Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Η ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ



Η Ελλάδα συνήθως δεν πρωτοτυπεί συνήθως σε τίποτα, όμως πέρυσι παρ΄ όλα αυτά απέκτησε μια παγκόσμια πρωτοτυπία

Δεν νομίζω να υπάρχει προηγούμενο σε όλο τον κόσμο μια κυβέρνηση να κάνει εκλογές με σκοπό να τις χάσει για να απαλλαγεί από την εξουσία.

Δυστυχώς ο Καραμανλής ο μικρός δεν είχε τα κότσια να ακολουθήσει την στάση του Χαρίλαου Τρικούπη που παρά το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», παρέμεινε στην εξουσία και αγωνίστηκε για την σωτηρία της χώρας, παρά το ότι είχε σαν αντιπάλους, μια φαύλη αντιπολίτευση που υποκινούσε διαδηλώσεις με σύνθημα την μη πληρωμή των φόρων, αλλά και τα Ανάκτορα με τον διάδοχο να εμφανίζεται έφιππος στις διαδηλώσεις!

Η ουσιαστική ή έστω η επικείμενη χρεοκοπία της χώρας είναι επί θύραις και βέβαια δεν θα είναι η πρώτη φορά από την εποχή που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

Ήδη 4 φορές στην νεώτερη ιστορία μας καταφέραμε να χρεωκοπήσουμε!

Διαβάζω διάφορες αναλύσεις σχετικά με τα ελλείμματα και το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες, και στις οποίες διαπιστώνει κανείς ότι αυτές έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα ακόμα μεγαλύτερα από τα δικά μας.

Οι συγκρίσεις όμως που γίνονται με χώρες ,όπως πχ οι ΗΠΑ ή η Ιαπωνία που πράγματι έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα από την Ελλάδα, παραβλέπουν ότι αυτές έχουν αντίστοιχα και νομίσματα τα οποία μπορεί να μην έχουν σαφές αντίκρισμα σε αξίες έχουν όμως ένα μείζον πλεονέκτημα ότι σε αυτά βασίζεται η διεθνής οικονομία οπότε όλοι τα στηρίζουν, αλλά επίσης ότι οι χώρες αυτές παράγουν και προϊόντα με διεθνή ζήτηση οπότε και τα νομίσματα τους ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ σε όλο τον κόσμο.

Την σημασία της κυκλοφορίας μπορεί να την καταλάβει κανείς καλύτερα από το παρακάτω γνωστό μεν, αλλά ουσιαστικό και συνάμα απολαυστικό παράδειγμα που έδωσε ο Ρουμελιώτης.

Σ' ένα χωριό που ζει από τον τουρισμό, τα πάντα έχουν νεκρωθεί λόγω της κρίσης. Για να επιβιώσουν οι κάτοικοι, ο ένας δανείζεται από τον άλλον. Ο καιρός περνά μέσα σ' αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα, ώσπου ύστερα από έναν μήνα, όπου όλοι βαράνε μύγες, έρχεται επιτέλους κάποιος τουρίστας και ζητάει ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο του χωριού.

Ο ξενοδόχος τού λέει την τιμή και την έκπτωση, κι εκείνος προπληρώνει με ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ. Πριν ακόμα ανέβει στο δωμάτιό του, ο ξενοδόχος πηγαίνει το χαρτονόμισμα στον χασάπη, στον οποίο χρωστάει ακριβώς 100 ευρώ. Ο χασάπης παίρνει το χαρτονόμισμα και τρέχει να το δώσει στον κτηνοτρόφο που τον εφοδιάζει με κρέας. Ο κτηνοτρόφος παίρνει το χαρτονόμισμα και σπεύδει στο μπουρδελάκι, να το δώσει στην πουτάνα του χωριού που της χρωστάει κάποιες ώρες άγριου, απύθμενου σεξ που πέρασαν μαζί. Εκείνη, με τη σειρά της, δίνει τα 100 ευρώ στον ξενοδόχο για τις βραδιές που χρησιμοποίησε με πίστωση τα δωμάτιά του για τους πελάτες της.

Μόλις η επί χρήμασι εκδιδομένη άφησε το χαρτονόμισμα στη ρεσεψιόν, κατεβαίνει ο τουρίστας από το δωμάτιό του και λέει στον ξενοδόχο ότι τελικά άλλαξε γνώμη και θα φύγει απ' το χωριό. Ο ξενοδόχος τού δίνει πίσω τα 100 ευρώ, που πήρε απ' την πουτάνα, αφού έκαναν τον γύρο του χωριού.

Αυτό είναι ο σουρεαλισμός στην οικονομία. Τελικά, δεν υπήρξε καθόλου εισόδημα για το χωριό, τίποτα δεν ξοδεύτηκε, κανείς δεν έχασε, κανείς δεν κέρδισε, και όλα τα χρέη του χωριού ξεπληρώθηκαν...

Όμως δυστυχώς η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι αυτή που έγραψε ο Τάκης Φωτόπουλος.

Μολονότι ούτε το δημόσιο χρέος ούτε το δημοσιονομικό έλλειμμα, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι από μόνα τους τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, καμία άλλη χώρα σ' αυτή δεν παρουσιάζει παρόμοιο συνδυασμό υψηλών μεγεθών (113% και 12,7% αντίστοιχα), ούτε είναι αναγκασμένη μέσα σε μόλις πέντε χρόνια να ξεπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει τα 150 από τα 300 δισ. ευρώ που φτάσαμε να χρωστάμε σήμερα (κυρίως σε Γερμανούς και Γάλλους τραπεζίτες) και ήδη να δαπανά πάνω από τα μισά συνολικά δημόσια έσοδα στην πληρωμή τοκοχρεολυσίων!

Δεν είμαι οικονομολόγος, έσουρα δε αρκετά σε αυτούς πρόσφατα, αλλά με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 5 χρόνια σε κάθε 100 ευρώ που βγάζουμε τα 50 πρέπει να τα δίνουμε στους δανειστές και με τα υπόλοιπα 50 να την περνάμε, και εάν είναι δυνατόν ,που προφανώς δεν είναι, να μας περισσεύουν και μερικά για να επενδύσουμε.

Εάν τα σκατώσουμε, και δεν μπορέσουμε να ξοφλήσουμε τα χρέη μας, όπως έγινε μετά την ατιμωτική ήττα από τους Τούρκους στον πόλεμο του 1897, οι δανειστές μας δεν έχουν να φοβηθούν για τα λεφτά τους.

Θα βρουν το τρόπο για να τα πάρουν με κάτι αντίστοιχο με τον ΔΟΕ (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος) του 1897, που εισέπραττε για λογαριασμό των δανειστών τους φόρους των ειδών μονοπωλίου (αλάτι, σπίρτα, πετρέλαιο, παιγνιόχαρτα, σιγαρόχαρτο και σμύριδα) και ακόμη τον φόρο του καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και τους δασμούς του τελωνείου Πειραιώς για τα επόμενα 80 χρόνια ,δηλαδή μέχρι το 1978 που καταργήθηκε!

Όμως από ότι βλέπω οι περισσότεροι, όπως άλλωστε και εγώ, είναι πρόθυμοι να συζητάνε για το που πήγαν τα λεφτά και να μην έχουν καμιά διάθεση να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και τις δυστυχώς αναπόφευκτες λύσεις.

Εμείς όμως είμαστε περήφανοι Έλληνες και έχουμε μάθει να ζούμε αρχοντικά με δανεικά, και δεν είμαστε σαν και κείνους τους Γερμανούς που έχουν αποδεχτεί να καθηλωθούν οι μισθοί τους για 8 χρόνια για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, με αποτέλεσμα να είναι μαζί με τους Κινέζους στην κορυφή των εξαγωγικών χωρών στον κόσμο.

Ούτε έχουμε εμείς ξεπουλημένα εργατικά σωματεία σαν το Γερμανικό συνδικάτο των εργατών μετάλλου, των 3.000.000 εργατών, που αντί για αυξήσεις θα ζητήσει την εξασφάλιση από την κυβέρνηση και τους εργοδότες των θέσεων εργασίας.

Εμείς είμαστε πιστοί στο ρητό -αμύνεστε περί πάρτης!

Άμα δε είναι να κάνουμε απεργία θα φροντίσουμε να παραλύσουμε την χώρα είτε κλείνοντας τα λιμάνια ,είτε κλείνοντας με τα τρακτέρ τους δρόμους ή τα σύνορα ή ακόμα καίγοντας τα αυτοκίνητα μας στο Σύνταγμα όπως απειλούν οι ταξιτζήδες αν τους φορολογήσουν!(αμήν και πότε να τα κάψουν!)

Μόνο αυτοί οι ξενέρωτοι Γερμανοί όταν λένε «σήμερα απεργεί το μετρό στο Βερολίνο», αυτό σημαίνει ότι τα τρένα δεν περνούν με ρυθμό ανά τρία λεπτά από κάθε σταθμό, όπως είναι το σύνηθες, αλλά περίπου ανά τέταρτο αντί να νεκρώσουν όλη την χώρα.

Αλλά τι περιμένει κανείς από λαούς που έτρωγαν βελανίδια όταν οι ένδοξοι ημών πρόγονοι μας κληροδοτούσαν το τιμημένο τους DNA,και σήμερα αντί να μας αναγνωρίσουν αυτό το ένδοξο παρελθόν και να μας δώσουν κάνα φράγκο να συνεχίσουμε να την περνάμε κοτσάνι το 67% των Γερμανών δηλώνει ότι δεν θέλουν η χώρα τους και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα για να ξεπεράσει τη δημοσιονομική της κρίση και το 53% εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, αν χρειασθεί, να αποβάλει την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.

Τελικά μέσα σε όλη αυτή την δίνη που ζούμε τον τελευταίο καιρό αυτό που μου την δίνει περισσότερο είναι η σκέψη ότι κάποιος εκεί στην Ραφίνα, συνταξιούχος ετών 53(και μισό..) που λέγεται ότι έχει φτάσει τα 125 κιλά, παίζοντας με το τηλεκοντρόλ του και βλέποντας ένα μάλλον αμήχανο, σχεδόν λυπημένο Παπανδρέου ανάμεσα στους υπομειδιώντες Σαρκοζί και Μέρκελ θα λέει χαμογελαστά μέσα του : ούτε ψύλλος στον κόρφο του!

Στο βιντεάκι πως μας βλέπουν στην Αγγλία, χώρα που είναι εκτός ευρώ, ως ZORBA THE GR€€K.(από τον Guardian)

19 σχόλια:

  1. Δεν θα μπορούσα να τα γράψω καλύτερα Αθεόφοβε μου. Ότι χρειάζονται μέτρα όλοι το ξέρουμε και το ζητούμε. Το θέμα είναι ότι αρκετοί Έλληνες δεν έχουν αποδεχτεί ότι τα μέτρα αυτά θα θίγουν και τους ίδιους. Ας θίγουν μόνο τους άλλους σου λέει με κύριο σύνθημα αυτό το γλαφυρό "τα μέτρα να θίγουν την πλουτοκρατία", δηλαδή τις επιχειρήσεις. Δεν λέω όχι, να θίγουν και τις επιχειρήσεις, αλλά με την πλήρη εξόντωση των επιχειρήσεων, δεν βλέπω πώς θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι. Ρωτάω εγώ η αφελής "μήπως τότε θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας"?
    Ο "Θεός" να μας δώσει σύνεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετα μανίας μελετώ τα τελευταία χρόνια, τις διάφορες ιστορικές οικονομικές κρίσεις, τους κύκλους του Καπιταλισμού, και τα συστήματα που έχουν καταρρρεύσει, σε μια προσπάθεια να βρώ κάτι ανάλογο με την ελληνική περίπτωση.

    Πολλές χώρες έχουν χρεωκοπήσει στην ιστορία, άλλες γιατί ήταν φτωχές, αλλες γιατί πήραν λάθος οικονομικές αποφάσεις, αλλες γιατί ήταν διεφθαρμένες. Αλλα καμμία απο αυτές δεν είχε χρηματοδοτηθεί για 30 ολόκληρα χρόνια. Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει στην παγκόσμια Ιστορία. Ακόμα και τη στιγμή της χρεωκοπίας, η χώρα λαμβάνει χρηματοδότηση!!

    Τί συγκρίνεις φίλε μου, το βαλκανικό σκυλάδικο της Κλεπτοκρατίας με την Γερμανία, μια χώρα που παρόλα τα λάθη της ειναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο κόσμο, έχει απορροφήσει την Ανατολική Γερμανία, και έχει χτίσει και ολόκληρη την Ευρώπη!!! Ποιά χώρα έκανε αυτά που κατάφερε η Γερμανία;

    ** Απο παραφυλάδες του διαδικτύου πληροφορούμαι πως ο Κουρασμένος έχει ανακάμψει, κάνει ψώνια σε Παρίσι και Βιέννη, και κάθε πρωί με τον καφέ του τρώει και 4 τυπόπιτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθεόφοβέ μου, σ' αυτό το είπες όλα:
    "οι περισσότεροι, όπως άλλωστε και εγώ, είναι πρόθυμοι να συζητάνε για το που πήγαν τα λεφτά και να μην έχουν καμιά διάθεση να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα"
    Σαν παιδιά που χαλάνε όλο τους το χαρτζιλίκι Τρίτη-Τετάρτη και δεν τους ενδιαφέρει γιατί ξέρουν ότι η μαμά ή ο μπαμπάς θα τους δώσουν κι άλλα να βγουν μέχρι Κυριακή, και, στη χειρότερη περίπτωση θα 'χουν τουλάχιστον και δωμάτιο να κοιμηθούνε και φαί στο τραπέζι. Μέχρι που μια μέρα βρίσκουν ότι το κλειδί τους δεν ταιριάζει πια στην κλειδαριά. Κατά τ' άλλα, νέοι αγώνες κατά του κεφαλαίου και των πλούσιων, αλλά, πάμε στη διαδήλωση με ταξί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν διαφωνώ μ 'αυτά που λες αλλά θα μείνω λίγο στο τελευταίο βιντεάκι. Το πως μας βλέπουνε οι Άγγλοι είναι στο πνεύμα του "θέλει η π***να να κρυφτεί και δεν την αφήνει η χαρά της". Πήρανε ανάσα κι αυτοί που έπεσε το ευρώ ενώ είναι περισσότερο χρεωμένοι απο την Ελλάδα. Κι εδώ μπαίνει Τσιώλης "άστο να χαρεί το κακόμοιρο, βασανισμένο είναι κι αυτό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Meropi-
    Ότι χρειάζονται μέτρα όλοι το ξέρουμε και το ζητούμε.

    Μάλλον το ζητούν όλοι αλλά τα μέτρα να ισχύσουν για τους άλλους!

    Locus Publicus-
    Συγκρίνω την Ελλάδα με την Γερμανία γιατί ακριβώς μόνο΄έτσι μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τις διαφορές μεταξύ μέρας και νύχτας.

    thinks-
    Μακάρι να πάμε στην διαδήλωση με τα πόδια γιατί οι ταξιτζήδες θα έχουν κάψει τα αυτοκίνητα τους στο Σύνταγμα και έτσι θα ανασάνει λίγο η Αθήνα!

    latecomer-
    Έχεις δίκιο αλλά πιστεύω ότι το ίδιο θα κάναμε και μείς αν είμαστε στην θέση των Εγγλέζων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H Aγγέλα να μας δανείσει αμέσως, γιατί αλλιώς πώς θα αγοράσει Kαγιέ και Mερσεντέ μαύρα και βερεσέ ο περιούσιος λαός του σύμπαντος; Άντε μπράβο.

    Kαι ο κουρασμένος ΔEN τρώει 4 τυρόπιτες για πρωϊνό.

    TPEIΣ τρωει και το μεσημέρι άλλες ΔYO με πορτοκαλάδα.

    Άντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπημένε μου Αθεόφοβε,
    ετούτη τη στιγμή σου γράφω μόνο και μόνο για να σε ρωτήσω τούτο: θα μπεις στην επανάσταση του buzz της google ή θα μου παραχωρήσεις τα δικαιώματα να προωθώ εγώ τα εκπληκτικά σας posts στο στερέωμα;
    σας φιλώ
    η θαυμάστριά σας
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. pølsemannen-
    Τα Mερσεντέ είναι πλέον για τα Αλβανά,τα δε Kαγιέ μετά τον Τριανταφυλλόπουλο έγιναν τρε μπανάλ.
    Αν είναι να μας δανείσει η στρίγγλω η Αγγέλα να πάρουμε τουλάχιστον μια Μπέμπα απλή, λαϊκή και μέγκλα να΄ούμε, σαν την Μ3 πχ, ούτε 90.000 ψωροευρώ δεν κάνει.

    Orelia -
    Αγαπητή μου Ορέλια θα μπορούσα ποτέ να αρνηθώ στον μοναδικό μου θαυμαστή, όπως λέει και ο Πανούσης , να προωθεί τα καταπληκτικά μου ποστ στο buzz, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχω γραφτεί μεν , αλλά δεν κατάφερα να βάλω το σηματάκι του στο μπλογκ γιατί βάσει των οδηγιών που έχει το σημείο που πρέπει να βάλεις τα σχετικά δεν υπάρχει και δεν το βρίσκω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αθέοφοβε τι να σχολιάσω, τα είπες εσύ.

    Ξέρεις κάτι, και ίσως φανώ "απλοϊκιά" ή χωρίς χιούμορ...... Εγώ όμως ντράπηκα με το βίντεο.

    Και πιστεύω ότι σε ένα σημείο μας αδικούν και παρουσιάζουν γενικά τους εαυτούς τους υπεράνω.

    Και ιδιαίτερα η Μέρκελ/ Γερμανία "χρωστάει" πολλά και να πάψει να υποκρίνεται/υποδύεται την "αδιάφθορη".

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία ανάλυση, και θίγεις πολλές μαζεμένες άρρωστες καταστάσεις που θέλουν τεράστια ανάλυση.
    Προσωπικά έχω πει εντάξει, ας συνεισφέρω κι εγώ (ξανά) στην διάσωση της χώρας (αν και τη βλέπω ολίγον τι χλωμή αυτήν την φορά) αλλά όχι πάλι μόνο εγώ. Δεν μπορώ να διαννοηθώ ότι εγω θα πρέπει ν απληρώσω νέους φόρους και όσοι έφαγαν με χρυσές μασέλες να είναι στην πλήρη ατιμωρησία. Δεν μπορώ πχ να δεχθώ ότι υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία για τις μίζες της Ζήμενς εις βάρος κάποιων που τα έχωσαν, αλλά δεν υπάρχει έστω και ένας που να τα τσέπωσε. Ο Τρικούπης είχε όντως άντερα, όμως τότε τα λεφτά τα έτρωγαν από έξω. Τώρα τα τρώγαν κι από μέσα, αυτό είναι το κακό. Ως επίσης δεν μπορώ να δεχθώ ότι έχουμε δημόσια περιουσία σχεδόν ίση με το έλλειμα και είμαστε τόσο ανίκανοι να την επενδύσουμε. Όπως δεν μπορώ να δεχθώ ότι η εκκλησιαστική περιουσία μήτε φορολογείται με πλήρη αντιστοιχία με όλα τα φυσικά πρόσωπα ή δεν κατάσχεται (όπου αν γίνει το δεύτερο, παίζει να γίνουμε μια από τις πιο πλούσιες χώρες στην Ευρώπη εν μία νυκτί). Ούτε μπορώ να δεχθώ ότι οι αποζημιώσεις (πάσης φύσεως) των 300 βολευτών (ή αχρήστων, διαλέγεις όποιον όρο επιθυμείς) δεν θα πετσοκοφτούν τα μάλα. Ούτε μπορώ να διαννοηθώ ότι τα παντελώς άχρηστα συνδικάτα εξακολουθούν να παραμένουν στην κοσμάρα τους, ως σωστά θίγεις. Τρέχα γύρευε είναι η κατάσταση. Και δυστυχώς εδώ δεν τίθεται απλό θέμα πτώχευσης, διότι τώρα είμαστε μέσα στο ευρώ -ευχή και κατάρα ταυτόχρονα. Λες και οι Γερμανοί δεν ήξεραν ΤΙ έβαζαν στην ΟΝΕ όταν μας έβαζαν, αλλά που θα εξήγαγαν τα μερσεντά; Στην Σουηδία και την Αγγλία; Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία έπρεπε να τις στείλουν. Και τώρα -όχι ότι δεν φταίμε. Αλλά δεν φταίμε μόνο εμείς.

    Και ποιοι θα φάνε το αγγούρι. Οι συνήθεις ύποπτοι. Φαντάστικ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βάσσια-
    Πολύ φοβάμαι ότι αν είμαστε εμείς στην θέση τους θα τους σούρναμε πολύ περισσότερα.

    Hades-
    Η εκκλησιαστική περιουσία είναι σε μεγάλο βαθμό κτηματική όποτε για να την κάνεις χρήμα πρέπει να την εκποιήσεις γεγονός όχι τόσο απλό,ούτε ευκολα πραγματοποιήσιμο και αμέσου αποδοτικότητας.
    Δεν θα είχα βέβαια κάνένα πρόβλημα να γίνει αυτό αλλά πιο αποτελεσματικό θα ήταν αυτό που λες,η φορολογία των εσόδων της όπως όλων των άλλων.
    Τώρα για το ποιός έφαγε τα λεφτά πάλι δεν έχω καμιά ένσταση να το ψάξουμε ομως αυτή την στιγμή η χώρα είναι σαν την οικογενειακή επιχείρηση που πάει για φούντο.
    Αυτό που προέχει είναι πρώτα το τι κάνουμε για να την σώσουμε και μετά το μαλλιοτράβηγμα αν φταίει ο πατέρας ,ο θείος,ή η ξαδέλφη γι΄ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μήπως ο κ. αθεόφοβος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο e-mail μου

    kongrek@gmail.com γιατί δεν μπορώ να βρώ δικό του e-mail

    Ευχαριστώ

    kgrek

    Και μια απάντηση για την Μερόπη.

    Αγάπητή Μερόπη

    Με την εξόντωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και ΚΥΡΙΩΣ με την συνεχιζόμενη εξόντωση μισθωτών και συνταξιούχων (που αποτελούν σε ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ την ΠΗΓΗ ΑΡΜΕΓΜΑΤΟΣ από το ΑΝΕΝΤΙΜΟ κράτος)είμαι περίεργος να δω πως θα επιζήσει η αγορά και οι επιχειρήσεις !!!!

    Φιλικά

    Κων/νος Γραικιώτης
    Οικονομολόγος

    http;//boraeinai.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το e-mail μου είναι δημοσιευμένο στο πλάι ακριβώς πάνω από τους αναγνώστες
    atheofobos_blog@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι μια οικογένεια της οποίας ο πατέρας ας πούμε, το μόνο που κάνει είναι να παίζει στο καζίνο, να αλλάζει SUV, να κοιτά να ξενοπηδήξει, να κάνει τέλος πάντων ό,τι μπορει για να ξοδέψει το εισόδημα της.
    Και το οποίο φροντίζει συνεπέστατα να το στερεί απ τα παιδιά και τη γυναίκα του.
    Το οποίο παρεπιτόντως, δεν αρκεί και εδώ και καιρό, δανείζεται ασυστόλως.
    Κάποια στιγμή ομως, οι δανειστές του απαιτούν και καμμιά πληρωμή τόκων για να συνεχίσουν να του δανείζουν.
    Κι αυτός τι κάνει, ξέρετε;
    Απαιτεί απο τα μέλη της οικογένειας, θυσίες.
    Τα παιδιά να σταματήσουν τις σπουδές, η γυναίκα να περιορίσει τα ψώνια, το μωρό να μην αλλάζει πάνες, τέτοια.
    Ούτε στιγμή δεν σκέφτεται να πάψει να κάνει μαλακίες, να κόψει τις πουτάνες, να βάλει τέρμα στο τζόγο και στη μεγάλη ζωή.
    Κι όταν η υπόλοιπη οικογένεια συνειδητοποιεί τι της επιφυλάσσει ο καλός της αρχηγός κι αρχίζει τη γκρίνια και τις αντιστάσεις, τ ακούει κι απο πάνω.
    Δεν θέλετε να σωθούμε, θα μείνουμε καταχρεωμένοι, είστε ρεμάλια και άλλα πολλά.
    Και το χειρότερο;
    Βρίσκει σύμμαχους και κάποιους στον περίγυρο, οι οποίοι έτρωγαν με χρυσά κουτάλια απ τα δανεικά χρήματα, τα οποία μάλιστα στερούσε τόσο καιρό απ την ίδια του την οικογένεια.
    Οι οποίοι ανέλαβαν αργολαβικά, να νουθετήσουν τα έρμα τα παιδιά και τη γυναίκα του και να τους δημιουργήσουν ενοχές, διότι τάχα μου οι αντιρήσεις τους να στερηθούν κι άλλο, θάχουν σαν συνέπεια να χάσουν το σπίτι τους.
    Εύγε...

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος-
    Πολύ ωραίο το παράδειγμα μόνο που παραβλέπεις πως αυτός ο πατέρας πονηρά φερόμενος όλο αυτό το διάστημα για να μην του γκρινιάζει η οικογένεια για τις ασωτίες του, έπαιρνε κοσμήματα στην σύζυγο, Καγιέ στην κόρη ,σκάφος στον γιό, οπότε κανένας δεν του μίλαγε εκτός από την πεθερά που δεν τον ήθελε από την αρχή για γαμπρό γιατί είχε άλλον στο μυαλό της για την κόρη της, αλλά όμως αυτή δεν τον ήθελε γιατί αυτού του υποψήφιου τα αδέλφια είχαν καταφέρει να διαλύσουν όλοι τις δικές τους οικογένειες με χρεοκοπίες και καταπίεση .
    Οπότε τώρα οι δανειστές λένε στον πατέρα τέρμα τα καζίνα και οι γκόμενες ,στην σύζυγο πιάσε δουλειά γιατί είσαι ακόμα νέα για συνταξιούχος στα 42, στο γιό αρκετά σπούδασες τους φραπέδες γυρνώντας στα νησιά, στην κόρη βολέψου με Hyundai και πιάσε δουλειά και μόνο στην πεθερά δεν λένε τίποτα γιατί με την άνοια που έχει ακόμα περιμένει η κόρη της να πάρει τον γαμπρό που ήθελε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαχαχα!
    Κάπως έτσι, μα θα διαφωνήσω πρώτον, ως προς τις παροχές στα παιδιά και στη σύζυγο - δεν ήταν κοσμήματα, μα φώ μπιζου κι ούτε καγιέν, μα φιατάκι και μάλιστα μεταχειρισμένο κοκ.
    Τα καγιέν, τα κότερα και τα κοσμήματα, τα παίρνανε οι "φιλοι", αυτοί που τούκαναν πλάτες και του γυρίσανε την πλάτη τώρα που χρειάζεται λίγη βοήθεια.
    Και δεύτερον, τ αδέλφια του άλλου υποψήφιου γαμπρού, δεν πέσανε έξω λόγω ανικανότητας, ούτε διαλύσανε τις οικογένειές τους λόγω καταπίεσης.
    Φροντίσανε γι αυτό οι "φίλοι" του πατέρα της ιστορίας μας, οι οποίοι ενα μέρος των χρημάτων που toy τρώγανε, το διαθέτανε για να υπονομεύσουν τον άλλο γαμπρό στην σύζυγο της ιστορίας, γιατί, που ξέρεις? λές να τον σιχαθεί τον άντρα της μ αυτά που κάνει και να τον χωρίσει, για να πάρει αυτόν τον άλλο?
    Τότε, τη βάψαμε! απο πού θα τρώμε αν τον πετάξει στο δρόμο αυτό το μαλάκα?
    Μάλλον κάπως έτσι δεν είναι?
    Τι λές κι εσύ?
    Φιλάκια

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. mbiker-
    Όπως έχω γράψει και στο ποστ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ,ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ; μπορεί ο πατέρας να ξόδεψε τα περισσότερα αλλά και η υπόλοιπη οικογένεια δεν γκρίνιαζε γιατί βολευότανε και αυτή.
    Το κακό στην ιστορία είναι ότι οι δανειστές τα ζητάνε από την οικογενειακή επιχείρηση και χέστηκαν για το ποιός τα έφαγε.
    Όποτε στην οικογένεια δεν μένει τίποτα άλλο παρά να ξεχέζουνε καθημερινά μεν τον πατέρα γιατί αναγκάστηκαν να προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα αλλά από την άλλη μεριά αναγκαστικά να σφίξουν το ζωνάρι και να πάρουν χαμπάρι ότι καλά περνάς με τα δανεικά αλλά δυστυχώς έρχεται κάποτε η ώρα που πρέπει να τα δώσεις πίσω άμα δεν θέλεις να σου πάρουν και το σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αθεόφοβε,
    το παράδειγμα του mbiker είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.Δεν πήρε όλη η οικογένεια Καγιέν ούτε έκανε νυντερινή dolce vita στις Μυκόνους και τις Αράχωβες.Αν εξαιρέσει κανείς τους αγρότες και τους "βολεψάκηδες" του ευρύτερου Δημοσίου οι υπόλοιποι στην "οικογένεια" δεν λάβαμε τίποτε.
    Και απ την στιγμή που οι βολευτές συναινούν μόνο σε 3% μείωση των τεράστιων (για τα δεδομένα των υπόλοιπων)μισθών τους και οι προνομιούχοι υπάλληλοι της Βουλής παραμένουν οχυρωμένοι πίσω από νόμο του '50 την στιγμή που βεβαιότητες και πλάνα μιας ζωής έχουν ανατραπεί για όλους τους υπόλοιπους,και κανείς απ'οσους ιδιοποιήθηκαν τις τεράστιες κοινοτικές επιδοτήσεις δεν πάει μέσα και δεν δημεύεται η περιουσία του,δικαιολογημένες οι αντιδράσεις!
    Βλέπεις,για να ζητήσεις τέτοιου μεγέθους υποβάθμιση της ζωής ενός λαού,πρέπει να δώσεις και το σωστό παράδειγμα και να κάνεις και μερικές συμβολικές κινήσεις που να δείχνουν οτι τα πράγματα όντως αλλάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κανείς δεν έχει αντίρρηση να δώσουν το παράδειγμα οι την εξουσία κατέχοντες όμως δεν πρέπει να παραβλέπεις ότι σε όλα τα κοινωνικά στρώματα διαχέεται το μαύρο χρήμα και γι΄αυτό άλλωστε κατέχουμε και την πρώτη θέση στην παραοικονομία.
    Έτσι λοιπόν η παραοικονομία ανέρχεται στην Ελλάδα στο 30-35% σε ορισμένους δε κλάδους υπερβαίνει το 50 % του συνόλου των δραστηριοποιουμένων σε αυτό.
    . Για παράδειγμα, η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ αναβιβάζει τους παραοικονομούντες στην αλιεία σε ποσοστό 76,9%, στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία σε ποσοστό 71,2%, στον κλάδο παροχής υπηρεσιών «οικιακών βοηθών» σε ποσοστό 69% και στις κατασκευές σε ποσοστό 67,9%.
    Επίσης στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα οι παραοικονομούντες καταμετρήθηκαν πριν από λίγα χρόνια σε ποσοστό 75%(!) και ακολουθούν η Ανατολική Στερεά με 72%, η Αττική με 38,8% και η Κεντρική Μακεδονία με 15,9%.
    Στον αγροτικό τομέα η παραοικονομία καλύπτει το 35% του συνόλου της γεωργικής οικονομίας.
    Τα στοιχεία από εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή