Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2006

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ



Έχοντας υπογράψει την διακήρυξη για την διδασκαλία της εξέλιξης των ειδών στα σχολεία, παρακολουθώ πάντα το θέμα με ενδιαφέρον.
Από παιδί δεν μπορούσα να χωνέψω όλες αυτές τις ανοησίες περί Αδάμ και Εύας που μας πιπίλαγαν στο σχολείο, και τις προσπάθειες των εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών κύκλων να παρεμποδίσουν την διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου.
Φαίνεται όμως ότι και αυτοί οι κύκλοι άρχισαν μετά από τόσα χρόνια να καταλαβαίνουν ότι εκτός από κάτι κολλημένους Αμερικανούς κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά όπότε άρχισαν να ρίχνουν νερό στο κρασί τους.
Έτσι στο ΒΗΜΑ της Κυριακής διαβάζω ότι ο Πάπας είπε για την θεωρία του Δαρβίνου ότι:
Η βιολογική εξέλιξη είναι αποδεκτή πραγματικότητα αλλά την έθεσε σε κίνηση (ποιος άλλος;) ο Θεός Δεν είμαστε όμως τυχαία δημιουργήματα της εξέλιξης.
Στην Ελλάδα βέβαια δεν βγήκε κανένας Χριστόδουλος να πει κάτι ανάλογο από όσο ξέρω.
Ο Μητροπολίτης όμως Μεσογαίας , ο οποίος υπήρξε επί χρόνια ερευνητής στο ΜΙΤ, το Χάρβαρντ και στη NASA ,στην ερώτηση της Ι Σουφλερή στην ίδια εφημερίδα αν συμβιβάζεται ο δαρβινισμός με την θρησκεία απάντησε:
Μου επιτρέπετε να ρωτήσω: που δεν συμβιβάζεται ;Στην περιγραφή της δημιουργίας του ανθρώπου μέσα στο βιβλίο της Γενέσεως;
Η Γένεση δεν είναι βιβλίο Φυσικής η Βιολογίας. Η περιγραφή της δημιουργίας του ανθρώπου στα βιβλικά κείμενα είναι πολύ συνοπτική. Δύο μόλις στίχοι στο πρώτο κεφάλαιο και ίσως ένας στο δεύτερο. Αυτό είναι ! Και η ουσία δεν κρύβεται στο ‘χουν από της γης’ που ισχύει και για τα ζώα. Το σημαντικό που δεν υπάρχει στα ζώα είναι το ότι ‘ενεφύσησεν πνοήν ζωής’ στον άνθρωπο και ‘ τον έπλασε κατ΄ εικόνα και ομοίωσιν Θεού’.
Από κει και πέρα ποιο είναι το πρόβλημα : Η όποια ομοιότητα του ανθρώπινου σώματος με αυτό των πρωτίστων θηλαστικών; Αυτή είναι προφανής !
Ο άνθρωπος έχει ομοιότητα με τα ζώα αλλά συγγένεια με τον Θεό.
Η απάντηση αυτή είναι κατά την γνώμη μου ευπρεπής , σύμφωνη με τα θρησκευτικά του πιστεύω χωρίς συγχρόνως να υποτιμά την νοημοσύνη μας. Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής να διαπιστώνω ότι και μέσα στον οπισθοδρομικό χώρο της Εκκλησίας υπάρχουν και μυαλά τα οποία προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν το δόγμα με την λογική.

18 σχόλια:

  1. ...αν δεν κανω λαθος η αποψη του πάπα ειπωθηκε σε συνεδριο του 1981(ελπιζω να μην ειναι αποψη και του τωρινου πάπα γιατι μαλλον τοτε αποδεικνυεται περιτρανα οτι η εκκλησια δεν εκανε ουτε ενα βημα μπροστα και απλα ελισσεται για να παραπλανησει το ποιμνιο της!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H orthodoksia einai pio evnoikh pros tin ekseliksh se sinkrish me ton katholikismo, den einai tixeo pu enas apo tus pio megalus ekseliktikus, o Theodosios Dobzhansky (orthodoksos) den evlepe kamia antinomia. Oriste mia proths takseos meleth: pio einai auta ta stixeia tis orthodoksias pu tin kathistun pio "filikh" pros tin ekseliksh. Isos einai o mystiriakos tis xaraktiras opou o dogmatismos perna se deuterh moira. Cheers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το ξαναπώ και ας μαλιάσει η γλώσσα μου. Η Ορθοδοξία ουδέποτε ήταν αντίθετη στην Επιστήμη.

    Και άσε τους Χριστοδούλους να φωνάζουν περι του αντιθέτου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως ακόμα και αυτοί που τάσσονται έναντι της επιστήμης και του εκσυγχρονισμού...πιστεύουν, μέσα τους, ότι υήρχε Αδάμ και Εύα...και αυτό με δαιμονίζει ακόμα περισσότερο.....Μιλάμε βέβαια για πρόσωπα τώρα....!Τέλος πάντων....ας μην εκνευριστώ χριστουγεννιάτικα....!(χαχαχαχαχαχαχαχαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. nicola beerman-
    Τα λόγια αυτά είναι του τωρινού Βενέδικτού ΙΣτ'αφού ακουσε λέει πρώτα τον Καστέλ Γκαντόλφο και μερικούς άλλους
    Ο δε Διευθυντής του παπικού Αστεροσκοπείου ,σύμφωνα με την ειδησεογραφία,δήλωσε:Και οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να είναι πλάσματα του Θεού !. (Το ! δικό μου)
    Απλά δεν μπορούν να απαλλαγούν από την Παλαιά Διαθήκη και να αλλάξουν το δόγμα γιατί εχουν βασίσει διδασκαλίες αιώνων σ' αυτό.

    mhxeirotera-
    Σαφώς έχεις δίκιο,αλλά εκτός των άλλων η ορθοδοξία βασίστηκε από την αρχή στους Ελληνες οι οποίοι από την αρχαιότητα είχαν αρκετά αναρχοαυτόνομο πνεύμα που ήταν δύσκολο να κλειστεί σε αυστηρούς κανόνες.

    nassos-
    Ναι αλλά δυστυχώς αυτοί την εκπροσωπούν.

    liodara-
    Μην μου συχύζεσαι χριστουγεννιάτικα γιατί θα με κάνεις να γράψω από και ως που τα γιορτάζουμε και ποιοί αποφάσισαν το πότε γεννήθηκε ο Χριστός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Dobzhansky ήταν ορθόδοξος από νηπιοβαφτισμό, δεν σημαίνει ότι εκπροσωπεί την ορθόδοξη εκκλησία. Τί λένε οι επικεφαλής της; Και ποιοι είναι οι επικεφαλής της; Δεδομένου ότι οι Ορθόδοξοι έχουν χωριστεί σε 50 κράτη και 160 απόψεις - σε κάθε χώρα υπάρχουν συγκρούσεις. Οι Αρχαίοι πίστευαν, κατά τον Αρίστο, ότι τα ζωικά και φυτικά είδη δημιουργήθηκαν όπως τα γνωρίζουμε και καμιά κουβέντα δεν έγινε για εξέλιξη... Έτσι υιοθέτησε και ο χριστιανισμός αυτή την άποψη και βρέθηκε αντιμέτωπος με την επιστήμη!

    Αυτά που λέει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας είναι η άποψη της εκκλησίας; Και ποιος εκφράζει την ελλαδική εκκλησία αν δεν έχει πάρει απόφαση η σύνοδος; Μην αποδίδουμε λοιπόν προσωπικές απόψεις σε ολόκληρη την εκκλησία...

    Και το άλλο βαρυσήμαντο που είπε: Η αρχή του χρόνου είναι στο big bang... Αυτό πότε αποφασίστηκε από την εκκλησία; Μήπως άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος, άλλα ο παράλλος για να είναι ταιριασμένοι και με τους επιστήμονες, και με τους παππούδες, και με τους χωριάτες... Μάλλον αυτό συμβαίνει!

    Θα γράψω κάποια στιγμή περί του θέματος αναλυτικότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξελίσσεται καλέ μου Αθεόφοβε! εγώ είμαι πάντως εξέλιξη βατράχου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To οτι ο Dobzhansky σαν Ουκρανός ήταν ορθόδοξος δεν σημαίνει ότι εξέφραζε εκκλησιαστικές απόψεις.
    Η εξελικτική Γενετική που συνέβαλλε στη δημιουργια της δεν ήταν καλά καλά γνωστή τότε στους θρησκευτικούς κύκλους.
    Προφανώς ο Μεσογαίας εκφράζει προσωπικές απόψεις και λόγω του επιστημονικού παρελθόντος προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα μεταξύ θρησκείας και επιστημης.
    Πάντως και από αυτό από τον γενικώτερο σκοταδισμό της εκκλησιαστικής ιεραρχίας το να αρχίσουν να ακούγονται και μερικές διαφορετικές φωνές είναι κάτι
    Δεν πιστεύω βέβαια ότι θα ακουστούν και από τήν σύνοδο τέτοιες απόψεις.
    Απλά ευτυχώς στην ορθοδοξία δεν ύπαρχει το αλάθητο του πάπα που άμα πει κάτι αυτό είναι και τελείωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το να διδάσκεται η θεωρία του Δαρβίνου στα σχολεία, δεν σημαίνει πως η θεωρία αυτή είναι μονόδρομος.. ήδη έχουν σκάσει μύτη και άλλες θεωρίες.. και συνεχίζει ακάθεκτη η Επιστήμη να ψάχνει.
    Η διδασκαλία της θεωρίας αυτής, είναι σημαντική επειδή βγάζει τα μυαλά των παιδιών από το λούκι της θρησκοληψίας και ανοίγει ορίζοντες στη σκέψη.

    :-) και'γώ υπόγραψα φυσικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. βρε τον μεσογαίας, δεν το είχα ακούσει. προοδευτικός θα έλεγα, σε σχέση με τον ακατανόμαστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. eleni63-
    Ναι είμαστε σίγουροι γιαυτό με την φωτογραφία που μας έβαλες!!

    rodia-
    Είναι ακριβώς αυτό που λές.Οταν λέμε για μία θεωρία σημαίνει ότι δεν αποκλείονται και άλλες θεωρίες.

    gelial-
    Μόνο ο Νταλάρας είναι ακατανόμαστος κατά τον Πανούση,τον άλλο μπορείς να τον λές Παρασκευαίδη:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η άποψη του πάπα είναι πολύ παλιά. Με ενοχλεί που μη έχοντας άλλο θέμα το Βήμα επανέρχεται συνέχεια στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας τάχα την προοδευτική του συλλογιστική -και σαφώς δεν αναφέρομαι σε ερασιτέχνες σαν εμάς, αλλά σε επαγγελματίες. Η είδηση του πάπα είναι πολύ παλιά.

    Η θρησκεία εκπροσωπούμενη από ιερείς επαγγελματίες και μορφωμένους έχει αποδείξει ότι γνωρίζει όλα τα ρητορικά και δικολαβικά σχήματα προκειμένου να αλλάξει το άσπρο σε γκρι, αλλά και μαύρο αν μπορεί. Προτιμώ να μην έχει μορφές σαν τον εν λόγω μητροπολίτη που στο όνομα της επιστήμης ξεγελά τους πιστούς και διαστρεβλώνει την Παλαιά Διαθήκη.

    Είναι σαφές ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο ως ανώτερο όλων των ειδών. Το αποδέχεται όλο το εκκλησιαστικό οικοδόμημα. Ο λόγος του επισκόπου είναι ύπουλος και ασαφής. Η ίδια η Διαθήκη τονίζει τη διαφορά ανθρώπου και θηλαστικών, αφού ο άνθρωπος είναι ανώτερος (άσε που δε γίνεται λόγος για θηλαστικά). Η Εκκλησία διαφωνεί με την εξέλιξη των ειδών. Είναι ξεκάθαρο.

    Για εμάς άλλο θρησκεία, άλλο φυσική, βιολογία, επιστήμη. Αλλά για το Χριστιανισμό όλα εκπορεύονται από το Θεό και όσο αυτός το επιτρέπει και το θέλει. Ωστόσο, ο άνθρωπος είναι αυθύπαρκτο ον που μόνο του πολεμά να κατανοήσει τη φύση του. Στον αγώνα αυτό της αντίληψης της οντότητάς του μέσα σε ένα εχθρικό το σύμπαν και στη μικρότητα της επικράτησής του κατέστρεψε τη φύση. Ίσως βέβαια το ήθελε ο Θεός.

    Διαφωνώ, αθεόφοβε. Τέτοια μυαλά συσκοτίζουν, φίλε μου, το λαό που θέλουμε να διαφωτίσουμε. Η θρησκεία δε συμβαδίζει με τη φυσική (κβάντα και άγιοι;) ούτε με τη χημεία (ποια άραγε η συστατική μοριακή βάση των αγγέλων;).

    Καλή Χρονιά και συγνώμη που έγινα κουραστικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βλέπω επέστρεψες φρέσκος και μαχητικότερος από πρίν !
    Βασικά δεν διαφωνούμε επί της αρχής.
    Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι στις θρησκείες γενικώτερα δεν αλλάζει το δόγμα γιατί τότε κινδυνεύουν από τις αιρέσεις.
    Εδώ το ημερολόγιο άλλαξαν και τους προεκυψαν οι παλαιοημερολογίτες.
    Άσε που ο ακατανόμαστος που λέει ο gelial , αν θυμάσαι όταν πρωτοανέβηκε στο θρόνο του αρχιεπισκόπου εμφανίστηκε ως προοδευτικός και ούτε το τα μανίκια από τα ράσα δεν άλλαξε όπως έλεγε.
    Απλά θεωρώ εξέλιξη να προσπαθούν έστω και με αυτό τον τρόπο να απαλλαγούν από όλη αυτή την μυθολογία σταματόντας τουλάχιστον να την αναπαράγουν στον βαθμό που το έκαναν στο παρελθόν.
    Βέβαια όπως γράφεις και η θρησκεία δεν έχει καμία σχέση με την Χημεία η την Φυσική.
    Το θέμα όμως δεν είναι εκεί.
    Όπως έχω ξαναγράψει η προσωπική μου θέση είναι ότι ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει.
    Αυτό που πολεμάω είναι η προσπάθεια να επιβάλλουν οι διάφορες θρησκείες το δόγμα τους στους άλλους.
    Και η κατάργηση της διδασκαλίας της θεωρίας της εξέλιξης είναι από τα θέματα που προσπαθούν στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα να το επιτύχουν.
    Οι απόψεις λοιπόν που αναγράφω στο ποστ δείχνουν ότι ούτε και οι ίδιοι πλέον μπορούν να ξαναγυρίσουν στις παλιές δοξασίες και έτσι οι θέσεις τους βαθμιαία αποδυναμώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ...και το Θεό ποιός τον έφτιαξε?
    ..Έλεγα μια μέρα στο μικρό μου πως οι δεινόσαυροι έζησαν στη γη πριν απο τους ανθρώπους.
    Ο μικρός λοιπόν που κάποια στιγμή είχε ακούσει πως τους ανθρώπους τους έχει φτιάξει ο Θεός , έκανε στο μυαλουδάκι του την εξής σειρά:
    δεινόσαυροι,Θεός,άνθρωποι...
    δηλαδή μαμά,μου λέει, το Θεό τον έφτιαξαν οι δεινόσαυροι???
    Κάγκελο η μαμά και γέλιο τρελλό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα παιδιά έχουν μια καταπληκτική και αφοπλιστική απλότητα στη σκέψη τους,ιδίως αμα τα μεγαλώνει μια μανα σαν εσένα!( μην κοκκινίζεις με το κοπλιμέντο):))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για θεωρία της εξέλιξης. Δεν είναι πια θεωρία, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.
    Ο πάπας, λέγεται διαβάζει αδιάκοπα, σταματάει τις διαβουλεύσεις στη μέση και πάει να συνεχίσει το βιβλίο του. Προσωπικά πιστεύω, ότι ο τύπος δεν πιστεύει στον θεό, εξ άλλου δεν θα είναι και ο πρώτος κληρικός άθεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η θεωρία της εξέλιξης είναι ακόμα η πιο κοντινή στην πραγματικότητα στο πως έγινε η εξέλιξη των ειδών θεωρία. Αλλιώς δεν θα ήταν θεωρία.
    Όσο για το αν ο πάπας είναι άθεος μόνο αυτός και ο θεός το ξέρει!
    Εγώ πιστεύω μάλλον το αντίθετο. Όσοι φθάνουν σε τέτοια αξιώματα πρέπει να πιστεύουν ότι ο θεός τους έχει ξεχωρίσει από το πλήθος και αυτοί είναι οι εκλεκτοί του ,γεγονός που καλλιεργείται προφανώς και από τον περίγυρο τους.
    Γι΄αυτό το λόγο και και είναι βασιλικότεροι του βασιλέως και δεν δέχονται αλλαγές στο δόγμα τους γιατί έτσι μπορεί κάποτε να αμφισβητηθεί και η δική τους υπόσταση πχ στον πάπα το αλάθητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. .. ντρέπομαι..και πολύ...Για να μη φαίνεται πόσο κοκκίνισα...
    τώρα που σου γράφω είμαι κουκουλωμένη με μια κουβέρτα (σα φάντασμα) και μόνο τα χέρια μου είναι έξω και πληκτρολογούν....

    σ΄ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή