Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΤΟ ΡΑΣΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ!




Είμαι περίεργος πότε άραγε τα Πανεπιστήμια θα καταφέρουν να απαλλαγούν από την από χρόνια εδραιωμένη τους συνήθεια να γλύφουν τις εκκλησιαστικές ηγεσίες απονέμοντας το τίτλο του επίτιμου  διδάκτορα, σε ιερωμένους παντελώς άσχετους με τον απονεμόμενο τίτλο ή και την σχολή. Αλλά και πότε οι ιερωμένοι θα συνειδητοποιήσουν αυτό που από τον 4ο αιώνα πΧ έλεγε ο Μένανδρος  Κενής δε δόξης ουδέν αθλιώτερον.( Δεν υπάρχει τίποτα πιο άθλιο από την κενοδοξία)
Η φάμπρικα  αυτή έχει  ξεκινήσει εδώ και χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2001 με πρωταγωνιστή τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής του ΑΠΘ, Τάσο Κουράκη (μετέπειτα  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής) έγινε απόπειρα να αναγορευτεί σε  επίτιμο διδάκτορα του ιατρικού τμήματος(!) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.



Η αναγόρευση δεν έγινε ποτέ γιατί ομάδα φοιτητών αριστερών παρατάξεων εισέβαλε στην αίθουσα τελετών και με έντονες αποδοκιμασίες και συνθήματα κατά του αρχιεπισκόπου –κυρίως για τη στάση του κατά την περίοδο της χούντας- υποχρέωσε τους διοργανωτές να αναβάλουν την αναγόρευση


15 χρόνια μετά, ο σημερινός αρχιεπίσκοπος έγινε επίτιμος διδάκτορας στο ΑΠΘ τουλάχιστον όμως από την Θεολογική Σχολή.
Βέβαια ο ίδιος, όπως γράφω στο ποστ μου ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΝΟΕΡΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ! δεν ντράπηκε να γίνει το 2016 επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος  Τεχνών Ήχου και Εικόνας (!) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα με κλούβες των ΜΑΤ απ΄έξω για να εμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές οι οποίοι σε ανακοίνωση τους έλεγαν τα αυτονόητα:
«Το Πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο διάδοσης και έκφρασης ελεύθερων ιδεών. Η εκκλησία αντιθέτως, επικρίνει, κατηγορεί και λογοκρίνει οτιδήποτε διαφοροποιείται στην πολιτική της. Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας ως καλλιτεχνικό και τεχνολογικό τμήμα θα έπρεπε με τις δράσεις του να προάγει τις τέχνες και τις επιστήμες. Η εκκλησία έχει τον δικό της ρόλο στην κοινωνία, ο οποίος όμως δεν συμβαδίζει με τα ιδεώδη ενός κοσμικού πανεπιστημίου όπου θα έπρεπε να προάγονται οι ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας, της έρευνας και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Προηγουμένως είχε γίνει προσπάθεια και πρόταση να γίνει επίτιμος καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Κάτι που θα έβγαζε περισσότερο νόημα, αν λάβουμε υπόψη τα πτυχία Θεολογίας και Αρχαιολογίας που διαθέτει ο Αρχιεπίσκοπος. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο, οι καθηγητές αυτού του τμήματος αρνήθηκαν. 
Φέτος το ΑΠΘ μεγαλούργησε πάλι!
Αντιγράφω από την Εφημερίδα των Συντακτών:
Στα κρυφά, χωρίς να έχει υπάρξει σχετική ανακοίνωση, ανακηρύχτηκε την Δευτέρα επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.
Ο απερχόμενος «γαλάζιος» πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας αποφάσισε να κάνει ένα «δωράκι» στον Άνθιμο, Κεκλεισμένων των θυρών για να μην υπάρχουν αντιδράσεις.


Εδώ που τα λέμε μπορούσε ένα Πανεπιστήμιο να μην τιμήσει ένα επιστήμονα σαν τον Άνθιμο που σε κήρυγμα του μας διαβεβαίωσε πως μετά  από αξιόπιστο τηλεφώνημα αξιόπιστου Έλληνα επιστήμονα πείστηκε ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός από τη Γη!


Ο πιο πρόσφατος επίτιμος διδάκτωρ είναι ο  Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίος που στις 22-11-2019 έγινε επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας(!) του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Σε ένα από τα δεκάδες βίντεο που κατάσχεσε η Αντιτρομοκρατική από τους υπολογιστές του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής και άλλων κατηγορούμενων βουλευτών, ο Μιχαλολιάκος εκφράζει την άποψή του για τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο υποστηρίζοντας ότι «ο Σπάρτης είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα γηροκομείο ολόκληρο και μας ψήφισε στις εκλογές».


Εκτός όμως από τις σχέσεις του με την ΧΑ και την σημαντική συμβολή του στον πολιτισμό στα γράμματα, αλλά και στο συγγραφικό, το πνευματικό, το φιλανθρωπικό και κυρίως το κοινωνικό του έργο όπως είπε στην προσφώνηση του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής κ. Άγγελος Κότιος,  σε συνεργασία με τo Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, σε ημερίδα που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στη Σπάρτη, συνέβαλλε στην επιστημονική διερεύνηση του θέματος της προσφοράς που έχει  «Η Νοερά Προσευχή ως οδηγός ανάπτυξης και ενδυνάμωσης στις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς»(!!).
Δεν έχει βέβαια καμιά σημασία το ότι από χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η προσευχή δεν έχει καμία δύναμη εξ ου και το ανέκδοτο στο ποστ   ΤΟ ΠΟΡΝΕΙΟ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ.
Απλά μεταφέρω εδώ το σχόλιο θεατή του βίντεο από την σεμνή αυτή τελετή.
Συγχαρητήρια στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την άκρως προοδευτική και επιμορφωτική αυτή ημερίδα που διοργάνωσε. Με το καλό να διοργανώσει και σεμινάρια μαντείας για χρηματιστές, διάβασμα του καφέ για υπαλλήλους γραφείων συνοικεσίων, ξεματιάσματος για φοιτητές ιατρικής, και πρόβλεψη του καιρού από το πέταγμα των πουλιών για επίδοξους μετεωρολόγους! because fuck logic...



Μετά την προαγωγή όλων των τμημάτων των ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακά δεν αποκλείεται κάποια τμήματα να σκεφτούν να αναγορεύσουν επίτιμους διδάκτορες δύο προοδευτικούς μητροπολίτες που μπορεί να παραιτήθηκαν από τον θρόνο τους, η συμβολή τους όμως στην ελληνική κοινωνία έχει μείνει αξέχαστη. Η πρόταση που κάνω είναι  ο μπλόγκερ τέως μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος να γίνει επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του ΕΚΠΑ που βρίσκεται στα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ αντίστοιχα ο Καλλίνικος του Πειραιώς στο τμήμα Λιμένων και Ναυτιλίας που εδρεύει και αυτό στο ίδιο μέρος.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα σας.
    Νομίζω ότι ο Κουράκης αντιτάχτηκε στην αναγόρευση.
    https://www.kathimerini.gr/110273/article/epikairothta/ellada/enas-prasinos-ypoyhfios-gia-th-8essalonikh

    ΑπάντησηΔιαγραφή