Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!




Αφού έγραψα αυτό το ποστ, κάπου στο μυαλό μου είχε κολλήσει η ιδέα πως και κάπου αλλού έχω δει στο παρελθόν να ισχυρίζονται πως έχουν και  αυτοί  την ζώνη της Παναγίας εκτός από τον Εφραίμ.
Βέβαια είχα διαβάσει την επίσημη εκδοχή που λέει:
Μετὰ τὴν ἅλωση τῆς Κωνσταντινούπολης ἀπὸ τοὺς Τούρκους τὸ 1453, εἶναι ἄγνωστο τί ἀπέγινε τὸ ὑπόλοιπο μέρος τῆς Ἁγίας Ζώνης στὴ συνέχεια. Ἔτσι τὸ μοναδικὸ σωζόμενο τμῆμα εἶναι αὐτὸ ποὺ φυλάσσεται στὴν Ἱερὰ Μονὴ Βατοπαιδίου  μὲ ἐξαιρετικὰ περιπετειώδη τρόπο ἔφτασε ἐκεῖ.
Αυτές λοιπόν τις μέρες με την γνωστή μου αναβλητικότητα αποφάσισα τελικά, μετά από 11 χρόνια, να τοποθετήσω τις τελευταίες κανονικές φωτογραφίες που έχω τραβήξει με φιλμ σε άλμπουμ, γιατί μετά προσχωρήσας  στην ψηφιακή εποχή τις έχω στο κομπιούτερ.
Έφτασα λοιπόν σε ένα από τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει το 2000 στην Συρία.
Βλέποντας λοιπόν το βίντεο που είχα τραβήξει, μαζί με τις φωτογραφίες, για να θυμηθώ από ποιό μέρος είναι αυτές, έφτασα και στην πόλη Χομς, εκεί που σήμερα σκοτώνονται οι εξεγερθέντες,  και εκεί έγινε το θαύμα και η Αποκάλυψη!  
Αυτό είναι το μέρος που είχα επισκεφτεί και που θυμόμουνα αμυδρά  πως είχαν και αυτοί την ζώνη της Παναγίας!
Είχαμε επισκεφτεί την Εκκλησία με την Ζώνη,  που εξωτερικά αλλά και εσωτερικά δεν παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον ,και έτσι οι μόνες φωτογραφίες που έχω πάρει είναι οι παρακάτω 2, μια της εκκλησίας εξωτερικά και μια του χώρου που έχουν τοποθετήσει την ζώνη.


Η ζώνη όμως που  έχουν  αυτοί δεν είναι ένα μόνο κομμάτι σαν αυτή του Βατοπεδίου, αλλά  σύμφωνα με την σχετική περιγραφή έχει 74εκ μήκος, 5εκ πλάτος και 3εκ πάχος, έχει ελαφρώς μπεζ χρώμα, και είναι  κατασκευασμένη από μαλλί και μετάξι και εξωτερικά με χρυσό νήμα.
Σύμφωνα με την περιγραφή των Σύρων η Παναγία γέννησε τον Χριστό στα 14 χωρίς βέβαια τότε ο Ιωσήφ που παντρεύτηκε και ήταν και συγγενής της  να κατηγορηθεί για παιδεραστής!
 Πέθανε 70 ετών το 56μΧ. Πάντως παρά την ηλικία της είχε από ότι φαίνεται, από το μήκος της ζώνης, μέση δακτυλίδι!
Η ζώνη βρέθηκε στις 20 Ιουλίου 1953 όταν άνοιξαν την ιερή τράπεζα όπου και βρήκαν μαζί μια πέτρινη πλάκα που που έγραφε ότι το έτος 59 κτίστηκε η εκκλησία  και ανακαινίστηκε το 1852.

Κατά άλλη συριακή εκδοχή για την ζώνη είναι η εξής: Η Παναγία την έδωσε στον Άγιο Θωμά αυτός την πήρε μαζί του στην Ινδία όπου και πέθανε.
Το 394μ.Χ το φέρετρο του μαζί με την ζώνη μεταφέρθηκε στην Ράχα και η ζώνη τοποθετήθηκε σε μια μικρή εκκλησία η οποία έγινε γνωστή ως η Εκκλησία με την ζώνη και με τα χρόνια ξεχάστηκε μέχρι το 1953 που την βρήκαν .
Σύμφωνα όμως με τους δικούς μας παπάδες: Το ιερό λείψανο του Αγίου Θωμά, παρέμεινε εκεί (δηλαδή στην Ινδία) έως ότου ο γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1204 μ.Χ. το λείψανο μεταφέρθηκε στην Ρώμη, μαζί με τα λείψανα άλλων Αγίων που είχαν συγκεντρωθεί στην Βασιλεύουσα. Σήμερα η κάρα του Αποστόλου Θωμά βρίσκεται στην Ιερά Μονή Πάτμου
Θα μου πείτε βέβαια επίσης πως του έδωσε η Παναγία την ζώνη αφού αυτή βρισκόταν στην Γεσθημανή και αυτός στην Ινδία;
Στην θρησκευτικές ιστορίες τα πάντα έχουν απλές, εύκολες και λειτουργικές λύσεις όπως ακριβώς και τα κόμικς με τον Σούπερμαν!
 Δεν είχε μπορέσει να παρευρεθεί στην κηδεία της ευρισκόμενος στις Ινδίες. Εκεί, μετά από τρεις ημέρες, και ενώ τελούσε τη Θεία Λειτουργία, βρέθηκε στη Γεθσημανή με θαυμαστό τρόπο και είδε όλα όσα συνέβησαν. Τότε παρακάλεσε την Παναγία να του δώσει για ευλογία τη Ζώνη της. Και εκείνη, καθώς ανέβαινε στούς ουρανούς, του έριξε το Ιερό κειμήλιο.
Αυτό που δεν βρήκα είναι αν η επιστροφή του στην Ινδία έγινε με τον ίδιο τρόπο!
Αυτό επίσης που δεν είναι σαφές είναι αν ο απόστολος Θωμάς πήρε την ζώνη μαζί του ή από τότε υπήρχε περιορισμός βάρους  στα αερομεταφερόμενα μπαγκάζια  γιατί διαβάζω επίσης:
Τη διαφύλαξη της Αγίας Ζώνης ανέλαβαν δύο φτωχές και ευσεβείς γυναίκες στα Ιεροσόλυμα, οι οποίες φρόντιζαν τη Θεοτόκο. Παρέλαβαν με ευλάβεια το ιερό κειμήλιο και από τότε το έργο της διαφύλαξής του συνέχιζε από γενιά σε γενιά μία ευλαβής παρθένος καταγόμενη από την οικογένεια αυτή. 
Όπως καταλαβαίνετε από τις παραπάνω αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές τα διάφορα ιερατεία έχουν μια μεγάλη ευχέρεια στο να ερμηνεύουν, διαμορφώνουν και να πλάθουν τις θρησκευτικές αφηγήσεις  όπως θέλουν, τις οποίες το χριστιανικό ποίμνιο διαποτισμένο από το πίστευε και μη ερεύνα είναι πρόθυμο να χάψει και μαζί να προωθήσει την κερδοφορία των διαφόρων επιτηδείων που με ζώνες ,ευωδιάζοντα λείψανα και εικόνες ως γνήσιοι ποιμένες καλοπερνούν εκμεταλλευόμενοι το κοπάδι τους. 
Στις φωτογραφίες απεικονίζονται αυτοί που την βρήκαν, η ζώνη απλωμένη, και οι ειδικοί που την εξέτασαν.

Βέβαια πιθανόν σήμερα η ζώνη αυτή να μην έχει μείνει ολόκληρη γιατί από ότι είδα στο ιντερνετ κομμάτια της έχουν  εκκλησίες της Ινδίας και  πιθανόν μερικές από αυτές να είναι οι παρακάτω:
1) St. Mary's Soonoro Church, Elamkulam, Ernakulam
2) St. Thomas Jacobite Syrian Orthodox Church, Anna Nagar, Chennai
3) St. Peter's Jacobite Church, Malad, Mumbai
4) Perumpilly Simhasana Church
5) St. Mary's Church, Kalamassery 
6) St.Mary's Soonoro Jacobite Syrian Church, Ranjilady S.Kanara,   Karnataka State
Όμως ο γενναιόδωρος Πατριάρχης Mor Zakka I έχει δώσει και ένα κομμάτι και σε εκκλησία των ΗΠΑ, για να μην μένουν και αυτοί παραπονεμένοι, στην  Church of our Lady of the Zunoro, Jacksonville, Florida.
Αυτό που δεν μπόρεσα να βρω στο ιντερνέτ είναι αυτή η ζώνη και τα κομμάτια της σε ποιά θαύματα ειδικεύεται.
Για την ζώνη του Βατοπεδίου τουλάχιστον ξέρουμε πως γκαστρώνει τις γυναίκες, θεραπεύει νοσήματα, σταματάει πόνους κτλ  
Πάντως αυτή η ζώνη δεν είχε την τύχη να έχει κάποιο αντίστοιχο Εφραίμ να της κάνει την ανάλογη προβολή και έτσι στην εκκλησία που την έχουν δεν φαίνεται να έχει πέσει το αντίστοιχο παραδάκι που έχει μαζέψει η ζώνη του Βατοπεδίου.

Νομίζω λοιπόν ότι πάραυτα πρέπει να επιλυθεί το θέμα ποια είναι η γνήσια ζώνη της Παναγίας γιατί δεν πιστεύω αφ΄ενός ότι είχε εκείνα τα χρόνια μια απλή γυναίκα  πλούσια γκαρνταρόμπα με πολλές ζώνες  και βέβαια πρέπει επίσης το χριστεπώνυμο πλήθος να ξέρει ποιά ζώνη είναι ιερή για να την προσκυνάει και να αποθέτει τον οβολό του  με ευσέβεια και γαλαντομία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ !
Ο αναζητών ανευρίσκει!
Ψάχνοντας στο ιντερνετ βρήκα και 3η ζώνη της Παναγίας!
Αυτή βρίσκεται στον Καθεδρικό ναός του Prato στην Ιταλία.
Σύμφωνα με την παράδοση της πόλης του Πράτο γύρω στον 13ο αιώνα η ζώνη παραδόθηκε από έναν ιερέα της Ιερουσαλήμ σαν γαμήλιο δώρο στον Μικέλε, προσκυνητή και γαμπρό του από το Πράτο που παντρεύτηκε την κόρη του.  Ο ιερέας από την Ιερουσαλήμ αφού τους πάντρεψε μυστικά, παράδωσε την ζώνη στους νεόνυμφους. Γυρίζοντας στο Πράτο ο Μικέλε κράτησε την ζώνη χωρίς να το πει σε κανέναν και λίγο πριν πεθάνει την δώρησε στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.
Αυτή η ζώνη έχει 87 εκ μήκος και είναι από μαλλί κατσίκας, πρασινωπού χρώματος με χρυσές κλωστές.
Στις φωτογραφίες η ζώνη και το παρεκκλήσι που βρίσκεται.



Όμως  εκεί που έλεγα πως τελειώσαμε με την γκαρνταρόμπα της Παναγίας νάσου και βρήκα πως εορτάζουμε στις 2 Ιουλίου και το πανωφόρι της, την Αγία Εσθήτα !


Σύμφωνα μέ τόν Συναξαριστή τῆς ἡμέρας, δύο Πατρίκιοι, ὁ Γάλβιος καί ὁ Κάνδιδος, ἐπί τῆς ἐποχῆς τοῦ Βασιλέως Λέοντος τοῦ Μεγάλου, στήν πορεία τους πρός τά Ἱεροσόλυμα γιά νά προσκυνήσουν τούς Ἁγίους Τόπους, ὅταν ἔφθασαν στήν Γαλατία, βρῆκαν μία εὐσεβεστάτη Ἑβραία, πού εἶχε μέσα στήν οἰκία της τήν ἁγία Ἐσθήτα, τό ἐπανωφόριον τῆς Παναγίας. Ἡ γυναίκα αὐτή προσευχόταν μέρα καί νύκτα μιμούμενη τήν προφήτιδα Ἄννα πού βρισκόταν στόν Ναό καί ἀξιώθηκε νά δῆ τόν Χριστό, ὅταν Τόν πῆγε ἐκεῖ ἡ Παναγία τεσσαράκοντα ἡμερῶν. 
Οἱ δύο Πατρίκιοι, μετά ἀπό ἕνα τέχνασμα,(προσέξτε την περίτεχνη διατύπωση ότι την έκλεψαν!) κατόρθωσαν νά λάβουν τόν πολύτιμον αὐτό θησαυρό καί νά τόν φέρουν στήν Κωνσταντινούπολη, τόν ἐτοποθέτησαν στό κτῆμα τους, πού ὀνομαζόταν Βλαχέρναι, καί ἐκεῖ ἔκτισαν Ναό τῶν Ἀποστόλων Πέτρου καί Μάρκου. Ἀργότερα ὁ Βασιλεύς Λέων ὁ Μέγας, ὅταν πληροφορήθηκε αὐτό τό γεγονός, ἔκτισε Ναό τῆς Κυρίας Θεοτόκου, στόν ὁποῖο τοποθέτησε τήν θήκη ὅπου ἦταν ἀποθησαυρισμένη ἡ τιμία Ἐσθήτα, τήν ὁποία προσκυνοῦσαν οἱ Χριστιανοί καί ἔβλεπαν διάφορα θαύματα.

Για τα παπούτσια της και τις κάλτσες της δεν έχω βρει τίποτα ακόμα αλλά το ψάχνω.
Αργότερα όμως βρήκα και γράφω για κάποιο άλλο ιερό κειμήλιο: ΤΟ ΕΣΩΒΡΑΚΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΥΦΩΝΟΣ !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 13-11-2022 ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ 4Η  ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!

Δυστυχώς παρά το ότι οι ζώνες της Παναγίας είναι θαυματουργές και ανασταίνουν και νεκρούς, όπως μπορείτε να διαβάστε εδώ, πως η Ζώνη του Εφραίμ ανέστησε νεκρό στην Κωνσταντινούπολη το 1864,  αλλά δυστυχώς δεν έκανε το θαύμα της να διασωθεί η ίδια από τους σεισμούς στην Ιθάκη το 1953. Δυστυχώς δε αυτή τη ζώνη την φορούσε προφανώς η Παναγία σε επίσημες εμφανίσεις, γιατί περιγράφεται ως «κεντημένη με χρυσοκλωστή»!-


15 σχόλια:

  1. Tο ερώτημα παραμενει αναπάντητο,και η αγωνία θα μας φάει!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Katοπιν προσεχτικης μελετης των στοιχειων που παραθετεις,βγαζω το συμπερασμα οτι η κυρια ητονε χοντρομπαλου και οχι μοντελα-μεση δακυυλιδι,οπως εσφαλμενα υποστηριζεις.Επισης,μιας και το γνωριζω απο πρωτο χερι,το κομματι της Φλωριδας χρησημοποιειται για γρηγορο αδυνατισμα.. Λογω τιμης! Προξενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. VAD-
    Ελπίζω πως το πρόβλημα θα το επιλύσουν οι ειδικοί επιστήμονες όπως είναι οι θεολόγοι, βασιζόμενοι στα άκρως επιστημονικά ερευνητικά εργαλεία που έχει στην διάθεση της αυτή η επιστήμη,όπως η προσευχή και η ψαλμωδία!

    Πρόξενος-
    Κάνεις λάθος!
    Μια μάλλινη ζώνη πρέπει να δεθεί κόμπο οπότε χρειάζεται και μερικά εκατοστά για αυτόν!
    Άλλωστε πως θα ήταν δυνατόν να μην έχει τις ιδανικές γυναικείες αναλογίες που είναι 90-60-90 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. A,εμείς μια εκκλησία εχουμε κοντά μας, όλη κι όλη. Δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, δεν εχω μπει μέσα, ίσως μια φορά,
    τα λοιπά, δεν τάξερα, δεν τα διάβασα και δεν θα ρωτήσω την μάνα, θα μου αστράψει μπουφλα ξανάστροφη!!
    την καλημέρα μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμάν βρε Αθεόφοβε μου, όσο φτωχιά κι αν ήταν η Παναγία, 2-3 ζωνούλες θα τις είχε. Τι ζόρι τραβάς?
    Υ.Γ. Η ζώνη του Βατοπεδίου είναι αυτή που έφερε, τότε, ο Εφραίμ στην ευσεβή Μιμή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλος ο κόσμος έχει μια καθημερινή και μια καλή, αλλά άμα ο άνθρωπος είναι αθεόφοβος, τι περιμένεις;;;;

    Η θεματολογία τους είναι ανάλογη και στα θαύματα φυσικά , η καθημερινή θεραπεύει πόνους , κολικούς, φουσκώματα, ανεμογκάστρια κλπ , η καλή τα άλλα......
    glam

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχήν θέλω να σου πω ότι όλες οι ζώνες είναι γνήσιες!Η μάνα του χριστού δεν μπορεί να διέθετε μόνο μια ζώνη… Εδώ εμείς οι ταπεινοί, χριστιανοί και μη, έχουμε τουλάχιστον πέντε με έξι-που τώρα θα αρχίσουμε και να τις σφίγγουμε ανάλογα…
    Να σου πω επίσης πως όλες τους θα πρέπει να είναι θαυματουργές, γιατί αλλιώς η Παναγία δεν θα τις έδινε εδώ κι εκεί…
    Τελειώνοντας να σου επισημάνω πως η δικιά μας, του Εφραίμ δηλαδή, πέραν των άλλων θαυμάτων ανεβάζει και τα εκλογικά ποσοστά, αφού ο ηγέτης του ΚΚ στη Ρωσία που την προσκύνησε διπλασίασε την εκλογική του δύναμη.
    Μη χειρότερα; Ακριβώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Zouzouna-
    Καλά θα σου κάνει να σου αστράψει μια μούφλα αφού δεν κάθεσαι να διαβάσεις τα όσα σχετικά με τόσα ιερά αντικείμενα γράφω!

    Meropi-
    Ακριβώς!
    Διάβασε το σχετικό ποστ μου.

    glam-
    Πάντως και η τρίτη που βρήκα γκαστρώνει τις γυναίκες! Δεν ξέρω πάντως αν είναι τόσο αποτελεσματική με το μήλο της Χρυσοβαλάντου!

    KOYKLITIS-
    Φαίνεται πως είχε αδυναμία στις ζώνες, όπως η γυναίκα μου στις τσάντες και τα παπούτσια!
    Γιατί αν προσέξεις θα δείς ότι και οι 3 είναι από διαφορετικό υλικό ανάλογο βέβαια με την εκάστοτε μόδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν ψάξουμε θα βρούμε και καμία ακόμα στους Καθολικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δείμος-
    Δεν διάβασες όλο το ποστ με την προσθήκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάντως θα προτείνω την αγιοποίηση σας. Μόνο άγιος μπορεί να βρει τόσα ιερά κειμήλια! :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. pølsemannen-
    Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα!
    Έχω σκοπό να με κάψουν οπότε λες αντί να περιφέρουν τα ευωδιάζοντα λείψανα μου να μοιράζουν σε σακουλάκια την ευωδιάζουσα στάχτη μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγία Ζώνη φτιαγμένη από Τίμιο Ξύλο!Μοναδικό μοντέλο... Πως και δεν το σκέφτηκαν ακόμα οι Άγιοι Πατέρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Konstantinos Floridis-
    Το σκέφτηκαν αλλά η φυτεία που παράγεται τι Τίμιο Ξύλο δεν προλαβαίνει την ζήτηση για τόσο μεγάλο μέγεθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή