Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΛΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ




Τα ονόματα Στέπτοου και Εντουαντς σας λένε τίποτα;
Είμαι σίγουρος ότι στους περισσότερους δεν λένε τίποτα. Σε αντίθεση αν θα ρωτούσα για τα ονόματα Γκάλης ή Γιαννάκης που είναι λίγο πολύ σύγχρονοι τους είμαι σίγουρος ότι όλοι τα ξέρετε.
Και βέβαια έχετε δίκιο να τους ξέρετε γιατί μας χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές χαράς και υπερηφάνειας.
Όμως οι Στέπτοου και Εντουαρτς χάρισαν προσωπικά ακόμα μεγαλύτερη χαρά σε χιλιάδες ζευγάρια που το μεγαλύτερο δώρο μιας ζωής, ένα παιδί ,τους είχε αποκλειστεί.
Οι δύο αυτοί επιστήμονες είναι οι πατέρες της εξωσωματικής γονιμοποίησης που απετέλεσε μια επανάσταση στην ιατρική στο τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα.
Ο Στέπτοου (1913-1988) εκπαιδεύτηκε στο Κings College, London και στο St. George's Hospital της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Στον πόλεμο υπηρέτησε σαν εθελοντής χειρουργός στο Ναυτικό και το 1941 όταν το πλοίο του βυθίστηκε έξω από την Κρήτη , τον συνέλαβαν και κρατήθηκε σαν αιχμάλωτος πολέμου στην Ιταλία. Σαν γιατρός κυκλοφορούσε ελεύθερα στο στρατόπεδο και έτσι μπορούσε να βοηθήσει συγκρατούμενους του να δραπετεύσουν. Όταν έγινε αυτό αντιληπτό τον έστειλαν σε αυστηρή απομόνωση. Απελευθερώθηκε το 1943.
Μετά τον πόλεμο τελείωσε την ειδίκευση του στην Μαιευτική-Γυναικολογία εγκαταστάθηκε στο Manchester και από το 1951 άρχισε να εργάζεται στο Νοσοκομείο του Oldham μερικά μίλια μακρύτερα.
Εκεί άρχισε να ασχολείται με την λαπαροσκόπηση που εκείνη την εποχή ήταν πρωτοποριακή τεχνική και η κύρια χρήση της ήταν για διαγνωστικούς λόγους και για στειροποίηση. Ο Στέπτοου ενδιαφερόταν για την γονιμότητα και ασχολήθηκε με την λήψη ωαρίου από την ωοθήκη.
Ο Εντουαρτς όταν απολύθηκε από τον στρατό το 1949 άρχισε για δύο χρόνια σπουδές σχετικές με την γεωργία.Μετά όμως άλλαξε γνώμη και σπούδασε ζωολογία αποκτώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την γενετική.
Ασχολήθηκε για διάστημα σε ένα εργαστήριο στο Εδιμβούργο που το έλεγαν το Σπίτι του ποντικού, με κύριο θέμα την τεχνική γονιμοποίηση σε ποντικούς , τον αναπαραγωγικό τους κύκλο και την επίδραση των φαρμάκων που προάγουν την γονιμότητα.
Μετά ένα χρόνο μετεκπαίδευση στην Καλιφόρνια , κοντά στον Howard και την Georgeanna Jones στο Johns Hopkins που ήσαν ειδικοί σε θέματα γονιμότητας, βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge σε ένα εργαστήριο που δεν είχε ούτε ζεστό νερό!
Για χρόνια ασχολήθηκε με την γονιμοποίηση σε θηλαστικά και ο γυναικολόγος που του ξεγέννησε τις κόρες του, του έδινε μερικές φορές και δείγματα από ιστό ωοθήκης γυναικών για τα πειράματα του. Το 1962 κατάφερε να πετύχει την γονιμοποίηση ενός ωαρίου αλλά απέτυχε να το να επαναλάβει μέχρι το 1965 που πέρασε ένα καλοκαίρι στο Johns Hopkins. Το 1968 γνώρισε τον Στέπτοου και αποφάσισαν και οι δύο να πετύχουν τον σκοπό τους και να συνεργαστούν.
Η επιτυχία όμως συναντούσε συνεχώς δυσκολίες.
Ο Εντουαρτς ταξίδεψε 750 φορές από το Καίμπριτζ στο Ολντχαμ κάνοντας 165 μίλια κάθε φορά.
Η πρώτη ανακοίνωση επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης το 1969 συνάντησε μεγάλη αμφισβήτηση παρά την διεθνή προσοχή που απέσπασε.
Τους αρνήθηκαν την χορηγία ερευνητικών κονδυλίων, οι οικογενειακές τους σχέσεις βρίσκονταν σε ένταση, αντιμετώπιζαν κριτική ότι τα παιδιά που θα έβγαιναν από την τεχνητή γονιμοποίηση θα εμφάνιζαν ανωμαλίες , ο Στέπτοου είχε φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης και μερικές κυήσεις που πέτυχαν κατέληξαν σε αποβολές στο πρώτο τρίμηνο.
Τελικά στις 10 Νοεμβρίου 1977 γονιμοποιήθηκε ένα ωάριο από μια γυναίκα εργατικής τάξης, την Lesley Brown που προσπαθούσε ανεπιτυχώς για 10 χρόνια να μείνει έγκυος. Ύστερα από 2 1/2 μέρες στο στάδιο των 8 κυττάρων έγινε η εμφύτευση του στην μήτρα της και έτσι στις 25 Ιουλίου 1978 γεννήθηκε το «πρώτο παιδί του σωλήνα» η Louise Joy Brown 2600 κιλά.
Στο βιβλίο τους In A Matter of Life ο Στέπτοου γράφει χαρακτηριστικά: Η νέα πολίτης συνέχιζε να κλαίει πολύ δυνατά ,και όλοι αγαπούσαμε πολύ αυτόν τον υπέροχο ήχο!
Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδη σε όλο τον κόσμο.
Όμως υπήρξαν και αντιδράσεις στην σημαντική αυτή πρόοδο .Κύκλοι θρησκευόμενων και η καθολική εκκλησία τους κατήγγειλαν ότι «παίζουν τον Θεό» Είπαν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι «εκτροπή από τον σωστό δρόμο» γιατί πετάνε γονιμοποιημένα ωάρια που δεν εμφυτεύονται.
Στην Αμερική οι Howard και Georgeanna Jones οι οποίοι είχαν αποχωρήσει λόγω ορίου ηλικίας από το Johns Hopkins την ημέρα που που γεννήθηκε η Louise έφτασαν κατόπιν προσκλήσεως στην νεοσύστατη Ιατρική σχολή στο Norfolk στην Eastern Virginia για οργανώσουν εκεί ένα τμήμα.
Ο πρώτος επισκέπτης που δέχτηκαν εκεί ήταν ένας δημοσιογράφος που τους ρώτησε αν είναι δυνατόν να γεννηθεί και στις ΗΠΑ παιδί του σωλήνα.
Η απάντηση που έδωσαν ήταν «Βεβαίως μόνο που χρειάζονται χρήματα» .
Μόλις δημοσιεύθηκε η συνέντευξη ένας παλιός ασθενής του ζεύγους τους τηλεφώνησε ρωτώντας «πόσα χρειάζεστε;»
Στο Ινστιτούτο που δημιουργήθηκε με την χορηγία του ,τον Δεκέμβριο του 1981 γεννήθηκε η Elizabeth Carr .
Η Elizabeth έχει γράψει τι της είχε πει η Georgeanna όταν την ρωτούσε σχετικά με την γέννηση της
«Είσαι τυχερή γιατί έχεις γονείς που επιθυμούσαν τόσο πολύ ένα παιδί που διακινδύνευσαν κάτι επικίνδυνο»
Της τόνισε ότι δεν είναι εξαιρετική εξαιτίας της τεχνολογίας ,αλλά γιατί είναι το παιδί των γονιών της.
Το πρώτο παιδί του σωλήνα η Louise Joy Brown είναι σήμερα ταχυδρομική υπάλληλος είναι παντρεμένη και το 2006 γέννησε φυσιολογικά τον γιο της.
Μέχρι σήμερα πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά του σωλήνα έχουν γεννηθεί στον κόσμο.


ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ


Η Louise Joy Brown μόλις γεννήθηκε.
Ο Στέπτοου
Ο Εντουαρτς
Οι Howard και Georgeanna Jones με την Εlizabeth Carr
Οι Howard και Georgeanna Jones με παιδιά του σωλήνα.
Η Louise Joy Brown με τους γονείς της.

15 σχόλια:

  1. Ο Πάτρικ Στέπτοου πέθανε από καρκίνο το 1988
    Ο Ρόμπερτ Έντουαρτς συνέχισε να διδάσκει τεχνολογία της αναπαραγωγής μέχρι τον 21 αιώνα.
    Η Georgeanna Jones, πέθανε 92 ετών το 2005. Έπασχε στο τέλος της ζωής της από Alzheimer.
    Μέχρι το 1996 είχαν δουλέψει με τον άνδρα της σε δύο αντικριστά γραφεία για 60 χρόνια. Ο γυναικολόγος πατέρας της είχε ξεγεννήσει τον άνδρα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' αυτό το post διάβασα μια έκφραση που είχε ξεχαστεί. Το παιδί του σωλήνα.

    Όσοι ανήκουν στην γενιά μου, 35-45, χρησιμοποιούσαν αυτή τη φράση κοροϊδευτικά στα γυμνασιακά τους χρόνια. Ο Πανούσης βοήθησε σ' αυτό.

    Η ειρωνεία είναι ότι πάρα πολλών από αυτούς, τα παιδιά τους είναι «παιδιά του σωλήνα». Απ' ότι βλέπω γύρω μου, περισσότερα είναι τα παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση παρά δια της παραδοσιακής μεθόδου «βάστα τοίχο, θα σμπρώξω γερά»

    Κι όμως το θέμα παραμένει ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Σπάνια παραδέχεται ένα ζευγάρι ότι γέννησε με εξωσωματική γονιμοποίηση.
    Προφανώς το θεωρούν ένα είδος αναπηρίας και δεν έχουμε ξεπεράσει ως κοινωνία το σύνδρομο του Καιάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηρθα να σας καλέσω σ' εμενα για κάτι διαφορετικό και αντί να τυπώσω να σας πάρω μαζί, με ... προβληματίσατε ακόμη μία φορά.
    Δεν παντρεύτηκα ποτέ, δεν έχω παιδιά, να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής, απο δική μου επιλογή. Δεν ήθελα ευθύνες. Μεγάλη κουβέντα, για άλλη ώρα. Αυτό δεν αποκλείει το ότι αγαπώ τα παιδιά, μεγαλώνω παράλληλα με παιδιά φίλων, συγγενών.
    Ομως παρατηρώ χρόνια τώρα γνωστούς και φίλους να "παιδεύονται" με εξωσωματικές και να φτάνουν σε χωρισμο πολλές φορές. Και αναρωτιέμαι. Η φύση μας προικίζει με το να κάνουμε παιδιά. Γιατί να πηγαίνουμε κόντρα της? Για έναν εγωίσμό? που συχνά συναντώ. Μιλώ για τις περιπτώσεις που προσπαθούν και προσπαθούν και ξανά τα ίδια, πολλές φορές. Οταν προσπαθούν να "αποδείξουν" το "εγώ κάνω παιδιά" είναι ή όχι εγωϊστικό.
    Στα 47 μας, γέννησε η συμμαθήτριά μου, εφέτος με εξωσωματική. Ευχήθηκα νάναι γερά τα παιδάκια, όμως, είπα "γενάμε οι Σάρρες ακόμη"? Ντροπή μου, το ξέρω. Εγώ δεν το βλέπω διακαή ποθο. Εγωϊσμό το βλέπω. θα την πούνε γιαγιά κατευθείαν τα δίδυμα?
    Ο νόμος, διάβασα πρόσφατα επιτρέπει τις εξωσωματικές ως τα 50, στην Ελλάδα. Κόλλησα κι εδώ. Ποιός οργανισμός είναι γερός και τι έχει να προσφέρει σ' αυτή την ηλικία σ' ένα παιδί, τι έχεις να προσφέρεις ως γονιός στα 60 σου με ένα παιδάκι 10 ετών.......
    Απο την άλλη, η επιστήμονες καλά κάνουν και προχωρούν. Και μπράβο και μακάρι να εξελίσσεται η επιστήμη γιατί υπάρχουν και οι ασθένειες, εκτος απο την αναπαραγωγή, μην ξεχνάμε.
    Την χάρηκα την ανάρτησή σας, γιατί διάβασα και λεπτομέρειες που δεν ήξερα, γιατί έμαθα, όμως μένουν οι προβληματισμοί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό ποστ. Μου άρεσε και το σχόλιο του b.b.chris που δεν έχει άδικο νομίζω για την κρυπτομανία μας ΚΑΙ σε αυτό το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. b.b.chris-
    Εξεπίτηδες χρησιμοποίησα τον όρο «παιδί του σωλήνα» αντί του σημερινού IVF(in Vivo Fertilisation) γιατί αυτός ήταν που λεγόταν τότε.
    Ακόμη σήμερα πολλοί ντρέπονται να πούνε ότι το παιδί τους είναι από IVF αλλά οι περισσότερες από τις δίδυμες κυήσεις που ακούει κανείς προέρχονται από εκεί.

    zouzouna-
    Η φύση μας προικίζει με το να κάνουμε παιδιά. Γιατί να πηγαίνουμε κόντρα της?

    Οι δύο αυτές προτάσεις καταλήγουν σε μία αντίφαση.
    Αφού η φύση μας έχει προορίσει στο να κάνουμε παιδιά δεν πηγαίνουμε αντίθετα από αυτήν προσπαθώντας να την βοηθήσουμε.
    Γιατί δεν θα πρέπει να βοηθήσουμε πχ μια γυναίκα που έχει απόφραξη σαλπίγγων από μια εξαρτηματίτιδα στο παρελθόν ή μια άλλη που έχει κάνει δύο εξωμήτριες κυήσεις να γίνουν μητέρες;
    Σύμφωνα με αυτή την λογική θα πρέπει πάντα να αφήνουμε την φύση να κάνει φυσική επιλογή και να πεθαίνουμε από πχ μια πνευμονία η από μία οξεία σκωληκοείδίτιδα.
    Για το θέμα της ηλικίας εφ΄όσον πάλι η φύση έχει τοποθετήσει την εμμηνόπαυση σήμερα στα 51 όποτε δυνητικά μέχρι τότε μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα από την φυσιολογική λειτουργία του να μυρίσει τον κρίνο!, γιατί να μην βοηθήσεις μέχρι αυτή την ηλικία μια γυναίκα να μείνει έγκυος ;
    Ο κουμπάρος μου και λαθραναγνώστης αυτού του μπλόγκ γεννήθηκε όταν ή μητέρα του ήταν ήδη 45 χρονών.
    Ένα από τα ωραιότερα αγόρια που έχω δεί,σήμερα κοντά στα 30, γεννήθηκε από μια μάνα 46 ετών και ένα πατέρα 80 !(Βέβαια είπα τότε σε μία συγγενής της ας βγάλουν μια φωτογραφία του πατέρα για να τον γνωρίσει το παιδί όταν μεγαλώσει!)
    Βλέπεις λοιπόν ότι η ίδια η φύση λειτουργεί κατ΄αυτόν τον τρόπο και βάζει η ίδια τα όρια.
    Έτσι και αλλιώς σήμερα η μέση ηλικία που γεννάνε οι γυναίκες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο έχει ξεπεράσει τα 30 .

    gerasimos-
    Πάντα στην Ελλάδα η αποτυχία του να μείνει μια γυναίκα έγκυος βαραίνει συνήθως την ίδια γιατί στο μυαλό των περισσοτέρων ανδρών η δική τους στειρότητα έχει συνδυαστεί βλακωδώς με σεξουαλική ανικανότητα.
    Μην ξεχνάς ότι η ατεκνία ήταν βασικός λόγος που ο Όθωνας έχασε τον θρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα,
    το θέμα "απόκτηση παιδιών" με τον μη γνωστό τρόπο, είναι σοβαρό και λεπτό.
    Στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι είναι σωστό.
    Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις όπου ο τρόπος γέννησης ενός παιδιού, με βρίσκει λίγο αμήχανη ή και αρνητική - ίσως και λόγω μη γνώσης.
    Αναγνωρίζω όμως ότι όλα αυτά τα ζευγάρια που πραγματικά παλεύουν με εξωσωματικές , να αποκτήσουν παιδιά, είναι ίσως οι μόνοι που πραγματικά και συνειδητά το επιθυμούν.
    Κι επειδή γνωρίζω τέτοιους γονείς, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι άλλαξε πραγματικά η ζωή τους- προς την ευτυχία, τους έφερε ακόμα πιο κοντά.
    Όσον αφορά στις "παρένθετες μητέρες" , εδώ λίγο το αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό, ίσως επειδή έχω φέρει ένα παιδί στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίες πληροφορίες. Το θέμα σίγουρα στην Ελλάδα παραμένει ταμπού. Σε μία κοινωνία γερασμένη με ρυθμούς ενάντια στην ανθρώπινη φύση οι εξωσωματικές αυξάνονται. Παράδειγμα τα ζευγάρια που το πρώτο παιδί γεννιέται με εξωσωματική και τα επόμενα φυσιολογικά, αποτέλεσμα της χαλάρωσης. Αλήθεια υπάρχει κάποια "on going" έρευνα σε εξέλιξη αφού μιλάμε για τόσο πρόσφατη ιστορία, για τα παιδιά της εξωσωματικής, παγκόσμια.

    Σχετικά με τα φάρμακα που πρέπει να παίρνει η υποψήφια μητέρα τι έχετε να σχολιάσετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδάκια να έρχονται στον κόσμο και ας έρχονται με όποιο τρόπο....
    Αν δεν είχα παιδί θα έκανα τα πάντα να αποκτήσω
    ακόμα και την υιοθεσία θα σκεφτόμουν
    και φυσικά δεν είναι θέμα εγωισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι εξαιρετικά περίπλοκη και φυσικά δεν εγγυάται αποτέλεσμα. Χρειάζεται, ενδεχομένως, να επαναληφθεί περισσότερες της μιάς φοράς. Έζησα από κοντά την διαδικασία, όταν μία από τις αγαπημένες μου φίλες το αποφάσισε. Ενέσεις ορμονών, ειδική διατροφή, επανάληψη, κατάκλυση...
    Τα ζευγάρια που αποφασίζουν ν΄ακολουθήσουν αυτή τη μέθοδο λατρεύουν τα παιδιά, αλλιώς δεν θα έμπαιναν σ΄όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
    Και σκέφτομαι πως υπάρχουν άνθρωποι, στους οποίους ο Θεός χάρισε απλόχερα το δώρο της ζωής, απλά και "φυσιολογικά" (σε αντίθεση με την τεχνητή μέθοδο) και εκείνοι δεν το θέλουν...
    Λυπηρό, πολύ λυπηρό.
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. vassia-
    Το θέμα της παρένθετης μητέρας εξαρτάται από από την σχέση της πραγματικής μητέρας με την παρένθετη.
    Αμα υπάρχει σχέση μητέρας η αδελφής το βρίσκω ανθρώπινο.
    Εάν πρόκειται για άσχετη γυναίκα και με οικονομική σχέση μου φαίνεται αφύσικο.
    Αλλά ακόμα δεν έχω κατασταλαγμένη γνώμη.

    vasikos metoxos-
    Τι είδους έρευνα σε μιά πιά καθιερωμένη πρακτική;
    Για τα φάρμακα που λές,άν εννοείς αυτά που προκαλούν ωορρηξία είναι αναγκαία για την λήψη του ωαρίου/ων.
    Η Τζόουνς που αναφέρω είναι από τους πρώτους που τα χρησιμοποίησαν ενώ οι Εγγλέζοι περίμεναν να γίνει φυσιολογικά και όταν γινόταν ωορρηξία.

    annamaria-
    Έχοντας αποκτήσει την κόρη μου χωρίς πρόβλημα κσι κατά τύχη, δεν ξέρω τι θα κάναμε αν δεν μπορούσαμε.

    bluesmartoulis-
    Έχεις δίκιο αλλά μερικές φορές τα παιδιά έρχονται σε τελείως ακατάλληλες στιγμές της ζωής του ζευγαριού αμα δεν προσέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας, ήρθα "γυρεύοντας" τις απαντήσεις σας, δεν ξέρω γιατί υποψιαζόμουν ότι βλέπετε το θέμα εκ των έσω. Για την "βοήθεια" μένω σύμφωνη σε νέες ηλικίες. Εχετε δίκιο.
    Τις υπερβολές ηλικιακά, σκεπτόμουν, έστω και αν είμαστε παραγωγικές ως τα 50 μας.
    Οσο για τον λαθραναγνώστη σας, του εύχομαι να είναι γερός και δυνατός ως τα βαθιά γεράματα, και να κάνει παιδιά που θα τα χαρεί, και να αποκτήσει εγγόνια και δισέγγονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πραγματικά άλλαξαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Σήμερα το παιχνίδι είναι στην κλωνοποίηση και τα βλαστοκύτταρα. Ίσως σε λίγα χρόνια να λέμε το ίδιο -να δούμε. Πάντως θυμάμαι ταινίες και βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έκαναν λόγο για τέρατα, για υπανθρώπους κτλ. Τα ίδια λέμε σήμερα πια για την κλωνοποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αθεόφοβε
    τώρα τελευταία σε χαίρομαι όλο και περισσότερο. (γιατί δε σου κρύβω ότι στα μεγάλα ποστ σχεδόν στη μέση αρχίζω και βαριέμαι.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η επιστήμη στην υπηρεσία της ανθρώπινης ευτυχίας.

    Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρόλο που 1 στα 3 ζευγάρια έχει πρόβλημα τεκνοποίησης, όλα γίνονται κρυφά διότι ... τι θα πει ο κόσμος;

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. zouzouna-
    Ο λαθραναγνώστης έχει ήδη κόρη παντρεμένη!

    δείμος-
    Τα βλαστοκύτταρα προφανώς είναι το μέλλον.
    Για την κλωνοποίηση προσωπικά είμαι αντίθετος.
    Είναι άλλο να βοηθάς να δημιουργηθεί μια νέα ζωή με όλα καλά και τα κακά ενός καινούργιου ανθρώπου, από το να δημιουργείς την ρέπλικα ενός ανθρώπου όσο αξιολόγος και να είναι.

    zalig-
    Ελπίζω στα δικά μου να φτάνεις στο τέλος,γιατί εκεί μερικές φορές είναι το κερασάκι!

    doctor-
    Είναι αναπόφευκτο σε μια κοινωνία που την διακρίνει η κρυψίνοια,η θρησκοληψία και η αμορφωσιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή