Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Γ΄ΜΕΡΟΣ- ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ NOVARTIS ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ




 Όλη η πολιτική διαμάχη που έχει δημιουργηθεί από την δικογραφία για του χρηματισμούς  της NOVARTIS έχει προκύψει από τις καταθέσεις των 3 προστατευόμενων μαρτύρων και τις κατηγορίες τους για 10 πολιτικά πρόσωπα.
Ο νόμος για τους προστατευόμενους μάρτυρες έγινε επί Σημίτη, από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης  Μ.Σταθόπουλο,  επεκτάθηκε και για τις αξιόποινες πράξεις εμπορίας ανθρώπων και παράνομης διακίνησης μεταναστών το 2010 επί Παπανδρέου και υπουργίας  στο Δικαιοσύνης του Καστανίδη και το 2014 επί Σαμαρά και με υπουργό τον Χ.Αθανασίου επεκτάθηκε και για αδικήματα που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα, δικαστικούς - δωροδοκία, δωροληψία κ.λπ. - ακόμη και αν αυτά δεν τελέσθηκαν στο πλαίσιο μιας εγκληματικής οργάνωσης.


Τελικά όπως γράφει με το χαρακτηριστικό του στιλ ο  Γ.Παπαχρήστος :
στις 21 Αυγούστου του 2017, την ώρα που οι περισσότεροι εξ ημών - και υμών - λιαζόμασταν στις παραλίες, ο σιορ Κοντονής, βράχος και φρουρός ακοίμητος της ηθικής της χώρας, συνέστησε και συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο:
α. τη σύνταξη κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθοριζόταν ο φορέας και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων
β. την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των μαρτύρων επί υποθέσεων δημόσιου συμφέροντος.
Τούτων δοθέντων, νομίζω ότι το πιο άστοχο πράγμα που άκουσα από τα χείλη των θιγομένων στην υπόθεση της Novartis είναι ότι θα υποβάλουν μηνύσεις και αγωγές κατά των «κουκουλοφόρων». Παλικάρια μου, ο σιορ Κοντονής μερίμνησε ήδη από τον Αύγουστο για το ακαταδίωκτο των μαρτύρων αυτής της κατηγορίας...
Η αποκάλυψη αυτή που κάνω παραπάνω προφανώς έρχεται να κουμπώσει στα περί στησίματος της όλης υπόθεσης. Διότι προφανώς το έστηναν από καιρό το κόλπο, και έπρεπε πριν ξεκινήσει η διαδικασία των καταθέσεων να εξασφαλισθεί το ακαταδίωκτο των κουκουλοφόρων. Προφανώς οι συγκεκριμένοι, δασκαλεμένοι από δικηγόρους κ.λπ., δεν επαναπαύθηκαν στην ασυλία που τους προσφέρθηκε επειδή άνοιξαν τους λογαριασμούς τους και βρήκαν μαύρα χρήματα. Όχι. Σου λένε, εντάξει με αυτό, αλλά τι θα γίνει που θα μας ξεσκίσουν οι καταγγελλόμενοι και δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από τη φυλακή όταν έρθουν οι άλλοι; Παραχωρήστε μας ένα ακαταδίωκτο, να σας πούμε ό,τι θέλετε να ακούσετε. Και με το παραπάνω.


Το πρόβλημα όμως που υπάρχει με τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι, όπως υποστηρίζει ο κ. Αθανασίου,  πως στην προσθήκη που έκανε ο ίδιος το 2014 -όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης- στον νόμο για να μπορέσει κάποιος να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα δεν αρκεί μόνο η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Διαφθοράς, αλλά χρειάζεται η έγγραφη άδεια του εισαγγελέα Διαφθοράς του Αρείου Πάγου. Κάτι που στην περίπτωση των μαρτύρων της Novartis δεν έχει γίνει.




Οι τρεις προστατευόμενοι  μάρτυρες έχουν δώσει συνολικά 20 καταθέσεις οι οποίες ξεκίνησαν  από τις 6 Νοεμβρίου  του 2017 και ολοκληρώθηκαν  στις 4 Φεβρουαρίου  του 2018, σε δόσεις και με χρονική απόσταση δέκα ή και περισσότερων ημερών από κάθε τους κατάθεση, ενώ εμφανίζονται να θυμούνται κάθε φορά και άλλο πολιτικό πρόσωπο ως αποδέκτη παράνομων πληρωμών με βαλίτσες χρημάτων από την  Novartis. 


Η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε είναι η Αικατερίνη Κελέση, η  οποία  κατέθεσε 9 φορές  και  η πρώτη της κατάθεση έγινε στις  6 Νοεμβρίου 2017 και η τελευταία ελήφθη αργά την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου (ημέρα διεξαγωγής του συλλαλητηρίου), ενώ δεν προκύπτει από κάπου ανάγκη επείγουσας κλήσης της μάρτυρος Κυριακάτικα, πλην  του γεγονότος  ότι την επομένη Δευτέρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έπρεπε να πάει στον Άρειο Πάγο, όπως είπε,για να ενημερωθεί.
 Η μάρτυς  ξεκινάει την κατάθεσή της στις 18.50, την ολοκληρώνει στις 21.40 και μέσα σε αυτό το τρίωρο και σε πέντε σελίδες δίνει ένα πλήθος από ονόματα και ραντεβού του αντιπροέδρου της Novartis Φρουζή. Πότε, πού, με ποιον και κυρίως γιατί. Τέλεια δουλειά, τόσο που να αναρωτιέται κανείς γιατί όλα αυτά δεν τα είχε δώσει στις προηγούμενες, πολλές καταθέσεις της.


Ο δεύτερος μάρτυρας ήταν ο Γιάννης Αναστασίου  ο οποίος κατέθεσε τέσσερις φορές  με  πρώτη φορά στις 3 Ιανουαρίου του 2018 και  ο τρίτος μάρτυρας είναι ο Μάξιμος Σαράφης ο οποίος κατέθεσε επτά φορές με  πρώτη φορά στις  12 Ιανουαρίου 2018.
Στις  καταθέσεις υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των ωρών που διήρκεσαν και του αριθμού των σελίδων τους, πχ κατάθεση πάνω από 3 ώρες έχει σαν αποτέλεσμα ουσιαστικό κείμενο μόνο 1 ½ σελίδα! Μια σχετική περιγραφή της αναντιστοιχίας υπάρχει εδώ.
Το ενδιαφέρον από τις καταθέσεις είναι ότι, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από το πρώτο σχεδιάγραμμα που έβαλα στο Α΄Μέρος, από όλο το διάστημα που η φαρμακευτική δαπάνη αποχαλινώθηκε ο μόνος που  αναφέρεται είναι ο Αβραμόπουλος και στους  κατηγορούμενους πολιτικούς δεν περιλαμβάνονται οι Κώστας Καραμανλής (πρωθυπουργός που ο μάρτυρας μάλιστα τον θεωρεί αθώο!) και Νικήτας Κακλαμάνης (υπουργός Υγείας) που ακριβώς στις μέρες τους εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη από τα 2,4 στα 5.1 δισ.
 Ιδιαίτερα ο δεύτερος που εισήγαγε την πολιτική «ελεύθερη επιλογή γιατρού και φαρμάκου από τον ασθενή» στην 3ετία 2004-2006 που οδήγησε σε τερατώδη αύξηση της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο από 2,4 στα 3,5 δισ. ευρώ. 
Αντίθετα όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί που κατηγορούνται είναι στο διάστημα που η φαρμακευτική δαπάνη πέφτει από 5,1δις στα 2δις!


Εύλογα λοιπόν απορεί η Ρέα Βιτάλη:
 Επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου και υπουργίας Λοβέρδου ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφιση και η σταδιακή πτώση σε 4,522 δισ. και 3,750 δισ. ευρώ. Επί πρωθυπουργίας Πικραμένου συνεχίζει η μείωση σε 2,845 δισ. και επί πρωθυπουργίας Σαμαρά με υπουργό Υγείας τον Αδ. Γεωργιάδη μειώνεται περισσότερο, φτάνοντας τα 2,019 δισ. άρα μιλάμε για μείωση περισσότερο από 50% από το ρεκόρ της ύψιστης δαπάνης.
Ποια γη δικαίου κατάπιε τον Καραμανλή και ξεπέταξε στα χωράφια τον Πικραμένο για να γελάσει κάθε πικραμένος; Υπάρχει τίποτα πιο μη αποτελεσματικό από αυτή την σίγουρα κατευθυνόμενη μεθόδευση «Όλοι τους είναι κλέφτες!» και οι ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ οι μαχητές του δικαίου; 
Βεβαίως εκ του κάδρου, τυχαίως, απουσιάζει και ο Παναγιωτης Κουρουμπλής, αν και διετέλεσε υπουργός Υγείας, με μηνυτήρια μάλιστα εναντίον του αναφορά  εκ του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι εσκεμμένα δεν είχε προχωρήσει σε μειώσεις των τιμών των φαρμάκων. Γιατί απουσιάζει; «Δικό σας!» που λένε στα μπουζούκια…


Τα σημαντικότερα πρόσωπα που αναφέρεται στις καταθέσεις ότι χρηματίστηκαν είναι οι δύο πρωθυπουργοί και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας.
Λογικό θα ήταν λοιπόν η μάρτυς «Κελέση» να αναφερθεί σε αυτούς στην πρώτη της κατάθεση. Παρ΄όλα αυτά για πρώτη φορά αναφορά στον Σαμαρά και τον Στουρνάρα έκανε στην τέταρτη κατάθεση της, κοντά ένα μήνα μετά από την πρώτη  της κατάθεση, ενώ για τον Πικραμμένο  στην έκτη!
Η κατάθεση της για τον Σαμαρά θυμίζει την αξέχαστη Ντάλια από το Παρά πέντε! Άτομο που κατέχει προφανώς υψηλή θέση στην NOVARTIS δεν έχει δει χαρτονομίσματα των 100,200 και 500 ευρώ και καταθέτει πως:
Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσονάιντ τύπου τρόλεΐ την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μωβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά».


Η εικόνα ενός επισκέπτη του πρωθυπουργού στου Μαξίμου που τον βλέπουν 100 μάτια να μπαίνει σέρνοντας μια βαλίτσα, της οποίας βέβαια κανείς δεν ελέγχει το περιεχόμενο και μετά το ίδια μάτια να τον βλέπουν να φεύγει χωρίς αυτήν, πράγματι είναι διεθνώς η πιο πρωτότυπη και διακριτική δωροδοκία!
Πάντως την απίθανη αυτή εικόνα πατρονάρει το επιεικώς ανεκδιήγητο,  Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού το οποίο  σε ανακοίνωση του γράφει:
.. στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει πια γραφείο ο συνέταιρός τους, κ. Παπασταύρου, ούτε εισέρχονται βαλίτσες Samsonite τροχήλατες πριν καταλήξουν σε κάποιο φορολογικό παράδεισο. Οι ένοικοι του υπογείου.


Πολύ σωστά παρατηρεί ο Κώστας Γιαννακίδης:
Δεν ξέρουμε, φυσικά, αν αυτοί οι άνθρωποι λένε την αλήθεια στις καταθέσεις τους. Αυτό θα το δείξει η έρευνα. Εκείνο για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι περιγράφουν τη δράση των εμπλεκομένων με κινηματογραφικούς όρους, λες και οι καταθέσεις τους πρέπει να εντυπωθούν παραστατικά στη συλλογική συνείδηση.
Εκ των πραγμάτων, αν οι καταθέσεις είναι αληθείς, τότε όλοι αυτοί οι παράγοντες του δημοσίου βίου, δεν υιοθετούν, απλώς, ήθη συμμορίας. Είναι και ηλίθιοι. Λαίμαργοι ηλίθιοι με συμπεριφορά που διακρίνεται από τις ακρότητες ενός κινηματογραφικού ήρωα. Είναι σαν να βλέπουμε ταινία και ένας άγνωστος σεναριογράφος μας λέει ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Αλλά θα πάει μακριά η βαλίτσα. Άλλωστε, βάσει σεναρίου, έχει και ρόδες.
Η αξιοπιστία της μάρτυρος εδραιώνεται με την αναφορά της σε συνάντηση του Φρουζή στη λεωφόρο Αθηνών 110 με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη επίσης στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Μόνο που εκεί υπάρχει μεν Λαζαρίδης αλλά είναι ο Σωκράτης Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου!


Η ίδια μάρτυς στην 6η κατάθεση της θυμήθηκε ότι στον Πρωθυπουργό του ενός μηνός!! Πικραμμένο άκουσε από τον Φρούζη ότι του είχε δώσει   ένα μικρό δωράκι γύρω στα 100 χιλιάρικα  γιατί προωθούσε από τη θέση του την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς την Novartis.
Για τον Στουρνάρα ο μάρτυς «Μάξιμος Σαράφης»  κατέθεσε στις 22/1/2018 πως οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν από την απόφασή του να συμψηφιστούν τα χρέη του Δημοσίου με τις υποχρεωτικές επιστροφές προς το Δημόσιο rebate και clawback και πως  την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αύξηση των χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών προς την εταιρεία MINDWORK συμφερόντων της Λίνας Νικολακοπούλου συζύγου του κ. Στουρνάρα.
Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε τον ΙΟΒΕ, που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις και παρείχε ακριβές σπουδές στη ΣΒΙΕ φαρμακευτικών τάσεων.
Μόνο που το 2012-2013 ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών και  ορίστηκε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2014. Και ουδέποτε ίδρυσε τον ΙΟΒΕ.
Η δε μάρτυς «Κελέση» καταθέτοντας είπε: Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε με ικανό ποσό το ύψος του οποίου δεν μπορών να προσδιορίσω.
Σε δυο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη οτι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιον οτι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα, ποσό τουλάχιστον 1 εκ ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork».


Σε αυτό το στυλ είναι και οι  καταθέσεις για τους υπόλοιπους επτά πολιτικούς ένα μέρος των οποίων μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στις καταθέσεις λένε, θεωρώ,. πιστεύω …πιθανολογώ.. συμπεραίνω… εικάζω ότι.. και αυτά μετατρέπονται σε κατηγορίες  από μάρτυρες που όπως είπε ο Πολάκης  δημοσίως, ότι πρόκειται για πρώην στελέχη της Novartis που τους έπιασαν με το δάκτυλο στο μέλι και ως εκ τούτου δέχθηκαν να κελαηδήσουν. Κάτι τέτοιο, όμως, θα μπορούσε να δυναμιτίσει την όλη ιστορία, καθώς οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος -όπως οι συγκεκριμένοι- δεν επιτρέπεται να είναι εμπλεκόμενοι, ούτε να αποβλέπουν σε ίδιον όφελος…


Την Τετάρτη στην Βουλή θα ακούσουμε από τους πολιτικούς που αναφέρονται στην δικογραφία την δική τους θέση σε σχέση με όσα έχουν καταγγείλει οι μάρτυρες γι΄αυτούς.
Προφανώς το σκάνδαλο της NOVARTIS είναι  υπαρκτό, αφορά σίγουρα εκατοντάδες ή και χιλιάδες γιατρούς ορισμένων ειδικοτήτων σε όλο τον κόσμο και πιθανώς και πολιτικούς,  αλλά όλοι μέχρι της αποδείξεως της ενοχής τους είναι  αθώοι και γι΄αυτό τον λόγο είναι απαράδεκτη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά που είπε σε συνέντευξη του στον ΑΛΦΑ πως:
αν δεν εμπλέκονται, θα είναι ευτυχής να αποδείξουν την αθωότητα τους και ότι δεν εμπλέκονται, για να του απαντήσει  ο Κώστας Χρυσόγονος :
«Παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώον μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του» (άρθρο 6 παρ. 2 Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Άρα
απόδειξη χρειάζεται η ενοχή και όχι η αθωότητα.



ΥΓ.Ο συνταγματολόγος κ.Χρυσόγονος αναλύει στο ενδιαφέρον άρθρο του  Η ποινική «ευθύνη» των υπουργών το νομικό πλαίσιο της παραγραφής των αδικημάτων από πολιτικούς.




ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου