Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ



Αφ΄ότου  έγινε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία έχω δημοσιεύσει 11 ποστ που αναφέρονται σε αυτήν και τα οποία μπορείτε να δείτε στο τέλος του σημερινού άρθρου.
Αμέσως μετά την εισβολή στις 25-2 έγραφα στο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ  πως :
Επίσης μπορεί τα μέτρα που θα ληφθούν από την Δύση για την Ρωσία να της δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία της, ταυτόχρονα όμως θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα και προβλήματα στην δική μας χώρα και την δική μας οικονομία.
Στις 5-3 δε στο ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. έγραφα για τον Πούτιν: 
Δεν πιστεύω δε πως περίμενε τόσο άμεση και ταχεία επιβολή οικονομικής ασφυξίας στην χώρα του από την Δύση.
Μετά δε 4 μέρες (9-3) ανέφερα μια σειρά από  ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ «ΠΟΝΕΣΟΥΝ» ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ
Στις 30-4 στο  «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ ΖΑΧΑΡΟΒΑ έγραφα σχετικά με το που βρίσκονταν οι εισαγωγές- εξαγωγές μέχρι να αρχίσει η εισβολή:
Τον Φεβρουάριο φέτος (η εισβολή ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου) οι εισαγωγές στην χώρα μας από την Ρωσία ανήλθαν στα 662,5 εκατ. ευρώ, μια αύξηση 252,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021.
Αντίστοιχα οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ρωσία ήταν μόνο 12,8 εκατ. ευρώ  μειωμένες  κατά 6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021.
Όλο αυτό το διάστημα η γενικότερη αντίληψη που είχαμε οι περισσότεροι ήταν πως τα οικονομικά και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Δύση θα προκαλούσαν μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία της Ρωσίας και θα ανάγκαζαν τον Πούτιν σε κάποιου είδους συμβιβασμό για να λήξει αυτός ο απαράδεκτος πόλεμος στην Ευρώπη.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα, ή αυτή είναι μια ψευδαίσθηση που έχουμε επειδή δεν γνωρίζουμε σε βάθος όσα αφορούν την εξέλιξη των διαφόρων οικονομικών μεγεθών μετά την επιβολή των μέτρων;
Ο πάντα καλά ενημερωμένος και με τεκμηριωμένα στοιχεία στις δημοσιεύσεις του Γιάννης Μαρίνος, γράφει σχετικά στο άρθρο του  Πώς παρακάμπτονται οι κυρώσεις  από τους Ρώσους και ποιοι τελικά βγαίνουν κερδισμένοι από αυτές. Ίσως γι αυτό και εξηγείται το γιατί το κεράκι στην τούρτα του Ζελένσκι του Χαντζόπουλου είναι από αυτά που όσο και να φυσάς να σβήσουν αυτά αμέσως ξανανάβουν.
  Το Παραθέτω ολόκληρο λόγω του ενδιαφέροντος που έχει.
 
Ένας σημερινός επισκέπτης της Μόσχας, περιδιαβάζοντας τους εμπορικούς δρόμους της, διαπιστώνει έκπληκτος ότι οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι γεμάτες από τις γνωστότερες φίρμες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Και διερωτάται: πώς συμβαίνει αυτό όταν ισχύουν οι αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες απαγορεύουν κάθε εμπορική συναλλαγή με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Μια εξήγηση αυτού του παραδόξου παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Τα προϊόντα, τα οποία με τις κυρώσεις επιχείρησαν ΗΠΑ και ΕΕ να στερήσουν από τη Ρωσία, διοχετεύονται σε αυτή μέσω τρίτων χωρών που προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν, με το αζημίωτο βέβαια.
Πρόκειται κυρίως για την Αρμενία, την Κιργισία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και βεβαίως την Τουρκία, οι οποίες πολλαπλασίασαν τις εισαγωγές τους από ΗΠΑ και ΕΕ, τις οποίες εν συνεχεία διοχετεύουν στη Ρωσία. Έτσι μπορούν μεν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι να ισχυρίζονται ότι απαγόρευσαν τις εξαγωγές τους στη Ρωσία ως κύρωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κλείνουν τα μάτια και συνεχίζουν έμμεσα, μέσω τρίτων χωρών, να εξάγουν τα αναγκαία για τους Ρώσους ευρωπαϊκά και αμερικανικά προϊόντα υψηλής συνήθως τεχνολογίας.
Ταυτόχρονα, πάλι τριγωνικά, εξάγονται και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εισάγονται από τη Ρωσία, π.χ., στην Τουρκία και από εκεί εξάγονται στις χώρες στις οποίες ισχύουν οι κυρώσεις. Μια φαρσοκωμωδία, δηλαδή, από την οποία αποκομίζουν τεράστια οφέλη οι ενδιάμεσες αυτές χώρες χωρίς να ζημιώνονται και οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εξαγωγές, αλλά με δραματικές συνέπειες σε βάρος των καταναλωτών, καθώς έτσι εκτοξεύτηκαν στα ύψη οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών. Αναπόφευκτο επακόλουθο: πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων.
Ένα παράδειγμα που επικαλείται η EBRD. Οι εξαγωγές της Γερμανίας προς τη Ρωσία σημείωσαν λόγω των κυρώσεων τεράστια πτώση, αλλά ταυτόχρονα τριπλασιάστηκαν οι γερμανικές εξαγωγές στην Αρμενία και υπερτριπλασιάστηκαν στην Κιργισία. Δεν πλούτισαν βέβαια ξαφνικά οι λαοί των υπανάπτυκτων αυτών χωρών. Απλώς αυτές προσφέρθηκαν ως ενδιάμεσοι για να μην περιοριστούν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων.
Αντί δηλαδή να εξάγονται απευθείας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στη Ρωσία καταλήγουν σε αυτή με την πρόθυμη μεσολάβηση τρίτων χωρών, που και αυτές έτσι ωφελούνται. Ιδιαίτερα επωφελούμενη από αυτό το τριγωνικό σύστημα εμπορικών συναλλαγών είναι η αδίστακτη Τουρκία, μολονότι χώρα του ΝΑΤΟ και καταδικάζουσα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το 2022 εισήγε από τη Ρωσία 98.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως.
Έτσι εξηγείται πώς οι εξαγωγές πετρελαιοειδών από την Τουρκία στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 85%. Δηλαδή οι υπερήφανες για τις σκληρές κυρώσεις τους σε βάρος της Ρωσίας ΕΕ και ΗΠΑ έκλειναν ταυτόχρονα τα μάτια και συνέχισαν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο.
Έτσι εξηγείται γιατί η αξία των εισαγόμενων στη Ρωσία προϊόντων από τον υπόλοιπο κόσμο υπερέβη τα προ της εισβολής στην Ουκρανία επίπεδα και γιατί οι βιτρίνες των καταστημάτων στη Μόσχα εξακολουθούν να προβάλλουν τα εκλεκτά προϊόντα της τεχνολογικά προηγμένης Δύσεως, χλευάζοντας τις κυρώσεις για την Ουκρανία, τις συνέπειες των οποίων πληρώνουν κυρίως οι λαοί των χωρών που τις επέβαλαν.
 
25-2 ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ
1-3 ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
5-3 ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.
9-3 ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ «ΠΟΝΕΣΟΥΝ» ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ
13-3 Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.
17-3 ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
21-3 ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
25-3 ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ.
29-3 Η ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
30-4 «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ ΖΑΧΑΡΟΒΑ
25-5 ΟΤΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.
25-2 ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 1 ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου