Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Οι πληροφορίες που παραθέτω για τον χρυσό στο προηγούμενο μου ποστ τις πήρα από το λινκ που έχω βάλει και μάλλον προέρχονται, χωρίς όμως αυτό να είναι απολύτως σαφές από το κείμενο , από ομιλία το 2003 του τότε πρωθυπουργού κ. Σημίτη για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα ''Σημαντικός ο ρόλος της για την ΟΝΕ'' που αναφερόταν στην ιστορική της πορεία της τράπεζας .

Χάρις στην ουσιαστική συμβολή της Μερόπης, που έψαξε το θέμα καλύτερα από μένα, υπάρχει μια διαφορετική εκδοχή για την μεταφορά του χρυσού στην Μέση Ανατολή που λέει:

Ο χρυσός φορτώθηκε στον Πειραιά στο αγγλικό καταδρομικό πλοίο «Διδώ», το οποίο με κίνδυνο να βυθιστεί παίρνοντας μαζί του το πολύτιμο φορτίο έφθασε μέσω Κρήτης στην Αίγυπτο. Από εκεί κατέληξε στη Νότια Αφρική, όπου παρέμεινε ως το τέλος του πολέμου.

Πάντως βρίσκω μάλλον πιθανόν ο χρυσός να φορτώθηκε και στα ελληνικά αντιτορπιλικά που αναφέρω, γιατί ως γνωστόν ο Ελληνικός στόλος έφυγε και αυτός για την Αλεξάνδρεια ώστε να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών.

Προφανώς μετά την απελευθέρωση ο χρυσός επέστρεψε στην Ελλάδα και σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα :

Ο χρυσός της Ελλάδας βρίσκεται κατά ένα μέρος στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, στα υπόγεια του κεντρικού κτιρίου της Πανεπιστημίου, και κατά ένα άλλο στο εξωτερικό. Ενα κομμάτι του ελληνικού χρυσού βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), την οποία οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες «προίκισαν» με χρυσό και συναλλαγματικά διαθέσιμα. Κάθε τράπεζα συνέβαλε στη δημιουργία των αποθεμάτων χρυσού της EKT ανάλογα με το «ειδικό βάρος» της χώρας της. H ελληνική «συνεισφορά» παραμένει στην κατοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και εμφανίζεται ως περιουσιακό στοιχείο της στον ισολογισμό της.

Ελληνικός χρυσός, κατατεθειμένος σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών, βρίσκεται στη Fed (την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) και στην Τράπεζα της Αγγλίας, εκεί όπου υπάρχουν αγορές που πληρώνουν τόκο για καταθέσεις χρυσού.

Τώρα για όσους ενδιαφέρονται για το πόσο χρυσάφι έχουμε, πάλι η Μερόπη φρόντισε να το βρει και:

Στα υπόγεια της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκονται σήμερα 146,4 τόνοι χρυσού (σε ράβδους), η αξία των οποίων πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον τέλος έχει από ιστορικής πλευράς η παρακάτω παράγραφος από το ίδιο κείμενο:

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στα μέσα της Κατοχής οι γερμανικές αρχές των Αθηνών επιχειρούσαν να περιορίσουν τον ελληνικό πληθωρισμό, πουλώντας ράβδους χρυσού στο χρηματιστήριο. Στην Αθήνα την ίδια εποχή η τιμή της χρυσής αγγλικής λίρας ήταν βαρόμετρο των νικών του Άξονα ή των συμμάχων στην Αφρική. Όταν η τιμή της λίρας έπεφτε, οι Αθηναίοι καταλάβαιναν ότι στην Αφρική νικά ο Ρόμελ. Αντίθετα, όταν ανέβαινε, καταλάβαιναν ότι νικούσαν οι σύμμαχοι.

Από τότε έχει μείνει η ιστορική φράση που φώναζαν οι μαυραγορίτες της Αθήνας όταν έπεφτε η τιμή της λίρας ,που ήταν και το μόνο τότε ουσιαστικά αξιόπιστο νόμισμα, οπότε έχαναν τα λεφτά τους ,Βάστα Ρόμελ!

Στο αρχείο του πατέρα μου βρήκα ένα σημείωμα που είχε κρατήσει από εκείνη την εποχή με τις τιμές διαφόρων προϊόντων στο τέλος της κατοχής.

Μια χρυσή λίρα είχε 140-160 τρισεκατομμύρια δραχμές ,δηλ αριθμητικώς 140.000.000.000.000 !!

Ένα αυγό 1.750.000.000.000 ενώ στην φτήνια ήταν ένα πορτοκάλι γιατί έκανε μόνο 400.000.000.000 !

Γράφει μετά από πολλά χρόνια αργότερα πίσω από αυτό το σημείωμα με χιούμορ:

Ευτυχισμένος !!! καιρός!!! Ζήσαμε σαν super Ωνάσηδες. Ούτε καταδεχόμαστε να συζητάμε για χιλιάδες, δηλαδή μονόλεπτα.




8 σχόλια:

  1. Ωραία, διευκρινίστηκε το ζήτημα!

    Τελικά η Μερόπη είναι σκέτος ... χρυσός!
    Τυχερός αυτός που μας πρόλαβε και την παντρεύτηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι είναι πραγματικός χρυσός και όπως καταλαβαίνεις σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις γραφές, όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορίες νεάνιδος...
    Στην Ν. Αφρική δεν ηταν και οι βασιλείς κατά την διάρκεια του πολέμου? να συνδιάσω κάτι? (λέω εγώ τώρα...)

    Αλλος "χρυσός" βρέθηκε στα υπόγεια θησαυροφυλάκια της Ιονικής Τράπεζας (κεντρικό), όταν αυτή πέρασε εις χείρας Τραπέζης Πίστεως (τότε). Κάτι δημοσιεύσεις για "μπαούλα" ξεχασμένα θυμάμαι, μα τίποτα άλλο (να μάθω να μην στηρίζομαι στην μνήμη μου, μα να σημειώνω).

    Εδώ χρυσός, εκεί χρυσός, που είναι ο 14ος?

    Αξιέπαινοι τόσο η Μερόπη, όσο κι εσύ, γιατί ψάχνετε και μαθαίνουμε.
    Την καλημέρα μου και καλό μήνα (με χρυσό ή όχι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε θερμά, και τους δύο, για τις πληροφορίες, οστόσο αυτό το "δάνειο" πόσο ήτανε;

    Θα είχε ενδιαφέρον, να ξέρουμε γιατί "μέγεθος" μιλάμε.
    Και σε αυτά τα πράγματα....το μέγεθος μετράει:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε παιδιά θα με κάνετε να κοκκινίσω!!! Είμαι και μετριόφρων, σαν εσένα Αθεόφοβε μου. Χα χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. zouzouna-
    Όταν μιλάμε για τον χρυσό μιλάμε για την Τράπεζα Ελλάδος και τον κρατικό χρυσό και όχι για τον χρυσό που μπορεί να έιχαν οι ιδιωτικές τράπεζες.
    Για τον 14ο μάλλον θα πάει να συναντήσει τον 13ο και το πρόβλημα θα έιναι να μην τον πάρει μαζί του για να πάνε μετανάστες στην Ευρώπη !

    glam-
    Για το δάνειο έχει γράψει η Μερόπη και μπορείς εκεί να δείς εκει και τα σχετικά σχόλια που έχω γράψει γι΄ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχεις απόλυτο δίκαιο, τώρα το είδα, η Μερόπη έκανε πολύ καλή δουλειά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν όμως δείτε τη συσχέτιση των αγαθών στην κατοχή και σήμερα, θα δείτε πως στην κατοχή το ψωμί ήταν τρεις φορές φθηνότερο του κρέατος ή πως σήμερα το κρέας είναι έξι φορές ακριβότερο. Αν και, το λοιπόν, σήμερα τα αγαθά είναι πιο ακριβά... η επικοινωνία είναι πολύ φθηνότερη (λόγω του ακριβού, και κατά ανάγκη λιτού, τηλέγραφου vs των πάμφθηνων και υπερεκφραστικότατων sms)! Yuppie!! (well done)

    ΑπάντησηΔιαγραφή