγωγο την μία στιγμή, μεταβάλλεται την άλλη με την μουσική του σε μία αξιαγάπητη μεγαλοφυϊα.
Από κοντά η Νταϊάν Κρούγκερ ,που παίζει την 23 χρονη αντιγραφέα για τις παρτιτούρες του, είναι η αντίθεση με την γλυκύτητα της αλλά και με την απόλυτη αγάπη της για την μουσική και είναι το άτομο που καταφέρνει να γλυκάνει αυτόν τον δύστροπο μουσικό ογκόλιθο.
Η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον της εποχής έχουν αποδοθεί μοναδικά ,αν και οι σκηνές είναι γυρισμένες στην Ουγγαρία ,αλλά δύο είναι κατά την γνώμη μου οι σκηνές που παρακολουθείς με ένα αίσθημα ευφορίας και με υγρά τα μάτια από τα συναισθήματα που σου δημιουργούν.
Η σκηνή που ο Μπετόβεν ,τελείως κουφός διευθύνει για πρώτη φορά την 9η παρακολουθώντας τις κινήσεις της κρυμμένης από κάτω αντιγραφέας του, με αποτέλεσμα τον θρίαμβο του τον οποίο τον αντιλαμβάνεται όταν τον γυρίζουν πρός το κοινό, και η σκηνή που άρρωστος πλέον της υπαγορεύει με νότες την μουσική του την οποία και οι δύο την ακούν στο μυαλό τους.
Η ταινία δυστυχώς έχει περιορισμένη διανομή και την είδα στην μικρή αίθουσα του ΔΑΝΑΟΥ 2 αλλά ήταν χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από τους θεατές μαγευμένοι από την μουσική δεν έφευγαν αν δεν τελείωνε αυτή μαζί με όλα τα τελευταία γράμματα των συντελεστών της ταινίας.
Κλείνοντας την χρονιά με αυτό το πόστ, θέλω να ευχαριστήσω όλες τις φίλες και τους φίλους που έκαναν τον κόπο να αφήσουν ένα σχόλιο αυτό τον χρόνο στο μπλογκ μου και να ευχηθώ το 2007 να μας μπει καλά αλλά και να μας βγει ακόμα καλύτερα!
Ετικέτες
Κινηματογράφος,
Μουσική,
προσωπικά δεδομένα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αθεόφοβε, το τελευταίο πόστ της χρόνιας είναι zuckersüss!
ΑπάντησηΔιαγραφήzuckersüss, πάει να πει γλυκό σαν ζάχαρι
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την δω τη ταινία, γιατί μού μετέδωσες τον ενθουσιασμό σου- ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φάση με τους προσκόπους μού έφερε στην μνήμη παρόμοια περιστατικά που συνέβησαν σε γνωστούς- προσωπικά, την "σκαπούλαρα" λόγω βαριάς δυσανεξίας σε ο,τιδήποτε κυκλοφορεί ενστόλως....
ange-ta-
ΑπάντησηΔιαγραφήDanke schοn για τα καλά σου λόγια (χωρίς ουμλάουτ γιατί δεν ξέρω πως μπαίνουν)
dodos-
Και έλεγα ότι είμαι ο μόνος που έχει αυτή την δυσαναξία..
Agaphte Atheofove, den tha po tipota gia tin ousia tou post, mono na xeretiso me enthousiasmo tin evesthisia tu, apo thn arxh mexri to teleuteo gramma.
ΑπάντησηΔιαγραφήKalh Xronia!
..τελικά καλό σου έκανε η μαμά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπίνεις κακάο,που είναι και δυναμωτικό... δεν κρυώνεις,άρα κάνεις την οικονομία σου...
ακούς καλή μουσική,όχι μόνο ένα είδος,άρα δε θα σε βαριέται κι ο γείτονάς σου....
Είδες η μαμά?!
Καλή Χρονιά!!!!
Eγώ πάλι λατρεύω το Σοπέν! (Ίσως γιατί τρελλαίνομαι για πιάνο). Όσο για το αντιδραστικό του χαρακτήρα σου, μια χαρά σε βρίσκω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις πιό θερμές & εγκάρδιες ευχές μου καλέ μου! Υγεία, πολύ αγάπη & χαρά να πλημμυρίσει τη ζωή σου η νέα χρονιά! Να πραγματώσει τα πιό όμορφα όνειρά σου & να σε ταξιδέψει σε γλυκά μονοπάτια αγάπης!!!
Χρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά!
mhxeirotera-
ΑπάντησηΔιαγραφήεύχομαι ότι επιθυμείς για το νέο Ετος και με ένα καλό κορίτσι που να ξέρει κατά που πέφτει η Μαλαισία!
maika-
Καλή χρονιά καλή μου και η μητέρα μου ήταν πράγματι 50 χρόνια μπροστά από τις άλλες μανάδες.
ηλιαχτίδα-
Ατιμο παιδί με συγκίνησες με τις ευχές σου!
Τι περισσότερο μπορώ να σου ευχηθώ;
Ολα αυτά μαζί και ότι άλλο επιθυμείς!
Kαλη χρονια:)
ΑπάντησηΔιαγραφήμα! παρακαλω! τι λετε; :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήνα εισαι καλα Αθεοφοβε!
κ α λ α!!
και Καλη Χρονια ναχεις!
* η γιαγια σου.. αχτυπητη! :))
* τα ποστ σου μετα εορτων, διαβασμα
τωρα ειμαι κυριως.. νοικοκυρα! γμτ! :))
χρονια πολλααα...καλη χρονιααα..!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονια πολλα και καλη χρονια!
ΑπάντησηΔιαγραφήcandy-
ΑπάντησηΔιαγραφήn.ago-
Καλώς ήρθατε στο μπλόγκ μου
orelia
με το φεγγάρι αγκαλιά
Σε όλους σας εύχομαικαλή χρονιά και ότι επιθυμείτε να γίνει πραγματικότητα:))
Γλυκό σαν μέλι, λέω εγώ. Και καλή χρονιά. Καλή- καλή. Με όνειρα και επιτυχίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά, λοιπόν, κι ευτυχισμένο το νέο έτος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά, υγεία και ό,τι άλλο επιθυμείτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήεαρινή συμφωνία-
ΑπάντησηΔιαγραφήο δειμος του πολιτη-
nassos-
Καλοί μου φίλοι ευχαριστώ για τις ευχές σας και ας είναι η καινούργια χρονιά η καλύτερη της ζωής μας.
Σού εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να κυλήσει με υγεία και πολλές, ενδιαφέρουσες εμπειρίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πάω να το δω. Πάντως συστήνω από την πλευρά μου το "Οι ζωές των άλλων", είναι δυνατό !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τριγκάρισε ο τίτλος του ποστακίου και ήλθα να το διαβάσω. Χαίρομαι γιατί ανακάλυψες αυτόν τον γίγαντα καθώς και μαζί και τους άλλους γίγαντες της μουσικής. Αν και δεν βλέπω κινηματογράφο, από πολλά χρόνια, θα επιδιώξω να βρω αυτήν την ταινία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημ: Τα Umlaut μπορείς να τα βρεις στο "symbols" του Word. Τους δίνεις ένα κώδικα (π.χ. Alt+a ή Alt+o, κλπ) και μετά μπορείς να τα βάλεις όποτε θέλεις σε ένα κείμενο. Με copy/paste βάζεις το κείμενο ό,που θέλεις. Τι ίδιο και με άλλα σύμβολα. Π.χ. σύμβολο βαθμών ή μοιρών, κλάσματα, δυνάμεις του 2 ή του 3, κ.α., αρκεί να υπάρχουν στον πίνακα των συμβόλων.
Υπόχρεος !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά αθεόφοβε. Την είδα την ταινία και εγώ. Εξοχη
ΑπάντησηΔιαγραφή