Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Η ΑΠΟ ΑΙΩΝΩΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ




Η εικόνα του Φέιγκιν στον Όλιβερ Τουίστ, όπως μπορείτε να την δείτε στο ποστ μου Η ΤΑΙΝΙΑ ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ (1948) ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ αλλά και η αντίστοιχη του Σάιλοκ στον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπιρ, είναι η στερεότυπη εικόνα των Εβραίων σε όλες τις χριστιανικές χώρες της Ευρώπης. Η εικόνα βέβαια αυτή δεν δημιουργήθηκε από αυτά τα δύο κλασσικά βιβλία αλλά προϋπήρχε από αρκετούς αιώνες πριν.
Στα στερεότυπα της εμφάνισης είναι πρωταρχικά η μεγάλη γαμψή μύτη (Jewish nose) και αυτό το ευρέως διαδεδομένο στερεότυπο ανάγεται ήδη από τον 13ο αιώνα. Επίσης στις καρικατούρες εμφανίζονται ως μελαμψοί και δασύτριχοι, με τριχωτά αυτιά, σπυριά,  με σχιστές οπλές και ουρές αλλά και με  κόκκινα μαλλιά όπως ο Ιούδας.
Κατά την Ισπανική Ιερά Εξέταση, όλοι όσοι είχαν  κόκκινα μαλλιά αναγνωρίστηκαν ως Εβραίοι.
Χαρακτηρίστηκαν επίσης ως άθλιοι, άπληστοι και τοκογλύφοι.
Η αντίληψη αυτή έχει προέλθει από την εποχή του Μεσαίωνα που η Εκκλησία απαγόρευε στους Χριστιανούς να δανείζουν λεφτά με τόκο οπότε αυτό ήταν ένα πεδίο με το οποίο ασχολήθηκαν επιτυχώς οι Εβραίοι.
Βέβαια στη Θεία Κωμωδία του Δάντη, οι τοκογλύφοι προέρχονται όλοι από ισχυρές χριστιανικές οικογένειες
Υπήρχαν ήδη  από τον 12ο αιώνα, ψευδείς φημολογίες ότι οι Εβραίοι απαγάγουν παιδιά χριστιανών για να χρησιμοποιήσουν το αίμα τους στις γιορτές τους. Οι φήμες αυτές οδήγησαν σε  επιθέσεις και σφαγές εναντίον των Εβραίων.
 Θάνατοι παιδιών που δεν μπορούσαν να τους εξηγήσουν αποδόθηκαν στους Εβραίους με αποτέλεσμα οι τοπικές εκκλησίες στην Αγγλία και την Βόρειο Ιταλία 3 από αυτά να τα αγιοποιήσουν!  (William of NorwichLittle Saint Hugh of Lincoln, και ο  Simon of Trent)
Επίσης αντίστοιχα και οι Ρώσοι αγιοποίησαν τον   Gavriil Belostoksky


Αυτή η ευρέως διαδεδομένη φημολογία έχει απεικονιστεί σε βιβλία και σε αγιογραφίες σε εκκλησίες, διατηρήθηκε δε ακόμα και τον περασμένο αιώνα και έτσι βλέπουμε σε φυλλάδιο του 1915 από το Κίεβο να προειδοποιεί τους χριστιανούς να προφυλάξουν τα παιδιά τους γιατί στις 17 Μαρτίου θα είναι το Πάσχα των Εβραίων!







Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Χριστιανικού αντισημιτισμού στον Μεσαίωνα ήταν ο Άγιος Μπερναρντίνο της Σιένα ο οποίος σε κήρυγμα του στην Πάδουα το 1423 έλεγε μεταξύ άλλων:


 Είναι θανάσιμη αμαρτία να συντρώγεις και να πίνεις με Εβραίο ή να επισκέπτεσαι τα σπίτια Εβραίων ή να ζητάς βοήθεια από Εβραίο γιατρό.
Οι χριστιανοί δεν πρέπει να λούζονται μαζί με τους Εβραίους.
Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, περιορισμός στην κυκλοφορία των Εβραίων.
Οι Εβραίοι πρέπει να φέρουν διακριτικό σήμα.
Είναι θανάσιμη αμαρτία χριστιανοί να εργάζονται ως τροφοί ή να απασχολούνται με την ανατροφή παιδιών Εβραίων.( Τα τραγικά αποτελέσματα μιας τέτοιας περίπτωσης περιγράφω στο Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ)
Στην υπάρχουσα αντισημιτική χριστιανική μυθολογία προεξάρχουσα θέση κατέχει και η αντίληψη πως οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για την σταύρωση του Χριστού. Οι διάφοροι πατέρες της εκκλησίας με τα γραπτά τους αιτιολογούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν  οι Εβραίοι ως τιμωρία τους για την σταύρωση.


 Χαρακτηριστικά ο  Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος επισημαίνει:
 « Ἡδέως ἄν οὖν ἐροίμην Ἰουδαίους, πόθεν οὕτω θεήλατος ὀργὴ καὶ ἦλθεν ἐπ᾿ αὐτούς, καὶ πασῶν ἔμπροσθεν γενομένων, οὐκ ἐν Ἰουδαίᾳ μόνον ἀλλὰ πανταχοῦ τῆς οἰκουμένης χαλεπωτέρα; Οὐκ εὔδηλον, ὅτι διὰ τὸ τοῦ σταυροῦ τόλμημα καὶ τὴν ἀπόφασιν ταύτην; Ἅπαντες εἴποιεν ἄν, καὶ μετὰ πάντων καὶ πρὸ πάντων αὐτὴ ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια ».


 Ο Αρέθας Καισαρείας προσθέτει :
 « Πᾶντα γὰρ αὐτοὺς κατέλαβε τὰ κακά. Πόλεων πυρπολήσεις, γῆς δηώσεις ἐπὶ φυτῶν ὀλέθρῳ καὶ ἐκτομῇ. Ἅπαντα εἴσπραξις ἦν τῆς κατὰ τοῦ Σωτῆρος θρασύτητος ».
Ακόμα και σήμερα πάνω από ένας στους 4  (27%) Αμερικανούς θεωρεί τους Εβραίους υπεύθυνους για τον θάνατο του Χριστού!
Έπρεπε να φτάσουμε στο 1965, οπότε με σημαντική απόφασή της κατά τη Δεύτερη Σύνοδό της στο Βατικανό  η  Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία  απάλλαξε επίσημα  τους Εβραίους από τη «συλλογική ενοχή» για τη θανάτωση του Ιησού Χριστού!



Βέβαια ίσως μετά 100 να το κάνει και η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία παραμένει προσκολλημένη στα παρανοϊκά του Κοσμά του Αιτωλού (άγιος από το 1961)  ο οποίος στην  «Διδαχή Δ΄», γράφει:
 “Και τώρα μη δυνάμενοι οι Εβραίοι να τον μετασταυρώσουν τον Χριστόν, κάθε Μεγάλην Παρασκευήν τον κάνουν από κερί και τον σταυρώνουν, και ύστερα τον καίουν, η παίρνουν ένα αρνί και το κτυπούν με τα μαχαίρια και το σταυρώνουν αντί του Χριστού. Ακούετε κακίαν των Εβραίων και του διαβόλου; Καθώς γεννηθή το Εβραιόπαιδον, αντί να το μαθαίνουν να προσκυνή τον Θεόν, οι Εβραίοι, παρακινούμενοι από τον πατέρα των διάβολον, ευθύς οπού γεννηθή, το μαθαίνουν να βλασφημά και να αναθεματίζη τον Χριστόν μας και την Παναγίαν μας· και εξοδεύουν πενήντα, εκατόν πουγγιά να εύρουν κανένα χριστιανόπουλο να το σφάξουν, να πάρουν το αίμα του, και με εκείνο να κοινωνούν. …….Κοίταξε εις το πρόσωπον ένα Εβραίον όταν γελά· τα δόντια του ασπρίζουν, το πρόσωπόν του είνε ωσάν πανί αφωρισμένο, διότι έχει την κατάραν από τον Θεόν, και δεν γελά η καρδία του. Έχει τον διάβολον μέσα του οπού δεν τον αφήνει. Κοίταξε και ένα χριστιανόν εις το πρόσωπον, ας είνε και αμαρτωλός· λάμπει το πρόσωπόν του, χύνει η χάρις του Αγίου Πνεύματος. Σφάζει ο Εβραίος ένα πρόβατον, και το μισό το εμπροσθινόν το κρατεί δια λόγου του, και το πισινόν το μουντζώνει και το πωλεί εις τούς χριστιανούς δια να τούς μαγαρίση. Και αν σου δώση ο Εβραίος κρασί η ρακί, είνε αδύνατον να μη το μαγαρίση πρώτον, και αν δεν προφθάση να κατουρήση μέσα, θα πτύση. Όταν αποθάνη κανένας Εβραίος τον βάζουν μέσα εις ένα σκαφίδι μεγάλο και τον πλένουν με ρακί, και του βγάνουν όλην του την βρώμα, και εκείνο το ρακί το φτιάνουν με μυριστικά, και τότε το πωλούν εις τούς χριστιανούς ευθηνότερον, δια να τούς μαγαρίσουν. Πωλούν ψάρια εις την πόλιν οι Εβραίοι; Ανοίγουν το στόμα του οψαρίου και κατουρούν μέσα, και τότε το πωλούν εις τούς χριστιανούς…..Ο Εβραίος μου λέγει πως ο Χριστός μου είνε μπάσταρδος, και η Παναγία μου πόρνη. …….».




3 σχόλια:

  1. ό,τι σπέρνεις θερίζεις. τώρα κι αυτοί θέλουν να βγάλουν τα κόμπλεξ τους - λέμε - αντί να εντρυφήσουν σε μια καλή ψυχανάλυση πρώτα που είναι και δικό τους προϊόν. για τους σημερινούς πιτσιρικάδες αυτά είναι ψιλά γράμματα από άλλον αιώνα και δεδομένης της προώθησης της παγκοσμιοποίησης θα θελα - και δε θα θελα ταυτόχρονα - να δω τελικά μέσα απ όλη αυτήν την ανοιχτωσιά και την αγάπη, ποιος θα ναι ο λύκος και το πρόβατο - πρόβατα ποιος. ( πάντα λέω μ ευχαρίστηση ότι ως παιδίσκη κολλητό είχα ένα νεαρό εβραιόπουλο που χει γίνει και ψιλοδιάσημος σήμερα και ήταν πολύ επικοδομητική για μένα και διδακτική χώρια που ταν κι απολαυστική η φιλία μας αυτή. πρόσφατα που χάσαμε κι οι 2 τις μανάδες μας βρεθήκαμε τυχαία σε μια παραλία και ήταν ένα ωραίο διάλειμμα, μετά, τα κεφάλια μέσα ξανά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε την Βίβλο την έχεις διαβάσει η μας δουλεύεις;; Ο Δαβίδ λέει ότι ήταν ξανθός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν καταλαβαίνεις τι θα πει στερεοτυπική εικόνα. Έχεις δει πουθενά εικόνα με τον Ιούδα ξανθό;

      Διαγραφή