Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟ!




 Η πίστη είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός.
Αυτό όμως που δεν είναι,  είναι η εκμετάλλευση της  από σκοταδιστές και χρηματόδουλους ιεράρχες ,όπως γίνεται αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα με την  ευκαιρία του 15γουστου.
Η σημερινή ανάρτηση  αφιερώνεται σε όλους αυτούς τους δυστυχείς που το ιερατείο τους έχει μετατρέψει σε τετράποδα, με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν τα μάτια τους, θα σταθούν στα πόδια τους σαν λογικά όντα και δεν θα προσδοκούν κάποιο θαύμα στην ζωή από ένα ζωγραφισμένο κομμάτι ξύλου.

Όπως έχουν διαπιστώσει όσοι παρακολουθούν αυτό μπλογκ έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση σε δύο ιεράρχες και στις εγκυκλίους που κατά καιρούς εκπέμπουν ,από τις μητροπόλεις τους.
Ο μεν Πειραιώς έχει εξειδίκευση σε σεξουαλικά θέματα και εκτός από το να κατακεραυνώνει τους ομοφυλόφιλους, όπως ο Ελτον Τζόν, ασχολείται και με σεξουαλικές πρακτικές όπως η  αιδοιολειξία!
Ο δε Μεσογαίας που δεν διαθέτει το brutal στυλ του Πειραιώς ,με το μειλίχιο ύφος που χρησιμοποιεί και με  την εικόνα του επιστήμονα από την ΝΑΣΑ πού έχει καλλιεργήσει ,είχε πετύχει αρχικά να με κάνει να πιστέψω πως είχε  φέρει κάποιες νέες αντιλήψεις στην αρτηριοσκληρωτική και οπισθοδρομική ελληνική εκκλησία και γι΄ αυτό  είχα γράψει το ποστ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ επαινώντας τον.
Επειδή πολλοί γράφουν ότι εργάστηκε ως πυρηνικός φυσικός στην ΝΑSΑ θεωρώντας λίγο πολύ πως οι διαστημικοί πύραυλοι εκτοξεύονται εξ αιτίας της συμβολής του, αν ανατρέξουμε  στο βιογραφικό του διαβάζουμε:
Σπούδασε Φυσικός στο Αριστοτέλειο και στην Αμερική εργάστηκε ὡς ἐρευνητὴς καὶ ἐπιστημονικὸς συνεργάτης στὸ Ἀγγειολογικὸ Ἐργαστήριο τοῦ New England Deaconess Hospital, στὸ Τμῆμα Ἀναισθησιολογίας τοῦ Γενικοῦ Νοσοκομείου τῆς Μασαχουσέτης καὶ στὴ Μονάδα Ἐντατικῆς Θεραπείας τοῦ Νοσοκομείου Παίδων τῆς Βοστόνης.
Παράλληλα διετέλεσε ἐπὶ διετία ἐπιστημονικὸς σύμβουλος τῆς NASA καὶ τῆς ἑταιρείας Arthur D. Little σὲ θέματα Διαστημικῆς Ἰατρικῆς Τεχνολογίας.
Στο διαδίκτυο η μόνη επιστημονική μελέτη, εκτός των θεολογικών που υπάρχει με το όνομα του, είναι το 2001 : Αἱμοδυναμικὴ τῶν ἀγγειακῶν παθήσεων (συν-συγραφὴ μὲ Ἀστέριο Κατσαμούρη)
Ἐκάρη μοναχὸς στὶς 18 Μαρτίου 1989 στὴν Ἱερὰ Μονὴ Στομίου Κονίτσης, όταν ήταν μόνο 35 ετών, στα χρόνια δε που έμεινε στην Αμερική ταυτόχρονα σπούδασε επίσης και θεολογία στην Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ Τιμίου Σταυροῦ στὴ Βοστώνη.
Από ένα επιστήμονα και μάλιστα των θετικών επιστημών δεν θα περίμενε κανείς, όπως γράφω στο ποστ μου ΕΠ΄ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ,Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ,ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ  να  μας πληροφορεί με  εγκύκλιο του ,την εποχή που ήταν στο προσκήνιο το εμβόλιο της γρίπης ,πως : το καλύτερο εμβόλιο είναι η «μετά καθαρού συνειδότος» και «ακατάκριτος» συχνή συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.
Ο ίδιος προηγουμένως είχε  κατακεραυνώσει όσους δυσπιστούν στο θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου, όσους ειρωνεύονται την εκ παρθένου γέννησή Του και όσους αρνούνται την ευωδία των αγίων λειψάνων !!!
Από κει και πέρα παρά το ότι διαπίστωσε ότι «Δεν είναι Ιεραρχία αυτή. . Ντρέπομαι που είμαι μητροπολίτης. Δεν υπάρχει Άγιο Πνεύμα εδώ μέσα».. δεν παραιτήθηκε βέβαια ,αλλά φρόντισε να συμφωνήσει με το καυστικό  κείμενο  της  Ε.Σ.Χ.Ο.Σ (Ένωση Σωματείων Χριστιανών Ορθοδόξων Σκωλήκων) η οποία  με βασικό σύνθημα το:
                                        ΚΑΘΕ ΠΤΩΜΑ
                                        ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ
εναντιώθηκε στην δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών στο Μαρκόπουλο και φρόντισε επίσης να αποστείλει 4 ιερείς του να ευλογήσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Λούτσα.
Όμως δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και με τις εκλογές, όπως έχω αναλύσει την σχετική του εγκύκλιο στο ποστ μου: Η ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ...  εκφράζοντας σε αυτήν  τις δημοκρατικές του αρχές λέγοντας πως : 
δεν πιστεύουμε σε πολιτικούς που αλλάζουν τις υποσχέσεις τους, αλλά στο Πανάγιο Πνεύμα που αλλοιώνει τους μαθητές και «πανσόφους τους αλιείς αναδεικνύει». (Άραγε είναι το ίδιο Άγιο Πνεύμα που έχει εγκαταλείψει την Ιεραρχία;)
Βέβαια σαν γνήσιος λαϊκιστής ,αντιγράφω από το ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ., πως :συμπαρίσταται  σὲ όσους δὲν μποροῦν νὰ πληρώσουν τὴν λεγόμενη «ἔκτακτη εἰσφορὰ ἀκινήτων» νὰ μὴ φτάσουν σὲ ἀπόγνωση. Νὰ ξέρουν ότι θὰ βρεθοῦμε όλοι ἑνωμένοι στὸ πλευρό τους καὶ θὰ φωνάξουμε μαζί: «Οὐκ ἂν λάβοις παρὰ τοῦ μὴ ἔχοντος».
Δεν πιστεύω όμως να νομίζει κανείς πως η εκκλησία θα ανοίξει το κομπόδεμα της να τους ενισχύσει με χρήματα, γιατί όπως έχει εξηγήσει στὴν  Ἐκκλησία  ὅλοι  δίνουμε,  ποτὲ  δὲν  ζητοῦμε, αλλά  θα εφαρμόσει αντίθετα μια επαναστατική μέθοδο συμπαράστασης την οποία και επεξηγεί:
Ἂν σὲ έναν κόψουν τὸ ρεῦμα, ἐμεῖς θὰ τὸ κόψουμε σὲ όλους τοὺς ναούς.(!!!!!) Θὰ κάνουμε γάμους μὲ κεριὰ στὰ χέρια καὶ λειτουργίες μὲ δάκρυα στὰ μάτια. 
Με αντίστοιχους δυναμικούς τρόπους αντιμετωπίζει στην τελευταία εγκύκλιο του το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.
Αφού αποφανθεί πρώτα πως κάποιοι ἀποφάσισαν νὰ φορολογήσουν καὶ τὸν Θεὸ(!!!!) καὶ μᾶς στεροῦν τὸν χρόνο νὰ ζήσουμε λίγες στιγμὲς μαζὶ ὡς οἰκογένεια, ως γνήσιος  οικογενειάρχης και ποιμενάρχης λέει στα πρόβατα  του  ότι ἡ ἀπάντησή μας στὴν προσπάθεια κατάργησης τῆς Κυριακῆς ἀργίας πρέπει νὰ εἶναι δυναμικὴ καὶ πνευματική. 
Έτσι:
Μὲ προθυμία, ἀνελλιπῶς κάθε Κυριακή, νὰ προσερχόμαστε στοὺς ναούς μας, μάλιστα πιὸ νωρὶς τώρα, μετά δε τους προτρέπει να μην ανοίγουν τα καταστήματα : Οὔτε μετὰ τὴν ἐκκλησία. Ἡ Κυριακὴ εἶναι ἡ ἡμέρα τοῦ Κυρίου. Τοῦ ἀξίζει ὁλόκληρη. (Επειδή όμως ο θεός είναι ποδοσφαιρόφιλος τα ματς βεβαίως επιτρέπονται!)
 (Στο ποστ μου Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ εξιστορώ την τραγική ιστορία ενός εβραιόπουλου εξ αιτίας της τήρησης από τους γονείς του  της αντίστοιχης εβραϊκής  αργίας του Σαββάτου. )
Και βέβαια όσοι δεν ανοίξουν τα καταστήματα μπορεί να μείνουν με το ταμείο άδειο αλλά ο Μεσογαίας τους διαβεβαιεί, μετά προφανώς από ενημέρωση από τους ουρανούς, ότι: νὰ εἶστε σίγουροι ὅτι ἂν αὐτὸ τὸ κάνετε γιὰ τὸν Θεό, δὲν θὰ σᾶς ἀφήσει. Θὰ ἀπαντήσει στὴ ζωή σας μὲ σημεῖα καὶ εὐλογίες ποὺ δὲν μπορεῖτε νὰ φανταστεῖτε .
Βέβαια για σιγουριά, γιατί με τους ουρανούς ποτέ δν μπορείς να είσαι σίγουρος, προτρέπει τους καταναλωτές ότι:
Κανένας ἀπὸ μᾶς δὲν θὰ πρέπει νὰ κάνει τὰ ψώνια του τὴν Κυριακή.
 Ὅλοι μαζὶ σὰν ἕνα σῶμα θὰ πρέπει νὰ στηρίξουμε τοὺς ἐμπόρους ποὺ σέβονται τὸν Θεό καὶ δὲν παραβιάζουν τὴν ἀργία τῆς Κυριακῆς. Ἀπὸ αὐτοὺς νὰ ψωνίζουμε. Μὲ τὸν τρόπο αὐτόν, καὶ αὐτοὶ θὰ βοηθηθοῦν καὶ ἐμᾶς θὰ εὐλογήσει ὁ Θεός.
Φαίνεται όμως πως ο Θεός εκτός από ποδοσφαιρόφιλος έχει και τις προτιμήσεις του και κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε διάφορες χώρες.  
Στην Αμερική, στην οποία έχει ζήσει ο Μεσογαίας , τα καταστήματα είναι ανοικτά τις Κυριακές, αλλά και πολλά από αυτά και όλο το 24ωρο, οπότε  τους μένει ελάχιστος χρόνος να προσευχηθούν.
Όμως απ΄ότι φαίνεται  μάλλον αυτούς έχει ευλογήσει ο Θεός ενώ εμάς παρά τις διαμεσολαβήσεις του Μεσογαίας, η μόνη ευλογία που μας έστειλε ήταν το μνημόνιο και αντί την Αγία Τριάδα, την τριάδα Λανγκάρντ,Μέρκελ και Σόϊμπλε!


43 σχόλια:

  1. Και επιστήμων και NASA και...μάσα και παπάς!Ασε τωρα γιορτιάτικα,μη μας κολάζεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η NASA είναι στο παρελθόν.
      Τώρα ασχολείται με την MASA στην Εκκλησία.
      Το έχει μάλιστα εξηγήσει σαφέστατα ο ίδιος λέγοντας -στὴν Ἐκκλησία ὅλοι δίνουμε, ποτὲ δὲν ζητοῦμε !

      Διαγραφή
  2. Αυτός είναι πολύ πιο επικίνδυνος απ' τον
    μακαρίτη τον Χριστόδουλο.
    Εκείνος ήταν μπουνταλάς, ενώ τούτος
    διάολος με αγγελικό πρόσωπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όμως το ίδιο πληθωρικός και αυτός με τον μακαριστό και δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό.
      Έτσι θέλοντας να πάρει θέση επί παντός επιστητού μας δίνει την δυνατότητα να αποκαλύψουμε πόσο αντιδραστικός, οπισθοδρομικός και σκοταδιστικός είναι ο λόγος του πίσω από το μειλίχιο προσωπείο του.
      Πιστεύω ότι τουλάχιστον οι νοήμονες των αναγνωστών αυτών των ποστ θα έχουν αντιληφθεί πλέον τον χριστιανικό φονταμενταλισμό που τον διακατέχει, αντίστοιχο με τον ισλαμικό ή τον ιουδαϊκό που μόνο δεινά έχουν προκαλέσει στην ανθρωπότητα.

      Διαγραφή
  3. Ο άνθρωπος εποίησε το μοναδικό θεό και δεν εποίησε μόνο έναν.
    Η θρησκευτική βιομηχανία ακόμα είναι παντοδύναμη μιας και οι εκκλησίες ανά τον κόσμο ακόμα έχουν επιχειρήματα που πείθουν.
    Ο Λένιν μίλαγε για το όπιο του λαού και έπεισε κάποιους.
    Το ότι συρρέει κάποιος κόσμος στις εκκλησίες είναι γεγονός, αλλού για το θεό θυσιάζουν κάποιοι τη ζωή τους παίρνοντας και τη ζωή άλλων με μοχλό το μοναδικό θεό.

    Ο Θεός έχει άλλες δουλειές και δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τον άνθρωπο.
    Όσο το επιστητό δεν βρίσκει τρόπο να πλησιάσει τα καθημερινά του ανθρώπου αφήνει χώρο σε κάθε καρυδιάς καρύδι να εκμεταλλευτεί τις αναζητήσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ιερατείο έφτιαξε ένα θεό κατ΄εικόνα και ομοίωση του.
      Αντιγράφω από το βιβλίο του Richard Dawkins The God Delusion (Το Εγωιστικό Γονίδιο): «Ο Θεός της Βίβλου είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πιο δυσάρεστος χαρακτήρας σε όλη τη μυθιστοριογραφία: ζηλότυπος και υπερήφανος για αυτό· ασήμαντος, άδικος, μικρόψυχος, ψυχαναγκαστικός· εκδικητικός, αιμοδιψής, εθνοκαθαρτής· μισογύνης, ομοφοβικός, ρατσιστής, βρεφοκτόνος, γενοκτόνος, παιδοκτόνος, λοιμώδης, μεγαλομανής, σαδομαζοχιστής, ιδιότροπα κακόβουλος, θρασύδειλος, εκφοβιστής»

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο για το ιερατείο ότι έφτιαξε ένα θεό, αν και εδώ που τα λέμε το ιερατείο μάλλον πιστεύει σε ένα και μοναδικό θεό. Ξέρει όμως ότι ο Θεός δεν πρόκειται ποτέ να ανακατευτεί με τη δουλειά κάθε ιεράρχη. Έτσι ο ιεράρχης της μονής μνημονεύει υπέρ υγείας και βλέπει τους πιστούς να συρρέουν με τάματα για ένα πρόβλημα υγείας, ο ιεράρχης όταν έσπασε το πόδι του, χωρίς δεύτερη σκέψη, έτρεξε στο νοσοκομείο και περπάτησε κανονικά μετά από κάποιες ημέρες. Φυσικά και πιστεύει ακράδαντα ότι οι προσευχές τον έγιαναν.

      Η πίστη του ανθρώπου και η δύναμη της δεν είναι παίξε γέλασε.

      Η πίστη του ανθρώπου είναι θέμα εκπαίδευσης στα σχολεία και όχι μόνο.
      Οι ιεράρχες έχουν φοιτήσει σε μονοθεματικά σχολεία, υπάρχει και το "δια βίου μάθηση" το οποίο είναι σπουδαιότερο και αφορά το πελάτη.

      Διαγραφή
  4. τελκα σε τι πιστευεις αθεοφοβε στον ορθο λογο σε ενα υπερτατο ον στην καρδια του παππου σου στον τρισμεγιστο παπανδρεου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το κλασσικό ερώτημα αν υπάρχει θεός ή όχι.
      Στο ερώτημα αυτό ο Τσάτσος είχε πει κάτι πολύ έξυπνο:
      Δύο απαντήσεις μπορείς να δώσεις στο ερώτημα αυτό.
      Ότι υπάρχει ή δεν ξέρω.
      Εάν πεις "δεν υπάρχει" πρέπει να το αποδείξεις.
      Εάν πεις "υπάρχει" δεν πρέπει να το αποδείξεις.
      Αυτό σημαίνει πίστη. Και εκεί βασίζεται η θρησκεία. Ούτε στο συναίσθημα ούτε στην λογική. Η λογική είναι φτιαγμένη για τον κόσμο τον χειροπιαστό. Η λογική αρνείται το θαύμα, η πίστη το δέχεται.

      Διαγραφή
  5. Φιλτατε ATHE!
    Το θεμα πολυ μεγαλο , τοσο για τις θρησκειες , οσο και για τους μεσαζοντες !Μεγαλωσα με παππου ιερεα απο την Ατταλεια .Αυτοι οι ιερεις ηταν αλλης κοπης , κοσμοπολιτες !Μακρυα απο φανατισμους αλλα και πολλες σταθερες ζωης ....Δυστυχως η πολιτικη ζωη των τελευταιων χρονων αλλοιωσε τη στρατιωτικη ζωη και πηρε σβαρνα και την θρησκευτικη ζωη και εδω εχουμε να κανουμε με < ω , του παραλογου!> !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν θίγω την πίστη των ανθρώπων όπως γράφω και στην αρχή του ποστ, όπως είναι πχ η πίστη τόσων ταπεινών ιερέων.
      Με ενοχλεί όμως όταν οι διάφοροι μεγαλόσχημοι ιεράρχες βγαίνουν κάθε τόσο και εκδίδουν εγκυκλίους γεμάτες μισαλλοδοξία,σκοταδισμό και βέβαια παραλογισμούς, απευθυνόμενοι σε μία μάζα πιστών που τους θεωρεί και πεφωτισμένους!

      Διαγραφή
  6. Συμφωνω απολυτα . Ομως οι μυθοι εχουν πεσει για τους μεγαλοσχημους και το γνωριζουν . Θα ελεγα οτι δεν ειναι καλοι ουτε στα θρησκευτικα ουτε στα πολιτικα κι εμεις γι αυτο δηλωνουμε :
    "Orthodoxe du monde entier !" και καθαριζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο μεσογαιας ειχε ασχοληθει και με την βιοηθικη τελικα ειμαστε ενα θεοκρατικο κρατος ντροπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Bλέπετε ΜΑΣΑ, βλέπετε ΣΕΧ όλα τα βλέπετε, το τεράστιο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας το βλέπετε; Βλέπετε τις εκατοντάδες χιλιάδες σιτιζόμενους από τα γεύματα αγάπης της Εκκλησίας; Μιας και είμαι Πειραιώτης κατά τις 11πμ πηγαίνεται στην Αγία Τριάδα να δείτε τις ουρές του κόσμου που περιμένει να φάει φαγητό από την Εκκλησία.

    Εδώ μεταξύ των άλλων θα βρείτε 190 σημεία σ όλη την Ελλάδα που δίνουν δωρεάν φαγητό

    http://www.ecclesia.gr/greek/koinonia/koinonia.htm

    « Ταξιδεύοντας θα μπορούσες να βρεις και πόλεις χωρίς τείχη, γράμματα, βασιλείς, σπίτια, χρήματα, θέατρα και γυμναστήρια. Δεν υπάρχει όμως ούτε θα υπάρξει κανείς που να είδε κάποια πόλη χωρίς ιερά και θεούς ».
    Πλούταρχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν δεν μπορεί κανείς να αντικρούσει αυτά που διαβάζει μεταθέτει την συζήτηση αλλού, εκεί δηλαδή που πιστεύει πως μπορεί τα επιχειρήματα του να πιάσουν τόπο!
      Έτσι από τους παραλογισμούς του Μεσογαίας φτάσαμε στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.
      Αυτό λοιπόν το κοινωνικό έργο δεν προέρχεται από το πουγκί της εκκλησίας αλλά από το ξεζούμισμα που έχει κάνει εδώ και αιώνες και συνεχίζει να κάνει από τους πιστούς της σύμφωνα με το δόγμα του Μεσογαίας στὴν Ἐκκλησία ὅλοι δίνουμε, ποτὲ δὲν ζητοῦμε!
      Για να γίνει μάλιστα κατανοητό αυτό το τεράστιο μέγεθος της περιουσίας ας αναλογιστούμε ότι στην χώρα υπάρχουν κάπου 2500 μοναστήρια τα οποία εκτός από την περιουσία που έχουν νέμονται και όλη την περιουσία των μοναχών τους . Όταν έγινε ο νόμος του Τρίτση πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση και αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ. και τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δρχ. Και αυτά πρό 20ετίας!
      Μόνο λοιπόν η μοναστηριακή περιουσία υπολογίζεται περί τα 2,5 με 5 τρισ. ευρώ δηλαδή 6-12 φορές μεγαλύτερη του χρέους της Ελλάδος!
      Σε αυτά μπορούν να προστεθεί η περιουσία της Εκκλησίας σε γή, σε οκτακόσια (800) κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα, μετοχές κτλ
      Έχει ρευστοποιήσει τίποτα από αυτά για το κοινωνικό της έργο;
      Όχι βέβαια!
      Από το κράτος απομυζά πάνω από 1 εκ ευρώ για την μισθοδοσία των ιερέων και από το κράτος είχε απομυζήσει μέσω της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», 9,5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει συγκεκριμένα ανθρωπιστικά προγράμματα τα οποία ποτέ δεν έγιναν αλλά τα λεφτά κατασπαταλήθηκαν σε πολυτελείς αγορές, ταξίδια και άλλους «ανοίκειους σκοπούς.
      Αντίστοιχα βέβαια τα συσσίτια βασίζονται στην προσφορά των απλών πολιτών.
      Πχ από τις 19.12.2011 έως και τις 02.05.2013 συγκεντρώθηκαν σε όλα τα καταστήματα Lidl συνολικά 8.212 καρότσια με τρόφιμα για την ενίσχυση των συσσιτίων της . Το ίδιο έχει γίνει και σε άλλα σούπερ μάρκετ.
      Άμα λοιπόν διαπιστώσεις ότι η εκκλησία ρευστοποίησε κάποιο περιουσιακό της στοιχείο για να προσφέρει εξ ιδίων κοινωνικό έργο ειδοποίησε με!

      Διαγραφή
  9. ανώνυμο 5:07μ.μ.
    Από καιρό παρακολουθώ τον Αθεόφοβο και μου έχει κάνει εντύπωση ότι πάντα δίνει πληρωμένες απαντήσεις σε όσους του κολλάνε και αυτό βέβαια έκανε και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά υπάρχει πολύ πάθος - λανθασμένο κατά την γνώμη μου - όλες οι συμμαντικές στιγμές της Ελλάδος στηρίχτηκαν από την Εκκλησία, μπορώ να αναφέρω πλήθος παραδείγματα πχ όλα τα σημαντικά κτήρια στην Αθήνα στεγάστηκαν σε οικόπεδα που παραχώρησε η Εκκλησία (Πανεπιστήμιο, Ακαδημία κλπ), οικόπεδα τεραστίας πραγματικής αξίας, αυτό συμβαίνει σ όλα τα μέρη της Ελλάδος.

    Όλες οι εθνικές προσπάθειες χρηματοδοτήθηκαν από την Εκκλησία πχ το 1940 εκποιήθηκαν όλα τ αναθήματα της Παναγιάς της Τήνου υπέρ της ενίσχυσης του πολέμου.

    Όλες οι συμφορές που βρήκαν την πατρίδα, μπροστάρης ήταν η Εκκλησία πχ δες αυτή την λεπτομερή καταγραφή της κατοχικής πείνας, πριν φτάσει η σουηδική βοήθεια του ΔΕΣ (την οποία προκάλεσε η Εκκλησία) η Εκκλησία με την ΕΟΧΑ σίτιζαν περισσότερους από 900.000 ανθρώπους, από αυτούς οι 250.000 ήταν παιδιά.

    http://pluton22.blogspot.gr/2012/09/blog-post_3.html

    Να μη σενεχίσω μπορώ να παραθέτω στοιχεία ατελείωτα, στην συνέχεια θα παραθέσω μια έκκληση του Δαμασκηνού που απέστειλε στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να προκαλέσει την βοήθεια του ΔΕΣ και την άρση του Αγγλικού αποκλεισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Δαμασκηνός λοιπόν έστειλε μέχρι τηλεγράφημα στον πατριάρχη Αλεξανδρείας Χριστόφορο, δια του οποίου παρακαλούσε να στείλει η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας κατεπειγόντως τρόφιμα στην Ελλάδα, θέτων εις τον πατριάρχη ως αντιπροσφορά (ενέχυρο) άπασαν την ακίνητη περιουσία της Ελληνικής Εκκλησίας, το σύνολον των κειμηλίων και ιερών σκευών όλων των ναών και μονών της χώρας, όπως επίσης τα τιμαλφή και πολύτιμα ιερά άμφια του ελληνικού Κλήρου παντός βαθμού, προς οιανδήποτε κατά την εκτίμηση του πατριάρχου χρήση...


    Αμέσως ήρθε τηλεγραφική απάντηση του πατριάρχη Αλεξανδρείας, (η Ιταλική Πρεσβεία μάλιστα καθυστέρησε να επιδώσει το τηλεγράφημα στην Ελληνική Εκκλησία), που διαβεβαίωνε: «Ελπίζομεν ότι θα δυνηθώμεν να υπερπηδήσωμεν τας δυσκολίας δια την προμήθειαν τροφίμων και την μεταφορά αυτών». Και: «Ουδεμία ανάγκη υπάρχει να διαθέσητε την περιουσίαν της Ελληνικής Εκκλησίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H πλήρης επιστολή του Δαμασκηνού:

    Αθήνα 9 Απριλίου 1942

    Μακαριότατον Πατριάρχην Αλεξανδρείας
    Κύριον Χριστοφορον
    Αλεξάνδρειαν

    Εκκλησία της Ελλάδος αγωνιζομένη υπέρ ανακουφίσεως ευσεβούς Ελληνικού Λαού εκ παντοίων υλικών στερήσεων παρούσης στιγμής ποιείται θερμήν έκκλησιν χριστιανικά και εθνικά αισθήματα Υμετέρας Θεοσώστου Μακαριότητος, παρακαλούσα όπως αναλάβει Αυτή πρωτοβουλίαν ενδεδειγμένων ενεργειών παρ Αιγυπτιώτη Ελληνισμώ και λοιπαίς αλλαχού ομογενείαις , ως και παντί ετέρω δυναμένω Ελλήνι , προς αγοράν και αποστολήν συντόμως και εν συνεχείαν τροφίμων ελληνικώ πληθυσμώ, στερουμένω μέσων συντηρήσεως περισσότερον άλλων λαών, συνεπεία ανεπάρκειας παραγωγής και εφοδιασμού χώρας.

    Εκκλησία της Ελλάδος , διαδηλούσα ενεργόν συμμετοχήν αυτής εν πρώτη γραμμή και πάσαις δυνάμεσιν εις μέγα έργον υπέρ τέκνων αυτής , θέτει από τούδε Υμετέραν διάθεσιν άπασαν περιουσίαν Ελληνικής Εκκλησίας ως και σύνολον κειμηλίων και ιερών σκευών ναών και μονών Επικράτειας, έτι δε σύμπας ο Ελληνικός Κλήρος παντός βαθμού τιμαλφή αυτού και πολύτιμα ιερά άμφια προς οιανδήποτε καθ Υμετέραν εκτίμησιν πρόσφορον εν προκειμένω χρήσιν.



    Πρωτοβουλία Υμετέρας Μακαριότητος, μέλλουσα τύχει ως πιστεύομεν ομοθύμου υποστηρίξεως αύτοθι και πανταχού ομογενών, θέλει συμπληρώσει ενδελεχή φιλάνθρωπον υπέρ Ελληνικού Λαού δράσιν ΔΕΣ και λοιπών παραγόντων προς εξασφάλισιν στοιχειωδών όρων συντηρήσεως αυτού.
    Αρχαί κατοχής παρέσχον ήδη ανεπιφύλακτον συναίνεσιν δι αποστολήν ενταύθα τροφίμων παντός είδους προς αποκλειστικήν διάθεσιν αυτών μεταξύ πάσχοντος πληθυσμού χώρας.
    Ανάγκη πραγμάτων επιβάλλει τονίσωμεν Υμετέραν Μακαριότητα θερμήν παράκλησιν αδελφής Ελληνικής Εκκλησίας περί όσον ένεστι ταχεία , ευρείας και συνεχούς επισιτιστικής επικουρίας προς αυτήν.

    Ευχαριστούντες; Επί τούτοις Υμετέρα Μακαριότητι και ασπαζόμενοι Αυτήν εν Χριστώ Αναστάντι, διατελούμεν αγαπητός εν Χριστώ αδελφός και όλως πρόθυμος

    Ο Αθηνών Δαμασκηνός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. .. όλες οι σημαντικές στιγμές της Ελλάδος στηρίχτηκαν από την Εκκλησία,..

      Θα έλεγα πως μάλλον το αντίθετο έχει συμβεί!
      Μπορείς να διαβάσεις τα σχετικά ποστ μου ΕΙΧΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ; και Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ που όπως γράφω από τις 23-3-1821 ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε αφόρισε την επανάσταση και εξέδωσε «συνοδικό επιτίμιο» (αφορισμός) κατά του Μιχαήλ Σούτσου και του Αλέξανδρου Υψηλάντη το οποίο συνυπέγραψε και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πολύκαρπος.
      Ούτε μπορεί να ξεχάσει κανείς τους αφορισμούς του αγωνιζομένου για το μεγάλωμα της Ελλάδας Βενιζέλου από την Εκκλησία.( διάβασε το Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
      Και βέβαια δεν πιστεύω πως μπορεί να θεωρηθεί ότι το Άγιο Όρος στήριξε τον αγώνα κατά των κατακτητών με την επιστολή του της 13/26 Απριλίου 1941 στον Χίτλερ που του ζητούσαν να αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον, του οποίου Ηγούμενοι και αντιπρόσωποι τυγχάνομεν, διαδεχομένη εν τούτω τους ιδρυτάς και Ευεργέτας του Ιερού τούτου Τόπου Βυζαντινούς Αυτοκράτορας και διαδόχους τούτων.
      Ούτε βέβαια μπορεί να θεωρηθεί σαν συμμετοχή της Εκκλησίας στον απελευθερωτικό αγώνα στην κατοχή ότι οι μητροπολίτες Αντώνιος της Ηλείας και ο Ιωακείμ της Κοζάνης, από τους λίγους κληρικούς που πολέμησαν τον κατακτητή με το ΕΑΜ, η ανταμοιβή τους από την Εκκλησία, μετά την απελευθέρωση, με το να δικαστούν ερήμην και να καταδικαστούν από το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο.
      Όσο για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Δαμασκηνού αξίζει να διαβάσει κανείς τις βυζαντινές μηχανορραφίες που έκανε για να ξαναγίνει αρχιεπίσκοπος επί κατοχής διώχνοντας τον Χρύσανθο που είχε αρνηθεί να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση.
      Χωρίς όμως να θέλω να υποβαθμίσω τον θετικό του ρόλο στα συσσίτια και στην σωτηρία πολλών Εβραίων η επιστολή του στον Αλεξανδρείας ήταν μάλλον άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος λόγω του ότι υπήρχε ο απαράδεκτος αποκλεισμός των συμμάχων οπότε δεν θα επέτρεπαν την αποστολή τροφίμων αλλά επίσης ούτε οι Γερμανοί θα άφηναν να φύγουν από εδώ χρήματα ή τιμαλφή.
      Δυστυχώς η εκκλησία ήταν πάντα με την εκάστοτε εξουσία όπως το ζήσαμε μέχρι στις μέρες μας με την δικτατορία στην οποία ο Χριστόδουλος δεν είχε πάρει χαμπάρι τίποτα, όντας γραμματέας της ΙΣ, γιατί μελετούσε!

      Διαγραφή
  13. Aγαπητέ μου ΑΤΗΕ δεν έχω καμιά αντίρρηση να κάνω ένα διάλογο μαζί σου ή με όποιο άλλο συνομιλητή για το θέμα αυτό, δεν ξέρω όμως πόσο θα αντέχατε μια τέτοια συζήτηση, αναρωτιέμαι ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΑΤΕ;

    Βέβαια το μπλογκ μου είναι ο ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ και θα αναφερθώ σε δημοσιεύσεις μου, να συστηθώ λατρεύω την ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσο αφορά τον αφορισμό της Επανάστασης από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε ήταν μια πράξη μεγίστης υπευθυνότητας και θυσίας... για το θέμα του Αγίου Όρους και την πασίγνωστη επιστολή προς τον Α Χίτλερ στην διάθεσή σας να το συζητήσουμε, έτσι για να ακουμπίσω τα "υποτιθέμενα" πάρθια βέλη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Γάλλος αρχαιολόγος Λεόν Έζε που επισκέφτηκε την Θεσσαλία το 1858 φιλοξενήθηκε από έναν ΤΡΕΛΟΠΑΠΑ και τον περιέγραψε στο βιβλίο του :
    "ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ του LEON HEUZEY" προσπάθησε να δώσει αρνητική εικόνα αυτού του Θεσσαλού παπά (για λόγους καθαρά γαλλικής πολιτικής), γράφει οι Γάλλος :

    « Πως Οι Τούρκοι δεν ενόχλησαν περισσότερο αυτό το υποκείμενο; Μάλλον λόγω της συνηθισμένης τους αδιαφορίας σε συνδυασμό με έναν ιδιαίτερο σεβασμό που τρέφουν για κάθε ντελή (τρελό)».

    Διαβάστε εδώ για τι είδους τρελό και υποκείμενο μιλάμε.

    http://pluton22.blogspot.gr/2011/08/blog-post_22.html

    Αυτόν τον κλήρο που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία θέλουμε να κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε... και βέβαια μέσα σε ένα οργανισμό όπως η Εκκλησία υπάρχουν αρνητικά δείγματα και μέσα σε 2013 χρόνια που υπάρχει αυτή η Εκκλησία ασφαλώς αθροιστικά είναι "πολλά" αλλά αυτά τα "πολλά" αρνητικά στοιχεία είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα της θετικής προσφοράς της Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  16. Φίλτατε pluton
    Ήθελα να γράψω σε απάντηση σου πως τις πράξεις των ιστορικών προσώπων τις κρίνουμε ο καθένας μας από την δική του οπτική γωνιά και η εκτίμηση αυτή μπορεί να είναι διαμετρικά αντίθετη.
    Η ιστορία που παρέθεσες με τον παπά απέδειξε το αληθές του λόγου μου.
    Γνωρίζω πολύ καλά και την αντίθετη άποψη για τον αφορισμό του Γρηγορίου Ε΄ και την αναφέρω στα ποστ που έχω βάλει λινκ. Γράφω λοιπόν εκεί:
    Ακόμα και αν θεωρήσουμε τον αφορισμό της Επανάστασης από το Γρηγόριο τον Ε ως προσπάθεια να αποτρέψει την σφαγή των Ελλήνων στην Πόλη και αλλού, ένα είναι το γεγονός, η εκκλησία δεν είχε συμμετοχή στην κήρυξη της Επανάστασης του 21 αλλά εκ των υστέρων έκανε κάθε προσπάθεια να την οικειοποιηθεί.
    Είναι προφανές πάντως ότι ο Γρηγόριος ο Ε΄ δεν είχε και ιδιαίτερη συμπάθεια προς τα επαναστατικά ρεύματα της εποχής που σε μεγάλο βαθμό τα ενέπνεε η πρόσφατη Γαλλική Επανάσταση με τον έντονα αντικληρικό της πνεύμα.
    Ήδη σε εγκύκλιο του προς τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων ήταν καταδικαστικός για την Γαλλική Επανάσταση και προέτρεπε τους Επτανησίους να βοηθήσουν την απελευθέρωση τους από τους άπιστους Γάλλους και να δεχτούν την Ρωσική διοίκηση (προφανώς γιατί οι Ρώσοι ήσαν ορθόδοξοι).

    Εάν δεν τον είχαν κρεμάσει οι Τούρκοι από ποια πράξη του νομίζεις ότι θα είχε μείνει στην ιστορία;
    Όσο για το Άγιο Όρος οι μοναχοί προτίμησαν να το παραδώσουν στους Γερμανούς γιατί φοβήθηκαν να μην βρεθεί η περιοχή τους υπό Βουλγαρική κατοχή, όπως οι Αν. Μακεδονία και Θράκη, παρά το ότι οι Γερμανοί, από ότι φαίνεται, δεν είχαν σκοπό να το κάνουν και έτσι να αποκτήσουν και προβλήματα που να προέρχονται από θρησκευτικές διαμάχες μεταξύ ορθοδόξων.
    Η ιστορία γράφεται συνήθως από το πιο καθοριστικό γεγονός στην πορεία ενός ιστορικού προσώπου.
    Ο Τσολάκογλου πχ έμεινε στην ιστορία ως δοσίλογος και ξεχάστηκε το λαμπρό στρατιωτικό του παρελθόν ο δε ήρωας του Α΄Παγκ. πολέμου Πεταίν έμεινε στην ιστορία για την συνεργασία του με τους Γερμανούς στην κυβέρνηση του Βισύ.
    Ο Λογοθετόπουλος γράφει στο βιβλίο του "Ιδού η Αλήθεια" ότι ο μη σχηματισμός Ελληνικής Κυβέρνησης θα διευκόλυνε τα όνειρα του Μουσσολίνι για την αναγέννηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τον κίνδυνο η Ελλάδα να μεταβληθεί σε Ιταλικό Προτεκτοράτο και γι΄αυτό οι Γερμανοί επέμεναν στον σχηματισμό Ελληνικής Κυβέρνησης.
    Γράφει δε πως εκβίαζαν τον Τσολάκογλου για τον σχηματισμό κυβερνήσεως με την απειλή πως δεν θα απελευθέρωναν τους 300.000 Έλληνες αιχμαλώτους που κρατούσαν.
    ( δες τα 3 ποστ μου για τον Λογοθετόπουλο )
    Ο κίνδυνος αυτός για την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είναι αντίστοιχος με το φόβο του Αγίου Όρους για την βουλγαρική κατοχή.
    Θα δικαιώσουμε λοιπόν τους κατοχικούς πρωθυπουργούς που προς υπεράσπιση τους χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως επιτέλεσαν εθνικό έργο και πως οι κυβερνήσεις τους δεν είχαν καμία σχέση με κυβερνήσεις από προδότες όπως του Κουϊσλιγκ;
    Όπως βλέπεις για όλα τα ιστορικά γεγονότα υπάρχει πάντα και μια άλλη άποψη και τα βέλη μου είναι κατά πρόσωπο και όχι πάρθια !
    Για τις απόψεις του Μεσογαίας που γράφω έχεις άποψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάρθια βέλη : στην Παρθία υπήρχαν πολύ καλοί ιππείς τοξότες που έριχναν τα βέλη τους μακρύτερα από τους συνηθισμένους τοξότες. Πάρθιο βέλος λοιπόν είναι η μακρύτερη άρα και πιο επικίνδυνη βολή μας.

    Για την υπόθεση Γρηγορίου Ε να μη πω κάτι, το γεγονός ότι δύο φορές τον καθαίρεσαν από Πατριάρχη οι τούρκοι και το γεγονός ότι υπήρχε μια συγκεκριμένη κατηγορία που τον κρέμασαν, κάτι λέει.

    Για την επιστολή του πατέρα Γαβριήλ του Διονυσιάτη (ηγούμενου και πρώτου στην Ιερά Σύνοδο του ΑΟ) προς τον Α Χίτλερ μπορώ να πω πάρα πολλά πράγματα, έτσι ενδεικτικά δες τι περίμενε το Άγιο Όρος.
    http://pluton22.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4878.html

    αν δεν υπήρχε η επιστολή, υπάρχουν στοιχεία ότι η βουλγαρική κατάληψη του Αγίου Όρους ήταν κάτι που έντονα ζητούσε η Βουλγαρία και στάθμευε δύναμή της στην Ιερισσό, ήδη κατάφερε να πάρει θησαυρούς από την μονή Ζωγράφου και οι βούλγαροι μοναχοί σ όλη την διάρκεια της γερμανικής κατοχής συμπεριφέρθηκαν με αντιμοναχικό τρόπο προς τους Έλληνες μοναχούς.

    Όλα τα θέματα που έβαλες έχουν πράγματι την αξία τους, για να πω την αλήθεια και εγώ έχω αναθεωρήσει πολλές απόψεις ακόμα και στο θέμα του κατοχικού δοσιλογισμού, η ιστορία είναι ένα περίεργο πράγμα όσο το ψάχνεις τόσο μαλακώνουν οι απόψεις σου και παίρνεις αποστάσεις από τον δογματισμό.

    Η επέμβασή μου ήταν γενικότερη και όχι ειδική, θα κάτσω να δω πιο προσεκτικά τη θέση σου και θα πάρω θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Πάρθια βέλη δεν σημαίνουν ότι οι ιππείς τοξότες από αυτήν την περιοχή έριχναν μακρύτερα τα βέλη τους όπως γράφεις.
      Αφορά ένα έξυπνο τρόπο αντιμετώπισης του εχθρού κατά τον οποίο ο τοξότης άφηνε τον αντίπαλο να τον κυνηγά και ξαφνικά στρεφόταν προς τα πίσω και τόξευε εναντίον του.
      Έτσι λοιπόν η έννοια του Πάρθιου βέλους έχει αποκτήσει την έννοια της απότομης, παρατήρησης, πράξης, χειρονομίας, κλπ., που γίνεται κατά την αποχώρηση.
      Πχ σαν την τελευταία πρόταση μου στο προηγούμενο σχόλιο μου!
      Για τις καθαιρέσεις του Γρηγορίου του δεν ήταν αμέτοχο και το χριστιανικό ιερατείο εκτός των άλλων δε είναι προφανές πως πατριάρχης που δεν θα ήταν αρεστός στους Τούρκους δεν επρόκειτο να ανέβει στον θρόνο.
      Όσο για την συνεργασία του Αγίου Όρους με τους Γερμανούς αυτή είναι σαφής και όχι μόνο από την ανάρτηση του πορτρέτου του Χίτλερ στο ρωσικό μοναστήρι στην αίθουσα των πορτρέτων αλλά και από την δεύτερη συγχαρητήριο επιστολή του σε αυτόν.
      Αν για την πρώτη επιστολή υπήρξε η δικαιολογία ότι έγινε για τον φόβο των Βουλγάρων ήδη ο κίνδυνος αυτός δεν υπήρχε γιατί στις 3 και 4 Μαΐου δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ανακοινωθέν της Γερμανικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης Αιγαίου ότι το Άγιον όρος ετίθετο υπό Γερμανική προστασία.
      Παρ΄όλα αυτά οι μοναχοί απέστειλαν και δεύτερη επιστολή στον Χίτλερ στην οποία γράφουν:
      Ημείς οι 20 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ισάριθμων ιερών μονών των αποτελουσών την Μοναστικήν Πολιτείαν του Αγιωνύμου Όρους Άθω δημοσιεύομεν εις επήκοον πάντων την ανοικτήν ταύτην συγχαρητήριον επιστολήν διά τάς κατά των Σοβιετικών νίκας σας. Καί αγαλλόμενοι κραυγάζομεν εν θαυμασμώ:
      Έπεσεν το Ζιτομίρ καί εσώθη η Χριστιανοσύνη.
      Κύριος ο Θεός κρατύνη την υμετέραν εξουσίαν εις έτη πλείστα.
      Το Ζίτομαρ έπεσε στις 10 Ιουλίου ενώ ήδη είχαν εξασφαλίσει την γερμανική προστασία και χωρίς τελικά απώλειες θησαυρών!

      Το γεγονός λοιπόν είναι ένα.
      Το ΑΟ όπως άλλωστε και η εκκλησία πάντα φρόντιζε να τα έχει καλά με την εκάστοτε εξουσία.

      Διαγραφή
  18. Απ ότι φαίνεται είναι πολύ ενδιαφέρουσα μορφή ο Μεσογαίας, μπράβο του έχει αξιοπρόσεκτες θέσεις.

    Να σου πω προσωπικά είμαι απ αυτούς που πιστεύουν ότι δεν έφυγε τυχαία ο Χριστόδουλος λίγο πριν καταφτάσει το ΔΝΤ, με Χριστόδουλο Αρχιεπίσκοπο δεν θα ήταν εύκολη η εργασία των μνημονιακών πολιτικών. Δεν έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον "μουγγό" και "αόρατο" Αρχιεπίσκοπο που έχουμε τώρα (που ούτε το όνομά του δεν θυμάμαι), θα μπορούσε ο ιερέας αυτός αν ήθελε τόσο πολύ να προσεύχεται όπως έμαθα να παρέμενε όπως τόσοι και τόσοι σε κάποιο κελί, αυτή την εποχή χρειαζεται ο Ελληνικός λαός Χριστόδουλους, Μεσογαίας και Πειραιώς, χρειάζεται μαχητές.

    Να σου πω αγαπητέ μου ΑΤΗΕ πιθανά να σου φαίνονται αυτά που γράφω "μα τι λέει αυτός τώρα"; Και εγώ δεν ήμουν πάντα Χριστιανός, υλιστής ήμουν και αδιάφορος, πιστεύω ότι γράφεις έτσι και βλέπεις έτσι τα ζητήματα επειδή σου λείπει αυτό που λέμε εκκλησιαστική παιδεία, τα βλέπεις με το μάτι του κόσμου (όπως τα έβλεπα και εγώ)... η λογική εντός της Εκκλησίας είναι επαναστατικά διαφορετική από την λογική του κόσμου, επενδύει στο απίθανο και κονταροχρυπιέται με το λογικά αδύνατο, πολλά πράγματα ούτε και εγώ μετά από τόσα χρόνια μπορώ να τα καταλάβω.

    Χαίρομαι όμως για το δημοκρατικό πνεύμα σου και την αντοχή σου να ανέχεσαι αυτόν που δεν συμφωνείς μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην θέση σου ότι ο Μεσογαίας και ο Πειραιώς είναι μαχητές το μόνο που μου μένει να πω είναι η λαϊκή ρήση :περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!
      Είναι δεδομένο πως η πίστις δεν βασίζεται στην λογική οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα να την αντιμετωπίσεις με επιχειρήματα.
      Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Kurt Wise για το οποίο γράφω στο ποστ μου ΕΠ΄ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ,Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ,ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ
      Για τον Χριστόδουλο έχω γράψει αρκετά όταν ήταν εν ζωή και σέβομαι τους νεκρούς άσχετα αν διαφωνούσα πλήρως μαζί τους.
      Διάλογο πάντα κάνω με ιδιαίτερη χαρά με όσους έχουν διαφορετική άποψη από μένα, εφ όσον αυτός, όπως μαζί σου, γίνεται με πολιτισμένο τρόπο και όχι με αφορισμούς ή ύβρεις.

      Διαγραφή
  19. To Άγιο Όρος όπως είναι γνωστό δεν διαθέτει στρατό, ούτε καν αστυνομία, οι Σεϊμένηδες - Σερδάρηδες εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν κυρίως καθήκοντα κλητήρων, υπάρχει στις Καρυές ένα αστυνομικό τμήμα 3-4 αστυνομικών (παλιά χωροφυλάκων) και αυτό είναι όλο.

    Άρα η άμυνα του ΑΟ είναι κυρίως πνευματική και διπλωματική, αυτό εφαρμόστηκε και στην κατοχή ΑΛΛΑ και στην περίοδο που είχε επικρατήσει το ΕΑΜ το ΑΟ έγινε ΕΑΜικό, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την σχέση της ΕΑΜικής περιόδου και του Αγίου Όρους.

    Στον Εμφύλιο ακουλούθησαν λογική ίσων αποστάσεων, αλλά και στην περίοδο του Α ΠΠ και των Βαλκανικών πολέμων μια ανάλογη διπλοματική τακτική ακολουθήθηκε (πάντα επ οφελεία των Ελλήνων).

    http://pluton22.blogspot.gr/2012/03/blog-post_28.html


    Τώρα όσο αφορά τις φωτογραφίες του Α Χίτλερ στην περίοδο της κατοχής έχω να πω ότι σ όλη την κατεχόμενη από τους γερμανούς ζώνη (και το ΑΟ ήταν κατεχόμενο) η ανάρτηση φωτογραφιών το Α Χίτλερ, του Μουσολίνι ήταν αναγκαία και υποχρεωτική, αλλά και στις κατεχόμενες από τους Βουλγάρους περιοχές η ανάρτηση της φωτογραφίας του Βόρη.

    Έχω στο αρχείο μου πολλά στοιχεία για συμμετοχή του Αγίου Όρους στο πλευρό των συμμάχων, ενδεικτικά αναφέρω:

    Στις 31/7/1942 με το Η11/58 Βο ΡΙ έγγραφο της Feldkommandantur (Τμήμα Περιφεριακού Φρουραρχείου Θεσσαλονίκης), που ο Β Κορφιωτάκης το γνωστοποίησε στις μονές στις 17/8/1942 ήταν υποχρεωμένες να παραδώσουν μέχρι 25/8/1942 καταλόγους με ονόματα μοναχών που υπηρέτησαν σαν μόνιμοι ή έφεδροι αξιωματικοί στον ελληνικό στρατό.

    Φυσικά ΠΟΤΕ δεν έστειλαν τέτοιους καταλόγους, παρά το πλήθος των γερμανικών εγγράφων με τις διαταγές της Feldkommandantur.

    Στο ακρωτήριο Νυμφαίο υπήρχε ναυτικό παρατηρητήριο με γερμανική φρουρά, για τον εντοπισμό συμμαχικών υποβρυχίων που έφταναν στο ΑΟ για να φυγαδεύουν Έλληνες και Συμμάχους στην Μ Ανατολή.

    Στις 17/9/1941 έφτασε στο ΑΟ ο λοχαγός Γκρίσσε με έξη Γερμανούς και δύο Βουλγάρους αξιωματικούς για να εξετάσουν σχετική καταγγελία ότι Βρετανικό υποβρύχιο ανεφοδιάστηκε με καύσιμα από την ΙΜ Βατοπεδίου και παρέλαβε στρατιώτες.

    Βλέπεις αγαπητέ μου ΑΤΗΕ πόσα πολλά πράγματα αποκρύπτει η ιστορία του κώλου που προωθεί το αντιθρησκευτικό σύστημα; Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν αυτά τα πράγματα και πότε τέλος πάντων το σύστημα τα έχει κάνει γνωστά; Αν καμιά υπόθεση κλοπής ή σεξουαλικής μορφής από μοναχό ή ιερέα, βγαίνει το σύστημα με ντουντούκες και μετατρέπει την εξαίρεση σε γενικότητα.

    Για τα Πάρθεια βέλη ξέρω ότι υπάρχει η εξήγηση του ύπουλου χτυπήματος, εγώ το ξέρω με την έννοια που το παρουσίασα, όταν βρεθώ στις πηγές μου θα προσπαθήσω από ένα αξιόπιστο βιβλίο να το διασταυρώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλτατε pluton
      Δυστυχώς όσο και να προσπαθούν από το ΑΟ να αποστασιοποιηθούν από την συνεργασία τους με τους Γερμανούς τα ιστορικά στοιχεία τους διαψεύδουν.
      Η δεύτερη και μη αναγκαία πλέον επιστολή προς τον Χίτλερ που αναφέρω απέδειξε πως το ΑΟ ήταν φιλικό προς αυτόν, όπως άλλωστε και η επίσημη εκκλησία που από το 1933 με το επίσημο όργανο της "Εκκλησία" υμνούσε τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι.
      Αντιγράφω ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία για Το ρομάντζο του Αγ. Όρους με τον Αδόλφο
      Το καλοκαίρι του ’44 κατέφυγαν στη μονή Εσφιγμένου γυναικόπαιδα της Ιερισσού για να γλυτώσουν από τα Τάγματα Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος της Ι. Κοινότητας ζήτησε να φύγουν. Ήταν τυχερές, αφού παλιότερα όπως άκουσε ο γνωστός Άγγλος περιηγητής συνταγματάρχης M.Leak, γυναίκες που πάτησαν στο απαγορευμένο βουνό, θανατώθηκαν αμέσως. Ο ηγούμενος της ρωσικής μονής Βασίλειος Κριβοσέϊν, συγγραφέας της “μυστικής διδασκαλίας του Γρ.Παλαμά”, κάλεσε τους Γερμανούς να διώξουν τις ικέτιδες, αλλά συνάντησε την αντίδραση των υπολοίπων μοναχών. Ο καλόγερος ήθελε να είναι πιστός στο Τυπικό που περιέχεται στον βίο του αγ.Αθανασίου Μετεώρων, που ορίζει να μην δίνεται τροφή σε γυναίκα που παραβίασε το άβατο “κάν συμβεί υπό λιμού αποθανείν”. Ο Βασίλειος που όπως όλοι οι Σλάβοι αγιορείτες επιδίωκε την διεθνοποίηση του όρους (είχαν στείλει σχετικό υπόμνημα στο Βερολίνο), καταδικάστηκε ερήμην για δωσιλογισμό σε διετή φυλάκιση το 1947, αλλά προήχθη σε αρχιεπίσκοπο Βρυξελών της εξόριστης ρωσικής Εκκλησίας.
      Η καταδίκη αυτή αναντίστοιχη με την ατιμωρησία όλων των Ελλήνων δωσίλογων κληρικών, εξυπηρετούσε τις σκοπιμότητες ελληνικής κυριαρχίας στο Όρος. Στην καταδικαστική απόφαση αναφέρεται πως “ικανοποίει κατά συρροήν…όλας τας ορέξεις των κατακτητών” χαρίζοντάς τους λειτουργικά κειμήλια ( Γ.Μουστάκης, Δαυλός Απριλίου ’03).
      Στις 3/3/1944 το ΕΑΜ Χαλκιδικής, έστειλε στις Μονές διακήρυξη και ζητούσε οικονομική ενίσχυση.
      Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία οι ηγούμενοι ανταποκρίθηκαν αλλά οι επόμενοι έρανοι και η προσπάθεια του ΕΑΜ να συμμαζέψει το χάλι του Όρους και να προστατέψει τους λαϊκούς εργάτες που τους εκμεταλλεύονταν οι μονές, συνάντησαν όλο ένα και μεγαλύτερη αντίδραση.
      Οι ηγούμενοι και τα τσιράκια τους έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο αρνούμενοι να δώσουν τρόφιμα στους αντάρτες και ακόμη και την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού στους εργάτες-σκλάβους των μονών. Στα τέλη του ’44 ο Δημοκρατικός Στρατός αναγκάστηκε να εκτελέσει για παραδειγματισμό τους μοναχούς Ιωακείμ Παπαστεργίου και Αγαθάγγελο Λαυριώτη (Βλ. και «Ποντίκι», 25.8.’05).
      Στις 7.6.’44 δημοσιεύτηκε στο λογοκριμένο «Ελεύθερον Βήμα» είδηση στην οποία εξαίρεται η άριστη συνεργασία που είχαν με τους αγιορείτες ηγουμένους οι γερμανικές αρχές και αναφέρεται πως οι μονές δεν πείνασαν «χάρις εις τας μεγάλας εισαγωγάς τροφίμων εκ μέρους του Γερμανικού στρατού εις το Όρος…». Σήμερα ο πολυγραφότατος αγιορείτης Μιχαήλ Χατζηαντωνίου που έφυγε από τον Άθω, εξηγεί: “Από την επίσημη αρχή του Αγίου Όρους, ο Χίτλερ θεωρήθηκε φιλόθεος, αφού κατέτρεχε κι εξόντωνε τους Εβραίους“.

      Διαγραφή
    2. Επιπρόσθετα στις 14/5/1944 μερικοί ταγματασφαλίτες παρουσιάστηκαν στη Μ Λαύρας και ισχυρίστηκαν ότι ήταν Άγγλοι φυγάδες που ήθελαν να δραπετεύσουν στην Τουρκία προφανώς για να δουν πως θα αντιδράσουν οι μοναχοί. Αυτοί αμέσως ειδοποίησαν την φρουρά του γερμανικού σταθμού με τον ασύρματο. Οι Γερμανοί έφτασαν και εκεί έγινε μια εικονική μάχη έξω από την Λαύρα και μετά το θέατρο αυτό αναχώρησαν Γερμανοί και ταγματασφαλίτες όλοι συναδελφωμένοι.
      Λόγω δε της άριστης συνεργασίας των μοναχών με τον Dr Franz Dolger στην καταγραφή των κειμηλίων, ευχαρίστησε την ΙΚ του ΑΟ με δύο επιστολές του (12-10-1942 και 5-11-1942) , εξέφρασε δε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του δίνοντας την εντολή προς την ΙΚ να μοιράσει προς τις Μονές 10 μουλάρια της αποστολής του, και ιδιαίτερα ζήτησε να δοθούν από ένα στις Ζωγράφου (Βουλγάρικη), Ιβήρων, Φιλοθέου, Εσφιγμένου και Κωνσταμονίτου.
      Τέλος λόγω της αγαστής συνεργασίας τους με τον Μέρτεν μετά την ήττα των Γερμανών φυλακισμένος αυτός στο στρατόπεδο Bad Aibling της Αμερικανικής ζώνης στην Γερμανία, για να επιτύχει την αποφυλάκισή του ζήτησε συστατικές επιστολές από την Ι Κοινότητα και από τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης και Μυτιλήνης!

      Διαγραφή
    3. pluton
      Επειδή δεν ήξερα τι σημαίνει “Πάρθιον βέλος” με μια πρόχειρη αναζήτηση στο ιντερνέτ βρήκα αμέσως σε τρία διαφορετικά μέρη την εξήγηση που είναι αυτή ακριβώς που σου έγραψε και ο Αθεόφοβος.

      1-πάρθιος -α -ο [párθios] E6 : μόνο στη ΦP πάρθιο βέλος, ξαφνικό, απροσδόκητο χτύπημα, ύπουλος προσβλητικός υπαινιγμός, μπηχτή συνήθ. της τελευταίας στιγμής.

      2-Η φράση προήλθε από την τακτική των Πάρθων ιππέων να γυρίζουν απότομα το σώμα τους και να χτυπούν τους αντιπάλους, ενώ οπισθοχωρούσαν. Οι Πάρθοι κατοικούσαν στη Ν.Δ. Ασία. Παροιμιώδης έμεινε η φράση “Πάρθια βέλη”, που σημαίνει ξαφνικό και ύπουλο χτύπημα.

      3-Οι Πάρθοι, λαός ασιατικός από την Κασπία θάλασσα, ήταν φημισμένοι ιπποτοξότες, ξεχωριστά επικίνδυνοι στη μάχη όταν κάνοντας πως φεύγουν έριχναν πίσω στον εχθρό τα βέλη τους. Λέγεται για επίθεση, επίκριση, κάτι δυσάρεστο, που γίνεται την τελευταία στιγμή.

      Επίσης από όσα διάβασα παραπάνω δεν θέλει και πολλή σοφία για να καταλάβει κανείς πως το Όρος τάκανε πλακάκια πάντα με αυτούς που ήσαν στην εξουσία.
      Αν δεν τα είχαν καλά τότε με τους Γερμανούς θα τους χάριζαν 10 μουλάρια που εκείνα τα χρόνια και σε αυτή την περιοχή ήταν σαν να τους χάριζαν σήμερα 10 τζίπ !

      Διαγραφή
  20. Για τα 10 μουλάρια αναφέρω σ ένα από τα κείμενα που έβαλα και αφορούν την καταγραφή των θησαυρών του ΑΟ.

    Η υπόθεση των δυνάμεων που συνεργαζόντουσαν με τον κατακτητή - διότι τάγματα ασφαλείας δεν δρούσαν στην Μακεδονία - είναι γνωστή υπόθεση, οι μοναχοί αντελήφθηκαν ότι είχαν να κάνουν με πράκτορες του εχθρού και ενήργησαν ανόλογα.

    Να σου βάλω και κάποια άλλα στοιχεία από την περίοδο εκείνη.


    Στις 9/2/1944 έφτασε στο ΑΟ στην Ι Μ Βατοπεδίου, ομάδα από αντάρτες του ΕΛΑΣ και έκοψε τα τηλεφωνικά καλώδια, ζήτησαν και πήραν 11 υποζύγια και τρόφιμα, οι αντάρτες προθυμοποιηθήκαν να πληρώσουν, αλλά οι μοναχοί δεν δέχτηκαν χρήματα. Στην συνέχεια οι αντάρτες απήγαγαν 11 χωροφύλακες από τους σταθμούς Βατοπεδίου, Χιλιανδαρίου και Ζωγράφου.

    Και μιας και είδα κάτι για καλοπέραση των μοναχών δες και αυτό: Η μονή Ζωγράφου που είχε γίνει το κέντρο της Βουλγαρικής προπαγάνδας εφοδιαζόταν με τρόφιμα και ρούχα από την Βουλγαρική κυβέρνηση, ψηφίστηκε μάλιστα νόμος(2/2/1942) που απάλλασσε φόρου τις παροχές στο εν λόγω μοναστήρι, αυτό γινόταν στα πλαίσια της εκβουλγαροποιήσεως την Μακεδονίας.


    Οι Βούλγαροι μοναχοί πρότειναν να εφοδιάζουν με τρόφιμα και άλλα είδη τις μονές αρκεί να υπογράψουν δήλωση υποταγής στον Βασιλιά της Βουλγαρίας. Οι Ελληνικές μονές απάντησαν ότι προτιμούν να πεθάνουν από την πείνα παρά να υπογράψουν μια τέτοια δήλωση.

    Οι Έλληνες μοναχοί πεινούσαν κυριολεκτικά σε σημείο που πουλούσαν τα παπούτσια τους, τα εσώρουχά τους τα ράσα τους και όλα αυτά προ της χλιδής των Σλάβων μοναχών.

    Και για να καταλάβεις για τι καλοπέραση μιλάμε:

    Η κυβέρνηση έδινε 60 δράμια ψωμί ανά μοναχό την ημέρα...



    Από το 1943 οργανώθηκε ένα σύστημα ανταλλαγών με τις γερμανικές κατοχικές υπηρεσίες, δες μερικές μονάδες ανταλλαγών :


    ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ή ΚΑΡΥΔΙΑ : 1 οκ = 1.5 οκ Σιτάρι 1,5 οκ Όσπρια 2 οκ Καλαμπόκι
    ΛΑΔΙ 1οκ = 1,5 οκ Σιτάρι 4,5 οκ Όσπρια 6οκ Καλαμπόκι.

    ΡΑΚΗ 1 οκ = 4οκ Σιτάρι 4 οκ Όσπρια 5 οκ Καλαμπόκι.

    ΚΡΑΣΙ 1οκ = 1 οκ Σιτάρι 1οκ Όσπρια 1,5 οκ Καλαμπόκι.


    Μετά από αυτή την ανταλλαγή το ΑΟ άρχισε να κάνει ΔΩΡΕΕΣ τροφίμων σε δεινοπαθούντες κατοίκους των Ελληνικών πόλεων, σε φυλακισμένους, σε παιδικά συσσίτια και σώθηκαν χιλιάδες Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς με όσα αναφέρεις με βγάζεις από το κόπο να γράψω για την χριστιανική υποκρισία, την ασπλαχνία, τον καιροσκοπισμό, την διαβολή και το αλληλοφάγωμα που επικρατούσε στο ΑΟ ,σε μεγάλο ποσοστό των μοναχών, που υποτίθεται πως πήγαν εκεί εγκαταλείποντας τα εγκόσμια για να ζήσουν σε μια πολιτεία εν Χριστώ κοινωνίας και αγάπης όπου κατα τόν Ματθαίο (22:37-39)
      θα επιδιώξεις να "αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σε εαυτόν"
      Όταν λοιπόν λέμε ΑΟ εννοούμε όλο αυτό το συνονθύλευμα διαφόρου προέλευσης μοναχών οι οποίοι τον Σεπτεμβριο του 1942 αριθμούσε περί τους 3855 μοναχούς: 2812 Έλληνες και 1043 αλλοεθνείς, δηλαδή 712 Ρώσοι, 150 Ρουμάνοι, 108 Βούλγαροι και 73 Σέρβοι.
      Όλοι αυτοί παρά το κοινό τους δόγμα διατήρησαν τις εθνικές τους ταυτότητες, τα μίση και τις αντιπαλότητες και έτσι αρχικά οι Ρώσοι και οι Βούλγαροι αρνήθηκαν αρχικά να υπογράψουν την πρώτη επιστολή προς τον Χίτλερ όταν όμως διαπίστωσαν ότι αυτή θα αποστελλόταν και χωρίς τη δική τους υπογραφή, την συνυπέγραψαν.
      Βούλγαροι και Ρώσοι μοναχοί ήθελαν τη διεθνοποίηση του Αγίου Όρους και την με κάθε τρόπο απαλλαγή από την Ελληνική διοίκηση. Την πρόταση αυτή συνυπέβαλαν Ρώσοι και Βούλγαροι στη Σόφια τον Μάιο του 1941 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στην Ιερά Σύναξη του Αγίου όρους η οποία και απορρίφθηκε χωρίς να βρει σύμμαχους του Σέρβους μοναχούς.
      Όπως και συ αναφέρεις η βουλγαρική προπαγάνδα παρείχε τρόφιμα και επεδίωκε τον προσεταιρισμό τους και έτσι με παρέμβαση του Υπουργείου των Εσωτερικών της Κατοχικής Κυβέρνησης προς το Υπουργείο Επισιτισμού εστάλησαν τρόφιμα (115 τόνοι σιτάρι σε δύο φάσεις)
      Στο μόνο πάντως τελικά που ομονοούσαν διαχρονικά ήταν στο να τα έχουν καλά με τον εκάστοτε ισχυρό. Με τους Γερμανούς δε ακόμα πιο εύκολα γιατί είχαν και κοινές ιδεολογικές απόψεις, τον αντικομουνισμό και τον αντισημιτισμό.

      Διαγραφή
  21. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι επιθυμούσες να κάνει ...στρατιωτική αντίσταση η μοναστική κοινότητα του ΑΟ;

    Ήταν δυνατόν;
    Είχαν τα μέσα;
    Έκαναν το καλύτερο δυνατόν επ οφελεία της πατρίδας μας.

    Ένας μοναχός όταν φορά το μοναχικό σχήμα παύει να έχει πατρίδα;

    Εάν οι μοναχοί του ΑΟ έκαναν αυτό που λες δίκαια θα τους κατηγορούσες σήμερα σαν προδότες. Έπραξαν το Εθνικά συμφέρον και γι αυτό πάλι κατηγορούμενοι είναι;


    Σχετικά με τον επισιτισμό του ΑΟ:

    Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίστηκε από την ΕΔΙΣ , στις 25/6/1941 αποφασίστηκε να σταλεί επιτροπή στην Αθήνα από τον Αρχιμ Αθανάσιο Παντοκρατορινό και τον Βαρλαάμ τον Γρηγοριάτη, ύστερα από πολλές πιέσεις η κυβέρνηση Τσολάκογλου έστειλε 3.000.000 δραχμές (πληθωρικού χρήματος) και μετά από νέες πιέσεις εστάλη 60.000 οκάδες σιτάρι και 95.000 οκάδες κριθάρι για έξη μήνες, αυτές οι ποσότητες αν διαιρεθούν με τον χρόνο - πληθυσμό του ΑΟ πέφτει: 60 δράμια ψωμί ανά μοναχό την ημέρα.

    Και για να το καταλάβαουμε τι σημαίνει 60 δράμια μια συσκευασία 680 γραμμαρίων από ψωμί τοστ έχει 28 φέτες δηλαδή η φέτα ζυγίζει 24,30 γραμμάρια ... οι μοναχοί λοιπόν ζούσαν με λιγότερες από τρεις (3) φέτες ψωμιού τοστ την ημέρα ... αυτή ήταν η καλοπέραση μέχρι το 1943 των μοναχών του ΑΟ μετά τάισαν όπως έγραψα και τον πληθυσμό των αστικών κέντρων της περιοχής.


    Αλήθεια γνωρίζουμε τι σημαίνει ΣΑΑΟ;

    ΣΑΑΟ = συσσίτια απόρων του ΑΟ

    Από το 1943 οι μοναχοί άρχισαν να εκμεταλλεύονται την ξυλεία του ΑΟ (πάντα δούλευαν αλλά τώρα οι εξαθλιωμένοι και πεινασμένοι μοναχοί έριξαν την δουλειά της αρκούδας στα δάση του ΑΟ) με την ξυλεία αυτή πήραν τρόφιμα και μέσω της ΣΑΑΟ έφαγαν ψωμάκι και επέζησαν πεινασμένοι Έλληνες πολίτες.

    ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΣΟ ΑΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι επιθυμούσες να κάνει ...στρατιωτική αντίσταση η μοναστική κοινότητα του ΑΟ;
      Προφανώς όχι και γι΄αυτό αν θέλεις να αποδεχτώ την πρώτη επιστολή.
      Η δεύτερη όμως, που δεν ήταν αναγκαία απλά εκφράζει την ιδεολογική ταύτιση των μοναχών με τον Χίτλερ.

      Ένας μοναχός όταν φορά το μοναχικό σχήμα παύει να έχει πατρίδα;

      Αυτό είναι πράγματι ένα ερώτημα που η απάντηση δεν είναι εύκολη.
      Όμως υποτίθεται ότι όσοι γίνονται μοναχοί επιθυμούν να βιώσουν πλήρως την εντολή του Θεού «αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της διανοίας σου … και τον πλησίον σου ως σεαυτόν».
      Αυτό βέβαια σημαίνει πως αν διατηρείς την εθνική σου ταυτότητα, όπως γίνεται τελικά στην πραγματικότητα, παρά το ότι ανήκεις στην ίδια μοναστική κοινότητα, της ίδιας θρησκείας και του ίδιου δόγματος δεν μπορείς να το πετύχεις όταν διαχωρίζεις τον πλησίον σου ανάλογα με την εθνικότητα και τα συμφέροντα που αυτή έχει. Όπως ακριβώς έγινε και στο ΑΟ οπότε από αγιοσύνη πιάνεις πάτο!
      Μην ξεχνάς ότι όταν λέμε ΑΟ το 1/3 των μοναχών του ήσαν ξένης εθνικότητας
      Δύο ποστ μου που αναφέρεται στην "χριστιανική αγάπη" των μοναχών του ΑΟ είναι το ΟΙ ΚΟΛΛΥΒΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ΞΙΝΑ και το ΕΣΦΙΓΜΕΝΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ το σήριαλ του οποίου συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας εμπλουτισμένο με νέα επεισόδια γεμάτα χριστιανική αγάπη!

      Σχετικά τώρα με τον επισιτισμό.
      Δεν έχει ακουστεί πως οι Γερμανοί έκαναν επίταξη τροφίμων στο ΑΟ όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Άρα λοιπόν οι μοναχοί με την καλλιέργεια των χωραφιών τους εξασφάλιζαν κατά τον ίδιο τρόπο όπως και πριν την κατοχή, ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους ,πλην σταριού.
      Παρ΄όλα αυτά πρόσεξε την χρονολογία, το 1941, εξασφάλισαν, όπως γράφεις 60.000 οκάδες σιτάρι και 95.000 οκάδες κριθάρι για τις 3 φέτες ψωμί όπως πάλι γράφεις.
      260.000 όμως άνθρωποι που δεν είχαν την τύχη να είναι μοναχοί , υπό την σκέπη του Χίτλερ, δεν είχαν ούτε ψίχουλο για να επιζήσουν και πέθαναν από την πείνα κατά το διάστημα της Κατοχής .
      Δεν βλέπω λοιπόν σε τι έχω αδικήσει τους μοναχούς γιατί με τους παπάδες δεν έχω ασχοληθεί.

      Διαγραφή
  22. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΜΑΧΗ

    Στις 14/5/1944 μερικοί συνεργάτες των κατακτητών παρουσιάστηκαν στη Μ Λαύρας και ισχυρίστηκαν ότι ήταν Άγγλοι φυγάδες που ήθελαν να δραπετεύσουν στην Τουρκία, ο αντιπρόσωπος της Μονής δεν τους πίστεψε, ήταν τόσο εξώφθαλμα ψεύτικος ο ισχυρισμός τους που οι μοναχοί τους καταγέλασαν και ειδοποίησαν την φρουρά του γερμανικού σταθμού με τον ασύρματο.

    Οι Γερμανοί έφτασαν και εκεί έγινε μια εικονική μάχη έξω από την Λαύρα, οι μοναχοί διασκέδασαν βλέποντας τις εικονικές συμπλοκές και εκρήξεις κλπ εφφέ και μετά το θέατρο αυτό αναχώρησαν Γερμανοί και συνεργάτες τους όλοι μαζί συναδελφωμένοι.

    Το κόλπο των ψευτοάγγλων το είχαν επαναλάβει άπειρες φορές σ όλα τα μέρη της Ελλάδος κυρίως στα νησιά, παρουσιαζόντουσαν μετά από εικονικές μάχες μευτοάγγλοι σε νησιά, σε φυλακές κρατουμένων σαν ελευθερωτές και μόλις οι κρατούμενοι έβγαιναν από το κελί τους τους περίμεναν οι Γερμανοί απ έξω. Τόσο πολύ το είχαν χρησιμοποιήσει οι Γερμανοί αυτό το κόλπο που όταν παρουσιάστηκαν κάποτε οι πραγματικοί Άγγλοι, οι κρατούμενοι δεν έβγαιναν από το κελί τους, οι δε νησιώτες δεν πανηγύριζαν την απελευθέρωσή τους.

    Βλέπεις πόσος κιτρινισμός κυκλοφορεί από δημοσιογράφους σε θέματα ιστορικής πληροφόρησης, που απ ότι είδα το σχετικό λινγκ που έβαλες δημοσιεύτικε το 2008 όταν λυσούσαν με την υπόθεση Βατοπεδίου και Εφραιμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γεγονός είναι ότι ειδοποίησαν τους Γερμανούς.
      Το ότι τους δεν τους πίστεψαν είναι η εκδοχή των Αγιοριτών, εκ των υστέρων, που όποιος θέλει την πιστεύει.

      Διαγραφή
  23. Αγαπητέ ΑΤΗΕ έγραψα μια ολοκληρωμένη απάντηση, για κάποιο λόγο ενώ στην έστειλα χάθηκε (κρίμα, άλλη στιγμή θα επιχειρήσω να απαντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητέ ΑΤΗΕ για να πω την αλήθεια την περίμενα την απάντηση αυτή.

    Στο ΑΟ υπήρχαν μοναχοί στρατιώτες και αξιωματικοί που πολέμησαν στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α ΠΠ, στην Μ Ασία και στην Πίνδο είχαν πείρα από τέτοια κολπάκια.

    Εκτός όμως των Ελλήνων υπήρχαν και αξιωματικοί Άγγλοι μασκαρεμένοι σε μοναχούς, αυτοί ήταν κυρίως πράκτορες της Ιντέλιτσενς σέρβις μια τέτοια σκευωρία για ένα πράκτορα είναι της πρώτης δημοτικού.

    Εκτός των πιό πάνω όμως οι καλόγεροι είχαν άριστες σχέσεις και με τους αντάρτες και με τους χωροφύλακες πχ ο υπομοίραρχος Αναστάσιος Πάλμος τον είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση, τι λες αυτοί δεν ενημέρωναν;

    Γενικά αυτή την περίοδο στο ΑΟ κυκλοφορούσαν πράκτορες πλήθος πχ Τον Οκτώβριο του 1942 δύο Βούλγαροι πράκτορες ο Βικέντιος Τσερκάσεφ και ο Δημητρόφ έφτασαν κρυφά από την Καβάλα στο ΑΟ σαν μοναχοί.

    Απ ότι βλέπεις οι μοναχοί είχαν εξοικιωθεί μ αυτό το κλίμα που δημιουργούν οι κάθε λογείς πράκτορες.

    Να καταλάβω αγαπητέ μου ΑΤΗΕ απ αυτά που έγραψες (στο προηγούμενο ποστ) το πρόβλημά πια δεν εντοπίζεται στα αν ήταν ή όχι προδότες οι καλόγεροι αλλά εντοπίζεται πόσο ορθά εφάρμοζαν τον Χριστιανισμό;

    Δηλαδή εσύ είσαι υπέρ μιας άποψης που πλησιάζει τους ΖΗΛΩΤΕΣ του ΑΟ;

    Υπερασπίζεσαι τον καθαρό, ασυμβίβαστο, Χριστιανισμό;

    Αν είναι αυτή η λογική σου για τον Χριστιανισμό, αυτή θα πρέπει να είναι και σ όλα τ άλλα ζητήματα δηλαδή πχ η δημοκρατία θα πρέπει να είναι στην μορφή της Αθηναικής δημοκρατίας, της άμεσης συμμετοχής και όχι της αντιπροσωπευτικής κοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου pluton
      Μην προσπαθείς να μεταθέσεις την συζήτηση σε θέματα όπως οι Ζηλωτές ,που μπορεί εμένα να μην απασχολούν , αλλά για τα οποία οι εν Χριστώ αδελφοί είναι έτοιμοι να ανοίξουν ο ένας το κεφάλι του άλλου πάντα έμπλεοι χριστιανικής αγάπης όπως πχ πρόσφατα οι αντιμαχόμενες φατρίες της μονής Εσφιγμένου!
      Καταλαβαίνω πολύ καλά πως γίνονταν προσπάθειες να αποκτήσουν την κυριαρχία του ΑΟ διάφορες εθνικές ομάδες και γι΄ αυτό τον λόγο έγραψα για την χριστιανική υποκρισία, την ασπλαχνία, τον καιροσκοπισμό, την διαβολή και το αλληλοφάγωμα που επικρατούσε στο ΑΟ ,σε μεγάλο ποσοστό των μοναχών, που υποτίθεται πως πήγαν εκεί εγκαταλείποντας τα εγκόσμια για να ζήσουν σε μια πολιτεία εν Χριστώ κοινωνίας και αγάπης όπου κατα τόν Ματθαίο (22:37-39) θα επιδιώξεις να "αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σε εαυτόν"
      Όσο για το εάν υπερασπίζομαι τον καθαρό, ασυμβίβαστο, Χριστιανισμό η απάντηση μου είναι αυτή που έβαλα στην αρχή του ποστ.
      Η πίστη είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός.
      Η πίστη δεν χρειάζεται διαμεσολαβητές ,όπως τα διάφορα ιερατεία που ασύστολα την εκμεταλλεύονται βάζοντας κανόνες στην ζωή του ανθρώπου,, ιδίως αυτούς που αφορούν την σεξουαλικότητα του, που δύσκολα ένας φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να τηρήσει οπότε αναγκαστικά θα καταφύγει στον διαμεσολαβητή, με την υπόσχεση μιας μετά θάνατον ανταμοιβής σε /όσους τους τηρήσουν.
      Η δε θέση μου για τον μοναχισμό είναι ότι αποτελεί μια διαστροφή της ανθρώπινης φύσης η οποία δεν είναι εύκολο να κατανικήσει την σεξουαλική της παρόρμηση ούτε να επιβάλει στο συναίσθημα το αγαπάτε αλλήλους.
      Ως εκ τούτου δεν πιστεύω να μου πεις πως ίσχυε μεταξύ των Ελλήνων, Βουλγάρων, Σέρβων, Ρώσων μοναχών η παραίνεση του Παύλου (Ρωμ. 12, 10) «Νά δείχνετε μέ στοργή τήν ἀδελφική ἀγάπη σας γιά τούς ἄλλους» !!
      Παρά όμως το μαλιοτράβηγμα μεταξύ τους, από κοινού συμφέροντος ορμώμενοι, αλλά και λόγω της αντικομουνιστικής και αντιεβραϊκής ιδεολογίας τους , στο μόνο που ομονοούσαν ήταν στην συνεργασία με τους Γερμανούς.

      Διαγραφή
  25. To τελευταίο ποστ σου είναι σε ένα καθαρά θεολογικό - δογματικό κάνδρο, έχω αποψη, φοβάμαι όμως ότι είμαστε σε διαφορετικό μήκος κύματος, εκπέμπεις στα FM και εκπέμπω στα ΑΜ, δηλαδή μιλάς με μια λογική υλιστική ενω το ζήτημα είναι καθαρά πνευματικό.

    Όλες οι θρησκείες δεν ήταν ποτέ ξεκομένες από το εθνικό στοιχείο, γι αυτό στους θρησκευτικούς πολέμους ανακατώνεται το εθνικό - πατριωτικό μέρος των παρατάξεων.

    Στην Πίνδο οι ιερείς μας έλεγαν και η Παναγιά μαζί σας και οι φράγκοι έλεγαν η Μαντόνα μαζί σας.

    Αξιοπρόσεκτη είναι μια άφεση αμαρτιών 500 ημερών προς τους Ιταλούς στρατιώτες από τον Πάπα.

    http://pluton22.blogspot.gr/2011/12/500.html

    Αν πας στο ΑΟ δεν θα βρεις μη γαλήνειο και μη χαρούμενο μοναχό, έτσι μη το βλέπεις σαν διαστροφή διότι διαστροφή ίσως είναι η κοσμική ζωή πχ οι σκύλες έχουν ορισμένες ημέρες που είναι γόνιμες, στην περίοδο αυτή κυριολεκτικά κλαίνε για τους σκύλους, οι σκύλοι πάλι πλησιάζουν τις σκύλες μόνο αυτές τις ημέρες τις άλλες τις μυρίζουν και προσπερνούν, με τους κοσμικούς ανθρώπους επικρατεί η άκρατη υπερσεξουαλικότητα, αυτό είναι διαστροφή;

    Οι Ρώσοι στην εποχή των τσάρων έστελναν ολόκληρα συντάγματαρώσων στρατιωτών ντυμένους μοναχούς, με στόχο να καταλάβουν το ΑΟ δια του πληθυσμιακού τους όγκου, έτσι η μονή Αγίου Παντελεήμονος, μπορούσε να στεγάσει με άνεση 4.000 μοναχούς, αλλά και οι σκήτες που έφτιαξαν, πήραν άδεια να φτιάξουν σκήτη και έφτιαχναν τεράστια συγκροτήματα όπως η Γουρνοσκήτη, η σκήτη του Αγ Ανδρέα κλπ αυτές πέρασαν στα χέρια των Ελλήνων... οι μοναχοί ξέρεις τι λένε ότι ο Θεός τιμώρησε την υπεροψία τους, τους άφησε να φτιάξουν αυτά τα τεράστια συγκροτήματα και μετά τους έστειλε μια κατάρα (κομμουνισμός), έπαψαν οι κρατικές επιχορηγήσεις από την Ρωσία και τσακίστηκαν, στην Σκήτη του Αγ Άνδρέα οι τελευταίοι μοναχοί έφυγαν με την Χούντα, έχει γεμίσει η Β Ελλάδα με τα πουλημένα σκεύη τους προκειμένου να επιζήσουν και να συντηρήσουν τις σκήτες τους (πολιέλαιοι, εικονίσματα εκπληκτικά κλπ) Είδες πόσο διαφορεικά το βλέπουν το ζήτημα οι μοναχοί και πόσο ο κόσμος;

    Θα μπορούσα να σου γράφω ατελείωτα για τα ζητήματα αυτά (και με παραδείγματα) αλλά πιθανά δεν θα μπορούσες να καταλάβεις την διαφορετική λογική που επικρατεί.

    Αν με ρωτούσες "εσύ μπορείς να γίνεις μοναχός;" θα σου απαντούσα ΟΧΙ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ κινούμαι στο σωστό και εκείνοι στο λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες οι θρησκείες δεν ήταν ποτέ ξεκομένες από το εθνικό στοιχείο

      Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα!
      Μόνο που ο πατριωτισμός δεν συμβαδίζει με το αγαπάτε αλλήλους!
      Όπως λέει ο Μπερτραντ Ράσελ -πατριωτισμός είναι η προθυμία κάποιου να σκοτώσει και να σκοτωθεί δι ασήμαντον αφορμήν.
      Και όπως επίσης λέει και ο Τζόρτζ Μπέρναρ Σω- πατριωτισμός είναι η πεποίθηση κάποιου ότι επειδή γεννήθηκε σε μια χώρα, είναι αυτονόητο πως αυτή η χώρα είναι υπέρτερη των άλλων!
      Αυτό ακριβώς που πιστεύουν και οι Χρυσαυγίτες που μετά την παγανιστική τους περίοδο έχουν προσχωρήσει στην χριστιανική θρησκεία προσελκύοντας όλο το ακροδεξιό και αντιεβραίκό σινάφι του ΑΟ.
      Πράγματι όπως γράφει ο πολυγραφότατος αγιορείτης Μιχήλ Χατζηαντωνίου, που έφυγε από τον Άθω ξεμπροστιάζοντάς τον ως χώρο ψυχοφαρμάκων και κρυφής ομοφυλοφιλίας , καταθέτοντας την μαρτυρία γιατρού του όρους, δηλώνει πως αν ψήφιζαν οι αγιορείτες θα έπαιρνε 50% η Ν.Δ. και 50% η Ακροδεξιά. προσθέτοντας για την τελευταία “και λίγο έβαλα“.
      Εκτός όμως από τις πατρίδες, για τις διάφορες θρησκείες έχουν εξοντωθεί εκατομμύρια άνθρωποι ενώ για την αθεΐα ούτε ένας!
      Γι΄αυτό και ο Ζωρζ Σαραμάγκου είπε πως -αν είμαστε όλοι άθεοι ο κόσμος θα ήταν πιο ειρηνικός, δεν θα συνέτρεχε λόγος να μισούμε τους άλλους!

      με τους κοσμικούς ανθρώπους επικρατεί η άκρατη υπερσεξουαλικότητα, αυτό είναι διαστροφή;

      Το παράδειγμα με τα σκυλιά είναι ατυχές. Οι άνθρωποι έχουν συνεχή σεξουαλικότητα γιατί μπορούν καθ΄ολη την διάρκεια του έτους να τεκνοποιούν βάσει των κανόνων που έχει θεσπίσει η φύση, και όχι βάσει των κανόνων που έχει θέσει το ιερατείο για να τους κανοναρχεί και να τους δημιουργεί ενοχές.
      Και βέβαια επειδή δεν μπορείς να κατανικήσεις την φύση γίνεται αυτό που λέει περιπαικτικά ο Τάσος Λειβαδίτης:
      Κι ο νεαρός εφημέριος κάθε βράδυ κοιμόταν με μια
      γυμνή γυναίκα στο μυαλό του
      αλλά άσχημη- νάχει, τουλάχιστον κάτι να του συχωρεθεί!

      Οι 712 Ρώσοι μοναχοί το 1942 προφανώς δεν ήσαν στρατιώτες του τσάρου. Το ότι οι θησαυροί του ΑΟ λεηλατούνται από τους διάφορους μοναχούς, και όχι μόνο τους Ρώσους, είναι από χρόνια γνωστό
      Πάντως τώρα πλέον σύμφωνα με το άρθρο 105 παρ. 1 εδ γ΄ του Συντάγματος "όλοι όσοι μονάζουν [στο Άγιο Όρος] αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια μόλις προσληφθούν ως δόκιμοι ή μοναχοί, χωρίς άλλη διατύπωση".
      Φίλτατε pluton νομίζω πως έχουμε εξαντλήσει τα περί ΑΟ και δεν θα ήθελα να καταλήξουμε να επιβεβαιώσουμε τον ορισμό του Τσώρτσιλ για το ποιος είναι φανατικός, δηλαδή κάποιος που δεν αλλάζει απόψεις ούτε και θέμα γιατί εκ των πραγμάτων εκεί θα καταλήξουμε!

      Διαγραφή