Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΤΟ 1956 ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ



Το κέντρο της Αθήνας πρόσφατα κόντεψε να καταστραφεί από τις βόμβες μολότοφ που επίπταν αφειδώς επί δικαίων και αδίκων σαν βροχή.
Είχα την εντύπωση ότι αυτές οι βόμβες είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην εξέγερση στην Ουγγαρία το 1956.
Όμως κοιτάζοντας σχετικά είδα ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν όταν ο κόκκινος στρατός επιτέθηκε στους Φιλανδούς το Νοέμβριο του, 1939 και ο τότε σοβιετικός υπουργός εξωτερικών του Στάλιν, Μολότοφ είχε πει σε ραδιοφωνικό του μήνυμα στο σοβιετικό λαό ότι δεν έριξαν βόμβες στους Φιλανδούς αλλά πανέρια με τρόφιμα, οπότε και οι Φιλανδοί ονόμασαν τις βόμβες που πέταγαν στα σοβιετικά τανκ πικ νικ μολότοφ και κοκτέιλ μολότοφ!
Σχετικά τώρα με την εξέγερση στην Ουγγαρία θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, την τρομερή εντύπωση που μου είχε κάνει ένα φυλλάδιο που είχε ο πατέρας μου για αυτήν, γιατί για πρώτη φορά έβλεπα να έχει φωτογραφηθεί εκτέλεση ανθρώπων και λιντσάρισμα.
Χθες προσπαθώντας να ξεκαθαρίσω ένα μεγάλο μέρος από χαρτιά και παλαιά βιβλία του πατέρα μου ξαναβρήκα αυτό το φυλλάδιο.
Ήταν μια ειδική έκδοση 96 σελίδων του περιοδικού LIFE το 1956, με τίτλο Η μάχη των Ούγγρων διά την ελευθερίαν και αναφέρεται στην εξέγερση των Ούγγρων κατά του καθεστώτος και των ρωσικών στρατευμάτων.
Μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στην Ουγγαρία ο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος Ματίας Ρακόζι, ο επονομαζόμενος μικρός Στάλιν, ανακήρυξε την Ουγγαρία λαϊκή δημοκρατία στις 20 Αυγούστου 1949 και ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση εκκαθαρίσεων εναντίον των οπαδών του Τίτο προσθέτοντας το 1952 στις εξουσίες του και το αξίωμα του προέδρου της κυβέρνησης.
Με την αποσταλινοποίηση όμως του 1953 αντικαταστάθηκε από τον μετριοπαθή Ιμρε Νάγκυ οποίος έδωσε γενική αμνηστία, αλλά το 1955 προς γενική δυσαρέσκεια επανήλθε στην εξουσία ο Ρακόζι.
Όμως η χαλάρωση της καταπίεσης την περίοδο διακυβέρνησης από τον Νάγκυ, η εισήγηση του Χρουστσόφ στο 20ο συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος της σοβιετικής ένωσης που καταδικάστηκε ή προσωπολατρία και άρχισε η αποσταλινοποίηση ,οδήγησαν στην εκ νέου απομάκρυνση του Ρακόζι και την αντικατάσταση του από τον Ερνε Γκέρε ο οποίος όμως και αυτός προσπάθησε να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του και να μην έρθει σε συμβιβασμό με την ομάδα του Νάγκυ .

1- Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Πολωνούς στο άγαλμα του Πολωνού Στρατηγού Μπέμ που είχε αγωνιστεί με τους Ούγγρους επαναστάτες το 1848 (Το 1848 οι Ούγγροι υπό την ηγεσία του Λουδοβίκου Κόσσουτ εξεγέρθηκαν κατά της Αυστρίας η οποία όμως με την βοήθεια της Ρωσίας κατέστειλε την εξέγερση ,γεγονός που οι Ούγγροι ποτέ δεν ξέχασαν)

.

Ήδη όμως η απεργία των βιομηχανικών εργατών στο Ποζναν της Πολωνίας με αιτήματα ψωμί, ελεύθερες εκλογές και αποχώρηση των Ρώσων, που παρά την καταστολή της με τα άρματα μάχης και τους 70 νεκρούς που υπήρχαν, είχε οδηγήσει στην κυβέρνηση του Γκομούλκα που δεν ήταν αρεστή στους Ρώσους .Τα γεγονότα αυτά δημιούργησαν και στην Ουγγαρία αντίστοιχο κίνημα με αιτήματα για ελεύθερες εκλογές και αποχώρηση των Ρώσων από την χώρα τους.
Στις 23 Οκτωβρίου οι φοιτητές της Βουδαπέστης οργανώνουν μια διαδήλωση με τα αιτήματα αυτά ,αλλά η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί τον κόσμο με αποτέλεσμα να αρχίσουν ταραχές.
Η επανάσταση έχει πια αρχίσει.


2-Η καταστροφή του αγάλματος του Στάλιν

.

Το βράδυ καταστρέφεται ο τεράστιος ανδριάντας του Στάλιν. Ο Γκέρε ζητά την βοήθεια των Ρώσων και 10000 στρατιώτες με άρματα μάχης καταστέλλουν την εξέγερση μπροστά στο Βουλευτήριο.
Όμως η εξέγερση εξαπλώνεται στην πόλη και ο ουγγρικός στρατός δίνει όπλα στους εξεγερμένους με αποτέλεσμα ο Γκέρε να αναγκαστεί να παραδώσει την εξουσία στον Ιμρε Νάγκυ ο οποίος δηλώνει ότι διαπραγματεύεται την αποχώρηση των Ρώσων.
Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου η εξέγερση έχει εξαπλωθεί και στην επαρχία και δημιουργούνται χαρακώματα στην πόλη.


3-Τραυματισμένος Ούγγρος μεταφέρεται στο σταθμό πρώτων βοηθειών. Το ρωσικό άρμα με τα λάβαρα των επαναστατών έχει καταληφθεί και βρίσκεται μπροστά από το αρχηγείο των επαναστατών.

4


5-Η λεζάντα αναφέρεται στην 4 και 5

6-


7-Επαναστάτες πυροβολούν εναντίον σοβιετικού παρατηρητηρίου και κτηρίου με αντιπάλους.



Οι Ρώσοι ενώ αρχικά είχαν δηλώσει ότι δεν θα αποχωρήσουν αν οι επαναστάτες δεν παραδώσουν τα όπλα αρχίζουν να εκκενώνουν την Βουδαπέστη, ενώ η Ουγγρική αεροπορία δηλώνει ότι θα βομβαρδίσει τα ρωσικά τανκ αν δεν αποχωρήσουν μέσα σε 12 ώρες. Οι επαναστάτες καταλαμβάνουν το Αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας και τα γραφεία του κομμουνιστικού κόμματος.



8-9-Στην πόλη Μαγκυαροβάρ τα πτώματα 85 ατόμων που εκτελέστηκαν από την Μυστική Αστυνομία και η ταφή τους σε ομαδικό τάφο.
10-Η λεζάντα αναφέρεται στις φωτογραφίες 10 και 11


11-

12-


13- Η λεζάντα αναφέρεται στις φωτογραφίες 12-13

14-Τραυματιοφορείς καλυπτόμενοι πίσω από τανκ που έχουν καταλάβει οι επαναστάτες και το οποίο βάλλει κατά κτηρίου που βρίσκονται μέλη της Ασφάλειας.

15- Η λεζάντα αναφέρεται στις φωτογραφίες 15 και 16
16


17

18-Η λεζάντα αναφέρεται στις φωτογραφίες 17 και 18

19

20-Η λεζάντα αναφέρεται στις φωτογραφίες 19-22
21


22-

23-Η λεζάντα αναφέρεται στις φωτογραφίες 23 και 24

24-

25-Ρωσικό άρμα καταστραμμένο


26

27-Η λεζάντα αναφέρεται στις φωτογραφίες 27 και28
28


29-

30-

31-Η λεζάντα αναφέρεται στις φωτογραφίες 31 και 32
32-

33-Η λεζάντα αναφέρεται στις φωτογραφίες 33 και 34


34-

35- Ο Καρδινάλιος Μινζέντυ

36- 31 Οκτωβρίου. Η κατάρριψη του αγάλματος του σοβιετικού φρουρού στο μνημείο της Ελευθερίας στον λόφο Γκέλλερτ.
Το άγαλμα ξαναστήθηκε μετά την καταστολή της εξέγερσης και μπορείτε να το δείτε σε σχετικό ποστ
 που έχω γράψει .

37 -Τεράστιες ουρές για προμήθεια τροφών λόγω μεγάλης έλλειψης τροφίμων στην Βουδαπέστη προσπερνώντας με τα καρβέλια στο χέρι τους διάσπαρτους άταφους νεκρούς.
.

Στις 31 Οκτωβρίου τα σοβιετικά άρματα συνεχίζουν να αποχωρούν από την Βουδαπέστη παραμένοντας όμως έξω από αυτήν, η επανάσταση φαίνεται να έχει επικρατήσει και ο Νάγκυ εισηγείται όπως η Ουγγαρία μετατραπεί σε ουδέτερη χώρα.
Όμως την 1η Νοεμβρίου αναγκάζεται να προσφύγει στον ΟΗΕ και να ζητήσει την προστασία του, γιατί οι Ρώσοι αντί να ολοκληρώσουν την αποχώρηση τους έχουν αρχίσει να ενισχύουν τις θέσεις τους μετά την δήλωση του ότι αποχωρεί από το σύμφωνο της Βαρσοβίας ενώ από τις 2 Νοεμβρίου οι Ρώσοι κλείνουν τα σύνορα προς την Αυστρία.

38-

39-

40-

41-42-

.Στις 4 Νοεμβρίου και ενώ από την προηγούμενη είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις του νέου Υπουργού Άμυνας της Ουγγαρίας και ήρωα της επανάστασης ταξίαρχου Παλ Μάλετερ με τον Ρώσο στρατηγό Μαλίνιν για την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων ,ο Μάλετερ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται και οι Ρώσοι εισέρχονται με εκατοντάδες τανκ στην Βουδαπέστη κτυπώντας αδιακρίτως και ξεκαθαρίζουν όλους τους θύλακες αντίστασης των επαναστατών.
Ο Νάγκυ καταφεύγει στην Γιουγκοσλαβική πρεσβεία και ο καρδινάλιος Μιντζέντυ που είχε απελευθερωθεί από τις φυλακές που βρισκόταν μετά την καταδίκη του σε ισόβια το 1949 για κατασκοπία και συνομωσία, κατέφυγε στην Αμερικανική.
Την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος Γιάνος Καντάρ υπουργός Εσωτερικών κατά την δίκη του Μιντζέντυ.
Ο Καντάρ που είχε φυλακιστεί από το καθεστώς Ρακόζι είχε προσχωρήσει στην επανάσταση στις 24 Οκτωβρίου, σχημάτισε κυβέρνηση μόνο με κομμουνιστές, υποσχέθηκε αποκατάσταση της τάξης, μεταρρυθμίσεις, συνεννοήσεις για αποχώρηση των Ρώσων ενώ συγχρόνως ανακάλεσε την αποχώρηση από το σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Μετά 2 μέρες σιγεί και ο επαναστατικός ραδιοφωνικός σταθμός και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχει σταματήσει κάθε αντίσταση στην πόλη και την επαρχία όταν καταρρέει και το τελευταίο οχυρό σε μια νησίδα στον Δούναβη.
Οι εργάτες κηρύσσουν γενική απεργία που παραλύει την χώρα ,η οποία και αναστέλλεται στις 25 Νοεμβρίου όταν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μαζί τους την επιστροφή του Νάγκυ και την αποχώρηση των Ρώσων.
Ο Νάγκυ μετά από διαβεβαιώσεις για την ζωή του έχει εγκαταλείψει την γιουγκοσλαβική πρεσβεία και έχει οδηγηθεί βιαίως στην Ρουμανία όπου το 1958 μετά από μυστική δίκη αυτός ,ο Μάλετερ και μερικοί συνεργάτες του εκτελούνται.
Λιγότερο σημαντικές προσωπικότητες οδηγήθηκαν στην Σοβιετική Ένωση και μερικοί δεν επέστρεψαν ποτέ, ενώ υπολογίζονται σε 10.000 όσοι εξορίστηκαν σε σοβιετικά στρατόπεδα.



43-

.

Πάνω από 200.000 πρόσφυγες ,από τα πιο μορφωμένα και φιλελεύθερα στρώματα των Ούγγρων κατέφυγαν στην Δύση στερώντας την χώρα από ένα σημαντικό μέρος του επιστημονικού της δυναμικού.



Από τους 6 ανταποκριτές και φωτορεπόρτερ του περιοδικού οι 4 κρατήθηκαν προσωρινά από τους Ρώσους και ένας τραυματίστηκε .
Στις μάχες σκοτώθηκε ένας φωτογράφος του Παρί Μάτς ο οποίος πρόλαβε και είπε σε συνάδελφο του
«Πάρε τώρα και μια δική μου φωτογραφία!»
Όπου ήταν εφικτό διατηρήθηκαν οι λεζάντες από τις φωτογραφίες που σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρονται σε προηγούμενη η επόμενη φωτογραφία.
Στις υπόλοιπες φωτογραφίες οι λεζάντες είναι δικές μου και αποδίδουν εν συντομία το περιεχόμενο των αρχικών του φυλλαδίου.

.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙ ΛΕΖΑΝΤΕΣ

.

19 σχόλια:

  1. Η λεγόμενη εξέγερση δεν ήταν τόσο αθώα, αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ήταν υποκινούμενη. Ωστόσο, η επέμβαση αποτελει μία μελανή σελίδα της σοβιετικής ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κοιτάζοντας τις φωτογραφίες δύο πράμματα μου έμειναν στο τέλος σαν πρώτη αντίδραση.
    Πως τελικά η φασιστική νοοτροπία ντύνεται όποιον μανδύα τη βολεύει.
    Ειδικά οι συλληφθέντες αστυνομικοί, το μάτι του ναζί τόχουνε .
    Και πως τουλάχιστο , οι Ούγγροι , γιά όσο κράτησε αυτό, είχαν την ευτυχία να σκοτώσουν ή τουλάχιστο να ξεβρακώσουν τους δοσίλογους.
    Αργότερα πίνοντας τον καφέ μου,έγινα χριστιανή.

    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δείμος του πολίτη.

    έχω λάθος να πιστεύω πως
    οι εξεγέρσεις,από κάπου υποκινούνται πάντα;
    Ενίοτε τα κέντρα υποκίνησης μας αρέσουν, ενίοτε πάλι ,όχι.
    Και ο Τσε υποκίνησε μία εξέγερση αλλά αυτός μας ήρεσε.(Παραδείγματα και εδώ έχουμε μπόλικα στη νεώτερη ιστορία μας)
    Επίσης, "λεγόμενη εξέγερση" δεν υφίσταται με τις φτωχές μου ιστορικές γνώσεις.
    Ή είναι εξέγερση, ή είναι γάμος και γιορτή και υπάρχει κάπου και μιά Βασίλω.
    Όσο γιά τη "λεγόμενη" θυμίστε μου λίγο ποιός την είπε;
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι άραγε θέση πήραν οι πολλοί Έλληνες μαχητές του εμφυλίου που ζούσαν στην Ουγγαρία;
    Πολέμησαν μαζύ ή κατά της μυστικής αστυνομίας;
    Εγώ την γνωρίζω..
    Απλώς διερωτώμαι για να ψάξουν μερικοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παραθέτεις Αθεόφοβε μου. Όταν ήμουν φοιτήτρια (αρχές της δεκαετίας του 70), ένα καλοκαίρι πήγα σ' ένα κολλέγιο στην Αγγλία, έτσι για εξάσκηση στην Αγγλική γλώσσα. Εκεί λοιπόν γνώρισα έναν Ούγγρο (ήταν τότε σαραντάρης), ο οποίος βρισκόταν εκεί κι αυτός για τη γλώσσα. Μου είπε ότι έλαβε μέρος σ' αυτή την εξέγερση και μου διηγόταν τα καθέκαστα. Όσα μου είπε μου έκαναν βαθιά εντύπωση. Τότε συνειδητοποίησα ότι οι Σοβιετικοί συμπεριφέρθηκαν στην Ουγγαρία ως στρατός κατοχής.
    Ένας γνωστός που έλαβε μέρος σ' αυτή την εξέγερση είναι ο Γιώργος Βασιλείου, ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου. Βρισκόταν εκεί ως παιδί πολιτικών προσφύγων. Οι γονείς του (πατέρας Κϋπριος, μητέρα Ελλαδίτισσα) είχαν λάβει μέρος στην Αντίσταση και μετά στον Εμφύλιο και έτσι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Ουγγαρία. Διάβασα λοιπόν και σε μια συνέντευξη του την ιστορία της εξέγερσης αυτής.
    Καλό σου απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που μας παραθέτεις Αθεόφοβε. Με έκανες να ψάξω κι εγώ στο ίντερνετ για να ερευνησω την περίοδο εκείνη. Τα περισσότερα συνηγορούν ότι ο στρατός της ΕΣΣΔ ηταν στρατό κατοχής. Επίσης αυτό που λέει η Μερόπη είναι πολυ ενδιαφέρον για τον Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι της Ουγγαρίας πλήττονταν από της Σοβιετική κατοχή, ανεξαρτήτου εθνότητας.

    Μορφωτικό το ποστ σου.

    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δείμος-
    demetrat-
    gerasimos-
    Δεν επίκρατεί Δείμο μου μια επανάσταση μέσα σε ελάχιστο χρόνο αν είναι υποκινούμενη, γιατί η εξουσία θα έχει και αυτή δύναμη και θα αντιδράσει.
    Έχει δίκιο η demetrat ότι δεν υπάρχει «λεγόμενη εξέγερση»

    Το βιβλίο που παραπέμπει ο Γεράσιμος είναι του Κορνηλιου Καστοριάδη Η Ουγγρική επανάσταση 1956, που μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο με πρόλογο του Α Στίνα εδώ

    http://www.scribd.com/doc/7414387/1976-1956

    Από αυτό παραθέτω δύο σχετικές παραγράφους:

    Οι εργάτες και η ουγγρική νεολαία πήραν τα όπλα, και ….αποδείξανε ότι η διαφορά μεταξύ εργατών και του «εργατικού κράτους» είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.και ότι προτιμούσαν να πεθάνουν πολεμώντας το «εργατικό κράτος» παρά να ζούνε ως εργάτες κάτω από το εργατικό κράτος.

    Στην Ουγγαρία όμως, το κίνημα των μαζών ήταν τόσο ισχυρό και τόσο ριζοσπαστικό που μέσα σε λίγες μέρες έκαμε κυριολεκτικά σκόνη και το ΚΚ και ολάκερο τον κρατικό μηχανισμό.

    βαρδάκας-
    Δεν έχω ιδέα αν και υποψιάζομαι κάτι..

    meropi-
    ndn-
    Πράγματι,όπως λέει και ο ndn,είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πρηροφορία αυτή για τον Βασιλείου.
    Μήπως η συνέντευξη του υπάρχει στο ιντερνέτ;
    Είναι γεγονός ότι οι Σοβιετικοί συμπεριφέρθηκαν σαν στην Ουγγαρία σαν στρατεύματα κατοχής και ήταν το πρώτο ράγισμα του γυαλιού στην άιγλη που είχαν σαν νικητές του ναζισμού μόλις 11 χρόνια πρίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ίσως το μινιμάλισα πολύ γιά να συννενοηθώ με το Δείμο.
    Εννοούσα πάντως πως όλες οι επαναστάσεις, έχουν έναν αρχικό ,ηγετικό-καθοδηγητικό-(εξ'ου και καθ' αυτήν τήν έννοια υποκινούμενες)-πυρήνα.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ο,τι κι αν κάνει ο άνθρωπος, ό,τι κι αν νιώσει στο μύχιό του, ό,τι κι αν πει, σε κάποιον απευθύνεται, κάποιος τον κοιτάζει, σε κάποια μορφή λογοδοτεί. Τα μεγάλα γεγονότα κάθε ζωής είναι δραματικές στιγμές, όπου η ψυχή, απογυμνωμένη, θεατρίζεται. Κάθε δράμα είναι μασκαρεμένη ή δεδηλωμένη απολογία σε ένα πρόσωπο"
    (Kωστής Παπαγιώργης)
    Όταν το «προλεταριάτο εξουσία» δεν εξελιχθεί σε «κοινωνική εξουσία» των αναγκών των ανθρώπων, αποκτά τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τον όχλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση «Σοβιετικός Αττίλας και το πέρασμα των Ούννων».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή τη συνέντευξη του Βασιλείου την είχα διαβάσει ή δει στην τηλεόραση (στην Κύπρο) πριν πολλά χρόνια. Έψαξα τώρα στο διαδίκτυο, αλλά δυστυχώς δεν βρήκα τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ πικρή ιστορία αυτή η επιβολή της επανάστασης στην Ουγγαρία από τη Σοβιετική Ένωση!!

    Το 1979 είχα ταξιδέψει στην Ουγγαρία και τα είχα ακούσει τότε στην ξενάγηση...

    Τελικά ο φασισμός είναι πολύχρωμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. demetrat-
    Δεν έχουν πάντα οι εξεγέρσεις κάποιον αρχηγικό ή καθοδηγητικό πυρήνα.Αυτός μπορεί μπορεί να δημιουργηθεί σε αυτήν και να επικρατήσει αργότερα αλλά δεν έιναι αυτός που την ξεκίνησε.
    Η εξέγερση στην Ουγγαρία το 1956 ήταν ενα αυθόρμητο ξέσπασμα όπως το ίδιο ήταν η Παρισινή κόμμούνα ή η εξέγερση στην Γερμανία τον Νεέμβριο του 1918.

    Μιχάλης Ρ-
    Η πολιτική των Σοβιετικών στην Ουγγαρία ήταν απολύτως κοντόφθαλμη.
    Εάν είχαν αποδεχτεί τον μετροπαθή κομμουνιστή Νάγκυ η εξέγερση πιθανώς θα είχε λήξει.Θέλησαν όμως να επιδείξουν ισχύ ώστε αυτό να γίνει μάθημα και για τις άλλες χώρες της επιρροής τους.

    marianaonice-
    Την ίδια εποχή είχα πάει και εγώ στην Ουγγαρία για πρώτη φορά και τα σχετικά με αυτό το ταξίδι μπορεί να τα διαβάσει κανείς στο λινκ που έχω στην λεζάντα για το άγαλμα του Ρώσσου φρουρού στο άγαλμα της Ελευθερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ όμορφο φωτορεπορτάζ Αθεόφοβε, μπράβο!

    Οι θέσεις του αδιόρθωτου ΚΚΕ για την επανάσταση του 1956:

    http://www1.rizospastis.gr/static.do?page=/special/editions/special/afierwmata/imperialistikn_avtepavastasn/page8.jsp&publDate=16/11/2008&id=10282

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ώστε αυτή είναι εξέγερση.

    Τότε η δικιά μας (τα πρόσφατα γεγονότα) τι ήταν;

    Πολύ καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. doctor-
    Τι να πείς...

    glam-
    Άλλο πράγμα η εξέγερση ενός λαού και άλλο πράγμα 100-200 άτομα να καταστρέφουν καταστήματα και αυτοκίνητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εγώ ως γυναίκα και μάλιστα "ψείρα", φτάνω πολύ πιό πίσω.
    Στη στιγμή που δημιουργήθηκε η ανάγκη της έγερσης στο κεφάλι κάποιου ,και βγήκε στο δρόμο.
    Ή το ξεστόμισε στην παρέα του.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εντυπωσιακό υλικό από μία τραγική στιγμή της ιστορίας. Η τρύπα στη σημαία ματώθηκε εκεί για πρώτη φορά. Ας σημειώσουμε ότι όλες αυτές οι χώρες έγιναν κομμουνιστικές επειδή μπήκε ο κόκκινος στρατός. Στην μοναδική χώρα που επιχειρήθηκε ανατροπή με ένοπλη εξέγερση είναι η Ελλάδα. Οπότε φαντάζεστε τι θα γινόταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή