Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΝ ΑΝΕΚΔΟΤΟΝ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ



Μετά την απώλεια του μακαρίτη ή μακαριστού* Χριστόδουλου, και μετά την συμπλήρωση 3 ετών από τον θάνατο του, μας έχει γίνει πλέον αισθητή η έλλειψη των ανεκδότων που με ευκαιρία διάνθιζε τον λόγο του ο μακαρίτης.
Προφανώς με την ευρυμάθεια που απέκτησε την εποχή της χούντας, που αποκλειστικά χωμένος στα βιβλία μόνο μελετούσε χωρίς να παίρνει χαμπάρι τι γίνεται δίπλα του, θα διάβασε την παρατήρηση του Βρετανού φιλόσοφου και μαθηματικού, Alfred North Whitehead (1861-1947) ότι «Η παντελής απουσία χιούμορ από τη Βίβλο, είναι ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα σε όλη τη λογοτεχνία».
Επειδή βέβαια την Βίβλο δεν μπορούσε να την αλλάξει, φρόντιζε αυτός να αναπληρώνει αυτή την απουσία, παρεμβάλλοντας στον θρησκευτικό και διδακτικό του λόγο τα ανέκδοτα του, για να εξυψώσει το θρησκευτικό φρόνημα των πιστών , ενώ για να εξυψώσει και το εθνικόν φρόνημα δεν δίσταζε να υψώνει λαύρος το λάβαρο της Λαύρας έναντι των προαιώνιων εχθρών της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
Αντί λοιπόν ενός ασεβέστατου μνημόσυνου σαν και αυτό που του αφιέρωσε ο ανίερος Λασκαράτος στο μπλογκ Ροΐδη Εμμονές ,εγώ στην μνήμη του θα αφιερώσω ένα άκρως διδακτικό θρησκευτικό ανέκδοτο .

Σε μια χριστιανική οργάνωση έχουν μαζευτεί μερικοί ευλαβείς χριστιανοί, πολλοί εκ των οποίων παπάδες, πίνουν τον καφέ τους και επάνω στην κουβέντα, σαν όλους τους γονείς αρχίζουν να καμαρώνουν για τα παιδιά τους ,αρχίζοντας να λέει ένας:
-Αισθάνθηκα ότι όλη η χάρη της Παναγίας είναι πάνω στο παιδί μου που είναι ιερομόναχος ,όταν άκουσα με συγκίνηση να μην τον αποκαλούν πλέον αφότου πήρε το πτυχίο του Οσιώτατο, αλλά με ιδιαίτερο σεβασμό Οσιολογιώτατο !.
-Και που να δείς τον δικό μου που είναι διάκονος και πήρε το πτυχίο της Θεολογίας και τώρα πια όπου πάει σταμάτησαν να τον φωνάζουν Ευλαβέστατο και τον προσφωνούν Ιερολογιώτατο !
-Καλά λέει ένας άλλος εμένα που είναι παπάς ακόμα και η γυναίκα του τον αποκαλεί Αιδεσιμιολογιώτατο !
-Έμενα λέει ο άλλος μπορεί να μην έχει γυναίκα ούτε μητρόπολη αλλά σαν μητροπολίτη τον αποκαλούν Πανιερώτατο !
-Εγώ τι να πω, λέει ένας άλλος, που οι δίδυμοι γιοί μου με την χάρη του Κυρίου έγιναν αρχιμανδρίτες και τον ένα τον προσφωνούν Πανοσιώτατο και τον άλλο που αρίστευσε στην Θεολογία
Πανοσιολογιώτατο!
-Εμένα που έγινε πρόσφατα επίσκοπος τον αποκαλούν Θεοφιλέστατο, λέει ένας άλλος.
-Ε, τι να πώ εγώ για τον γιό μου λέει ο πέμπτος, που ανέλαβε τώρα μητρόπολη και τον αποκαλούν Σεβασμιώτατο!
Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω λέει ο τελευταίος αλλά αφότου με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ο δικός μου έγινε αρχιεπίσκοπος όλοι με σεβασμό τον λένε Μακαριώτατο και δεν αποκλείεται αν ο Θεός θελήσει να πάρει κοντά του τον Πατριάρχη, να τον καμαρώσω να τον αποκαλούν Παναγιώτατο !
Η κυρία Κατίνα, η γυναίκα που τους σερβίριζε τους καφέδες και άκουγε την συζήτηση δεν μπόρεσε στο τέλος να μην παρέμβει λέγοντας:
Εγώ δεν έχω γιό αλλά μια κόρη, λεπτή ψηλή, με 90 εκ στήθος, 60 μέση και 90 γοφούς και όπου πάει όλοι λένε
Ω, θεέ μου!
Όπως βλέπετε το παρόν μορφωτικό μπλογκ σας προσφέρει ουσιαστικές και βασικές γνώσεις διανθισμένες με χιούμορ και ολίγον οφθαλμόλουτρο.
Είναι απαράδεκτο το ποίμνιο να μην ξέρει πως να προσφωνήσει τον τσοπάνη του, αν και βέβαια δεν κατάφερα να λύσω το παρακάτω ουσιαστικό πρόβλημα.
Βρίσκεστε μπροστά σε ένα παπά και θέλετε να τον προσφωνήσετε.
Έλα όμως που δεν ξέρετε αν είναι πτυχιούχος και παντρεμένος οπότε είναι Αιδεσιμιολογιώτατος ενώ αν έχει γίνει παπάς από περιπτεράς (μην γελάτε ξέρω περίπτωση) είναι μόνο Αιδεσιμώτατος.
Άσε δε που αν δεν ξέρετε ότι είναι αρχιμανδρίτης και πτυχιούχος, και αντί να τον πείτε Πανοσιολογιώτατο τον πείτε Πανοσιώτατο ή ακόμα χειρότερα αιδεσιμώτατο είναι σαν να αποκαλείτε ένα Ταγματάρχη ,Λοχαγό!
Όποιος στο στρατό το έχει κάνει ξέρει τις συνέπειες!


Τα στοιχεία για τις προσφωνήσεις από εδώ.
*Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του ποιός είναι πιο δόκιμος όρος έχει κάνει ο Σαραντάκος εδώ.
.
.
ΕΚΤΑKΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 29-1-2011

Για την Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία είχα γράψει στο παρελθόν ένα ποστ με τίτλο ΠΩΣ Η 15ΧΡΟΝΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΟ ΠΑΠΑΔΩΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ!
Έκτοτε δεν είχα παρακολουθήσει την εξέλιξη της μέχρι που μια τραγική είδηση την ξανάφερε στην επικαιρότητα.
Ένας 81χρονος ομογενής την πυροβόλησε ,αλλά μπήκε μπροστά η μητέρα της και τραυματίστηκε αυτή σοβαρά.
Η αστυνομία, την οποία απείλησε ο ομογενής με το όπλο τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.
Σχετικές λεπτομέρειες με την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

18 σχόλια:

  1. Καλώς σε βρήκαμε....

    εγώ πάντως ξέρω περίπτωση που παπάς ήθελε να βγει στη σύνταξη και δεν έβρισκαν να τον αντικαταστήσουν και ο καψερός έκανε το τσοπάνη του χωριού παπά!!
    Τουλάχιστον ήξερε να φυλάει αρνιά αν μη τι άλλο!!!

    Τις καλημέρες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "γιατί σε μένα" ανέκραξε όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο! Θα μου πεις ότι είναι μια καθ όλα ανθρώπινη αντίδραση για έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει το τέλος του- έχω δει και γενναιότερους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην πρώτη φωτογραφία καλοθρεμμένους τους βλέπω, δόξα τον Θεό! Όσο για το ουρί του Παραδείσου, είμαι σίγουρος ότι το δίχτυ που φοράει πρέπει να συμβολίζει την αλιεία ψυχών… Εγώ πάλι, τι να σου πω… για να μη χολοσκάω τους λέω όλους με τα ονόματά τους και συζητάμε σαν άνθρωποι. Το ανέκδοτο θα το πω σ’ ένα φίλο μου: είναι καταπληκτικό και θα σκάσει στα γέλια κι ας μην έχω ιδέα πώς να τον αποκαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μετά τους καλοθρεμμένους πανοσισώτατους μας έσυρες στην Κόλαση με την διχτυωτή φωτογραφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό το ανέκδοτο φίλε Αθεόφοβε, δύσκολο όμως να αποστηθίσει κανείς όλη αυτή την ορολογία, καθότι όπως ξέρεις η εκκλησία χρησιμοποιεί δική της γλώσσα, που δεν μεταφράζεται εύκολα.

    Το πρόβλημα της παντελούς απουσίας χιούμορ από τη Βίβλο, έχει όμως λυθεί στην Αμερική απο τις ανεξάρτητες προτεσταντικές εκκλησίες κυρίως του Νότου. Επειδή η Βίβλος ειναι βαρύ ανάγνωσμα ευρωπαικής προέλευσης, οι εκκλησίες αυτές έχουν προ πολλού εγκαταλείψει τις επίσημες μεταφράσεις των άλλων χριστιανικών εκκλησιών (κυρίως την επίσημη μετάφραση King James Bible translation), και βγάζουν δικές τους Βίβλους, τις οποιες διανθίζουν με ό,τι επιθυμούν. Ετσι η Βίβλος έχει γίνει ενα βιβλίο τύπου "How To...for Dummies", με έντονη την σφραγίδα του συγγραφέα της, που σε ελεύθερη μετάφραση γράφει ό,τι γουστάρει και αγαπά, με αναφορές σε αθλητικά, οικογενειακή ζωή, σέξ, ακόμα και ιατρική, ανάλογα με την φαντασία του πάστορα.

    Ετσι το θρησκευτικό μήνυμα γίνεται πιο κατανοητό και πιασάρικο, η δε αφήγηση γίνεται και με διάφορα είδη μουσικής, απο πιάνο μέχρι χορωδία, και απο τζάζ μέχρι σκληρό ρόκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έγραψες πάντως... Σωστές και τις τελικές σου σημειώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καπετάνισσα-
    O σωστός άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!

    alla logia-
    Αν εννοείς τον κορίτσαρο,συμφωνούμε! :))

    kapetanios-
    Φαίνεται ότι φοβήθηκε πως τα ανέκδοτα του δεν θα άρεσαν στον άγιο Πέτρο!

    thinks-
    Επειδή υποψιάζομαι πως θέλεις να το πείς στον καθολικό παπά του χωριού σου σου το δίνω από το αρχικό κείμενο που το τροποποίησα.
    Four Catholic men and a Catholic woman were having coffee.
    The first Catholic man tells his friends, "My son is a priest, when he walks into a room, everyone calls him 'Father'."
    The second Catholic man chirps, "My son is a Bishop. When he walks into a room people call him 'Your Grace'."
    The third Catholic gent says, "My son is a Cardinal. When he enters a room everyone says 'Your Eminence'."
    The fourth Catholic man then says, "My son is the Pope. When he walks into a room people call him 'Your Holiness'."
    Since the lone Catholic woman was sipping her coffee in silence, the four men give her a subtle, "Well....?"
    She proudly replies, "I have a daughter, slim,
    tall, 38D breast, 24" waist and 34" hips.
    When she walks into a room, people say, "Oh My God."

    squarelogic-
    Είσαι ανεπίδεκτος μαθήσεως!
    Θόλωσε το ματι σου από το δικτυωτό και δεν πρόσεξες ότι εκτός από τον Μακαριώτατο όλοι οι άλλοι είναι σεβασμιώτατοι!
    Ύστερα πως μπορεί να είναι καλοθρεμμένοι άνθρωποι που έχουν ρέψει από την νηστεία;
    Δεν έχεις ακούσει μερικούς/κες να λένε:
    Γιατρέ μου δεν τρώω τίποτα ,αλλά πίνω πολύ νερό ,μ΄ αυτό παχαίνω!

    Locus Publicus-
    Ως λάτρης των gospel στον Νότο θα ήμουνα κάθε Κυριακή στην εκκλησία των Αντβεντιστών της 7ης μέρας με τον Little Richard που είναι και παπάς, να τραγουδάω μαζί του έξω καρδία Save me Lord!

    ο δείμος του πολίτη-
    Για να σου αρέσει η τελευταία παράγραφος φαίνεται πως θα την πάτησες στο στρατό με κανένα καραβανά που δεν θα τον προσφώνησες με τον σωστό βαθμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλέ οι Καθολικοί δεν έχουν χιούμορ! στον αρχιμανδρίτη μας θα το πω να ξεκαρδιστεί αφού τελειώσει να μου εξηγεί για πολλοστή φορά πως και γιατί έχω δίκιο για την μεταφορικότητα του δόγματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποτέ μου δεν έμαθα πώς αποκαλούν τους διάφορους ιερωμένους. Γι' αυτό τους αποφεύγω, για να μη βρεθώ σε δύσκολη θέση. Χα χα χα!
    Υ.Γ. Ο Παπάς πάνω στη φωτο (4ος από δεξιά) κοιμάται, όπως ο Πάγκαλος στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου!!!! Μάλλον πάσχει από sleep apnea!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χά χα χα
    εγώ πάντως , όποτε τυχαίνει να πέσω απάνω σε κάποιον από αυτούς τον προσφωνώ: κύριε τάδε(χαρίτωνα,ιερόθεεε,αγαθάγγελε..τέτοια)
    Ούτε ψάχνω να δω αν του αρέσει.
    Τον παππα-Βασίλη βέβαια τον φώναζα παππού.
    :)
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ε, ναι, μπορεί και να το είπε γιατί θα χάναμε τον πνευματικό μας πατέρα- και τι θα έκανε το ποίμνιο του μετά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διδακτικό post !!!
    Aν και εδώ που τα λέμε ο θεός έχει άλλες δουλειές.
    Σιγά και κάτσει να ακούσει τις παπαριές αυτών που τον δουλεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Meropi-
    Μπά, εξαντλημένος από την νηστεία μάλλον θα έιναι!
    Δεν τους βλέπεις όλους πως έχουν ρέψει;

    demetrat-
    Απ΄ότι βλέπω γνωρίζεις πολλούς, εμ, φαίνεσαι ότι είσαι του κατηχητικού!

    kapetanios-
    Μην φοβάσαι άφησε στην θέση του τον Άνθιμο!

    Ασκαρδαμυκτί-
    Τς,τς θεολόγος πράγμα!

    habilis-
    Μόνο διδακτικά ποστ δημοσιεύονται εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν μεν έχεις το τηλέφωνο της εικονιζόμενης πανφυσιολογικώτατης, δώστο μας.
    Αν όχι, μην ξαναβάλεις τέτοιες φωτογραφίες και μάς κολάζεις τζάμπα.

    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μόλις την είδα δεν πρόλαβα να της το ζητήσω γιατί κατάλαβε πως είμαι αθεόφοβος και με κατακεραύνωσε λέγοντας μου:
    Άλαλα τα χείλη των ασεβών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή