Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΘΑ ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ



Από ότι διαπίστωσα φαίνεται ότι όσοι με διαβάζουν ανήκουν σε δύο κατηγορίες.
Η μια κατηγορία είναι των τακτικών αναγνωστών του ιστολογίου μου η οποία διαθέτει κριτική σκέψη και ευφυΐα (γι΄ αυτό άλλωστε είναι και αναγνώστες μου!) και δεν αποδέχεται ότι διαβάζει στα ιστολόγια σαν δεδομένο γεγονός, ακόμα και από τα πιο σοβαρά και έγκυρα, όπως σαφώς κατά γενικήν παραδοχήν της συζύγου και της κόρης μου, είναι το δικό μου!
Η άλλη κατηγορία είναι των ευκαιριακών αναγνωστών που τους τράβηξε ο τίτλος του ποστ και οι οποίοι εκτός από την ευφυΐα τους, έχουν και μια εδραιωμένη πεποίθηση ότι τέτοιες αποκαταστάσεις , σαν και την ιστορία που έγραψα, είναι αδύνατον να γίνουν στο ΚΚΕ που ούτε τον προηγούμενο της Αλέκας και πεθαμένο πια Γενικό του Γραμματέα δεν τιμά, μιας και είχε το ήθος να παραιτηθεί μόνος του μένοντας μόνο δύο χρόνια στην θέση αυτή, αλλά και το θράσος να έχει κριτική σκέψη και να εκφέρει ελεύθερα την γνώμη του!
Πράγματι όλα τα παραπάνω, ,στην ιστορία που έγραψα ,είναι πολύ ωραία για να είναι αλήθεια αλλά δυστυχώς αποτελούν αποκλειστικό προϊόν της κακοηθέστατης φαντασίας μου στον βωμό της Πρωταπριλιάς.
Η πραγματικότητα βέβαια για τον Πλουμπίδη είναι τελείως διαφορετική
Η παραδοχή από το ΚΚΕ των σφαλμάτων του είναι το ίδιο δυσχερής όσο η αποδοχή από το οποιοδήποτε ιερατείο ότι το δόγμα της θρησκείας τους μπορεί να έχει λάθος.
Όπως διαβάζω εδώ ,ακόμα και την λακωνική απόφαση της 9ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ το 1958,που έγραψα παραπάνω, φρόντισαν να μην πάρει καμιά δημοσιότητα. Επίσης σε αυτή δεν περιέχονται τα στοιχεία του "Πορίσματος για τον Ν. Πλουμπίδη", από τους Βατουσιάνο και Κωτούζα, που υποβλήθηκε στην ΚΕ στις 23-11-1957, όπου καταρρίπτονταν μία προς μία όλες οι κατηγορίες, ξεσκεπάζονται η πολιτική σκευωρία και κατονομάζονταν οι πρωταγωνιστές της Ν. Ζαχαριάδης, Β. Μπαρτζιώτας και Δ. Βλαντάς.
Το ηθικό ανάστημα του Πλουμπίδη αναγνωρίστηκε ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους γιατί όταν καταδικάστηκε σε θάνατο ο Μπελογιάννης ο Πλουμπίδης έστειλε, από την παρανομία που ήταν, επιστολή στον διευθυντή της αστυνομίας που δημοσιεύτηκε και στον Τύπο, να παρουσιασθεί στις Αρχές να δικαστεί εκείνος σαν καθοδηγητής του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, με τον όρο να μετατραπούν οι θανατικές καταδίκες του φίλου και συντρόφου του Ν. Μπελογιάννη.
Λίγους μήνες πριν τη σύλληψη του Πλουμπίδη από την Ασφάλεια, το ΠΓ του ΚΚΕ τον διέγραψε ως χαφιέ και πράκτορα των Άγγλων και αφού ήδη τον είχαν συλλάβει και ενώ βρισκόταν απομονωμένος στη φυλακή, ο ραδιοφωνικός σταθμός "Ελεύθερη Ελλάδα" συνέχισε να μεταδίδει διαρκώς την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ ότι ο Πλουμπίδης ήταν χαφιές της Ασφάλειας.
Ο Πλουμπίδης παρ΄ όλα αυτά πριν να πέσει νεκρός από το εκτελεστικό απόσπασμα ,πιστός στο κόμμα που είχε αφιερώσει όλη την ζωή του, φώναξε :Ζήτω το ΚΚΕ".
Την ίδια στιγμή ο Ζαχαριάδης και η κλίκα του ανακοίνωναν, ότι η εκτέλεση ήταν σκηνοθετημένη απ΄ την Ασφάλεια, την Ιντέλλιτζεντ Σέρβις και το FBI και ότι ο Πλουμπίδης βρισκόταν ήδη στην Αμερική!
Η γελοιοποίηση τους ήταν μεγάλη όταν την άλλη μέρα οι εφημερίδες είχαν την φωτογραφία του πτώματος του !
Προσέξτε τώρα με τι ωραιοποιημένο τρόπο ενώ γίνονται πλέον εκδηλώσεις μνήμης στο τόπο εκτέλεσης του και προβάλλεται σήμερα η αγωνιστική δράση του Πλουμπίδη, η ηγεσία του κόμματος ακόμα και εκείνης της εποχής δεν θεωρείται υπεύθυνη της συκοφάντησης του αλλά έχει εκφράσει απλά μια άδικη κατηγορία για την οποία έφταιγαν οι συγκυρίες!
Λίγο πριν τη σύλληψή του και μετά, μέχρι την εκτέλεσή του περνάει την πιο δύσκολη φάση της ζωής του. Η αντίδραση εκμεταλλεύεται την άδικη κατηγορία από την ηγεσία του Κόμματος, για να χτυπήσει το ίδιο το ΚΚΕ και το αριστερό κίνημα. Σ' αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, ο Πλουμπίδης μένει αταλάντευτος. Υπερασπίζεται το Κόμμα και τη γραμμή του, δίνοντας ένα υπέροχο παράδειγμα ήθους, αρετής και αυτοθυσίας.
Και σε άλλο σημείο:
Ξεχωριστή θέση στο πάνθεον αυτών των ηρώων κατέχει αναμφίβολα ο Νίκος Πλουμπίδης. Και λέμε ξεχωριστή διότι ενώ έτσι τα έφεραν οι συγκυρίες που ο Πλουμπίδης, αβάσιμα και προπάντων άδικα, κατηγορήθηκε από τους συντρόφους του ως 'προδότης', αυτός, με αταλάντευτη πίστη στις αξίες του, έδειξε πώς ζουν και πεθαίνουν οι κομμουνιστές
Το πόσο σοβαρό είναι ένα κόμμα, έλεγε ο Λένιν, φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα λάθη του. Και το ΚΚΕ φυσικά αναγνώρισε το λάθος του και αποκατέστησε τον Πλουμπίδη τυπικά (στην 9η Ολομέλεια το '58), αλλά και ουσιαστικά - στην συνείδηση των μελών του.
Ευτυχώς που υπάρχει η συνείδηση των μελών του μιας και η ηγεσία του δεν έχει σκοπό να παραδεχτεί ότι το κόμμα έσφαλε πριν 50 χρόνια γιατί τότε μπορεί να βρεθούν μερικοί να πουν ότι μπορεί να σφάλλει και σήμερα!
Το κόμμα μπορεί να κάνει μια αδικία που και που, σφάλματα και σκευωρίες όμως ποτέ!

13 σχόλια:

  1. Αχ βρε Αθεόφοβε μου,
    πολλά θα περίμενες αν πράγματι είχες την ελπίδα ότι το ΚΚΕ Θα αποκαθιστούσε επισήμως τον Πλουμπίδη! Δυστυχώς δεν διαθέτουν ανοικτά μυαλά. Αλήθεια και πια θρησκεία διαθέτει ανοικτά μυαλά?? Γιατί περί θρησκείας πρόκειται. Ή τουλάχιστον περι θρησκευτικού δόγματος. Γι΄ αυτό ταίριαξε με τη Λιάνα Κανέλλη, τη θρησκόληπτη.
    Υ.Γ. Βαυκαλίζομαι ότι ανήκω στην α΄ κατηγορία των αναγνωστών σου. Αυτή ντε των τακτικών αναγνωστών με κριτική σκέψη και ευφυία!!!! Χα χα χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως μια χαρά τα κατάφεραν , με αυτά και μ' αυτά περισσότερο τους βρίζουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους....
    ( Τι μαζοχισμός και αυτός, έτσι και ρωτήσεις κουμουνιστή "τι κάνει η Αλέκα," τον έχασες από φίλο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Νίκος Πλουμπίδης στις συνειδήσεις μας παραμένει ένας ασυμβίβαστος λαϊκός ηγέτης με ευθυκρισία στα πολιτικά δρώμενα και πενιχρή δυνατότητα συμβιβασμών με τα κομματικά κονγκλάβια, οι κομενκλατούρες δεν τα συγχωρούν αυτά, καλά κάνεις Αθεόφοβε και μας τα θύμισες,γιατί στο φετινό δεν γίναν εκκαθαρίσεις διαφωνούντων σε όλα τα επίπεδα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλά, πολλά δεν ξέρω, ομολογώ. Αλλά τα βασικά, που να πάρει !!!
    Καλό μήνα κύριε Αθεόφοβε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. M' αυτά και μ' αυτά τείνω να καταλήξω ότι πολύ καλά τους τα έχωσε ο Πάγκαλος πρόσφατα ξεσηκώνοντας την μήνιν της Αλέκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Κομμα Αθεόφοβε δεν κάνει λάθη. Μπορεί από τον εμφύλιο μέχρι το τελευταίο Συνέδριο "σύντροφοι" να ξεπουλιούνται, κάποιοι να δώσανε τη ζωή τους και στο τέλος να πήρανε ς αναμνηστικές φωτογραφίες του Φλωράκη με τον Μητσοτάκη...αλλά το Κόμμα δεν έκανε ποτέ λάθη.

    Κρίμα γιατί ότι και να ψηφίζω σήμερα, οι προηγούμενες γενιές της οικογένειας μου ηταν συναισθηματικά δεμένες με το ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. meropi-
    Σαφώς και ανήκεις στην πρώτη κατηγορία !

    glam-
    Γιατί οι περισσότεροι ψηφοφόροι τους είναι άνθρωποι με ήθος,άσχετα αν δεν ασπάζομαι την ιδεολογία τους.

    dionysos-
    Ο Πλουμπίδης όπως και ο Μπελογιάννης έχουν καταξιωθεί με την στάση τους σε πολύ ευρύτερο από τον δικό τους πολιτικό χώρο.

    zouzouna-
    Και αυτά είναι βασικά!

    Aταίριαστος-
    Γιατί ο Πάγκαλος σαν παλαιό μέλος ξέρει τα πράγματα εκ των έσω.

    NdN-
    Αυτό ακριβώς είναι και τραγωδία τους ,το κόμμα πάνω απ΄ όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο ποστ, για μια εποχή που ίσως είναι περασμένη, αλλά τα πρόσφατα γεγονότα (μετά την 11/9) την κάνουν και επίκαιρη!
    Διερωτώμαι τι τύχη θα επιφύλασσαν στους αντιπάλους τους άνθρωποι σαν τον Πλουμπίδη με τόσο αυστηρές αξίες και αρχές. Αν στήνονταν στον τοίχο, πιστεύοντας ότι παρόλα αυτά το Κόμμα ήταν σωστό, τι θα έκαναν στους αντιπάλους τους, αν επικρατούσαν;
    Φοβάμαι τους ταλιμπάν κάθε ιδεολογίας. Ίσως υποκλίνομαι στις αρχές τους, αλλά μακριά από μένα...Πως να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που πιστεύουν ότι το Κόμμα ή ο Προφήτης ή οτιδήποτε άλλο είναι πάντα σωστοί; Ίσως μάλιστα, σε άλλες εποχές, να αναγκαζόμουν να τους πολεμήσω και επειδή δεν έχω τα κότσια, μάλλον θα το έβαζα στα πόδια, πάνω από το Τείχος (το θυμάστε;)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μέχρι εδώ μια χαρά τα έλεγες. Όποιος όμως θέλει να κάνει δίκαιη κριτική απορρίπτει πρώτα τα στερεότυπα. Όταν κάτι είναι "άδικο" είναι προφανώς λανθασμένο. "Άδικο αλλά σωστό" είναι σχήμα οξύμωρο. Πολλοί θα ήθελαν τις αυτοκριτικές να διατυπώνονται με αυτομαστιγωτικούς όρους (αφού ο όρος "έσφαλα" προφανώς δεν ικανοποιεί κάποια πάθη), σε τέτοια περίπτωση όμως θα δημιουργούταν άλλα ζητήματα, όπως π.χ. ο από καραμπόλα αναθεματισμός του Ζαχαριάδη, που κι αυτός ίσως περιμένει μια "επίσημη αποκατάσταση". Οι "επίσημες αποκαταστάσεις" είναι συγκινητικές αλλά και θεατρικά δρώμενα. Ένας ψηφοφόρος του ΚΚΕ μπορεί να αποκαθιστά και μόνος του. Προς πληροφόρηση μερικών αναγνωστών σου, ούτε θρησκόληπτος είμαι, ούτε ταλιμπάν ούτε βρίζω τους φερόμενους ως τσοπάνηδές μου. Είμαι απλώς παρατηρητής της μεταμόρφωσης των στερεοτύπων περί γενειοφόρων από κονσερβοκουτοφόρους σε ρασοφόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. argosholos-
    Άσχετα από ιδεολογίες το να πεθαίνεις για τις ιδέες σου ενέχει σαν πράξη ένα τεράστιο ηθικό μεγαλείο.Πολλοί εκείνη την εποχή προτίμησαν να οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα αντί να βάλουν μια υπογραφή σε ένα χαρτί.
    Η προσωπική μου άποψη βέβαια για το θέμα είναι ακριβώς αυτό που έχει πει ο μεγάλος φιλόσοφος Bertrand Russell.
    Δεν θα έδινα ποτέ την ζωή μου για τις πεποιθήσεις μου,γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να είναι λανθασμένες !
    Όσο για το τι θα έκαναν αν επικρατούσαν,δεν είναι τόσο εύκολο να υποθέσεις, αν και πολύ φοβάμαι ότι ο Πάγκαλος σε ότι είπε μάλλον έχει δίκιο.

    στρατολάτη-
    Το να κάνει κανείς κάτι άδικο γιατί νόμιζε κάτι άλλο για σωστό είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση.
    Αναγνωρίζει το λάθος του και είναι αποδεκτό.
    Το να σκευωρεί όμως και να συκοφαντεί για να εξοντώσει κάποιον αντίπαλο και μετά να θέλει να το δικαιολογήσει σαν λάθος είναι απαράδεκτο.
    Είναι δε τραγικό όλα αυτά να αφορούν μια ιστορία που όλοι οι πρωταγωνιστές της είναι πεθαμένοι!
    Είναι δε και κωμικοτραγικό να γίνονται όλα αυτά για να παραμείνει άσπιλο και αμόλυντο όχι ένα άτομο αλλά ένα κόμμα στην βάση μιας εσφαλμένης αντίληψης ότι το κόμμα δεν μπορεί να κάνει λάθη.
    Ε,εδώ λοιπόν έρχεται ό συσχετισμός με τα ιερατεία και τα δόγματα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν και νεώτερος και καθόλου ειδήμων στην ιστορία του ΚΚΕ ομολογώ οτι όταν διάβασα το μισό απ το προηγούμ.ποστ έκανα scroll up για να τσεκάρω την ημερομηνία ανάρτησης,οπότε..και βεβαιώθηκα!
    Καλό Αθεόφοβε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευτυχως που επιβίωσαν απ' τους τουριστικούς προορισμούς (και νησί , και βουνό) ,και πολλοί απ' τους άλλους ,..τους προδότες,ξέρεις.
    Και μάθαμε πολύ νωρίς , να αγαπάμε τον Πλουμπίδη τον Μπελογιάννη τον Αρη και όλους τους "χαφιέδες" που απάνω τους καλοκάθησε η ηγεσία των χυδαίων κομπλεξικών, που πιστεύουν πως ξεσκονίζοντας αγάλματα γίνονται επαναστάτες τρομάρα τους.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. squarelogic-
    Αν δεν το έκανες τι squarelogic θα είχες!

    demetrat-
    Η επανάσταση κοιτάζει πάντα μπροστά και φροντίζει να μην κάνει τα ίδια λάθη που την χαντάκωσαν στο παρελθόν.
    Αντίθετα η γραφειοκρατία για να διατηρήσει τα κεκτημένα της περιχαρακώνεται σε ένα παρελθόν που αποκτά έτσι την μορφή μη αμφισβητήσιμου και αλάνθαστου δόγματος και η επανάσταση έτσι μένει στα πλακάτ για εμψύχωση των πιστών οπαδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή