Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2006

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ



Πιστεύω ότι οι περισσότεροι είδατε τις εικόνες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που καμιά 15 τραμπούκοι ,οι οποίοι αυτοαποκαλούνται φοιτητές, τράβαγαν από τα χέρια τον αντιπρύτανη για να τον βγάλουν από το γραφείο του και μετά έκτιζαν με τσιμέντο και τούβλα την πόρτα του γραφείου του!
Πάλι χθες στη συνεδρίαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης μπούκαραν οι φοιτητές και τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε.
Δεν γνωρίζω εάν τα αιτήματα των φοιτητών είναι δίκαια ή όχι και δεν έχει καμία σημασία αυτό.
Το δίκαιο η αυτό που εσύ θεωρείς δίκαιο, μόνο στη ζούγκλα το διεκδικείς με τη βία.
Το τραγικό στην ιστορία δεν είναι αυτά καθ’ εαυτά τα γεγονότα, όσο το ότι έχουμε φθάσει στο σημείο όλα αυτά τα συμβαίνοντα να μην προκαλούν καμία αντίδραση τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.
Έχουμε φτάσει στην αντίληψη ότι είναι δημοκρατική κατάκτηση και δικαίωμα των φοιτητών,ακόμα και μικρών ομάδων η και ασχέτων ακόμα με τον φοιτητικό κόσμο, να κάνουν ότι θέλουν στους Πανεπιστημιακούς χώρους στους οποίους δεν υφίστανται νόμοι,διαδικασίες ,ποινές.
Η μόνη αντίδραση ήταν από το ΥΠΕΠΘ μια ανακοίνωση που καταδίκαζε τις βίαιες ενέργειες ! (πάλι καλά που δεν τις επικροτεί), με διάφορες άλλες παπαριές περί ακαδημαϊκών αξιών και άλλων κοινοτυπιών.
Ας μου πει κανείς σε ποιο Πανεπιστήμιο του πολιτισμένου κόσμου πράξεις σαν κι’ αυτές θα πέρναγαν έτσι ξώφαλτσα από την ειδησεογραφία και δεν θα υπήρχαν συνέπειες για τους άνευ φόβου, αφού ξέρουν ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες ,βιντεοσκοπούμενους πρωταγωνιστές;
Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα του Πανεπιστημιακού ασύλου!
Ποτέ μια έννοια που σημαίνει ελευθερία διακίνησης ιδεών, διδασκαλίας, έρευνας, έκφρασης, ιδεολογικών ζυμώσεων και γενικότερα ότι σχετίζεται με την ελευθερία του πνεύματος δεν έχει εκφυλιστεί τόσο πολύ.
Το χειρότερο δε απ’ όλα είναι ότι κανένας δεν τολμάει να κάνει τίποτα.
Οι Πανεπιστημιακές αρχές δέσμιες της εκλογής τους έχοντας φιλήσει κατουρημένες ποδιές στις κομματικές οργανώσεις των φοιτητών για να τους ψηφίσουν έχουν προκαταβολικά αυτοαναιρέσει το κύρος τους και την δυνατότητα να επιβάλουν οτιδήποτε.
Τα κόμματα ,μέσω των φοιτητικών οργανώσεων που έχουν, μπορούν έτσι να ελέγχουν τα Πανεπιστήμια και δεν αισθάνονται την ανάγκη να αλλάξουν τίποτα.
Η μάζα των φοιτητών ,έκτός των φοιτητικών εργατοπατέρων ,κοιτάει πλέον την πάρτη της και όσο γίνεται γρηγορότερα να πάρει το ‘χαρτί’ γιατί ξέρει πια ότι αυτό δεν είναι πια πτυχίο έτσι όπως έχει εξευτελιστεί στις περισσότερες σχολές.
Οι καθηγητές φροντίζουν να κάνουν την δουλίτσα τους, κυρίως εκτός Πανεπιστημίου που είναι και το χρήμα, διεκπεραιώνοντας απλώς στον συντομότερο δυνατόν χρόνο τις Πανεπιστημιακές τους υποχρεώσεις. Εφαρμόζουν δε οι περισσότεροι το κλασσικόν ‘λάθρα βιώσαι’ ώστε να κινδυνεύει όσο το δυνατόν το λιγότερο το γραφείο τους να γίνει καλοκαιρινό στην επόμενη κατάληψη .
Και όλοι εμείς οι απ’ έξω να αδιαφορούμε για αυτή την κατάντια η ακόμα χειρότερα ορισμένοι να έχουν μείνει στην προδικτατορική αντίληψη προάσπισης του ασύλου με τις αναμνήσεις της ΕΚΟΦ και του σπουδαστικού της Ασφάλειας, τα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και το φακέλωμα των αντιφρονούντων.
Και βέβαια κανείς δεν προτείνει να μπαίνει η Αστυνομία και να σουλατσάρει ασύδοτη στα Πανεπιστήμια, αλλά όταν τα όργανα που θα πρέπει να επιβάλουν κάποια τάξη εκεί που υπάρχει ανάγκη η δεν συνέρχονται, η ευθυνόφοβα δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
Αλλιώς όπως λέει και ο ποιητής:
Δειλοί, μοιραίοι, κι’ άβουλοι αντάμα
προσμένουμε ,ίσως ,κάποιο θάμα.

14 σχόλια:

  1. Symfono oti to panepistimiako asylo tha prepei na antimetopistei os ena amigos pnevmatiko kektimeno. Einai h eleftheria tu na dineis mpunia ke na katavarathroneis adokimes antilipseis ke paroximenes nootropies. Den einai omos synonimo tis "eleftherias" tu na mpeneis sto xoro tu panepistimiu ke na ta kaneis ola ghs madiam. Eleos pia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή η νοοτροπία των πραιτώρων δεν έχει προχωρήσει και πολύ απ' την νοοτροπία των EAT-EΣΑ, ας αφήσουμε το άσυλο στην ησυχία του γιατί θα γεμίσει η Πανεπιστημιακή κοινότητα ζαρντινιέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ κι εγώ με τον Cris. Σκέψου να μην υπήρχε και άσυλο τι θα γινόταν. Τουλάχιστον μερικά πράγματα είναι σε μία σταθερή σχέση και δεν την ξεπερνούν. Όχι πως θεωρώ ευχάριστα αυτά τα επεισόδια. Ωστόσο, πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν ευθύνεται το άσυλο (ειδικά στο Δημοκρίτειο, όπου ο φοιτητής κατήγγειλε τον πρύτανη για λάδωμα, νομίζω). Ευθύνονται οι φορείς που -όπως περιγράφεις- αδιαφορούν και ακόμα φταίνε άμεσα οι ίδιοι οι φοιτητές που μένουν απαθείς. Τουλάχιστον αιαφορούν μέχρι το σημείο που θα τους αγγίξει το θέμα (όρα εξεταστική και συνελεύσεις του Ιούνη, πόσοι έρχονταν στην αρχή και πόσοι μετά),

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βία = Φασισμός.

    Κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε κάτι για τα φασιστοειδή, απ' όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κατάσταση είναι οριακή. Σε σχετική ερώτηση στον πατέρα μου (ο οποίος φέρει στο κεφάλι ενθύμιο πολυτεχνείου)πήρα την απάντηση. Αν δεν ήμασταν εμείς τότε δεν θα είσασταν εσείς τώρα. Είμαι υπέρ της επιβολής κυρώσεων, αλλά μήπως να περιμέναμε να βγούνε έξω; Θα βγουν, δεν μπορεί να μείνουν μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα βγουν, Νημέρτη. Δεν είναι θέμα το αν μπούμε στο πανεπιστήμιο ή όχι. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε να στηρίξουμε μια δημοκρατική διαδικασία επίλυσης των διαφορών μας και προάσπισης της ίδις της δημοκρατίας. Οι διαφωνούντες και τα φασιστοειδή αυτά μπορούν πολύ εύκολα να απομονωθούν αν όλοι οι άλλοι -και ιδιαιτέρως οι φοιτητές- τους αφήσουν έξω από το παιχνίδι της πολιτικής με τη συμμετοχή τους σε συνελεύσεις και στις εκλογές.

    Αλλά μήπως και αυτοί παίζουν το παιχνίδι όλων εκέινων που θέλουν να αποσιωπήσουν το όποιο φοιτητικό κίνημα και να κάνουν έρμαια της πολιτικη΄ς της υποκουλτούρας τους φοιτητές; Εκείνων που θέλουν να χειραγωγήσουν τη νεολαία, σήμερα που μορφώνεται, για να ελέγχεται αύριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι με μία γραμμή ο cyrusgeo τα είπε όλα.
    Βία =φασισμός.
    Αγαπητέ μου chris και δείμο που είδατε να μιλάω για κατάργηση του άσυλου;
    Για κατάργηση του μπάχαλου μιλάω γιατί όλα αυτά πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται να πηγαίνουν φοιτητές με τηλεοπτικό συνεργείο να σηκώνουν τον αντιπρύτανη από το γραφείο του και να χτίζουν ανενόχλητοι την πόρτα.
    Η στο Ρέθυμνο να μπουκάρουν δυό φορές στην διάρκεια της συγκλήτου και να την διακόπτουν όταν ακριβώς συζητά με ποιό τρόπο θα διασφαλιστεί η περιουσία του Πανεπιστημίου με φύλακες η με εταιρία.
    Στό δε Δημοκρίτειο αν έχω καταλάβει καλά ,γιατί έχουμε φτασει στο σημείο ακόμα και από τις εφημερίδες να μαθαίνουμε εκτενέστερα αν είχε μεγαλύτερη ακροαματικότητα ο Φερεντίνος από τον Αρναούτογλου, και να μην μαθαίνουμε τι ακριβώς γίνεται σε ένα Πανεπιστήμιο,από ότι κατάλαβα επαναλαμβάνω,ένας φοιτητής βγήκε σε τοπική τηλεόραση και είπε χωρίς στοιχεία ότι ο αντιπρύτανης τα πιάνει.
    Με αποτέλεσμα αυτός να του κάνει μήνυση και να ζητάει ένα χρηματικό ποσόν για αποζημίωση.
    Οπότε οι υπερασπιστές του φοιτητή ξιφουλκούν εναντίον του γιατί το καυμένο το παιδί(που θα ονομάζεται αυριο επιστήμων) δεν κατάλαβε πως τον έμπλεξε ο τηλεπαρουσιαστής και που να βρεί τα λεφτά για την αποζημίωση.
    Επίσης αν κατάλαβα καλά έχουν και διαφωνίες για τα φοιτητικά συσσίτια.
    Αν αυτοί λοιπόν είναι λόγοι για τους οποίους δικαιολογούνται να γίνονται αυτά με την κάλυψη του ασύλου τότε πάω πάσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πανεπιστημιακο ασυλο ειναι "ασυλο" μονο για να μπορει εκει οποιος θελει, ανενοχλητος, να γραφει τις ιδεες του.
    Ειναι κριμα να εχουν δοθει τοσοι αγωνες για την ελευθερια του λογου και καποιοι να το εκλαμβανουν σαν το "μπατε σκυλοι αλεστε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διάβασε τα δύο άρθρα του Ιού Ποιος φοβάται το άσυλο και Τάγματα Παιδείας και θα καταλάβεις γιατί συνδέω τα επεισόδια με την προσπάθεια κατάργησης του πανεπιστημιακού άσυλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. chris-
    Διαβάζοντας καθημερινά ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τα άρθρα που λες τα έχω διαβάσει ηδη όταν δημοσιεύθηκαν.
    Επαναλαμβάνω ότι δεν μιλάω πουθενά για κατάργηση του ασύλου.
    Δεν είμαι πανεπιστημιακός ,δεν έχω κανένα συμφέρον η προσωπικό κέρδος από οποιαδήποτε αλλαγή στα Πανεπιστήμια αλλά έχοντας περάσει από αυτό τον χώρο πιστεύω ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο.
    Δυστυχώς η πλειονότητα των φοιτητών έχει πλέον αποδειχτεί ότι
    δεν είναι ικανή,δεν επιθυμεί,δεν ενδιαφέρεται ,παρε όποια εξήγηση θέλεις,να φροντίσει να μήν γίνονται έκτροπα στον Πανεπιστημιακό χώρο.
    Και εδώ που τα λέμε αν σήμερα και εγώ ήμουνα ξανά φοιτητής δεν θα είχα καμμιά διαθεση να πάω να τα βάλω με τον καθε τραμπούκο που θα μπουκάρει μέσα με την διάθεση να τα κάνει λίμπα.
    Αυτή λοιπόν την δουλειά κάποιος πρέπει να την κάνει,απο κάπου διορισμένος.
    Προφανώς όχι η Αστυνομία με το παρελθόν και το παρόν που έχει και ιδίως με υπουργούς που τους θεωρούν πραίτωρες ! και βεβαίως όχι με άτομα σαν αυτούς της Θεσ/νίκης με εγκέφαλο επιπέδου ζαρντινιέρας.
    Αρα καταλήγουμε στο ότι το ίδιο το Πανεπιστήμιο πρέπει να λάβει μέτρα διαφύλαξης της περιουσίας του η οποία στο κάτω κάτω-κάτω της γραφής με τα λεφτά του κοσμάκη έχει αποκτηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μήπως τελικά η γιατρειά είναι ανεξαρτησία στα πρότυπα του εξωτερικού και το κράτος να ελέγχει κατά καιρούς τα οικονομικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πιθανώς,εδώ πάντα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις Ελληνικής πατέντας σε θέματα που στο εξωτερικό τα έχουν λύσει από χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολιτισμός μηδέν, καλλιέργεια μηδέν, παιδεία (& δεν εννοώ "πόσα βιβλία διάβασες εσύ") μηδέν, εξυπνάδα μηδέν... Κι όλοι εμείς στην απέξω, παρατηρητές του ωχαδερφισμού των υπολοίπων... Πώς να προοδεύσει μετά αυτή, η κατά τα άλλα εξαίσια χώρα;;;
    Κι όσο για τις ελληνικές πατέντες Αθεόφοβε, είναι από την πολύ "μαγκιά" μάλλον που μας δέρνει... Πού να καταδεχτούμε εμείς οι πάνσοφοι & πολυπράγμονες "Οδυσσείς" (ο πληθυντικός εδώ είναι κατ΄εξαίρεση)να ανοίξουμε τα στραβά μας να δούμε τί γίνεται παραδίπλα, να πάρουμε καμμιά ιδέα!
    Παρόλ΄αυτά, εγώ επιμένω να λέω πως είμαστε λαός που θα ξεχωρίζει πάντοτε ! (Ευτυχώς ή δυστυχώς)
    Την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή