Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΣΩΒΙΝΙΣΜΟΣ, ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Δεν έχει περάσει ούτε μήνας που έγραψα το ποστ μου  Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ Σε αυτό έγραφα, συγκρίνοντας  την χώρα μας με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, πως: Ό πολιτισμός, η παιδεία και η οικονομική ανάπτυξη χρειάζονται αρκετά χρόνια για να προσφέρουν απτά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή.
Επίσης μετάφερα και ένα αξιόλογο κείμενο του Νίκου Δήμου, στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφε:
Και μετά συλλογίστηκα πως αυτοί έχουν πίσω τους πολλούς αιώνες συνεχή ευρωπαϊκό πολιτισμό, συνεχείς αγώνες για θεσμούς και δικαιώματα, ενώ εμείς τι έχουμε; Χίλια χρόνια βυζαντινής απολυταρχίας, φεουδαρχίας και θρησκοληψίας και τετρακόσια οθωμανικής κατοχής.
Όλα τα παραπάνω ήρθε και τα επιβεβαίωσε μεγάλη έρευνα του αμερικανικού Pew Research Center, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 2015-2017 μεταξύ 56.000 ενηλίκων σε 34 κράτη της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Δύο αρχικά σημαντικά στοιχεία μας αποκαλύπτει αυτή η έρευνα.
Το πρώτο είναι, όπως γράφει ο Παύλος Παπαδόπουλος από το άρθρο του οποίου μεταφέρω εδώ μερικά στοιχεία, ένα αόρατο «σιδηρούν παραπέτασμα» εξακολουθεί να υψώνεται και να διχοτομεί την Ευρώπη στις απόψεις για τη θρησκεία, τις μειονότητες και τα κοινωνικά θέματα όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η νομιμότητα της έκτρωσης.
Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως τα χρόνια που έζησαν υπό κομουνιστικό καθεστώς οι λαοί των ανατολικών χωρών, επέδρασε, σε ένα βαθμό και σε αυτούς, όπως αντίστοιχα η Τουρκοκρατία σε μας.  


Το δεύτερο, είναι πως οι πεποιθήσεις των Ελλήνων,ταυτίζονται με τις απόψεις των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Όπως έχει πει ο Τζόρτζ Μπέρτραντ Σο: Πατριωτισμός είναι η πεποίθηση κάποιου ότι επειδή γεννήθηκε σε μια χώρα, είναι αυτονόητο ότι αυτή η χώρα είναι υπέρτερη των άλλων.
Αυτό ακριβώς πιστεύει το 89%  των Ελλήνων  που στο ερώτημα, ο λαός μας δεν είναι τέλειος αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος των άλλων, απαντά ότι συμφωνεί απόλυτα και έτσι κατακτούμε, μιας και είμαστε ανώτεροι, την πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη! Άλλωστε, όπως γράφει και ο Μάνος Βουλαρίνος: Γιατί να μην πιστεύει πως ο δικός του πολιτισμός είναι ο ανώτερος; Μήπως τον γνωρίζει ή μηπως γνωρίζει κάναν άλλο;
Και μας ακολουθούν κατά πόδας οι πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ.


Αντίστοιχα ναι, χαρακτηριστικό δείγμα της πολιτιστικής τους  διαφοράς με μας ,απαντά μόνο το 20% των Ισπανών, το 36% των Γάλλων και το 28% των Σουηδών! Ακόμα και οι Γερμανοί που προκάλεσαν δύο παγκοσμίους πολέμους πιστεύοντας στην ανωτερότητα τους, βρίσκονται στο 46%
Όπως γράφει και ο Νίκος Δήμου :Από την μια πλευρά πιστεύουμε (όπως δείχνει και η έρευνα) ότι είμαστε ο περιούσιος λαός, το άνθος της ανθρωπότητας – και από την άλλη, συγκρίνοντας την κατάστασή μας με των άλλων Ευρωπαίων, ελεεινολογούμε το χάλι μας, που ούτε τα σκουπίδια μας δεν μπορούμε να μαζέψουμε. Ταυτόχρονο πλέγμα μεγαλομανίας με σύμπλεγμα κατωτερότητας. Και φυσικά κάποιος φταίει για την κατάστασή μας. Οχι βέβαια εμείς οι ίδιοι, αφού είμαστε ισόθεοι. Οι άλλοι που μας φθονούν, που συνωμοτούν εναντίον μας, που μας υπονομεύουν, μας εκμεταλλεύονται και μας εξαπατούν – που μας εμποδίζουν να προκόψουμε. Οι Γερμανοί τώρα, παλιότερα οι Αμερικανοί, η CIA, πιο παλιά η Intelligence Service, και τώρα πάλι ο Σόρος, οι μασόνοι, οι Επτά Σοφοί της Σιών… κ.λπ.
Εκεί μας οδήγησαν η παράδοση, η οικογένεια, το σχολείο, ο στρατός, οι πανηγυρικοί, η αρχαιολατρία, η αυτοδοξολόγηση. Γίναμε ο πιο εθνικιστικός λαός της Ευρώπης – μονίμως μεθυσμένοι «με το αθάνατο κρασί του ’21» και πιο πίσω, μέχρι τον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα. 


Το ρατσιστικό σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέεε…» δεν ακούστηκε τυχαία για ποδοσφαιρικούς μόνο λόγους.
Το 74% των Ελλήνων πιστεύει πως η καταγωγή και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται και δεν μπορεί να είναι Έλληνας κάποιος που δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα. Συγκριτικά ο ίδιο πιστεύει μόνο  το 22% των Σουηδών και το 48% των Γάλλων.
Με εξαιρετική διορατικότητα την αντίληψη αυτή έχει σατιρίσει η Νια Βαρντάλος στον Γάμο αλλά ελληνικά όταν ο Γκας Πορτοκάλος λέει στην κόρη του: υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων, οι Έλληνες και όλοι οι άλλοι που θα ήθελαν να είναι Έλληνες!
Η θρησκοληψία των Ελλήνων είναι ένα άλλο δεδομένο που προκύπτει από την έρευνα.


Τέταρτη ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης έρχεται η Ελλάδα στο πεδίο της ταύτισης της θρησκείας με την εθνική ταυτότητα. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες (76%) θεωρούν ότι το να είναι χριστιανοί ισοδυναμεί με το να είναι «αληθινοί Έλληνες». Το αντίστοιχο για τον εαυτό τους πιστεύουν μόνο ένας στους επτά Σουηδούς και ένας στους τρεις Άγγλους, Γάλλους και Γερμανούς.


Αναπόφευκτα λοιπόν πρωτεύουμε, ανάμεσα σε 34 κράτη  στην πίστη μας ότι υπάρχει Θεός (92%), ξεπερνώντας ακόμα και τους Ρώσους (75%), την ίδια ώρα που μόνο το 36% των Σουηδών δηλώνει το ίδιο. Απόλυτη δε βεβαιότητα για την ύπαρξη θεού έχει στην χώρα μας το 59% ενώ στην Δυτική Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι μόνο 15%


Το 55% των ενηλίκων  Ελλήνων λένε ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική στη ζωή τους - περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού που το λένε στις καθολικές χώρες όπως η  Ιρλανδία, η Ιταλία και την Ισπανία και το πενταπλάσιο των κατοίκων της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασίλειου.


Παρά το γεγονός ότι το 62% των Ελλήνων απαντάει Ναι  στον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, με τα παραπάνω δεδομένα και με την σημερινή εδραιωμένη την θέση της στην χώρα μας, όταν ακόμα  και οίκο ανοχής να ανοίξει κανείς καλούν  παπά για να κάνει αγιασμό, θεωρώ μάλλον ανέφικτο αυτόν τον διαχωρισμό.




Βέβαια δεν μας καταπλήσσει το γεγονός πως το 66%, έναντι μόνο του 9% των Σουηδών και Δανών  πιστεύει πως υπάρχει το «κακό μάτι» !
Αν δεν το πίστευε δεν θα μπορούσαν να επιζήσει όλο αυτό το πλήθος των τσαρλατάνων και απατεώνων, όπως των καφετζούδων, μέντιουμ, αστρολόγων κτλ



Η μη αποδοχή των άλλων θρησκειών από τους Έλληνες γίνεται εμφανής όταν τους τίθεται το ερώτημα αν θα αποδέχονταν ως μέλος της οικογενείας τους μουσουλμάνο ή εβραίο. Μουσουλμάνο θα αποδέχονταν μόνο το 31% και Εβραίο το 35%, ποσοστά από τα χαμηλότερα της Ευρώπης όταν αντίστοιχα το 55% των Γερμανών θα αποδέχονταν μουσουλμάνο και το 76% των Γάλλων Εβραίο. Η μη αποδοχή αλλοθρήσκων είναι μεγαλύτερη σε μας και από τις πρώην ανατολικές χώρες, στις οποίες, οι περισσότερες, διακρίνονται από μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής απέναντι στους Εβραίους. Σχετικό με το θέμα είναι το ποστ μου Η ΑΠΟ ΑΙΩΝΩΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



Οι αναχρονιστικές  αντιλήψεις αναπόφευκτα επεκτείνονται και σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων όπως ο γάμος των ομοφύλων που είναι αποδεκτός από το 75% των Γερμανών και το 77% των Βρετανών. Αντίθετα τον απορρίπτουν  το 90% των Ρώσων, το 79% των Βουλγάρων και το 70% των Ελλήνων.


Αντίστοιχα επίσης το 52% των Ελλήνων θα ήθελε να απαγορευτεί η έκτρωση, κάτι που δηλώνουν μόνον το 18% των Βρετανών και μόλις το 3% των Σουηδών.
Τα παραπάνω ευρήματα με κάνουν να πιστεύω πως δεν αποκλείεται να οφείλονται στο ότι μας ψεκάζουν! Άλλωστε αυτό δεν πιστεύει ο ένας στους 3 Έλληνες (32,4%)
Η παρακάτω φωτογραφία, εκφράζει πλήρως, ίσως με αρκετά κραυγαλέο τρόπο, το σημερινό πολιτιστικό επίπεδο σημαντικού τμήματος του λαού μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου