Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Β΄ΜΕΡΟΣ- ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ




Το σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών από την Νοvartis  έχει ξεκινήσει πάνω από 4 χρόνια στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα εκεί δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα του.
Η αντίστοιχη έρευνα όμως  στην Ελλάδα αντί να προχωρήσει στην αποκάλυψη γιατρών που παρανόμως χρηματίστηκαν από την εταιρεία κατέληξε ξαφνικά σε  ένα πόρισμα που αναφέρει χρηματισμό σημαντικών προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, από υπουργούς μέχρι πρωθυπουργούς, σύμφωνα με μαρτυρίες από προστατευόμενους μάρτυρες.
Η κατάθεση μάλιστα της δικογραφίας την επομένη του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα, που βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική θέση για το Μακεδονικό αλλά και το περιεχόμενο της δικογραφίας, ,οδήγησαν στην καταγγελία του ως δημιούργημα της κυβέρνησης,  σε συνεργασία με δικαστικούς λειτουργούς, για να σπιλωθούν οι αντιπολιτευόμενοι σε αυτήν πολιτικοί.


Από καιρό υφίσταται κατηγορίες για διασυνδέσεις δικαστικών με την εκτελεστική εξουσία, οι οποίες εντάθηκαν όταν μετά μια εβδομάδα από την συνταξιοδότηση της η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, τοποθετήθηκε στην ΓΓ του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού. 


Σε ανακοίνωσή της τότε η ΝΔ έλεγε για «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία»: «Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών», ο δε υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωνε: «Η αλαζονεία της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτει, χωρίς ντροπή, τις σχέσεις εξάρτησης που είχε η τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Θάνου με τον κ. Πρωθυπουργό.»


Σε πρόσφατο άρθρο του επίσης ο κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΗΣ, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. γράφει:
Τέλος, διαχρονικά υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανωτάτων κυρίως δικαστικών λειτουργών, που εγώ αποκαλώ «καριερίστες», οι οποίοι, έχοντας τη φιλοδοξία να καταλάβουν θέσεις στη δικαστική ιεραρχία που πληρώνονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Προέδρων και Αντιπροέδρων Ανωτάτων Δικαστηρίων και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου), φροντίζουν να εναρμονίσουν τις ενέργειές τους με τις κυβερνητικές επιδιώξεις. 


Είναι γνωστό ότι από την υπόθεση της Νοvartis είχε παραιτηθεί τον Μάρτιο 2017  η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου η οποία είχε στοχοποιηθεί από την εφημερίδα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ.
Η εισαγγελέας  συνέδεσε την επίθεση που δέχτηκε με το γεγονός ότι τότε  η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων -κυρίως γιατρών δημοσίων νοσοκομείων- που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία.


Ο  νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης  Παπαγγελόπουλος,  την εποχή που υπηρετούσε την δικαιοσύνη, είχε κατηγορηθεί  ως ο  εισαγγελέας με το ρεκόρ υποθέσεων στο... αρχείο  και όπως έχει γράψει η Δήμητρα Κρουστάλλη, στο άρθρο της  Υπόγειες διαδρομές Παπαγγελόπουλου ,δεν έκανε σταδιοδρομία στηριζόμενος στη νομική αυθεντία του, αλλά στις πολιτικές σχέσεις που καλλιέργησε. 
 Όπως καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, η εισαγγελέας  διαφθοράς κ. Τουλουπάκη  ήταν για τρία  χρόνια δεξί χέρι  του Παπαγγελόπουλου, όταν ήταν εισαγγελέας  Εφετών, ο δε πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Αθανασίου ότι οι δύο τους  βρισκόντουσαν σε συνεχή επικοινωνία από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι την κατάθεση της δικογραφίας.
(Αυθημερόν προσθήκη) Η κυρία Τουλουπάκη επελέγη στις 10 Απριλίου 2017 ως αντικαταστάτρια της Ελένης Ράικου. Ήταν η νεώτερη αντιεισαγγελέας  Εφετών και μάλιστα είχε μόλις προαχθεί, μολονότι αποτελεί κοινό μυστικό στο δικαστικό σώμα ότι οι εκθέσεις επιθεώρησης της ήσαν «οι χειρότερες δυνατές», σύμφωνα  με άριστους γνώστες των παρασκηνίων στον δικαστικό χώρο. Κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, θα έπρεπε ο εισηγητής  αεροπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας να υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την πρόταση του για τον νέο εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς,  από τους τέσσερις υποψηφίους που είχαν μπει στην short list. Αντί γι΄αυτό και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές,  παρενέβη η τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και πρότεινε μόνο την κυρία Τουλουπάκη. Η πρόταση της έγινε δεκτή με μόνο μειοψηφήσαντα τον αρχαιότερο αντιεισαγγελέα, ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης, Αθανάσιο Κατσιρόδη.
Η επιλογή Τουλουπάκη δεν πέρασε χωρίς αντιρρήσεις . Η αντιεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου, μία από τους τέσσερις υποψήφιους, αρχαιότερη στο δικαστικό σώμα, με μεγάλη εμπειρία σε δικογραφίες οικονομικού ενδιαφέροντος καλύτερες σπουδές και εκθέσεις επιθεώρησης, κατέθεσε προσφυγή η οποία απερρίφθη. Τότε γράφτηκαν στον φιλοκυβερνητικό τύπο επικριτικά σχόλια για την προσφυγή της, την οποία την παρουσίαζαν ως μέρος  του παλαιού συστήματος  που φοβάται την επιλογή Τουλουπάκη. Ένα άλλο στοιχείο του βιογραφικού της είναι οι στενές σχέσεις της με την οικογένεια Μητσοτάκη-λέγεται ότι την βάφτισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης


Ο πρώην υπουργός ανέφερε επίσης ότι ο Παύλος Πολάκης γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
«Έχω στοιχεία ότι ο Παύλος Πολακης τους ξέρει πολύ καλά τους μάρτυρες. Πήρε πίσω στη συνέχεια αυτά που είπε διότι του υπέδειξαν οι νομικοί του σύμβουλοι ότι αυτό που έκανε τινάζει στον αέρα όλη τη διαδικασία».
Επίσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έχει αναφέρει πως η κ. Τουλουπάκη έχει αναθέσει μέρος της υπόθεσης στην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.


Σχετικά με την διάδοχο του Λέανδρου Ρακιντζή διαβάζουμε σε περσινό δημοσίευμα:
Η Μαρία Παπασπύρου, πρώην δικαστικός, πρώην Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Αττικής, και πρώην ΠαΣοΚ που μεταστράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει τέτοια δυσλειτουργία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών ώστε τα παράπονα έφθασαν μέχρι το Πρωθυπουργικό Γραφείο ενώ καταγγελίες έγιναν και στη ΝΔ.     
Η κυρία Παπασπύρου υπερηφανεύεται ότι σχεδόν μεγάλωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τα αδέλφια του - έχει και η ίδια δύο παιδιά - καθώς ήταν στενή φίλη της μητέρας του, η οποία απεβίωσε νέα. Μάλιστα οι δύο οικογένειες συνδέονται με κουμπαριά. Ο κ. Τζανακόπουλος και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου έκαναν την άσκησή τους για την απόκτηση άδειας δικηγορίας στο γραφείο του συζύγου της Κώστα Παπασπύρου.
Μεταξύ των άλλων υποθέσεων που ερευνά το ΣΕΕΔΔ είναι αυτές της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά ήδη εγείρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία των πορισμάτων. Υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλουν σε πρώην υπουργούς, στη ΝΔ και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι τους ασκούνται πιέσεις προκειμένου να καταδώσουν πολιτικούς προϊσταμένους τους.


Ας δούμε όμως και μερικά άλλα συζητήσιμα σημεία σχετικά με την δικογραφία .
1-Βάσει του απαράδεκτου νόμου περί ευθύνης υπουργών, υπάρχει σημαντική πιθανότητα αδικήματα που έχουν εκτελεστεί να έχουν παραγραφεί. Αν πράγματι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί τα ονόματα των πολιτικών που υπάρχουν στην δικογραφία δεν θα παραγραφούν από την μνήμη των πολιτών και θα παραμείνουν σε αυτήν ως ενόχων άσχετα αν ορισμένοι  ή και όλοι  είναι αθώοι. 
 2- Επίσης το άρθρο 86 του Συντάγματος προβλέπει ότι «αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή» (δηλ. τα αδικήματα των πολιτικών)
Η σωστή αυτή διαδικασία τηρήθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς  με θρησκευτική ευλάβεια  στην υπόθεση που εμπλέκεται ο Καμμένος  με τα όπλα της Σαουδικής Αραβίας όταν "σκόνταψε" σε αυτόν, αλλά αντίθετα όταν η μάρτυς “Κελέση” ανέφερε στις 6-11-2017 το όνομα του Γεωργιάδη αντί αμελλητί  παραπομπής στην Βουλή συνέχισε  απτόητη την έρευνα της.


Η έρευνα για την Novartis ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 στις ΗΠΑ , ενώ στην Ελλάδα η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου του 2016.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν εύλογα ερωτήματα στο πως (αντιγράφω από εδώ) 14 μέρες μετά, στις 28 Δεκεμβρίου του 2016, ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του στο facebook προανήγγειλε αποκαλύψεις για την υπόθεση της Novartis, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο θέμα αυτό. ( ΥΓ.: Μετά τις γιορτές… Novartis…».)
Στις 7/1/2017 η εφημερίδα «Documento», που κυκλοφόρησε με τίτλο «Πρώην πρωθυπουργός στο Novartis – gate», προανήγγειλε την εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση, περιέγραψε ορισμένα από τα στοιχεία που κατέθεσαν στη συνέχεια (!) οι μάρτυρες και περιγράφει το σύστημα διαφθοράς της φαρμακοβιομηχανίας, στο «σύστημα χρηματισμού» της οποίας, σύμφωνα με καταθέσεις που επικαλείτο το δημοσίευμα, ήταν περισσότεροι από 4.500 γιατροί «προκειμένου να γράφουν φάρμακα της εταιρίας».
Ωστόσο, στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ξεκαθαρίζεται πως «οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχουν καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για χρηματισμό υπουργών».



Παρά ταύτα, ο κ. Πολάκης -άγνωστο πώς- φαίνεται να γνώριζε πολύ περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση και επανήλθε στις 10/1/2017 δηλώνοντας (Στο Κόκκινο) ότι «ήδη κυκλοφορούν πολλά ονόματα και θα κυκλοφορήσουν και άλλα»!
Τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, ένα μήνα μετά, στις 10/2/2017, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή για τη διαφθορά, προανήγγειλε (χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει κανένα σχετικό στοιχείο από την εισαγγελική έρευνα) πως στο «σκάνδαλο» της Novartis «συνδέονται και πολιτικά στελέχη»!
Εντυπωσιακές φαίνεται πως ήταν οι γνώσεις που είχε για το περιεχόμενο της έρευνας πριν από ένα χρόνο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος στις 28/3/2017 από το βήμα της Βουλής δήλωνε πως «το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί ίσως μεγαλύτερο και από αυτό το σκάνδαλο της Siemens», προκαλώντας τότε την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Κοντονή για βάναυση παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών.

Σύντομα το Γ΄Μέρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου