Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΞΑΝΘΙΕΣ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ,ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ



Δύο ξανθιές κάθονται στο κλαδί ενός δέντρου. Η μία από αυτές πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθονται.
Μια γριά που τυχαίνει να περνά από κάτω τις βλέπει και τους φωνάζει: - Καλέ κορίτσια τι κάνετε εκεί; Θα πέσετε βρε!
Οι ξανθιές αδιαφορούν και συνεχίζουν ώσπου το κλαδί σπάει , πέφτουν κάτω, και οδηγούνται στο νοσοκομείο με βαρύτατες κακώσεις σε όλο το σώμα. Καθώς βρίσκονται σε διπλανά κρεβάτια η μία από τις δύο βλέπει τη γριά που είχαν δει όταν βρίσκονταν στο δέντρο να περιφέρεται μέσα στο νοσοκομείο.
Έντρομη γυρίζει στη φίλη της και της λέει: - Κοίτα, κοίτα το μέντιουμ...
Δεν ξέρω γιατί μου θύμισε αυτό το ανέκδοτο η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΒΗΜΑΤΟΣ προς την κοινωνία να μην αγοράσει το “Βήμα της Κυριακής” λόγω απολύσεων που έγιναν από τον ΔΟΛ.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο ο ΔΟΛ έκλεισε, μετά από 53 χρόνια λειτουργίας, τον εκδοτικό του οίκο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και στην συνέχεια στις 27-11 έκλεισε και το ημερήσιο ΒΗΜΑ, λόγω της μείωσης των φύλλων που πουλούσε, στις 8000 μόνο.
Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν από την μια μέρα στην άλλη την δουλειά τους αλλά μάλλον είναι προφανές ότι αν μια επιχείρηση φτάνει να κλείσει ένα τμήμα της , αυτό οφείλεται στο ότι δεν κερδίζει από αυτό, με αποτέλεσμα να μπαίνει μέσα.

Μήπως λοιπόν αν η κοινωνία ακολουθήσει τις προτροπές των εργαζομένων του ΒΗΜΑΤΟΣ και τελικά κλείσει και το Κυριακάτικο ΒΗΜΑ, θα συζητάνε σαν τις ξανθιές διαβάζοντας εκ των υστέρων αυτό το ποστ και θα λένε -Κοίτα τι έγραφε το μέντιουμ;
Την περασμένη εβδομάδα είχα κατέβει στο κέντρο, και εκτός από τους σωρούς των σκουπιδιών, αυτό που ήταν εντυπωσιακό ήταν ότι, πχ στην Σόλωνος από το Κολωνάκι μέχρι την Νομική, υπήρχαν στοές ολόκληρες με άδεια καταστήματα.
Μιλάμε αρκετά συχνά πλέον για υποβάθμιση του κέντρου ,κατάληψη του από μετανάστες ,κλειστά καταστήματα και εμφανή πλέον αποφυγή των περισσοτέρων Αθηναίων να κατέβουν εκεί για ψώνια ή για βόλτα.
Και τι κάνουμε γι΄ αυτό;
Φροντίζουμε να επιτείνουμε τα προβλήματα αυτά.
Πως;
Απλά όποιος διαβάσει το αγωνιστικό πρόγραμμα των τελευταίων 15 ημερών που αφορά το κέντρο της Αθήνας μπορεί να καταλάβει το γιατί.
Πέμπτη- 2-12 Πανελλαδικό Φοιτητικό συλλαλητήριο +πορεία στο Σύνταγμα
.
Παρασκευή - 3-12 Σύνταγμα 10 πρωί Συγκέντρωση ΑΜΕΑ
.
Δευτέρα - 6-12 Πορείες για Αλέξη Γρηγορόπουλο
.
Τρίτη- 7-12 12μμ -5μμ, Συγκέντρωση στο Σύνταγμα του ΚΚΕ- Στην Κλαυθμόνος του ΣΥΡΙΖΑ+Εξωκοινοβουλ. Αριστερά.
.
Τετάρτη - 8-12 24ωρη απεργία στις Αστικές συγκοινωνίες
.
Παρασκευή -9-12 Πυροσβέστες -Πορεία από Ομόνοια.
.
Κυριακή - 12-12 10πμ-4μμ Στάση εργασίας αστικές συγκοινωνίες λόγω της απόφασης να μείνουν τα Καταστήματα ανοικτά.
Αναβλήθηκε γιατί τελικά με Δικαστική απόφαση θα μείνουν κλειστά .
Συγκέντρωση στις 11πμ στο Σύνταγμα για την κάρτα του πολίτη.
.
Δευτέρα -13-12 11πμ-5μμ Στάση εργασίας αστικές συγκοινωνίες
.
Τριτη-14-12 3ωρη στάση εργασίας στον ΟΣΕ (αστικές και προαστιακές συγκοινωνίες) από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα.
.
Πέμπτη -16-12 Απεργία Αστικές συγκοινωνίες -24 ωρη ΓΣΕΕ_ΑΔΕΔΥ
Τελικά όταν το κέντρο γκετοποιηθεί γιατί δεν θα κατεβαίνει ο κόσμος εκεί και τα ξενοδοχεία του χωρίς τουρίστες κλείνουν, μήπως οι πορείες, οι συγκεντρώσεις και οι συμπλοκές με την αστυνομία μαζί με τις απαραίτητες μολότωφ θα καταλήξουν να αποτελούν ουσιαστικά δωρεάν θέαμα προς τέρψη των μεταναστών του γκέτο και των δελτίων των 8 της τηλεόρασης;

16 σχόλια:

  1. Τα μαγαζάκια του κέντρου περίμεναν τον Δεκέμβρη να κάνουν λίγο τζίρο για ν' ανασάνουν λίγο, και πλάκωσαν να τους δώσουν τη χαριστική βολή ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ, Τομέας Καραριότητας Δήμου Αθηναίων κλπ

    Σε τούτη την κοινωνία όλοι κοιτάν να "τη βγάλουν τούφα" αυτοί. Κι άλλοι να παν να πνιγούν...

    Κι ας τροχίζουμε τα πόδια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απ τη μια κατανοώ γιατί οι διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που βλέπουν δεδομένα δεκαετιών να ψαλιδίζονται συνεχώς να θέλουν να αντιδράσουν.
    Απ την άλλη είναι προφανές οτι κάνουμε έτσι την ζωή μας αβίωτη...Σήμερα επέστρεφα από σύντομο ταξίδι στο εξωτερικό(όπου ηθελημένα δεν έκανα προσπάθεια για ενημέρωση πάνω στα ελληνικά τεκταινόμενα)και χρειάστηκε να περιμένω 1,5 ώρα για να φύγω απ το αεροδρόμιο(δεδομένου και ότι είμαι ιδεολογικά αντίθετος στο να πετάξω ένα 40άρι για ταξί μέρα μεσημέρι)μαζί με πλήθος άμοιρων επισκεπτών.
    Εννοείται οτι ούτε εγώ δεν περίμενα στάση εργασίας Κυριακάτικα...
    Το ολιγόλεξο απόφθεγμα του Χ.Β.τα λέει όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα..Ενα δεν καταλαβαίνω..Γιατι οι μισοί Έλληνες πάνε να κάνουν ζημιά στους ..αλλους μισούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως βλέπω τα ίδια ερωτήματα έχετε και σεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για ΤΟ ΒΗΜΑ, έχουμε συζητήσει και παλαιότερα. Η εύκολη λύση είναι η απόλυση των υπαλλήλων. Αντίθετα, είναι τόσο δύσκολο να αναδιοργανώσουν τη δημοσιογραφική δουλειά και το ίδιο το ύφος της εφημερίδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο δείμος-
    Μια επιχείρηση που κερδίζει δεν απολύει υπαλλήλους αντίθετα προσλαμβάνει, το θέμα όμως εδώ δεν είναι το ΒΗΜΑ και αν μας αρέσει ή όχι, αλλά το κόψιμο του κλαδιού που κάθεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως εγώ πάντα πίστευα ότι όταν οι εργαζόμενοι ζητάνε κάτι, υπάρχει αυτό το κάτι, κάπου, και κάποιος μπορεί να τους το δώσει ή μπορούν να το πάρουν και μόνοι τους με την γροθιά τους.

    Οι πορείες που βλέπω στη λίστα ζητάνε λεφτά, τα οποία δεν υπάρχουν πλέον, η φούσκα έσκασε και μόνο με καινούργια δανικά βρίσκουμε περισσότερα λεφτά, και ζητάνε αλλαγές στην παιδεία, οι οποίες και θα χρειάζονταν, μεταξύ άλλων, και περισσότερα λεφτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτονόητο, φυσικά, ότι το θέμα σου είναι σωστότατο και αναρωτιέται κανείς πως και δεν είναι από όλους κατανοητό, ή αν υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτά που κάνουν και λένε και τα φαινόμενα είναι προσχήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τους απολυμένους του Βήματος:
    Οι απόλυση ενός εργαζομένου από την δουλειά του, δεν πρέπει να είναι λόγος δυστυχίας, όπως άλλωστε και το αντίθετο, δλδ η πρόσληψη δεν μπορεί να αποτελεί αιτία ευτυχίας.......μη τρελαθούμε!
    Εκτός αν υπάρχουν άλλοι λόγοι...........πχ να απολυθεί κάποιος από ΔΕΚΟ είναι μεγάλη δυστυχία , πράγματι . ( Που θα βρεις ξανά αμοιβή 50-60 χιλ. Ευρώ το χρόνο και να κάθεσαι)
    ΥΓ. Σήμερα στις 5 μμ υποτίθεται ότι θα ξεκινούσαν τα αστικά λεωφορεία, μετά από στάση, να δουλεύουν, άλλα όμως είχαν οι συνδικαλιστές στο μυαλό τους, με αποτέλεσμα, ο κόσμος να περιμένει στις στάσεις άδικα επί ώρες....
    Θυμήθηκα τον Μητσοτάκη που είχε τραβήξει τα πάνδεινα για να τους "καθαρίσει" και μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ και τους ξανά διόρισε ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συγγνώμη που περεμβαίνω αλλά.. τι να τις κάνουμε τις απεργίες δηλαδή να τις απαγορεύσουμε? πάντα οι κινητοποιήσεις ενός κλάδου εργαζομένων είναι αναμενόμενο πως θα "ενοχλούν" κάποιους (ή δεν είναι έτσι?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ποστ μου δεν είναι κατά της απεργίας η οποία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου αλλά κατά της συνεχιζόμενης και εμφανούς πλέον υποβάθμισης του κέντρου της πόλης .
    Πάντως η προσωπική μου άποψη είναι ότι επιτυχής απεργία είναι μια απεργία που έχει καθολική συμμετοχή και έχει αιτήματα που από τον υπόλοιπο κόσμο θεωρούνται αυτονόητα και γι΄ αυτό και συμπαρίσταται σε αυτά παρά την ταλαιπωρία που θα υποστεί.
    Εκφυλισμός της αποτελεσματικότητας της απεργίας είναι η για ψύλλου πήδημα κήρυξης της, πολλές φορές για να δικαιολογηθεί η αναγκαιότητα των συνδικαλιστικών ηγεσιών.
    Αυτό δυστυχώς γίνεται κατά κόρο τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα είναι αφ΄ ενός την μειωμένη συμμετοχή των εργαζομένων και την μη συμπαράσταση του κόσμου όχι μόνο για την ταλαιπωρία που υφίσταται αλλά και από τα αιτήματα που τίθενται.
    Διαδήλωση ιδιαίτερα μαχητική είδα και στο κέντρο του Σικάγο χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία, για πολλή ώρα για να πληροφορηθεί ο κόσμος, και βέβαια χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής και εξυπακούεται χωρίς να πέφτουν μολότωφ!
    Φωτογραφία της μπορείτε να δείτε εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αθεόφοβε καλησπέρα,

    Κάτι παραπάνω από εύλογες οι απορίες σου. Κι εγώ σκέφτηκα πολλές φορές που ταλαιπωρήθηκα από απεργίες, πορείες, διαδηλώσεις και όλα αυτα τι ακριβώς κερδίζει μία ομάδα με το να στρέφει ένα κομμάτι του πληθυσμού εναντίον τους. Απάντηση ακόμα δε βρήκα.

    Θα σου πω μια ιστορία. Φίλη από το Λονδίνο το 2005 είναι να κατέβει για το γάμο ενός πολύ καλού φίλου στην Ελλάδα. Εχει απεργία η ΟΑ και η πτήση ακυρώνεται Η πτήση για Θεσσαλονίκη πετούσε στις 22.10 το βράδυ από Λονδίνο επομένως αν την έχανες είχες μόνο την επιλογή της BA στις 8 το πρωί (η easyjet δεν είχε βάλει ακόμα δρομολογιο) που δυστυχώς είχε μόνο business εισητήριο διαθέσιμο. Το πληρώνει φυσικά και περιμενει όλη νύχτα στο αεροδρόμιο Gatwick αγκαρεύοντας και εμένα να πάω βραδιάτικα που είχα ορκιστεί από προηγούμενο επεισόδιο ότι δε ταξιδεύω με ΟΑ και είχα ήδη κλείσει με ΒΑ. Τα μπινελίκια που άκουγα να λέει ήταν καταπληκτικά, σκέτος γλωσσοπλάστης! Λίγα χρόνια μετά σε συζήτηση για την πώληση της ΟΑ βρίσκεται και ένα παιδί (που δε το ξέραμε καλά) που έκανε το λάθος να πει ότι έπρεπε να μείνει κρατική η εταιρία. Το ότι τον άφησε να φύγει χωρίς να τον βάλει να πληρώσει το εισητήριο του 2005 ήταν επιτυχία μου που την αναφέρω και στο βιογραφικό μου.

    Προφανώς όλοι έχουμε ιστορίες τέτοιες. Πως περιμένει κάποιος που σε ταλαιπωρεί να τον στηρίξεις ή έστω να φανείς ουδέτερος. Πως μπορεί κάποιος που είναι ελεύθερος επαγγελματίας να συνταχθεί με τον τύπο στη ΔΕΗ ή στον ΟΣΕ που όλοι ξέρουμε πως μπήκε και που βγάζει τα 4πλάσσια χωρίς να πεθαίνει και στη δουλειά; Πως είναι δυνατόν να συνταχθεί ένας μαγαζάτορας με μία πορεία (ακόμα και αν έχει δίκαια αιτήματα) αν το μαγαζάκι του κινδυνεύει να καεί από τους μπαχαλάκηδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΟΑΣΑ ΗΛΠΑΠ ΜΕΤΡΟ ΤΡΑΜ απεργούν και πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, για να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των κούριερ και ντελιβεράδων, και απαιτούν της εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των ωρών εργασίας. Τις ώρες της απεργίας, οι αστικές συγκοινωνίες θα λειτουργούν κανονικά, αλλά δεν θα εισπράτεται το αντίτιμο των εισητηρίων, και το επιβατικό κοινό θα ενημερώνεται για τις συνθήκες εργασίας των ανωτέρω κλάδων.
    Κι αυτού του είδους η αλληλεγγύη έλλειπε τα περασμένα χρόνια, αλλά κανένας δεν συγκινήθηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαιρεται..
    Αν και διαβαζω το μπλογκ εδω και καιρο,σημερα ειπα να αφησω και εγω το σχολιο μου(..καλλιο αργα)
    Εγω μενω στο Παγκρατι,και πρεπει να σου πω οτι εδω ΔΕΝ εχουμε απεργιες.Τουλαχιστον οι απεργιες και οι πορειες δεν επηρεαζουν την καθημερινοτητα μας(εννοω φυσικα στα εμπορικα μαγαζια).
    Μαντεψε ομως..ΚΑΙ εδω κλεινουν μαγαζια..και εδω πλεον μεσα σε 8-9 μηνες εχω μετρησει πανω απο 10 μαγαζια ξενοικιαστα στους κεντρικους εμπορικους δρομους του Παγκρατιου.
    Το ιδιο ισχυει και στο Αιγαλεω(εκει ειναι η δουλεια μου) και εχω δει αλλα τοσα σε επισης κεντρικους εμπορικους δρομους.
    Φυσικα το "απεργιακο δελτιο" ειναι προβλημα,αλλα αν φταιει μονο αυτο,τοτε προς τι τα λουκετα σε αλλες περιοχες?
    Μηπως το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχουν λεφτα σε μας που θα μπορουσαμε να ψωνιζουμε οποτε ειμαστε κατι παραπανω απο συγκρατημενοι γιατι απλα ΔΕΝ εχουμε να διαθεσουμε σε ψωνια?
    Δεν ξερω(τοσο καλα) την λειτουργια του οικονομικου κυκλου,αλλα οταν εγω εχω μειωση μισθου,την αντιστοιχη μειωση δεν θα εχει ο καταστηματαρχης στο τζιρο του(τουλαχιστον στα προϊοντα με ελαστικη ζητηση)?
    Οταν ο ΦΠΑ εκτοξευεται,τοτε λογικο εγω δεν ειναι να αγοραζω λιγοτερα,αρα παλι μειον στον καταστηματαρχη?
    (..μειον ΚΑΙ στα εσοδα του κρατους αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια).
    Οι απεργιες κανουν το προβλημα πιο αμεσο,ΑΛΛΑ δεν ειναι η πηγη οτυ προβληματος και σιγουρα η "απαγορευση" τους δεν ειναι η λυση.
    Ευχαριστω για τον χωρο που μου/μας διαθετεις για την ανταλλαγη αποψεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. DimosK-
    Έστω και καθυστερημένα είδα το σχόλιο σου και στα περισσότερα από όσα γράφεις έχεις δίκιο και βέβαια ποτέ δεν έγραψα ούτε είπα να απαγορευτούν οι απεργίες.
    Ο προβληματισμός μου είναι με την γκετοποίηση του κέντρου της πόλης γιατί μην ξεχνάς ότι εκεί τα καταστήματα του δίνουν μεγάλη ζωή επειδή έχει πλέον εγκαταλειφθεί ως τόπος κατοικίας όπως είναι το Παγκράτι ή το Αιγάλεω που γράφεις.
    Αν κλείσουν και τα υπόλοιπα θα έχουμε πλέον ένα γκέτο στο κέντρο οπότε δυστυχώς θα επαληθευτεί αυτό που έγραψα πως:

    οι πορείες, οι συγκεντρώσεις και οι συμπλοκές με την αστυνομία μαζί με τις απαραίτητες μολότωφ θα καταλήξουν να αποτελούν ουσιαστικά δωρεάν θέαμα προς τέρψη των μεταναστών του γκέτο και των δελτίων των 8 της τηλεόρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή