Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ




 

Στην 10ετία του 50 η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων ήταν στην ουσία ανύπαρκτη.
Η σεξουαλικότητα και τα σχετιζόμενα με αυτήν θέματα αποτελούσαν ταμπού και πλήθος από λανθασμένες απόψεις σχετιζόμενες με αυτήν ήσαν εδραιωμένες στον επιστημονικό κόσμο.
Στο ποστ μου ΟΤΑΝ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ! στις αρχές του περασμένου αιώνα, πίστευαν, όπως γράφω, ότι ο αυνανισμός και στα δύο φύλα πως  μπορεί να προκαλέσει σοβαρές  παθήσεις  και σε ακραίες περιπτώσεις έφταναν για να τον θεραπεύσουν και στην κλειτοριδεκτομή .( Β ΄Η κλειτοριδεκτομή στις Δυτικές χώρες ως θεραπεία του αυνανισμού )
Θεωρούσαν την υστερία σαν ψυχιατρικό νόσημα και όπως γράφω σχετικά, προσπαθούσαν να την θεραπεύσουν στην ουσία με αυνανισμό των ασθενών!
Έπρεπε να φτάσουμε στο 1952  για διαγράψει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία τον όρο υστερία από τα ψυχιατρικά νοσήματα.


Από τις προσπάθειες να εξεταστεί  το θέμα με πιο σύγχρονες απόψεις ήταν και το βιβλίο του πατέρα του Ζουράρι  «Ο αυνανισμός το πάθος εις το φώς της Επιστήμης». Διαπιστώνει κανείς πως ακόμα και αυτός μιλάει για πάθος! Για να καταλάβει δε κανείς ποια ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με την φυσιολογική αυτή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, το βιβλίο αυτό είχε οδηγήσει τον συγγραφέα και στο στρατοδικείο με την κατηγορία «την υπονόμευση του μαχητικού φρονήματος του στρατεύματος»!
Το μόνο ουσιαστικά εκλαϊκευτικό επιστημονικό βιβλίο που υπήρχε στις αρχές της 10ετιας του 50 στην Ελλάδα για τις σεξουαλικές σχέσεις ήταν ο Τέλειος Γάμος του Δανού Γυναικολόγου Theodoor Hendrik van de Velde που είχε κυκλοφορήσει το 1926 και η έκδοση του είχε αποτελέσει παγκόσμια εκδοτική επιτυχία. Το 1932 είχε φτάσει στην 42η έκδοση του παρά το γεγονός ότι η Καθολική Εκκλησία το είχε τοποθετήσει στην   Index Librorum Prohibitorum, την λίστα δηλαδή των απαγορευμένων βιβλίων. Στην Αγγλία μετά από 46 εκδόσεις και πάνω από ½ εκατομμύριο αντίτυπα ήταν για 10 ετιες το σημαντικότερο έργο με αυτό το θέμα.
 

Αντίστοιχη επιτυχία είχε και στην χώρα μας, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις πολλαπλές εκδόσεις του που είχαν γίνει.
Ο van de Velde ήταν αυτός που ήδη από το 1905 είχε αναφέρει πως οι γυναίκες έχουν μια ωορρηξία σε κάθε μηνιαίο κύκλο, γνώση η οποία οδήγησε στον έλεγχο της σύλληψης βασισμένη στις ημέρες του κύκλου.
Για την σεξουαλική ενημέρωση των εφήβων ήσαν ευρέως διαδεδομένα δύο βιβλία, θρησκευτικής προέλευσης, με τίτλο-Τώρα που έγινες άνδρας και Τώρα που έγινες γυναίκα.


Ήδη όμως  στις ΗΠΑ ο Άλφρεντ Τσαρλς Κίνσεϊ  με τα βιβλία του  Σεξουαλική Συμπεριφορά στο Ανθρώπινο Αρσενικό 1948) και  Σεξουαλική Συμπεριφορά στο Ανθρώπινο Θηλυκό (1953) είχαν μελετήσει την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και τα βιβλία του αυτά είχαν επηρεάσει σημαντικά παγκοσμίως τις μέχρι τότε αντιλήψεις που υπήρχαν για το σεξ.
Χαρακτηριστικά ο Κίνσεϊ και η και Shere Hite είχαν διαπιστώσει πως το 50% και ίσως μέχρι και το 70% των γυναικών, δεν φτάνουν τακτικά σε οργασμό μέσω της διείσδυσης.


Επίσης από το 1957 μέχρι το 1965 οι William H. Masters  και Virginia E. Johnson, μελέτησαν περίπου 10.000 σεξουαλικές συνευρέσεις 382 γυναικών και 312 ανδρών αρχικά στο Μαιευτικό και Γυναικολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο  Σαιν Λούις και μετά στο δικό τους Ινστιτούτο.
Η προηγούμενη  εργασία του Kίνσεϊ είχε διερευνήσει τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται ορισμένες σεξουαλικές συμπεριφορές στον πληθυσμό και βασίστηκε σε προσωπικές συνεντεύξεις και όχι σε εργαστηριακή παρατήρηση. Αντίθετα, οι Masters και Johnson ξεκίνησαν να μελετήσουν και μελέτησαν τη δομή, την ψυχολογία και τη φυσιολογία της σεξουαλικής συμπεριφοράς, μέσω της παρατήρησης και της μέτρησης του αυνανισμού και της σεξουαλικής επαφής στο εργαστήριο σε ζευγάρια.
Στην τηλεόραση η σειρά με την ιστορία τους έγινε επιτυχία στο σήριαλ Masters of Sex που παίχτηκε σε 4 εποχές.
Μετά τις σημαντικές αυτές και πρωτοποριακές μελέτες για το σεξ που ξεκίνησαν την 10ετια του 50, την 10 ετια του 60 κυκλοφόρησαν αρκετά πλέον βιβλία που ενημέρωναν σωστά για αυτό.
Με την κυκλοφορία και των αντισυλληπτικών χαπιών, το κίνημα των Χίπις, τον Γαλλικό Μάη και την εξέλιξη των ηθών με την συνεχιζόμενη διεθνώς μείωση της επιρροής των θρησκευτικών προκαταλήψεων κατά του σεξ και την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου γι΄αυτό, στην 10ετια του 70 φθάνουμε στην ουσία στην σεξουαλική επανάσταση κυρίως στις νεότερες ηλικίες μέχρι την εμφάνιση του AIDS την 10ετια του 80.
Εν τω μεταξύ έχει αρχίσει πλέον η εκτεταμένη διάδοση της πορνογραφίας, αρχικά με τις βιντεοκασέτες, μετά με την συνδρομητική τηλεόραση (θυμηθείτε τα μεταμεσονύκτια προγράμματα του FILMNET) και σήμερα με το διαδίκτυο, οπότε δυστυχώς η ενημέρωση του κόσμου και της νεολαίας αντί να γίνεται από τα βιβλία με την σωστή επιστημονική πληροφόρηση για το σεξ ,σε μεγάλο μέρος των νέων να γίνεται από το πορνό.
 Σχετικά είχα γράψει πριν 13 χρόνια δυο σχετικά ποστ:
Η ΑΠΟΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΝΟ ΚΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΤΟΥ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΡΝΟ;
Χάρις λοιπόν σε αυτές τις ταινίες, αλλά και σε μη πορνό ταινίες, βλέπουμε  ότι θεωρείται πλέον σχεδόν επιτακτική ιεροτελεστία πριν την φυσιολογικά σεξουαλική επαφή η στοματική συνουσία. Στο παραπάνω ποστ αναφέρω γιατί έχει, κατά βάση μέσω των πορνό ταινιών, καθιερωθεί αυτό.

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου