Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΚΤΡΩΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ





Χθες είδα την ταινία 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες (2007) του ρουμάνου σκηνοθέτη Κρίστιαν Μουτσίου. Η ταινία έχει πάρει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες όπως επίσης και το βραβείο FIPRESCI.
Η ταινία έχει θέμα την ιστορία της φοιτήτριας Γκαμπίτα που έχει μείνει έγκυος και θέλει να κάνει έκτρωση, που λίγο πριν την πτώση του Τσαουσέσκου στην Ρουμανία, ήταν παράνομη.
Της συμπαρίσταται ή πιο αποφασιστική από αυτήν συγκάτοικος της στην εστία Οτίλια , που είναι ερωτευμένη με ένα πιο ευκατάστατο φοιτητή.
Την έκτρωση πρόκειται να την κάνει στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ένας αγύρτης και εκμεταλλευτής της ανάγκης για έκτρωση της Γκαμπίτα , μάλλον νοσοκόμος το επάγγελμα o Μπέμπε.
Η ταινία είναι συγκλονιστική στην απλότητα της και παρακολουθεί σαν ντοκυμαντέρ την όλη ιστορία περιγράφοντας με αποστασιοποίηση την εξέλιξη των γεγονότων και την επίδραση τους στις μεταξύ τους σχέσεις και τις σχέσεις της Οτίλια με τον φίλο της.
Επίσης δίνει μοναδικά την περιρρέουσα καταθλιπτική ατμόσφαιρα της εποχής στο Βουκουρέστι. Οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές είναι ταυτισμένοι απόλυτα με τους ρόλους τους
To 2004 μια άλλη ταινία η Βέρα Ντρέϊκ είχε ασχοληθεί με το ίδιο θέμα, δηλαδή την παράνομη έκτρωση στην Αγγλία την δεκαετία του 50. Η Βέρα που την υποδύεται η καταπληκτική Imelda Staunton,σε αντίθεση με τον Μπέμπε είναι μια απλή και συμπονετική γυναίκα που βοηθά αφιλοκερδώς και εμπειρικά τις άλλες γυναίκες να αποβάλουν μέχρι που συλλαμβάνεται από την αστυνομία.
Και οι δύο ταινίες δείχνουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες τότε που η έκτρωση ήταν ποινικό αδίκημα.
Χιλιάδες γυναίκες έχουν χάσει την ζωή τους από εκτρώσεις που έγιναν με αυτές τις συνθήκες ή και ακόμα χειρότερες από αυτές που δείχνουν οι δύο ταινίες .
Ακόμα περισσότερες έμειναν στείρες από τις φλεγμονώδεις παθήσεις που δημιουργήθηκαν στα έσω γεννητικά τους όργανα από την έλλειψη στοιχειώδους ασηψίας και αντισηψίας.
Ευτυχώς που οι περισσότερες από τις πολιτισμένες χώρες έχουν νομιμοποιήσει την έκτρωση σε αρχόμενες κυήσεις και έτσι αυτές γίνονται με ασφάλεια σε οργανωμένες κλινικές από γιατρούς με όλους τους κανόνες της επιστήμης.
Είναι αυτονόητο ότι η έκτρωση είναι λύση ανάγκης και όχι αντισύλληψης.
Όσο πιο μορφωμένη είναι η γυναίκα τόσο μικρότερες πιθανότητες έχει να υποβληθεί σε έκτρωση.
Σήμερα με την ανάπτυξη των διάφορων αντισυλληπτικών μεθόδων είναι απαράδεκτο μια γυναίκα να αναγκάζεται να καταφεύγει σε έκτρωση.
Αλλά και κάθε γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να διαχειρίζεται το σώμα της όπως θέλει και είναι δικαίωμα της να απαλλαγεί από μια, για οποιονδήποτε λόγο, ανεπιθύμητη σε αυτήν κύηση.
Είναι καλύτερα λοιπόν να γίνονται εκτρώσεις από το να γεννιούνται παιδιά που θα καταλήξουν σε ορφανοτροφεία.
Από διάφορους θρησκευτικούς κύκλους ιδίως των ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί μια έντονη εκστρατεία κατά των εκτρώσεων και έχουν φθάσει ακόμη και σε δολοφονίες γιατρών που δουλεύουν σε κέντρα εκτρώσεων.
Υπάρχουν στο intenet διάφορα site που γράφουν φοβερά πράγματα κατά των εκτρώσεων με φωτογραφίες εμβρύων συνήθως 2ου τριμήνου, δηλαδή 3-6μηνών,που είναι πλέον σχηματισμένα παιδιά αλλά προέρχονται συνήθως από γυναίκες που έχουν αποβάλλει από μόνες τους .
Σχεδόν το 99% των εκτρώσεων σήμερα γίνεται μεταξύ 1-2 μηνός της κυήσεως οπότε για να γίνει κατανοητό γιατί μιλάμε, την 6η εβδομάδα της κυήσεως ,δηλαδή 1 1/2 μηνός κύηση, το έμβρυο ζυγίζει 1,5 γραμμάριο και έχει μήκος 9-14 χιλιοστά!.(Η φωτογραφία είναι εμβρύου 4 εβδομάδων)
Οι διάφορες ιστορίες φρίκης που δήθεν το έμβρυο σε αυτό το στάδιο πονάει και υποφέρει είναι για γέλια.Το έμβρυο στην αρχή της κύησης είναι ένας ατελής οργανισμός του οποίου το νευρικό σύστημα, άρα και οι αισθήσεις, δεν έχουν αναπτυχθεί.Ακόμη και όταν γεννηθεί το παιδί δεν αντιδρά στα ακουστικά ερεθίσματα, μηχανικά πιάνει το δάκτυλό σας στο χέρι του κτλ.
Δείτε τις δύο αυτές ταινίες για να καταλάβετε τι αντιμετώπιζαν εκατομμύρια γυναικών σε όλο τον κόσμο όταν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μπορούσε να τους καταστρέψει την ζωή και η πολιτεία τους απαγόρευε την δυνατότητα να απαλλαγούν από αυτήν .
Είναι μόλις λίγα χρόνια πριν που η αντισύλληψη εξαρτιόταν από την χρήση προφυλακτικού ή από την ικανότητα του άνδρα να τραβηχτεί εγκαίρως.(στατιστικά μόνο το 33% μπορεί να το πετύχει αυτό!)
Εάν ρωτήσεις γυναίκες της γενιάς της μάνας η της γιαγιάς σου θα διαπιστώσεις ότι έχουν ένα απίθανο για σημερινές γυναίκες αριθμό εκτρώσεων. Μία ξαδέλφη της μητέρας μου είχε κάνει 28! εκτρώσεις και ενδιαμέσως 4 παιδιά!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η ρουμάνικη ταινία εμφανίζει ότι με την χρήση ενός πλαστικού καθετήρα επιτυγχάνει την έκτρωση. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ο καθετήρας πρέπει να μπει στον τράχηλο της μήτρας και αυτό δεν γίνεται στο κρεβάτι χωρίς την χρήση μητροσκοπίου και ιδίως σε άτοκο γυναίκα. Ούτε γίνεται η αποβολή ενός εμβρύου σε τόσο προχωρημένη κύηση τόσο εύκολα σε τόσο σύντομο χρόνο. Απλά όλα αυτά γίνονται κινηματογραφική αδεία.

18 σχόλια:

  1. Η Ρουμάνικη ταινία είναι καταπληκτικη! Και γυρίστηκε με ελαχιστο κεφαλαιο και σε ελαχιστο χρόνο, για να προλάβει το φεστιβαλ.

    Σε ότι αφορα την εκτρωση, νομίζω ότι είναι θεμα πληροφόρησης και οχι μόρφωσης οπως αναφέρεις. Δεν χρειάζεται να είναι μια γυναίκα μορφωμένη για να χρησιμοποιεί μεθόδους αντσύλληψης.

    Οι ομάδες πιστών που αντιδρούν στην έκτρωση είναι βεβαιως συνεπεις απέναντι στην πιστη τους. Αφού ο Θεός δίνει ζωή, μονο αυτός μπορεί να την αφαιρέσει. Το πρόβλημα ξεκινά όταν προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη και την πίστη τους σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι ότι οι εκτρώσεις έβγαιναν φθηνότερες από τα προφυλακτικά...(Ή απλά οι βαρύμαγκες αρνούνταν να τα φορέσουν)

    33%? Τόσο χαμηλό? Ένα 75% θα μου φαίνονταν πολύ πιο νορμάλ.

    Οι Ευαγγελοτέτοιοι στις Θ.Η.Π.Α. (Θεοκρατικές ΗΠΑ) δε παίζονται...

    Ασε που και η έρευνα στα βλαστοκύτταρα είναι στο στόχαστρο από αυτά τα παληκάρια της Bible belt...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι και οι δύο ταινίες προκαλούν αμηχανία γιατί τόσο η Ρουμανία του Τσαουσέσκου όσο και η Αγγλία του 50 έχουν πολύ δύσκολες κοινωνικές πλευρές και ακόμ αδυσκολότερες προσεγγίσεις. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου και θα προσθέσω ότι η αντισύλληψη σήμερα είναι θέμα πολιτισμού και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αντισύληψη υπήρχε "εξ' απο ανέκαθεν" που λένε κάποιοι, με διάφορους τρόπους. Δεν ξέρω αν είναι θέμα μόρφωσης ή πληροφόρησης. Εχω παράδειγμα γιατρό γυναικολόγο (του οικογενειακού περιβάλλοντος) που η γυναίκα του εχει κάνει 4 εκτρώσεις και 2 παιδιά ! 59 ετών τώρα, ο κύριος, όχι μικρός, ούτε μεγάλος. θα μου πεις, ήταν μορφωμένος ο γυναικολόγος? Ακοινώνητος ήταν.....επειδή διάβασε και έγινε γιατρός.....Τι διαφέρει απο τον άνδρα του 1930, έστω τον βαρύμαγκα, αυτόν του 1950, του 1970?
    Αλλά και τώρα, τα νέα παιδιά? Τα ποσοστά εκτρώσεων υπάρχουν υψηλούτσικα, απ όσο δύναμαι να γνωρίζω!
    Δεν ξέρω, χάλασα σχέσεις γιατί "πρόσεχα" τον εαυτό μου. Αν αυτό είναι κακό να με στήσετε στα 3 μέτρα. Τι να πω πιά. Μ' αρέσει όμως που βάζετε "δύσκολα". Καλό σας Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. gnomo-
    polsemannen-
    vasikos metoxos-
    zouzouna-
    Η ταινία είναι πράγματι πολύ καλή.
    Προφανώς η μορφωμένη γυναίκα έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι και καλύτερα πληροφορημένη γιατί έχει και περισσότερες δυνατότητες στην πληροφόρηση.
    Παρ΄ όλα αυτά σήμερα ακόμα η Ρουμανία πχ έχει τον υψηλότερο δείκτη στις εκτρώσεις. Τρείς στις 4 κυήσεις καταλήγουν σε έκτρωση. Ακόμα και στις ΗΠΑ ο αριθμός των εκτρώσεων υπολογίζεται στα 8,5 εκατομμύρια το χρόνο.
    Η γυναίκα στην ουσία απέκτησε την δυνατότητα να έχει αυτή τον έλεγχο της αντισύλληψης από την δεκαετία του 60 που είχε πλέον κυκλοφορήσει το χάπι.
    Μέχρι όμως το χάπι να μπορέσει να γίνει αποδεκτό τόσο από τις γυναίκες όσο ακόμα και από τους γιατρούς πέρασαν αρκετά χρόνια.
    Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν υπήρχαν φαινόμενα σαν αυτά που βλέπουμε στις δύο ταινίες. Λίγο πολύ οι εκτρώσεις γίνονταν από γιατρούς και σε κλινικές σε ένα καθεστώς αποδεκτής παρανομίας,που όλοι έκαναν τα στραβά μάτια και έτσι οι γυναίκες δεν είχαν ανάγκη να καταφεύγουν σε κομπογιαννίτες με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα από τις εκτρώσεις στην γονιμότητα των γυναικών.
    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να βρίσκουν απλούστερο να κάνουν έκτρωση παρά να χρησιμοποιεί ο άντρας τους προφυλακτικό.!
    Στη Σοβιετική Ένωση της εποχής αυτής, οι εκτρώσεις εκεί ήσαν νόμιμες και υπήρχαν γυναίκες ακόμα και με 50 εκτρώσεις στο ιστορικό τους !
    Γι΄ αυτό και η γυναίκα του γιατρού που αναφέρει η Ζουζούνα έχει 4 εκτρώσεις στο ιστορικό της όπως και η ξαδέλφη της μάνας μου που ήταν ή ίδια γιατρός!
    Αυτές όμως οι καταστάσεις είναι πλέον απαράδεκτες στην εποχή μας που οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να πάρουν τον έλεγχο του εαυτού τους στα χέρια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ξερεις ποσο καιρο προσπαθω να θυμηθω πως λεγοταν η δευτερη ταινια που αναφερεις;την ειχα δει και μου ειχε αρεσει παρα πολυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είσαι τυχερή,έπεσες σε κινηματογραφόφιλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έκτρωση.
    Ειλικρινά δεν έχω απάντηση...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "στατιστικά μόνο το 33% μπορεί να το πετύχει αυτό!"
    Έτσι εξηγούνται κάποια πράγματα... Έχω τρεις γνωστές που είχαν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και οι τρεις δήλωσαν το ίδιο για το "γεγονός": "Μου είπε ότι πρόσεχε"! Χα, χα, χα... Και των τριών οι εραστές πρόσεχαν, αλλά οι στατιστικές ήταν εναντίον τους. Πάντως καμιά τους δεν έκανε έκτρωση. Η κατάληξη ήταν απείρως χειρότερη και για τις τρεις: "γάμος".

    Επί τους θέματος. Τη Βέρα Ντρέικ την είδα και ήταν ένα όμορφο δείγμα του νέου αγγλικού κινηματογράφου. Η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας το ατού της ταινίας. Τη ρουμάνικη ελπίζω να μπορέσω να τη δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. doctor-
    Δες τις ταινίες και θα έχεις την απάντηση.

    αταίριαστος-
    Εάν ο γάμος ήταν επιτυχής καλά έκαναν και το κράτησαν,αν όμως παντρεύτηκαν λόγω της εγκυμοσύνης και μόνον καλύτερα να είχαν είχαν κάνει έκτρωση.
    Πολλοί που δεν πάει καλά ο γάμος τους και έχουν παιδί κάνουν και δεύτερο γιατί πιστεύουν ότι τα πράγματα θα φτιάξουν.Δυστυχώς όμως δεν φτιάχνουν και τελικά χωρίζουν και την πληρώνουν και τα παιδιά.
    Αυτό είναι και έμμεση απάντηση στον doctor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συμφωνω σε οτι λες για τις εκτρωσεις
    απλά υπαρχουν καποιες περιπτωσεις που το σκεφτεται κανεις αν δικαιολογειται μια τετοια πραξη
    σε μικρη ηλικεια μια γυναικα χαμηλου βιοτικου επιπεδου και χωρις να ειναι παντρεμενη, και το παιδι να ειναι ενος μικροτερου αντρα, χωρις δουλεια και χωρις σκοπο να το αναγωρισει.τοτε τι κανεις???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ το έχω ξαναπεί για αυτό το θέμα...
    Δεν νοείται την σημερινή εποχή με τόσα αντισυλληπτικά μέσα να προχωράνε οι γυναίκες σε εκτρώσεις λες και είναι μέσο αντισύλληψης. Αυτό δείχνει απλά ότι δεν σέβονται τον εαυτό τους και το σώμα τους.
    Αλλά δεν νοείται επίσης να τους απαγορεύεται αυτό το δικαίωμα με όποιους όρους ή προϋποθέσεις! Είναι ανεπίτρεπτο να κουμαντάρουν άλλοι το κορμί τους και την ζωή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. elenitsa-
    debby-
    Ευτυχώς που οι σημερινές γυναίκες μπορουν πλέον να πάρουν στα χέρια τους την αντισύλληψη αλλά δυστυχώς δεν λειτουργούν όλα τα μυαλά με τον ίδιο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το να δημιουργήσεις ζωή, είναι εξαιρετική ευθύνη.
    Προς τούτοις, πρέπει και να την αναλαμβάνεις - όπως π.χ. ένας γιατρός πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για την πρόκληση θανάτου ενός ασθενή του από ελλειπή ή λανθασμένη άσκηση.
    Ποια ευθύνη αναλαμβάνει η γυναίκα (και βεβαίως και ο συμπράττων άνδρας) όταν τερματίζει μια εν εξελίξει αναπτυσσόμενη ανθρώπινη ζωή;
    Η, άραγε θεωρείται οτι το έμβρυο, δεν είναι "ζωή| επειδή δεν έχει ακόμη αυτοσυνείδηση της ύπαρξής του;

    Απλή ερώτηση (;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το έμβρυο δεν είναι αυτόνομος οργανισμός.
    Ουσιαστικά είναι ένα παράσιτο που αναπτύσσεται στον οργανισμό της μητέρας και χωρίς αυτόν μέχρι μία ορισμένη ηλικία της κύησης χωρίς δηλαδή τον ξενιστή που είναι η μητέρα, δεν μπορεί να επιβιώσει.
    Η διακοπή λοιπόν μιας ανεπιθύμητης κύησης είναι προσωπική ευθύνη της ίδιας της γυναίκας που κανένας άλλος, ακόμα και ο άνδρας της κατα την αποψή μου, δεν έχει λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατί το νεογέννητο είναι αυτόνομος οργανισμός,ε?αν το αφήσεις από τις πρώτες κιόλας ώρες μόνο και αβοήθητο δε θα πεθάνει?Η έκτρωση είναι φόνος!τελεία και παύλα! είτε αυτό αρέσει είτε όχι..όλα τ' άλλα είναι μάταιες αλλεπάλληλες προσπάθειες του νού να βρει τρόπο απενοχοποιήσει την πράξη και να γλυκάνει το χάπι αλλιως άμα ηταν κάτι καλό και αρεστό δε θα είχε καμιά επίπτωση ούτε σωματική ούτε ψυχική!Υπάρχουν και τα ιδρύματα άν δεν μπορεί να φροντίσει μια μάνα το παιδί της.Κάλιο "κακή" μάνα παρά δολοφόνος σε εντελώς ανυπεράσπιστη ζωή που επιστεύεται την τύχη του στη θέληση του πιο δικού του ανθρώπου, της μάνας του!

      Διαγραφή
  16. τωρα λοιπον μπορω να πω πως εχω δει και τις δυο ταινιες!
    καταπληκτικες..
    ταιριαζουμε οσον αφορα τον κινηματογραφο και πολυ χαιρομαι γι αυτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. διστυχως στη ζουγκλα επικρατει ο νομος του ισχυροτερου. οποιος νομιζει οτι τα αγεννητα παιδια ειναι παρασητα, απλα μπορει να παει να πεθανει καθως οταν αυτος ηταν παρασητο, καποιος αμελησε να τον εξαφανισει. οτι δεν φαινεται δε σημαινει οτι δεν υπαρχει. Ο ανθρωπος ειναι το χειροτερο ζωο. και ολοι οσοι υποστηριζουν τις εκτρωσεις λιγο διαφερουν απο τους κανιβαλους. της ιδιας φιλοσοφιας ειναι. τρωω ανθρωπο για να επιβιωσω... αισχος!!! "πολιτισμος"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή