Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ!




Ο ιατρός  James Miranda Steuart Barry ( 1795 – 1865) είχε γεννηθεί στην Ιρλανδία, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και εργάστηκε ως στρατιωτικός χειρουργός στον Βρετανικό στρατό και έφτασε στον βαθμό του Γενικού Επιθεωρητή των στρατιωτικών Νοσοκομείων, τον δεύτερο βαθμό στην ιατρική ιεραρχία του Βρετανικού στρατού.


                                    Πορτρέτο του ζωγραφισμένο μεταξύ 1813και 1816


Εισήλθε στον στρατό το 1813 και μετά την εκπαίδευση του στο Πλύμουθ το 1816 τον έστειλαν ως υπολοχαγό  στο Κέιπ Τάουν όπου μετά από θεαματική επιτυχή θεραπεία της κόρης του Κυβερνήτη Λόρδου  Charles Somerset, έγινε ο προσωπικός του ιατρός. Η στενή σχέση που απέκτησε με τον Κυβερνήτη είχε σαν αποτέλεσμα να τον ορίσει αποικιακό ιατρικό επιθεωρητή που αποτελούσε σημαντική προαγωγή.


Στα 10 χρόνια που έμεινε εκεί βελτίωσε την αποχέτευση και την υδροδότηση, αλλά και τις συνθήκες των σκλάβων, των φυλακισμένων και των λεπρών.
Εκτέλεσε δε την πρώτη επιτυχή καισαρική τομή στην Αφρική, στην οποία επέζησαν τόσο η μητέρα όσο και το παιδί στο οποίο για να τον τιμήσουν του έδωσαν και το όνομα του. Μετά από προαγωγή του στάλθηκε στον Μαυρίκιο, στην Τζαμάικα και την Αγία Ελένη.



Στην πρώτη φωτογραφία το 1840 και στην δεύτερη ο Barry (αριστ) με τον υπηρέτη του John και το σκυλάκι του, την Ψυχή. 

Στην συνέχεια στάλθηκε στα  Leeward  και Windward  Islands που είναι τα  βόρεια και νότια νησιά της αλυσίδας των Μικρών Αντιλλών στις Δυτικές Ινδίες, όπου και προήχθη ξανά αλλά το 1845 επέστρεψε στην Αγγλία λόγω του κίτρινου πυρετού που είχε νοσήσει. Μετά την αποθεραπεία του τον έστειλαν στην Μάλτα και το 1851 μετά από νέα προαγωγή του στην Κέρκυρα. 


Σε επίσκεψη του τότε στην Κριμαία συνάντησε στο Νοσοκομείο του Σκούταρι την Florence Nightingale, η οποία σε επιστολή της, μετά τον θάνατο του, χαρακτήρισε την συμπεριφορά του σε αυτή ως κτηνώδη και πως ήταν το πιο σκληρό πλάσμα που γνώρισε ποτέ.
Τελικά το 1857 στάλθηκε στον Καναδά και αποστρατεύθηκε το 1859.
Ο Barry ήταν χορτοφάγος και κατά του αλκοόλ, κρατούσε τους ανθρώπους σε απόσταση αλλά αγαπούσε τα ζώα ιδίως το κανίς του με το όνομα Ψυχή. Ο μαύρος υπηρέτης που είχε από την Νότιο Αφρική παρέμεινε κοντά του μέχρι τον θάνατο του από δυσεντερία το 1865.
Μετά τον θάνατο του η καθαρίστρια του που δεν είχε πληρωθεί από την σπιτονοικοκυρά του, επισκέφτηκε τον γιατρό που είχε υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου του  και του είπε πως βλέποντας το σώμα του Barry είδε πως αυτός ήταν γυναίκα, που είχε μάλιστα γεννήσει όταν ήταν νέα! Όταν ο γιατρός  αρνήθηκε να την πληρώσει αυτή κατάφυγε στις εφημερίδες και το θέμα απέκτησε δημοσιότητα.
Σε επιστολή του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε ο γιατρός απάντησε πως η εντύπωση του ήταν πως ο Barry ήταν ερμαφρόδιτος.
Ο Barry δεν γδυνόταν ποτέ μπροστά σε άλλους και είχε πει πως μετά τον θάνατο του δεν πρέπει να εξετάσει κανείς το σώμα του, το οποίο να το κάψουν μέσα στα σεντόνια του.
Μετά τον θάνατο του πολλοί ισχυρίστηκαν ότι το ήξεραν, αλλά τελικά  ο Βρετανικός στρατός για να αποφύγει την επέκταση του σκανδάλου, σφράγισε για 100 χρόνια όλα τα σχετικά με αυτόν έγγραφα.
Ο Barry γεννήθηκε ως Margaret Ann Bulkley και η μικρότερη αδελφή του Juliana πιθανολογείται πως στην πραγματικότητα ήταν δικό της παιδί μετά από βιασμό.


Ο αδελφός της μάνας της ήταν ο γνωστός ζωγράφος James Barry (η αυτοπροσωπογραφία του είναι 1803) οπότε για να γραφτεί στην ιατρική σχολή του Εδιμβούργου η Margaret δηλώθηκε ως ανιψιός  του με το όνομα James Barry.
Ο  αδελφός της μάνας του είχε επαφή με τον ριζοσπάστη στρατηγό της Βενεζουέλας Francisco De Miranda. Απ΄ότι φαίνεται τότε εκκολάφτηκε η ιδέα να εμφανιστεί  ως άνδρας, για να μπορέσει να σπουδάσει Ιατρική, με την προοπτική όταν ο στρατηγός ελευθερώσει την Βενεζουέλα να μπορέσει να εξασκήσει την ιατρική εκεί. Δυστυχώς ο στρατηγός δεν πέτυχε τους σκοπούς του και έτσι η Margaret πήγε στον στρατό.



Το μικρό του ανάστημα, η φωνή του, το απαλό του δέρμα και η ντελικάτη εμφάνιση του, (όπως φαίνεται και στο πορτραίτο του μεταξύ 1813-16)  
δημιουργούσαν σε πολλούς την υπόνοια πως δεν έχει περάσει την εφηβεία, με αποτέλεσμα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου να μην θέλει να του επιτρέψει να δώσει τις τελικές εξετάσεις. Τελικά μετά από πίεση ισχυρού παράγοντα η πρυτανεία υποχώρησε και έτσι πήρε το δίπλωμα του το 1812 και το 1813 πέρασε τις εξετάσεις του  Royal College of Surgeons of England.
Τον πείραζαν για την φωνή του,αλλά τα πειράγματα σταμάτησαν όταν κάλεσε σε μονομαχία κάποιον και τον σκότωσε πυροβολώντας τον στον πνεύμονα.
Σε ένα γράμμα προς τον αδελφό της όταν ήταν 19 ετών έγραφε: Δεν ήμουν κορίτσι ήμουν στρατιώτης!
Υπάρχει η υπόνοια πως ο Κυβερνήτης στο Κέιπ Τάουν είχε ανακαλύψει το μυστικό του Barry και πως η σχέση τους ήταν κάτι περισσότερο από φιλία. Μάλιστα το 1824 υπήρξε δικαστική έρευνα μετά από καταγγελία για ομοφυλοφιλία. Πάντως αν ο Κυβερνήτης γνώριζε το φύλο του του Barry, δεν το αποκάλυψε ποτέ.
Τον Απρίλιο 2018 ειπώθηκε πως είναι στα σκαριά μια ταινία με την ζωή του Barry με παραγωγό και πρωταγωνίστρια την Rachel Weisz.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου