Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ- Γ΄ ΤΟ ΝΕΡΑΝΤΖΑΚΙ



Το Σάββατο πριν την γιορτή της γυναίκας ,το πρωί, την ιερότερη στιγμή της μέρας, ήμουνα καθισμένος στον θρόνο διαβάζοντας την εφημερίδα μου και ευγνωμονούσα τον θεό που εισήκουσε τον παπά που με πάντρεψε όταν είπε δος αυτοίς καρπόν κοιλίας και καλλιτεκνίαν. Δόξα τω θεώ , μου δίνει καθημερινώς άφθονον καρπόν κοιλίας όπως μου έδωσε και καλλιτεκνίαν εις το παρελθόν.
Εκείνη ακριβώς την στιγμή, κτύπησε το τηλέφωνο και ω της εκπλήξεως ήταν το αγλαές αποτέλεσμα της καλλιτεκνίας μας ,δηλαδή η κόρη μας.
Τηλεφωνούσε από το ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ότι σε μια ώρα, για να μας κάνει έκπληξη, θα έπρεπε να την παραλάβουμε από το αεροδρόμιο Χανίων .
Η εφημερίς έμεινε στα αδιάβαστα, ο καρπός της κοιλίας εγκατέλειψε τάχιστα και με βροντώδη τρόπον την κοιλίαν μου και σαν άλλο 11-8-80 έτρεξα πάραυτα με το αυτοκίνητο να παραλάβω το τέκνο μας ,όχι για μένα αλλά για την κακομοίρα την μάνα της που είχε σφοδρώς επιθυμήσει την κόρη της, την οποία θα ξανάβλεπε μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποχωρισμού (10 μέρες!) !
Την Κυριακή 8 Μαρτίου που είναι η γιορτή της Γυναίκας αλλά και η ιστορική μέρα που γεννήθηκαν δύο μεγάλες προσωπικότητες της Νεοελληνικής ιστορίας δηλαδή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο θείος και εγώ ,είχαμε στο σπίτι μας ένα οικογενειακό γεύμα και είχαμε εκτός από την πεθερά μου και κάτι θείες της γυναίκας μου.
Θείους δυστυχώς δεν είχαμε μαζί μας γιατί οι προσκεκλημένες και εορτάζουσες εκείνη την ημέρα θείες , είχαν φροντίσει να τους αποστείλουν εις τας αιωνίους μονάς από μακρού χρόνου.
Τίμησα πάντως δεόντως την εορτή, ψήνοντας νηστίσιμες σαρακοστιανές μπριζόλες στο τζάκι, γιατί έξω έβρεχε πάλι ,μόνος μου, εν μέσω 6 γυναικών πολύ καλής ορέξεως, συνεπικουρούμενος από τον κουνιάδο μου μόνο κατά το στάδιο της βρώσεως(ο γάιδαρος!).
Το να παραθέτεις γεύμα σε αυτές τις χρυσοχέρες θείες της γυναίκας μου είναι πάντως μια από τις πιο επιτυχείς επενδύσεις που μπορείς να κάνεις γιατί σημαίνει ότι εξασφαλίζεις την εύγευστον και πλούσια διατροφή σου για μια τουλάχιστον εβδομάδα.
Σαν γνήσιες Κρητικές νοικοκυρές ήρθαν κρατώντας ένα τεράστιο ταψί με παστίτσιο, ένα εξίσου ευμέγεθες πυρέξ με κρέπες, ένα ταψί σπανακόπιττα και ένα κέικ πορτοκαλιού σε μέγεθος σωσίβιου πλοίου.
Μετά το φαγητό έθεσαν το ερώτημα αν με όλα αυτά τα νεράντζια που μας περιτριγυρίζουν φτιάχνουμε νεραντζάκι γλυκό. Το περιβόλι βέβαια είναι κυρίως πορτοκαλεώνας αλλά μετά από αρκετά χρόνια που έμεινε χωρίς φροντίδα η αμείλικτη φύση μετέτρεψε πάλι σε νεραντζιές αρκετές πορτοκαλιές.
Τους εξηγήσαμε λοιπόν ότι το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να τρώμε το νεραντζάκι γλυκό, όπως βεβαίως και όλα τα γλυκά του κουταλιού, με την υποβολιμαία σκέψη ότι η παρατήρηση αυτή θα τις οδηγήσει να μας φιλέψουν στο μέλλον με καμιά βαζάρα από τα γλυκά που φτιάχνουν. Σε κείνο το σημείο αφού μας εξήγησαν ότι είναι πανεύκολο να φτιάξεις νεραντζάκι γλυκό, για να μας το αποδείξουν ,έριξαν την ιδέα να φτιάξουμε κανένα βάζο αυθωρί και παραχρήμα.
Η ιδέα άρεσε στην κοράκλα μου η οποία ασχολήθηκε ενεργώς στην παρασκευή του με την επίβλεψη και βάσει των οδηγιών των έμπειρων περί αυτά θειάδων με αποτέλεσμα να φτιαχτεί ένα βάζο γλυκό από το οποίο μου παραχωρήθηκε συγκαταβατικώς το μικρότερο από τα κομμάτια για να δοκιμάσω, και απλά για να συνηγορήσω στο ότι όντως το τελικό αποτέλεσμα ήταν επιτυχές.΄
Το γλυκό ήθελε να το πάρει μαζί της στην Αθήνα για να αποδείξει εμπράκτως στην παρέα της τις ικανότητες της στην ζαχαροπλαστική.
Την άλλη μέρα με σπαραγμόν ψυχής πήγα το «παιδί»,όπως την αποκαλεί η σύζυγος, στο αεροδρόμιο, την σταυροφίλησα, και την αποχαιρέτησα συγκινημένος , κουνώντας το μαντήλι μου καθώς την έβλεπα να μπαίνει στις ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ με το βαλιτσάκι της στο ένα χέρι και το βάζο με το γλυκό στο άλλο.
Δεν είχα προλάβει να φτάσω στην κατηφόρα για την Σούδα όταν κτύπησε και κινητό και η απελπισμένη θυγάτηρ μου μου είπε να γυρίσω πίσω στο αεροδρόμιο.
Τι είχε συμβεί;
Το νερατζάκι θεωρήθηκε ως υγρό και ως υγρό απαγορεύεται να το κρατάς σαν χειραποσκευή, γιατί προφανώς μπορείς να κάνεις καμιά αεροπειρατεία με αυτό μπουκώνοντας δολίως με νερατζάκια κανένα διαβητικό πιλότο προκαλώντας του έτσι διαβητικό κώμα με απώτερο σκοπό να αποκτήσεις τελικά τον έλεγχο του αεροσκάφους.
Άμα τη επιστροφή στο σπίτι, με το όπλο της αεροπειρατείας στο χέρι, αυτό αρπάχτηκε πάραυτα από την τηλεφωνικώς ειδοποιηθείσα μητέρα για το τραγικό γεγονός, η οποία ως μόνιμος συμπαραστάτης και πληρεξούσιος δικηγόρος της κόρης της μου δήλωσε απειλητικά:κοίταξε μην απλώσεις χέρι στο γλυκό του «παιδιού» γιατί θα στο κόψω!
Όμως την επομένη όταν σκέφτηκε καλύτερα το θέμα κατάλαβε ότι ο Αθεόφοβος ως χοντρόπετσος αφ΄ενός μεν δεν καταλαβαίνει από φοβέρες, αφ΄ετέρου δε είναι αδίστακτος και ασυγκράτητος μπροστά σε ένα βάζο γλυκό και ιδίως όταν αυτό περιέχει νερατζάκι που του έχει ιδιαίτερη αδυναμία.
Έτσι πήρε μια μεγάλη ,σημαντική και πρωτοποριακή απόφαση στην ζωή της, η οποία της έδωσε νέο νόημα και την οδήγησε σε ριζοσπαστικές λύσεις που ανοίγουν διάπλατα καινούργιους ορίζοντες για το μέλλον.
Τρέμε πλέον Βέφα, τρέμε Μαμαλάκη!
Βάσει των γραπτών οδηγιών από τις θειάδες έφτιαξε για πρώτη και ελπίζω όχι για τελευταία φορά στην ζωή της ένα βάζο με νερατζάκι γλυκό!
Την πρόθεση βέβαια για να φτιάξει γλυκό νερατζάκι την είχε από χρόνια αλλά ποτέ η πρόθεση δεν κατέληγε σε εκτέλεση.
Έτσι και στο παρελθόν που είχαμε ξαναέρθει στην Κρήτη ,κόψαμε κάτι εξαιρετικά κυδώνια από την κυδωνιά μας με την πρόθεση να γίνουν γλυκό.
Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβαν να γίνουν γλυκό και τα πετάξαμε.
Δεν κρατάνε βλέπετε πολύ στο ψυγείο.
Ταχύτατα, μόλις μετά από 6 μήνες μέσα σ΄ αυτό, σάπισαν τα άτιμα!
Πάντως ευτυχώς που το νερατζάκι και των δύο ήταν επιτυχές, οπότε διατηρώ ελπίδες ότι μάνα και κόρη θα θελήσουν στο μέλλον να το ξαναφτιάξουν επαναλαμβάνοντας τους συνεχώς προς εμπέδωση και από τις δύο πως η επανάληψις είναι η μήτηρ της μαθήσεως!
Προνοητικός δε πάντα και γεμάτος ελπίδες ,φεύγοντας από την Κρήτη έφερα μαζί μου μια σακούλα γεμάτη τροφαντά νεράντζια.
Ίδωμεν λοιπόν!

12 σχόλια:

  1. μα τι να σας πω που δεν τοχω ξαναπει κ Αθεοφοβε;;

    βρε! να εισαστε καλά που με κανετε και σκαω στα γελια
    να εισαστε πολυ καλά όλοι σας!!!!

    με καθε εκτιμηση..

    σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναρθώ να βοηθήσω. Δεν έχεις φόβο, φτιάχνω αλλά δεν τρωω. Αντε ένα κομμάτι για το καλό μόνο.

    Και πότε με το καλό θα "γκάψετε" για την Κρήτη? Τους επόμενους 3 μήνες ίσως?

    Να φέρεις κανέναν τόνο πράσινο νεραντζάκι. Αυτό είναι γλυκό, τα άλλα απλώς παρευρίσκονται! Νιάμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν έχουμε και λέμε...η κόρη είναι χρυσοχέρα, κάνει και νεραντζάκι γλυκό, έχει μαμά που φυσικά γνωρίζει από μαγειρική τέχνη, έχει θείες βερες κρητικές που τις καλείς για φαγητό και σε ταίζουν για μία εβδομάδα, έχει και πατέρα που...ψαχνει παρέα στα μπάρμπεκιου...

    Δεσποινίς Αθεόφοβου μην ξαναπάτε στην Κρήτη, παγίδα είναι...θα σας περιμένει υποψήφιος γαμπρός!

    Απολαυστικός από την αρχή μέχρι το τέλος για μία ακόμα φορά αγαπητέ Αθεόφοβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιά μία ακόμη φορά διαπίστωσα τον μακαβελισμό των άθλιων γραπτών σου

    Τα κυδώνια δεν τα πέταξες (προ τριετίας) αλλά μου τα χάρισες με ένα σαρδόνιο χαμόγελο και εγώ ένα αθώο παιδί της πόλης με όνειρα να γίνω ο νέος Μαμαλάκης δεν έπιασα το υπονοούμενο 'κάντο γλυκό μαλάκα να δεις την γλύκα '!

    Η συνέχεια παρολίγο να γραφτεί στο Πρωτοδικείο με κατηγορούσα αρχή την Γερμανίδα να υπερασπίζεται με πάθος τον βιασμό της παρθενίας της κουζίνας της και τον κατηγορούμενο με γδαρμένες τις φούχτες από τις φλούδες μάταια να προσπαθεί να πείσει τον φυσικό του Δικαστή ότι οι λεκέδες στα πλακάκια με ένα καλό πλύσιμο φεύγουν !

    Αυτά γιά την αποκατάσταση της αλήθειας και άλλη φορά να μην μας το παίζεις ύπερκοπέλι'
    (κοινώς superman).

    O συνφαλακρός γείτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απολαυστικό το Στιγμιότυπο Γ'... σα νεραντζάκι γλυκό ένα πράμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βλέποντας ότι και στην Αθήνα οι Νεραντζιές μένουν μαζί με τους καρπούς τους μέχρι τελικής πτώσεως, συμπεραίνω ότι, όπως και η δική μου σύζυγος, έτσι και η Κα atheofobou τελικά θα κατανοήσει τον πόνο που προκαλεί η βίαιη απομάκρυνση του παιδιού από την μάνα και θα αρνηθεί να συμβάλλει σε αυτό.....
    Τελικό συμπέρασμα: έχω να φάω νεράντζι από το Πήλιο....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Orelia-
    Μακάρι να έιχαμε λίγο νεραντζάκι γλυκό να σας τρατάρουμε για τα καλά σας λόγια.
    Δυστυχώς το φάγαμε όλο!

    zouzouna-
    Το πράσινο φανταζομαι ότι δεν θα θέλει και τρίψιμο της φλούδας του σαν το άλλο που με έβαλαν και έτριβα!

    NdN-
    Μπά τον έχει βρεί μόνη της!

    συνφαλακρός γείτων-
    Φταίω εγώ που έισαι τσαπατσούλης και τα έκανες λίμπα στην κουζίνα της γερμανίδας;
    Πάντως το βρισίδι θα το άκουσες σε άπταιστα ελληνικά!

    gerasimos-
    Άμα σε γλυκαίνουνε γράφεις κείμενα όλο γλύκα!

    glam-
    Πράγματι στην Αθήνα η μόνη χρησιμότητα των νεραντζιών στους δρόμους είναι να τα πετάνε στους αστυνομικούς στις διαδηλώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να γνωριστείτε με τον θείο Μίμη που είναι επι του τριψίματος καρπών πριν γίνουν γλυκά (περγαμόντα, πορτοκάλια, κίτρια, νεραντζάκια, κυδώνια για να γίνουν γλυκό), να ανταλλάξετε απόψεις για την περιποίηση των χεριών και μαλάξεις ειδικές! χα χα χα !

    Δεν θέλει τρίψιμο το πράσινο, αυτό είναι γεγονός! 100 ξεβράσματα για να ξεπικρίσει θέλει! και.... βούτυγμα στην γαλαζόπετρα.. μπλιάχ ολίγον αλλά το αποτέλεσμα μετρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βάλε από ένα νεραντζάκι σε μένα και τον Γεράσιμο και ...σβέλτα!

    Μου αρέσει η γραφή σου. Συμπυκνωμένη και παραστατική.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Really beautiful posting! Nice photo and pretty colours.
    Happy day!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. zouzouna-
    Με όσα έγραψες για το πράσινο νεραντζάκι δεν το βλέπω να γίνεται ποτέ!

    doctor-
    Σε 3 τέρμινα που θα ξαναφτιάξει σας έχω γραμμένους για δοκιμή!
    Δεν πιστεύω να πιστεύεις ότι έχει μείνει τίποτα από αυτό του ποστ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή