Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΛΙΣΣΟΣ, Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ






Το ΛΙΣΣΟΣ θα έπρεπε να έρθει στην Χίο στις 21.15 της 8-8-09 και να φύγει για Πειραιά στις 22.00.
Ήρθε όμως τελικά στις 22.20 και κατάφερε να φύγει κάπου με 1 ½ ώρα καθυστέρηση.
Μετά την αναχώρηση του ο κόσμος σκορπίστηκε στο πλοίο, άλλοι πήγαν στις καμπίνες τους ,άλλοι έστρωσαν κάτω, άλλοι ξαπλώθηκαν σε καρέκλες και καναπέδες και λίγο πολύ οι περισσότεροι άρχισαν να γλαρώνουν, όταν μετά κανα μισάωρο αφότου είχε φύγει από το λιμάνι, έσκασε από το μεγάφωνο η μπόμπα.
Μια γυναικεία φωνή ανακοίνωσε ότι το πλοίο, μετά από διαταγή που έλαβε από το Υπουργείο Ναυτιλίας, θα άλλαζε πορεία και θα πήγαινε στην Σάμο αρχικά και μετά στην Ικαρία, για να παραλάβει επιβάτες που υπήρχαν εκεί γιατί το πλοίο ΜΑΡΙΝΑ που έκανε την γραμμή χάλασε.
Μέχρι το σημείο αυτό ακούστηκε ένα ελαφρό μουρμουρητό από τον κόσμο προφανώς γιατί οι περισσότεροι εκ των επιβατών δεν έχουν σαφώς στο μυαλό τους που βρίσκονται αυτά τα νησιά σε σχέση με την Χίο, λόγω του ότι η γεωγραφία δεν θεωρείται από τους Νεοέλληνες και τόσο απαραίτητη γνώση, με αποτέλεσμα να απαντά απόφοιτη Λυκείου στην τηλεόραση με άνεση και θριαμβευτικά ότι η Ελλάδα συνορεύει με την Ιταλία όταν την ρωτάνε με ποιες χώρες έχει κοινά σύνορα !
Όμως η γυναικεία φωνή απτόητη συνέχισε, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα, πως η πιθανή ώρα αφίξεως στον Πειραιά θα είναι στις 3 το μεσημέρι!
Από εκεί και πέρα η ανταρσία του Μπάουντυ θα έμοιαζε με διαδήλωση τροφίμων οίκου ευγηρίας!
Έξαλλοι συμπατριώτες και συμπατριώτισσες άρχισαν να ουρλιάζουν και να βρίζουν αγανακτισμένοι, με τους ξένους επιβάτες να μην μπορούν να καταλάβουν τι έχει γίνει και επαναστάτησαν οι Έλληνες στα καλά καθούμενα, γιατί η ανακοίνωση από τα μεγάφωνα τους αγνόησε παντελώς και ήταν μόνο στα Ελληνικά!
Αρχικά μερικοί πέτυχαν μια ταλαίπωρη κοπέλα του πληρώματος που προσπαθούσε απεγνωσμένα να εξηγήσει στους πιο μαχητικούς πως όταν ο καπετάνιος παίρνει μια διαταγή από το Υπουργείο είναι υποχρεωμένος να την εκτελέσει.
Βέβαια κανείς δεν έχει διαβάσει τα ψιλά γράμματα πίσω από το εισιτήριο που λένε:
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν ευθύνεταί για τυχόν καθυστέρηση του δρομολογίου, παρέκκλιση και μη τήρηση της κανονικής πορείας που οφείλονται σε καιρικές συνθήκες ή εντολές του ΥΕΝ ή των Λιμενικών αρχών ή σε λόγους ανωτέρας βίας.
Άντε όμως να το καταλάβει αυτός που έχανε το αεροπλάνο του ή το πλοίο του για αλλού, ή η άλλη που είχε το μνημόσυνο, όπως έλεγε, του παππού της!
Σε αυτές τις καταστάσεις ακούς βέβαια εκτός από τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες και ότι αλλοπρόσαλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, όπως την ηχηρή και δημοσία δήλωση μιας κοπέλας ότι δεν θα ξαναπάει διακοπές γιατί εκτός από αυτή την ταλαιπωρία είχε φάει και ένα πρόστιμο στην Μυτιλήνη γιατί δεν φόραγε κράνος στο μηχανάκι της !
Άλλοι καταστροφολόγοι προέβλεπαν πως μετά τόσες ώρες και με τόσους ακόμα επιβάτες δεν θα υπάρχει στο τέλος ούτε να νερό να πιούν!
Από την άλλη μεριά ακούς τον σώφρονα και ελέγχοντα τον θυμό του συμπατριώτη μας, να παραπονείται εντόνως και σε αυστηρό ύφος και να δίνει οδηγίες περί του πρακτέου με στεντόρεια την φωνή στο κινητό του, για να τον ακούει και ο κόσμος γύρω του, στον ατυχή και μάλλον άσχετο υπάλληλο που πέτυχε στο τηλέφωνο νύχτα Σαββάτου στο ΥΕΝ!
Μετά όμως την αρχική και διάχυτη αγανάκτηση σε όλο το πλοίο, άρχισε και η συσπείρωση του πλήθους σε ομάδα, μόλις ακούστηκε η πολεμική κραυγή –ΟΛΟΙ ΕΠΑΝΩ-ενός θηριώδους τύπου σε στυλ Λεωνίδα ακολουθούμενου από μερικούς ξαναμμένους, λιγότερους πάντως από 300 ,και από μερικές χονδρές μαινάδες κατακόκκινες από τον θυμό τους.
Φαίνεται όμως ότι η προσπάθεια καταλήψεως της γέφυρας από τον Λεωνίδα δεν στέφτηκε από επιτυχία γιατί σε λίγο το ίδιο πλήθος ακολούθησε την αντίθετη πορεία με την ανάλογη κραυγή –ΟΛΟΙ ΚΑΤΩ! εννοώντας την reception.
Εκεί η κωμικοτραγωδία άρχισε να αγριεύει με τους διαμαρτυρόμενους να φωνάζει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του στους αξιωματικούς του πλοίου, ενώ το φιλοθεάμον κοινό είχε σηκώσει ψηλά τα κινητά του και βιντεοσκοπούσε τον καυγά!
Μέσα στο γενικό μπάχαλο ορισμένοι θεώρησαν σκόπιμο να θυμηθούν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα και έσπασαν λίγες καρέκλες και τις παραπλεύρως βιτρίνες του καταστήματος του πλοίου, οπότε μερικοί φρόντισαν πάραυτα να απαλλοτριώσουν το περιεχόμενο τους θεωρώντας το ως αυτοδίκαιη αποζημίωση για την καθυστέρηση.
Τελικά μετά μια ώρα περίπου από την αρχή της εξεγέρσεως, από τα μεγάφωνα ακούστηκε ο καπετάνιος να ανακοινώνει ότι ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος του έδωσε εντολή να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στον Πειραιά.
Ιαχές θριάμβου ξέσπασαν στο πλοίο, μετά την επιτυχία της επαναστάσεως και επήλθε πλέον κατευνασμός των πνευμάτων με αποτέλεσμα βαθμηδόν ο Μορφέας να αναλάβει την φροντίδα για την ανάπαυση των μαχητών.
Δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν η εντολή για την αλλαγή της πορείας ήταν πράγματι από κάποιο ηλίθιο από το ΥΕΝ όπως ανακοινώθηκε, ή ο καπετάνιος δέχτηκε από μόνος του να παραλάβει άλλους 300 περίπου επιβάτες από δύο άλλα νησιά για να τα κονομήσει η εταιρεία παρά την ήδη 1 ½ ώρα καθυστέρηση που είχε.
Απλά ο υπεύθυνος για όλο αυτό το μπάχαλο δεν είχε σκεφτεί το τι θα γινόταν στο πλοίο με την αναπόφευκτη καθυστέρηση και την αγανάκτηση του κόσμου που αντί να φτάσει νωρίς το πρωί θα έφτανε μετά 16-19 ώρες στο πλοίο ντάλα μεσημέρι στο λιμάνι.
Έπρεπε να αποφασίσει ο ίδιος ο αρχηγός του Λιμενικού για το αυτονόητο ώστε να καταφέρει τελικά το πλοίο να φτάσει αντί στις 7 το πρωί, μετά τις 11, στον Πειραιά .
Εκεί βέβαια με την αποβίβαση περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη τους πρωτεργάτες των επεισοδίων.
Κατέβηκε πρώτα ο κυβερνήτης και ο ύπαρχος και έκοβαν τις γνωστές τους από το βράδυ φάτσες και οι ειδοποιημένοι λιμενικοί τους μάζευαν για το αυτόφωρο.
Με τον άδοξο αυτό τρόπο έληξε η ανταρσία του ΛΙΣΣΟΣ και έτσι γράφτηκε μια ακόμα ένδοξη ιστορία στην Ελληνική Ακτοπλοΐα με τα ιστορικής αξίας, λόγω παλαιότητας πλοίων της που όλο χαλάνε και δεν ξέρεις αν και πότε θα φτάσεις στον προορισμό σου.
Ούτε ψύλλος δε στον κόρφο των ταλαίπωρων επιβατών από την Σάμο και την Ικαρία που θα θυμούνται για χρόνια ότι πιο εύκολα πας στην άλλη άκρη του κόσμου παρά στον Πειραιά.


Αφιερώνω την παρακάτω διασκευή του δημοφιλούς άσματος Σαμιώτισσα σε όλους τους ατυχείς που έμειναν στην Σάμο αμανάτι περιμένοντας ματαίως να δουν καράβι.

Σαμιώτισσα Σαμιώτισσα
πότε θα ρθείς στον Πειραιά
Ρόδα θα ρίξω στην προβλήτα
Σαμιώτισσα τριαντάφυλλα στην άμμο

Σαμιώτισσα Σαμιώτισσα
στη Σάμο που θ' αράξεις
Εμένα να με θυμηθείς
Σαμιώτισσα και να βαρυαναστενάξεις
Που πλοίο δεν πρόκειται να δείς

Σαμιώτισσα με τις εληές
Θα κάνω μαύρα μάτια να σε ξαναδώ
Γιατί ο Αγούδημος έκανε την καρδούλα μου
Σαμιώτισσα σαράντα δυό κομμάτια

Και με τα μαύρα σ' αγαπώ
και με τα λερωμένα
από τις μέρες που χρειάζεσαι
να φτάσεις στον Περαία.

Βέβαια ο Υπουργός Ναυτιλίας έχει πιο ποιητική άποψη και σαν γνήσιος θαυμαστής του Καβάφη τους παρηγόρησε με τους παρακάτω στίχους:

Πάντα στον νου σου νάχεις τον Πειραιά .
Το φθάσιμον εκεί ειν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει ο Πειραιάς.
Η Σάμος σ'έδωσε τ' ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.

15 σχόλια:

  1. Το νεοελληνικό μεγαλείο σε όλη του την παρανοϊκή μεγαλοπρέπεια. Απολαυστική και η διήγηση, σε σημείο που να σε κάνει να θες να ήσουν εκεί να τα δεις όλα αυτά από κοντά... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να μάθεις άλλη φορά να επιλέγεις την Χαλκιδική και μόνο για το κομμάτι των διακοπων σου στην Ελλάδα.

    Εντάξει απαράδεκτες οι φασαρίες και οι φωνές ιδιαίτερα απέναντι στυς ανθρώπους που δούλευαν στο πλοίο και δεν είχαν καμία σχέση με το επριστατικό, αλλά για να είμαι ειλικρινής κι εγώ αν έχανα το εροπλάνο για το Λονδίνο και έπρεπε να πληρώσω εκ νέου εισητήριο, αλλά και να χρεωθώ 1-2 μέρες άδεια για να τις περάσω στο πλοίο...θα είχα τις μαύρες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδού και το σχετικό ρεπορτάζ. Τη δική σου περιγραφή τη βρίσκω σαφώς κατατοπιστικότερη όσον αφορά στους επιβάτες που 'αντέδρασαν και μάλιστα έντονα'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απίστευτη Ελληνική παρωδία!
    Αφού δεν πήρε ο "Λεωνίδας" και το τιμόνι να σας γυρίσει πίσω, πάλι καλά να λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. gerasimos-
    Ώς αυτόπτης μάρτυρας,με την διπλή έννοια της λέξης μάρτυρας,σε διαβεβαιώ ότι δεν είναι και τόσο ευχάριστο να σου λένε πως αντί για 9 ώρες ταξίδι θα κάνεις 17!
    Και εγώ είχα και καμπίνα, όλοι οι άλλοι που την έβγαζαν σε καρέκλες και το πάτωμα;
    Βέβαια στην χειρότερη θέση δεν ήταν μόνο αυτοί που περίμεναν στην Σάμο μέσα στο χαλασμένο πλοίο αλλά οι άλλοι που περίμεναν στην Ικαρία στο λιμάνι.

    NdN-
    Έτσι όπως πάει πολλοί θα πηγάίνουν σε διακοπές μόνο όπου μπορούν να πανε με αυτοκίνητο και η Χαλκιδική θα είναι από τους κερδισμένους, αν και το ένα ποδάρι έχετε καταφέρει να το καταστρέψετε σε σημαντικό βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Newton-
    Αυτό θα ηταν το κερασάκι στην τούρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eγώ σε χαίρομαι που παρά το στενάχωρο περιστατικό (& δεν εννοώ την ανακοίνωση για αλλαγή πλεύσης βέβαια, αλλά την παράλειψη της ανακοίνωσης στη "διεθνή" γλώσσα καθώς & την τόσο ...κόσμια συμπεριφορά των συμπατριωτών μας) εσύ καταφέρνεις (όπως πάντα μάλλον) να μας τα μεταφέρεις όλα αυτά με το μοναδικά απολαυστικό τρόπο σου! Ο οποίος μου θυμίζει πολύ Ψαθά! Και ειλικρινά σου το λέω, εάν εσύ δε γράφεις -όχι φυσικά μόνο σε blog- αδικείς τον εαυτό σου. Μαζί με όλους τους Έλληνες που θα εμπορούσαν να χαίρονται τα έργα σου!!! Μόνο θερμή παράκληση: εάν το κάνεις κάποτε, να μας ενημερώσεις οπωσδήποτε!
    Τα φιλιά μου & την Καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εάν πράγματι οι διαμαρτυρίες των "επαναστατών" είχαν σαν αποτέλεσμα την αποφυγή της ταλαιπωρίας, παρατηρώ οτι σύμφωνα με την ωραία σας αφήγηση, οι μεν "πρωταγωνιστές επαναστάτες" πήγαν στο αυτόφωρο, οι δε "φιλήσυχοι" πήγαν στα σπίτια τους εγκαίρως!
    Ορέα!

    Καλημέρα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. όχι όχι ,οι αθηναίοι να πηγαίνουν στα νησιά.
    Εν ανάγκη να τους κόψουμε και επίδομα νησιού.
    Να βοηθήσουμε όλοι να βγούνε καινούρια παπόρια στη θάλασσα.
    Και καινούριες κυβερνήσεις στη βουλή.
    Με λαχτάρησε πρωινιάτικα ο NdN.
    Σκέφτομαι όλα αυτά τα αυτοκίνητα να πλακώνουν στις ακτές του Ιονίου.
    Τι εφιάλτης θέμου;
    Αθεόφοβε ήρθες γιά να μείνεις; χλωμό ε;
    πάντως πολύ καλημέρα :)
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ηλιαχτίδα-
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια αλλά όχι μόνο και δεν γράφω και αλλού, αλλά πριν να ανοίξω το μπλογκ εκτός από επιστημονικές εργασίες της ειδικότητας μου, τα μόνα γραπτά μου ήταν οι εκθέσεις στο φροντιστήριο για τις εισαγωγικές!

    zepos-
    Έτσι δεν γίνεται πάντα;
    Μετά την επανάσταση έρχεται η νομεκλατούρα στην εξουσία και οι επαναστάτες καταλήγουν στην φυλακή!

    demetrat-
    Πάντως υπάρχει και νησί που πας με το αυτοκίνητο, κοντά σε σένα,που το αγαπάω ιδιαίτερα, αλλά δεν λέω ποιό είναι γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν και δεν έιναι ανάγκη να το μάθουν.
    Βέβαια έχω διαπιστώσει ότι και πολλοί ντόπιοι δεν γνωρίζουν το νησί τους.
    Μια γεννημένη στο νησί αυτό δεν ήξερε ότι έχει ακόμα και καταρράκτη όταν την ρώτησα αν τον έχει δεί !
    Βέβαια έχεις δίκιο ότι είναι χλωμό πως θα μείνω για πολύ εδώ!
    Σύντομα με περιμένει ο κουμπάρος μου στην Μύκονο και βέβαια μετά από τόσους μήνες να μην πάω αργότερα για λίγο στην Κρήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. :)))))))))))))))
    (σαν και σένα χίλιοι νάρχονται "στο νησί με το αυτοκίνητο", και στις παραλίες μας άμα λάχει.
    Εμ τι να λέμε.
    Σιγά μη καθόσουνα.
    Πρόσεχε μόνο γιατί πάντα παραμονεύει
    ο Κλέαρχος η Μαρίνα ( η γνωστή) κι ο κοντός.

    υ.γ και να πεις πως οι καταρράχτες βρίσκονται σε καμμιά απάτητη κορφή!!!!!!!
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Της ταλαιπωρίας το ανάγνωσμα!!!
    Γι' αυτό εγώ αποφεύγω τα ελληνικά νησιά. Κι επειδή με πιάνει η ναυτία. Φαντάσου με ναυτία να ήμουν 17 ώρες στο καράβι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ίδιο και η γυναίκα μου,μόλις μπεί στο καράβι έχει πάρει την δραμαμίνη της και οριζοντιώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πριν από αρκετά χρόνια αποφάσισα να τερματίσω τις διακοπές στην Σάμο, ανήμερα τον δεκαπενταύγουστο προκειμένου να απολαύσω μία ήσυχη επιστροφή. Αμ δε. Αφού το εντελώς άδειο καράβι άφησε τους Φούρνους, από τα μεγάφωνα ακούστηκε το ανακοινωθέν της απόφασης του Υπουργού ΕΝ "θα πιάσουμε Τήνο". Το αποτέλεσμα? Απίστευτη εμπειρία. Με το που δένει το βαπόρι στην Τήνο γύρω στις δύο τα ξημερώματα ορδές γύφτων με σφαγμένα αρνιά στην πλάτη μπουκάρουν γεμίζοντας με τα αίματα των θυσιαστηρίων τα σαλόνια, ενώ ο πανικός δεν έχει προηγούμενο...

    Αυτά τα ωραία μου θύμισε το ποστ σου αγαπητέ αθεόφοβε. Μετά την απόλαυση της Νέας Γης σου έμελε η εμπειρία με τους πειρατές στο Αιγαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύς κόσμος έχει αρχίσει να το σκέφτεται ένα ταξίδι σε μακρινά νησιά ή σε νησιά της άγονης γραμμής από τον φόβο μην ταλαιπωρηθεί στον πηγαιμό ή την επιστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή