Μάθαμε την φράση, αλλά ποτέ δεν την σκεφθήκαμε ως το τέλος. Γιατί αν το κάναμε, θα είχαμε ανατρέψει τα μισά σχολικά μας βιβλία, που είναι γεμάτα εθνικιστικές υπερβολές. Με το ρητό του αυτό ο Διονύσιος Σολωμός, μέσα στην άνθιση του εθνικισμού, πραγματοποιεί την υπέρβασή του. Διαλύει αυτόματα τους εθνικούς μύθους επάνω στους οποίους βασίζεται κάθε υπέρ-πατριωτισμός. Η ιστορία γίνεται χώρος δικαίου.
Την θυμήθηκα, όταν ψάχνοντας για κάτι σχετικά με το 1821 έπεσα σε μια συνέντευξη του Πέτρου Τατσόπουλου πριν 12 χρόνια στην Κρυσταλία Πατούλη σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρχαν τότε από πολλούς που δεν ήθελαν να πιστέψουν στην ιστορική αλήθεια των γεγονότων που παρουσίαζε η τηλεοπτική σειρά 1821, αλλά προτιμούσαν να πιστεύουν τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια και εξυπηρετούν την εθνικιστική φαντασίωση τους.
Στην τελευταία λοιπόν ερώτηση που του γίνεται , Ποια ήταν, νομίζεις, η μεγαλύτερη αξία του 1821; η απάντηση είναι απόλυτα σύμφωνη με την παραπάνω ρήση του Σολομού:
Η μεγαλύτερη αξία ήταν η ίδια η επανάσταση. Και ενώ όλοι οι λόγιοι της εποχής, όλοι οι λογικοί (εντός εισαγωγικών) από τον Κοραή μέχρι τον Καποδίστρια, συνιστούσαν στους Έλληνες να κάτσουνε στ’ αυγά τους, οι Έλληνες επαναστάτησαν. Και μόνο το γεγονός της επανάστασης που έγινε κόντρα στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, με τους χειρότερους οιωνούς και όμως πέτυχε τελικά, το ίδιο αυτό το γεγονός ότι δεν το έβαλαν κάτω, δεν υποτάχτηκαν μοιρολατρικά, για μένα ήταν το σημαντικότερο.
Ως παρουσιαστής της σειράς και την στοχοποίηση που υπέστη από τους «κολλημένους» με τους εδραιωμένους μύθους για το 1821, είπε:
Είναι σίγουρα χαρακτηριστικό κοινωνιών που δεν έχουν αναπτύξει την κριτική σκέψη, που δεν δέχονται τον διάλογο π.χ. με την ιστορία τους, που τους φαίνεται αδιανόητη η ιστορική έρευνα. Θεωρούν ότι η ιστορία είναι ένα είδος πίστης, όπως η θρησκευτική πίστη. Θεωρούν το μάθημα της ιστορίας όπως το μάθημα των θρησκευτικών. Πολλές φορές στα μπλογκ έχω δει να λένε «Ποιοι είναι αυτοί που ήρθαν να μας αλλάξουνε αυτά που μάθαμε;». Θεωρούν δηλαδή ότι η ιστορία είναι εκεί αμετακίνητη! Και κανένας δεν θα μπορέσει «εμένα» λένε «να μου αλλάξει την πίστη μου»! Προφανώς εκεί δεν μπορούμε να έχουμε αντίλογο ούτε καν διάλογο
Είναι πράγματι γεγονός αυτό που είπε, πως: Οι περισσότεροι Έλληνες πορεύονταν με τα μαθήματα στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και πολλά από αυτά έρχονται σε ρήξη με τις ιστορικές μελέτες.
Και βέβαια δεν είναι μόνο η Ελλάδα η μοναδική χώρα που σε εθνικά θέματα πολλοί είναι πεπεισμένοι σε διάφορους μύθους σχετικά με την ιστορία τους και για αυτό αντιδρούν έντονα όταν τους βλέπουν να τους καταστρέφει η ιστορική αλήθεια με αποτέλεσμα, όπως είπε : η αντίδραση «μη μου πειράζεις τους μύθους μου» που έγραφαν κάποιοι. «Τους θέλω τους μύθους μου. Είναι οι ζωτικοί μου μύθοι». Ζωτικούς μύθους έχουν όλα τα έθνη. Για παράδειγμα οι Τούρκοι για χρόνια διδάσκονταν ότι η πρώτη γλώσσα του ανθρώπινου γένους ήταν η τουρκική! Λοιπόν, αυτή την βλακεία την διδάσκονταν για πάρα-πάρα πολλά χρόνια (συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 1920 που ο Κεμάλ έκανε το τουρκικό κράτος).
Γράφει σχετικά:
Ένα από τα «ψέματα» ήταν η έναρξη της επανάστασης την 25η Μαρτίου στην Αγία Λαύρα με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να ηγείται - που ενέπνευσε και το περίφημο έργο του Βρυζάκη;
Ναι, δεν έγινε ποτέ αυτό. Κατασκευάστηκε. Η επανάσταση ξεκίνησε σε τρία τέσσερα σημεία ταυτόχρονα αλλά δεν έγινε αυτού του είδους η εναρκτήρια τελετή που συνδυάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με την αναγέννηση του ελληνικού έθνους. Ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν το αναφέρει στα απομνημονεύματά του. Μα, πώς το καταλαβαίνουν κάποιοι; Τι πιστεύουν δηλαδή; Ότι θα συγκεντρώνονταν 5000 έλληνες (κάνοντας κόπι πέιστ την Βίβλο!) και οι Τούρκοι θα τους κοιτάγανε γύρω γύρω σχολιάζοντας: «Α! κοιτάχτε οι επαναστάτες! Τώρα θα ξεκινήσουν πόλεμο και θα μας σφάξουν όλους!» και οι παριστάμενοι με κάμερες θα έβγαζαν φωτογραφίες από τα κινητά τους; Δε σκέφτεται κανένας ότι όταν ξεκινάς μια επανάσταση, την ξεκινάς με τους πιο συνωμοτικούς όρους; Με τι την ξεκινάς; Με ένα χολιγουντιανό υπερθέαμα όπως είναι ο μύθος της Αγίας Λαύρας; Αυτό πιστεύουν;
Ήδη πολύ πριν τον Τατσόπουλο στο πόστ μου Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ είχα ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, γράφοντας το πως εξελίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα στην πραγματικότητα.
Στο δε ποστ μου ΕΙΧΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ; μεταφέρω μερικά αποσπάσματα από όσα γράφει το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ του Ανωνύμου του έλληνος για την ηγεσία της ελληνικής εκκλησίας γραμμένο μόνο 15 χρόνια πριν να ξεσπάσει η Επανάσταση.
Επίσης να προσθέσω και ΕΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, Ο ΠΑΛΑΙΩΝ, Ο ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ που έχει γράψει η Έλενα Ακρίτα.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου