Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ




Η κυβέρνηση της  Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές έδειξε ότι αρκετά πράγματα τα είχαν μελετήσει, πριν βρεθούν στην εξουσία και ενέπνευσε έτσι ένα πνεύμα αισιοδοξίας ακόμα και σε αυτούς που δεν την ψήφισαν. Τα οικονομικά μέτρα που έλαβε ήσαν στην σωστή κατεύθυνση  όπως και η αποφασιστική αντιμετώπιση της αθλιότητας που επικρατούσε στα Πανεπιστήμια, με την κατάργηση του άσυλου, που μόνο τις ιδέες δεν προστάτευε.
Την προεκλογική εποχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου μιλούσε τόνιζε συνεχώς πως:
"Η αξιοκρατία και η αξιολόγηση αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μου" 
Δυστυχώς μετά την ανάληψη της εξουσίας άρχισε να διαφαίνεται πως όλα αυτά αποτελούσαν  «έπεα πτερόεντα»  και οι καθιερωμένες πρακτικές στο ελληνικό γκουβέρνο έχουν βαθιές ρίζες και δεν μπορούν να αλλάξουν με τίποτα!
Έτσι  μπορεί προεκλογικά να είχε χαρακτηρίσει το γραφείο πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη ως άχρηστο και ως θερμοκήπιο κομματικών ρουσφετιών όμως τίποτα δεν τον εμπόδισε να το διατηρήσει για να  διοριστεί υπεύθυνη σε αυτό αποτυχούσα υποψήφια του κόμματος του!
Είναι σαφώς δικαίωμα ο πρωθυπουργός να επιλέξει το πρόσωπο που θεωρεί ικανό για την θέση του διοικητού της ΕΥΠ. Δυστυχώς όμως το πρόσωπο που διάλεξε  δεν είχε, απ΄ότι φαίνεται, τα προβλεπόμενα εκ του νόμου τυπικά προσόντα! Οπότε δεν αποτελεί βέβαια αξιοκρατική επιλογή να περνάς εκ των υστέρων διάταξη που διευρύνει τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να έχει όποιος επιλέγεται για την θέση αυτή για να καλύψεις την επιλογή σου!
Βέβαια όταν αυτά γίνονται σε πρωθυπουργικό επίπεδο οι από κάτω τι θα κάνουν;
Έτσι λοιπόν, ο εκλεγείς με την ΝΔ περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, διόρισε χωρίς κανένα ενδοιασμό Αντιπεριφερειάρχη Κορίνθίας τον ιατρό Τάσο Γκιολή, επιμελητή Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.(στην φωτογραφία)


Ο γιατρός αυτός, όπως γράφτηκε  είχε καταδικαστεί στο παρελθόν (το 2014) σε 18 μήνες φυλάκιση (με αναστολή) για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων – μαζί και αντικαρκινικών και πανάκριβων φαρμάκων- τις οποίες έγραφε σε βιβλιάρια ασθενών εν αγνοία τους και μετά εκτελούσε τις συνταγές στο φαρμακείο της συζύγου του στον Πειραιά. Μάλλον την γλύτωσε φτηνά γιατί στο παρελθόν,τέως Καθηγητής Πανεπιστημίου σε ανάλογη υπόθεση το 2010 είχε καταδικαστεί σε πάνω από 10χρόνια φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές.
Ο δε Θεοχάρης, που έχει διατελέσει και επικεφαλής της ΑΑΔΕ, πρότεινε  το μεγαλοφυές και άκρως λαϊκιστικό  μέτρο, για να βοηθήσει την πληγείσα Σαμοθράκη, να αναστείλει τους φορολογικούς ελέγχους!
Τέλος όπως έγραψε ο Δημήτρης Ψυχογιός : Απόφοιτος λυκείου, ο πάνσοφος, αλλά διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Άδωνη Γεωργιάδη με μισθό αποφοίτου πανεπιστημίου διότι «είναι σαν να έχει 10 πτυχία», είχε εξηγήσει την επιλογή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων – «είναι σαν να έχεις στο γραφείο σου δέκα Καρανίκες», προσθέτω εγώ.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσε κανείς να τα θεωρήσει αναμενόμενα πταίσματα σε μια νέα κυβέρνηση και να τα παραβλέψει ,εν μέσω των όσων θετικών μέτρων έχει θέσει σε εφαρμογή αυτή.
Αυτό μέχρι την περασμένη εβδομάδα που αναγγέλθηκαν οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων. Η αναγγελία αυτή απετέλεσε και το Βατερλό αυτής της κυβέρνησης γιατί όλοι θυμούνται τι είχε επαγγελθεί γι΄ αυτούς ο Μητσοτάκης.


Σεσυνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη  Παπαχελά  (9/9/2016) ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει: Η κυβέρνησή μου θα είναι πραγματικά μια κυβέρνηση των αρίστων... και εγώ δεν πρόκειται να ανεχτώ, κύριε Παπαχελά, πολιτευτές διοικητές Νοσοκομείων."
«Είμαστε σοβαροί; Αυτά με μένα δεν πρόκειται να γίνουν»


Δύο μάλιστα εβδομάδες πριν τις εκλογές της 7 Ιουλίου  είχε πει:
Τι προτιμά δηλαδή ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες οι οποίοι θα λογοδοτούν και θα αξιολογούνται με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα;


Διαβάζοντας λοιπόν την λίστα όσων διορίστηκαν στις διοικήσεις αντί για τεχνοκράτες διαπιστώνουμε πως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι μέλη της ΟΝΝΕΔ, πρώην δήμαρχοι, υποψήφιοι δήμαρχοι, πρόεδροι ΝΟΔΕ, διευθυντές πολιτικών γραφείων στελεχών της ΝΔ και φίλων στελεχών της ΝΔ  μαζί με απόστρατους στρατηγούς!







Αλλά καθημερινά έχει αρχίσει να δημοσιεύονται και επιβαρυντικά σχόλια για μερικούς από αυτούς που αποδεικνύουν και το λάθος της επιλογής τους.
Μπορεί αρχικά η δημοσιότητα να είχε πέσει στον νεανία γυμνασιάρχη των 80 ετών που την θέση, όπως λέει ο ίδιος του την είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Μητσοτάκης προφανώς για να ενδυναμώσει με νέο αίμα το Νοσοκομείο Καρδίτσας. Αυτόν αναγκάστηκαν μετά το κράξιμο που έγινε να τον παραιτήσουν ταχύτατα.





Στο ΠΑΓΝΗ ο νέος διοικητής Χαλκιαδάκης έχει από καιρό ανοικτή διαμάχη με γιατρούς του Νοσοκομείου οι οποίοι σε δύο δίκες του (εδώ και εδώ)  είχαν καταθέσει εναντίον του. Επίσης έχει μηνύσει, εκτός από γιατρούς του νοσοκομείου, την τότε διοικήτρια της ΔΥΠΕ, Ε. Μαυρομμάτη, επειδή είχε διατάξει την ΕΔΕ, καθώς και άλλο υγειονομικό στέλεχος, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την ΕΔΕ!  Επίσης  εκκρεμεί  αστικό δικαστήριο με το οποίο  ασθενής διεκδικεί αποζημίωση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το ΠΑΓΝΗ, στο οποίο τον χειρούργησε ο νέος διοικητής του!
Στα πλαίσια της αξιοκρατίας είναι και ο διορισμός της κ.Βρύνα η οποία όπως καταγγέλλει ο Θ. Τσίμερος έχει γίνει γνωστή από την ρήση της  -Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα παίρνουν όσες άδειες γουστάρουν!


Πάντως και ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν έμεινε παραπονεμένος μετά τον διορισμό στο Νοσοκομείο του Κιλκίς του παλαιού προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας του Εδεσσαϊκού Α΄ Εθνικής κατηγορίας Γ.Ανδρίτσου. Ναι είναι η ομάδα ο αντιπρόεδρος της οποίας έχει κάνει τις πλέον σαφείς και περιεκτικές  δηλώσεις στην ιστορία της τηλεόρασης!


Όπως γράφει ο Μάνος Βουλαρίνος:
Έτσι, εκτός από τον 80χρονο που πλήρωσε το επικοινωνιακό μάρμαρο, στις θέσεις τους παραμένουν ένας κουμπάρος βουλευτή, ένας έμπορος λαδιού, έξι απόστρατοι αξιωματικοί και γενικά συμπολίτες των οποίων η σχέση με τον τομέα της υγείας δεν είναι υποχρεωτικά μεγαλύτερη από αυτή που είχε ο βουλκανιζατεράς του Πολάκη, αν θυμάστε.




 Και το χειρότερο είναι πως οι αποφάσεις του υπουργού Κικίλια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για καλύτερους. Βλέπετε, ο υπουργός Κικίλιας διακήρυξε με υπερηφάνια πως οι νέοι διοικητές όχι μόνο θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο, αλλά και ότι αν (και όποτε) κριθούν ακατάλληλοι θα απολύονται ΧΩΡΙΣ αποζημίωση. 
Δεν ξέρω αν η απόφαση του υπουργού ήταν μια συνειδητή προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι σοβαροί επαγγελματίες που ξέρουν τα της υγείας.
Υποψιάζομαι πως ναι, αλλά κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος. Αυτό που ξέρω είναι ότι σε έναν τομέα με τόση ευθύνη και τόσες απαιτήσεις, το να αποκλείεις την αποζημίωση μοιάζει με προσπάθεια να μείνει ο δρόμος για τα δικά μας παιδιά (ή παππούδες) χωρίς εμπόδια. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου