Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΠΟΙΗΣΗ!




Όλες αυτές τις  μέρες η κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα μου θυμίζει έντονα τις τελευταίες ώρες πριν την βύθιση του Τιτανικού, με την κυβέρνηση να παίζει, σαν την ορχήστρα του πλοίου, το τελευταίο τραγούδι που θυμούνται οι επιζήσαντες και το οποίο ήταν το  Nearer, My God, to Thee δηλαδή Πιο κοντά θεέ μου σε σένα!
  Προφανώς τον ρόλο του θεού για την κυβέρνηση  έχουν το ΔΝΤ και το Μερκελοσαρκοζιανό συνονθύλευμα.
Από την άλλη μεριά οι διάφορες συντεχνίες του δημοσίου, σαν τους επιβάτες της πρώτης θέσης του Τιτανικού, κοιτάνε να επιβιβαστούν στις σωσίβιους λέμβους που δεν επαρκούν να μπουν όλοι. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που δεν μπορούν να απεργήσουν, μοιάζουν σαν τους επιβάτες της 2ης θέσης και  οι απολυμένοι μαζί με τους άνεργους, σαν τους επιβάτες της 3ης θέσης, που είναι αυτοί που τελικά είχαν και  τις μεγαλύτερες απώλειες.
Και όλα αυτά γιατί σύσσωμη η ανίκανη και διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία μέχρι τώρα ενώ έβλεπε το παγόβουνο της χρεοκοπίας να έρχεται πλησίστιο καταπάνω στο σκάφος, έλεγε και λέει παπαριές του τύπου -λεφτά υπάρχουν!!!  -Ζάππειο 1,2,3....,   δεν πληρώνω ,δεν πληρώνω,   να τα πληρώσει η πλουτοκρατία και διάφορε τέτοια που όπως λέει και ο Σαββόπουλος στον Άγγελο Εξάγγελο για όσους τα πιστεύουν:

Τα νέα που μας έφερε ήταν όλα μια ψευτιά
μα ακούγονταν ευχάριστα στ' αυτί μας
γιατί έμοιαζε μ' αλήθεια η κάθε του ψευτιά
κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας

αλλά τελικά όταν ο Άγγελος Εξάγγελος έφτασε να αρχίζει να ψελλίζει  πως είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση οι περισσότεροι κάναμε αυτό ακριβώς που λέει και ο τελευταίος στίχος του τραγουδιού: 

Αμέσως καταλάβαμε τι πήγαινε να πει
και του 'παμε να φύγει μουδιασμένα
αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει
καλύτερα να μην μας πει κανένα

Έτσι φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση που η κάθε μια ομάδα κοιτάζει να διασώσει ότι μπορεί από τα κεκτημένα της αδιαφορώντας για το  σύνολο και την χώρα και βρίζοντας τον καπετάνιο του σκάφους και τους αξιωματικούς του που τα έχουν χαμένα από την ανικανότητα τους να αποφύγουν το παγόβουνο.
Και όλα αυτά γιατί  αυτή η ανίκανη και διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία, όλα αυτά τα χρόνια με τα δανεικά λεφτά, ενώ  έτρωγε και αυτή , μαζί μπούκωνε και το στόμα όλων αυτών που μπορούσαν βολεμένοι στον κρατικό μηχανισμό να εκβιάζουν για αύξηση των κεκτημένων τους.
 Έχοντας λοιπόν χεσμένη την φωλιά της αυτή η ηγεσία δεν μπορούσε αλλά και δεν θέλησε από πολύ καιρό  να  πει με απλά λόγια αυτά που είναι αυτονόητα για κάθε σωστό οικογενειάρχη όταν  καταρτίζει τον  οικιακό προϋπολογισμό του.
-ΖΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ
-ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΕΠ΄ ΑΠΕΙΡΟ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ.
-ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΔΑΝΕΙΚΑ  ΘΑ ΕΡΘΕΙ  Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙΣ.
-ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ  ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΟΥ.
Αυτά τα αυτονόητα δεν ήσαν  απ΄ ότι φαίνεται τόσο αυτονόητα σε όσους ψηφίζαμε τόσα χρόνια και άρχισαν να γίνονται αντιληπτά όταν οι διάφοροι  κερδοσκόποι που μας δάνειζαν άρχισαν αφ΄ενός να μην μας δανείζουν, γιατί φοβούνται ότι δεν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αφ΄ετέρου δε άρχισαν  να ζητάνε τα δανεικά πίσω με πρόγραμμα,οπότε καταλήξαμε στην σημερινή ουσιαστικά διάλυση του κράτους μετά την άγρια περικοπή των εισοδημάτων ιδίως των ασθενέστερων τάξεων  .
Υπάρχουν όμως και μερικοί που προτείνουν να γράψουμε δεόντως όλους αυτούς τους κερδοσκόπους που θέλουν να μας πιούν το αίμα ζητώντας να πάρουνε πίσω τα λεφτά τους και μάλιστα οι άθλιοι με τόκο, να  κηρύξουμε πτώχευση και να γυρίσουμε στην αξέχαστη και αγαπημένη μας δραχμούλα.
Σε αυτό το σημείο ,παρενθετικά, θα ήθελα να μου πουν, όσοι ξέρουν, που υπάρχουν χασοσκόποι που να σου δανείζουν λεφτά και να σου δίνουν και τόκο γιατί έχω κάτι ανάγκες τώρα τελευταία!
Αν γυρίσουμε λοιπόν στην δραχμούλα, που θα μπορούμε να τυπώνουμε ελεύθερα όσες θέλουμε, τότε το ένα ευρώ με μέτριους υπολογισμούς, θα αντιστοιχεί σε κάπου 600-700 δραχμές αλλά κατά περίεργο τρόπο στο εξωτερικό δεν θα θέλουν να πληρώνονται σε δραχμές  αλλά σε ευρώ!
Βέβαια θα δώσουμε και την ευκαιρία σε όσους χασοσκόπους έχουν ήδη βγάλει  τα λεφτά τους στο εξωτερικό να τα επανεισαγάγουν στην Ελλάδα διπλασιασμένα και να  αγοράζουν με άνεση μαζί με τους ξένους κερδοσκόπους όλα όσα το δημόσιο και οι μη κατέχοντες θα αναγκάζονται να ξεπουλάνε για να αποκτήσουν πανευτυχείς δραχμές για να μπορέσουν να βγάλουν τον μήνα.
Τελειώνοντας θα έλεγα πως πιστεύω ακράδαντα πως ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε   αυτογνωσία της σημερινής κατάστασης ότι  δηλαδή η πλασματική ευημερία των προηγουμένων ετών θα περάσει αρκετό διάστημα για να επανέλθει και αυτό θα μπορέσει  πλέον να προέλθει μόνο αν προσπαθήσουμε και το πετύχουμε οι ίδιοι.
 Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτή η αυτογνωσία και αυτή όλη η κοινωνική αποδόμηση που ζούμε θα σταματήσει  μετά από μια απότομη ψυχρολουσία που θα είναι μια στάση πληρωμών από το δημόσιο οπότε οι διάφορες διεκδικήσεις δεν θα έχουν πλέον κανένα νόημα.
Έχουμε λοιπόν δύο δρόμους μπροστά μας να ακολουθήσουμε ,που μέσα από τους στίχους δύο σημαντικών ποιητών μας και ενός μεγάλου συνθέτη μας,  έχουν περάσει στο καθολικό υποσυνείδητο των Ελλήνων.
Η μία αντιμετώπιση να συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς να αποδομούμε τον κοινωνικό ιστό, με αντιπαραθέσεις των κοινωνικών ομάδων μεταξύ τους και   προσπαθώντας να σώσουμε το τομάρι μας αδιαφορώντας για τους άλλους οπότε στο τέλος  δεν θα μας μένει τίποτα άλλο από το να λέμε:

-Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
-Φταίει ο θεός που μας μισεί!
-Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
-Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
"ποιος φταίει; Ποιος φταίει;... κανένα στόμα
δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα.
Ετσι, στην σκοτεινή ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,
σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα
όπου μας εύρει, μας πατεί:
δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα!
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

Ενώ η άλλη, διαμετρικά αντίθετη, είναι βασίζεται στην συλλογική προσπάθεια να βγούμε από το τέλμα γνωρίζοντας ότι αυτό απαιτεί  γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας,  μαζί με κόπο, στερήσεις, θυσίες και χρόνο, όλα αυτά  που δυστυχώς  τα πέρασαν οι προηγούμενες γενιές αλλά θα είναι κρίμα να τα περάσουν και παιδιά μας.
Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούμε να τραγουδήσουμε:

Την ρωμιοσύνη μη την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
Με τον σουγιά στο κόκαλο
 με το λουρί στον σβέρκο

Την ρωμιοσύνη μη την κλαις
να τη πετιέται
από'ξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου

10 σχόλια:

  1. Με 600-700 δραχμές θα ξεκινήσει η επιστροφή στη δραχμή πρίν αρχίσουν οι απαραίτητες εσωτερικες υποτιμήσεις που θα την φέρουν σε χιλιάδες έναντι του ευρώ. Δεν θα άλλαζα τίποτα απο το κείμενο, καταστροφή και ελπίσα είναι πιά ένα.

    Το σύστημα που ζούμε θα καταστραφεί εντελώς. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Οσοι περισσέψουν (γιατί πολλοί θα χαθούν ποικιλοτρόπως) θα περάσουν στην απέναντι όχθη. Αν υπάρξει μια νέα συλλογική συνείδηση ηθικής, εργασίας, τιμιότητας και δικαιοσύνης, η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία. Θλίβομαι, αλλα τίποτα τέτοιο δεν βλέπω. Τριάντα χρόνια πήρε το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" να κορυφώσει την αθλιοκρατία στη χώρα. Ιδεολογικά, είναι αδύνατον να παράξεις ενα διαφορετικό είδος ανθρώπου σε λιγότερο χρόνο. Κανένα σύστημα που διαλύθηκε δεν αναδύθηκε πάλι μέσα στην ίδια γενιά που κατέρρευσε.

    Βολευτείτε οπως μπορείτε. Μέσα στους επόμενους μήνες το θέμα θα τελειώσει. Η απόφαση έχει ήδη παρθεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει και να κάνει σύντομες αλλαγές. Αν δεν την αναλάβουν οι γαλλογερμανοί, η κοινωνία μας μπορεί να διολισθήσει σε ενα απέραντο οχλοκρατικό χάος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Locus Publicus -
    Δεν θα διαφωνήσω με όσα γράφεις που είναι η πιο πιθανή εξέλιξη της σημερινής κατάστασης.
    Απλά επειδή από χαρακτήρα βλέπω συνήθως το ποτήρι μισογεμάτο ελπίζω πάντα πως, όπως στις αμερικάνικες ταινίες, στο τέλος ο καλός νικάει τον κακό και σώζει το κορίτσι!
    Την άποψη αυτή την βασίζω στην γνώμη που εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας Καθηγητής Οικονομικών - Γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και η οποία λέει τα εξής:

    Η Ελλάδα για να βγει από την παγίδα του χρέους και της ύφεσης χρειάζεται τέσσερις προϋποθέσεις: πρώτον, να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε στο τέλος της δεκαετίας του 1990, δηλαδή 3,5 με 4% του ΑΕΠ. Δεύτερον, χρειάζεται να επιτύχει ονομαστικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 4%, δηλαδή 2% πραγματικό ρυθμό και 2% πληθωρισμό.
    Τρίτον, χρειάζεται μέσο επιτόκιο δανεισμού 4%, δηλαδή αυτό ακριβώς που επετεύχθη στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
    Και, τέλος, χρειάζεται να κάνει αποκρατικοποιήσεις -αξιοποίηση κρατικής γης, ύψους 50 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά να είναι οι μέσοι όροι της δεκαετίας 2011-2020. Σας φαίνεται ηράκλειος άθλος; Δεν είναι. Τα είχε ξανακάνει και στο παρελθόν και μάλιστα σε πολύ υψηλότερο βαθμό.
    Για παράδειγμα, για μια ολόκληρη 15ετία ο πραγματικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν 4,3% και όχι 2% που επιζητούμε τώρα. Αυτές οι 4 προϋποθέσεις τις οποίες μπορούμε να ονομάσουμε 4-4-4-50 αρκούν για να φέρουν το δημόσιο χρέος στο 87% του ΑΕΠ το 2020.Αυτές και μόνο. Επομένως, η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση δεν απαιτεί κανένα "κούρεμα".
    Απαιτεί μια ορθολογική οικονομική πολιτική την οποία την έχει ακολουθήσει στο πρόσφατο παρελθόν και θα στηρίζεται στην επιστροφή στο έτος 1999 όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, επενδύσεις από το ΕΣΠΑ και τον ιδιωτικό τομέα (εγχώριο και ξένο) σε λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια και τουρισμό, σε ένα ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης κρατικής περιουσίας και σε πραγματικές απελευθερώσεις των αγορών κρουαζιέρας, οδικών μεταφορών και επαγγελμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνούσα με τον άθεο, αν το πρόβλημά μας ήταν μόνο οικονομικό.
    Φοβάμαι ότι το οικονομικό είναι το τελευταίο που πρέπει να μας ανησυχεί....!
    Δυστυχώς , γνώμη μου είναι , ότι πάσχουμε ως κοινωνία, από τόσα πολλά που δεν είναι πλέον θεραπεύσιμη η κατάσταση .
    Ίσως το καλύτερο είναι να υπάρξει θάνατος - πτώχευση και στην συνέχεια δημιουργία νέου «οργανισμού» και όσοι ζήσουν……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. glam
    YG. Γιατί ο bloger με παιδεύει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ορθά - ορθότατα, αλλά όταν μιλάμε για τους διεφθαρμένους πολιτικούς να μην ξεχνάμε ότι τους μετρημένους στα δάχτυλα πολιτικούς που δεν χάιδευαν τα αυτιά μας και δεν μας έλεγαν "νέα ευχάριστα" τους στείλαμε στο σπίτι τους ή κάτω απ'το 3% (Γιαννίτσης, Μάνος κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία τα νούμερα του στουρνάρα, αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με νούμερα αλλά και με ανθρώπινες ψυχές. Δηλαδή εγώ μέχρι το 2020 θα ζω με 650€;

    Είμαι από αυτούς που δεν το βάζουν κάτω και εξ αρχής πίστεψα στα λόγια που λέγαν ότι το μνημόνιο και η τήρησή του είναι ο καλύτερος δρόμος. Καταλάβαμε στην πορεία όλοι ότι αυτοί οι πολιτικοί δεν είναι άξιοι ούτε απλές εντολές να εκτελέσουν γραμμένες σε χαρτί.

    Τώρα, όσο για τα υπόλοιπα που γράφεις εγώ είμαι εντελώς μπερδεμένος. Μπορώ επιτόπου να σου υποδείξω ένα εκατομμύριο ιστολόγια που καταρρίπτουν όσα λες και καπάκι άλλα τόσα που τα ενισχύουν. Γιατί δηλαδή όσα λες ότι θα πάθουμε δεν έγιναν και στην Τουρκία όταν βγήκε από το δντ όπου μέχρι τότε υπέφερε;

    Αυτό κατάλαβα είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει αν μια πολιτισμένη χώρα μέλος της ΕΕ πτωχεύσει. Κανένας δεν ξέρει ποιους θα παρασύρει ή αν θα αργοπεθάνει μόνη της σε μιαν άκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος-
    Το οικονομικό πρόβλημα έχει δημιουργήσει σε ένα μεγάλο βαθμό και την κοινωνική αποσύνθεση.

    glam-
    Δυστυχώς δεν ξέρω.

    Αταίριαστος-
    Εχεις απόλυτο δίκιο αλλά και αυτοί αντιμετωπίστηκαν όπως ακριβώς λέει και ο τελευταίος στίχος του Άγγελου Εξάγγελου!

    Saq-
    Δυστυχώς είμαι σχεδόν σίγουρος ότι όλοι μας θα ζούμε την επόμενη τουλάχιστον 10ετία με πολύ λιγότερα από αυτά με τα οποία ζούσαμε ως τώρα.
    Όσο για το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.
    Στο ΔΝΤ συμμετέχουν 182 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
    Μια χώρα μπορεί να λάβει από το ΔΝΤ, βοήθεια δεκαπλάσια της συνδρομής της στο ταμείο,δηλαδή η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να πάρει μέχρι και 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
    Το επάνω χέρι σε αυτό το έχουν βέβαια αυτοί που βάζουν και τα περισσότερα λεφτά δηλαδή οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.
    Το ΔΝΤ δεν έρχεται σαν μπαμπούλας από μόνο του σε μια χώρα αλλά μόνος σου το καλείς, όταν δεν μπορείς ουσιαστικά να δανειστείς από αλλού, ξέροντας βέβαια ότι για να σε δανείσει και να εξασφαλίσει την επιστροφή των δανεικών θα βάλει τους όρους του.
    Τώρα σε σχέση με την Τουρκία το 2001,που ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ το ΑΕΠ της είχε μειωθεί κατά 5.7%, ο πληθωρισμός στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών έφθανε το 55% και η τουρκική λίρα είχε υποτιμηθεί κατά 51% έναντι των κυρίων ξένων νομισμάτων. Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων ανακοινώνονταν η μία μετά την άλλη, και χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο.
    Η κυβέρνηση Ετζεβίτ μετακάλεσε τον επιφανή οικονομολόγο Κεμάλ Ντερβίς από την Παγκόσμια Τράπεζα και του ανέθεσε το υπουργείο οικονομικών και αυτός με το ΔΝΤ και τα 46 δις δολάρια που πήρε από αυτό, εφάρμοσε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης με περικοπή των κρατικών δαπανών,πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων,μείωση των εταιρικών φόρων και αύξηση μιας σειράς άλλων,αναμόρφωση της γραφειοκρατίας προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των ξένων επενδύσεων και την ιδιωτικοποίηση των σημαντικότερων κρατικών επιχειρήσεων.
    Οι ιδιωτικοποιήσεις και μόνο απέφεραν πάνω από 20 δις δολάρια στο δημόσιο ταμείο την πρώτη περίοδο και όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα και την μαζική εισροή ξένων κεφαλαίων που οδήγησαν στην σημερινή οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.
    Έτσι τώρα μπόρεσε ο Ερντογάν να πει στο ΔΝΤ πως δεν χρειάζεται πλέον άλλο δάνειο από αυτό και να αποδεσμευτεί η χώρα του από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χτες το βράδυ στον χώρο που γνωρίζεις που τον λέω Ταβέρνα χωρίς να είναι, μαζευτήκαμε όπως συνήθως οκτώ από τους φίλους να δούμε τον αγώνα του Ολυμπιακού με τους Γερμανούς.
    Στην παρέα είχαμε Γαύρους, Βάζελους, Χανούμισες Αντι-γαύρους (όπως εγώ) και κάτι άλλους, όλοι μας πάντως Έλληνες !!

    Άπό τις πρώτες μπαλιές άρχισαν τα σχόλια του τύπου 'έτσι που παίζουμε θα φάμε τέσσερα' δες τον μαλάκα (της ελληνικής ομάδας) που δεν μπορεί να δώσει μιά πάσα και άλλα ....κολακευτικά ακόμα και από τους γαύρους της παρέας.
    Στο εικοσάλεπτο προηγήθηκε ο Ολυμπιακός με 1-0 και τα γενικά σχόλια ήταν ....κολοφαρδία επειδή η μπάλα κτύπησε σε Γερμανό και τώρα ΣΙΓΟΥΡΑ θα αντεντεπιτεθούνε, θα μας πάρουν φαλάγγι και θα μας γ.....νε !
    Μετά από λίγο ισοφαριστήκαμε 1-1 και στην βαριά πεσσιμιστική ατμόσφαιρα που ακολούθησε, η παρέα έβγαλε το συμπέρασμα ότι άμυνα δεν υπάρχει, ο τερματοφύλακας είναι μαλάκας και όπως παίζουμε το παιχνίδι θα τελειώσει 1-4 υπέρ των Γερμανών !!

    Στο 2ο ημίχρονο η σαφώς καλλίτερη ελληνική ομάδα (ακόμα και στο 1ο ημίχρονο) τελείωσε τον αγώνα νικήτρια με 3-1 και το γενικό σχόλιο ήταν ότι η Μπορούσια πήρε μεν πέρσυ το πρωτάθλημα Γερμανίας αλλά φέτος έκανε πολλές αλλαγές με νέους παίκτες που δεν είχαν πείρα σε διεθνείς αγώνες !

    Το γεγονός ότι παίχτηκε καλό ποδόσφαιρο, καθαρό χωρίς κτυπήματα και κάρτες, με αρκετές φάσεις, με σωστή διαιτησία σε σωστή φίλαθλη ατμόσφαιρα και κυριως η νίκη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ομάδας επί της πρωταθήτριας Γερμανίας, δεν αναφέρθηκε από κανέναν !

    Τώρα που κολλάνε τα παραπάνω με το ποστ σου, ελπίζω ότι εσύ και μερικοί άλλοι ότι θα μπορέσουν να το καταλάβουν !!!

    Συν-φαλακρός γείτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συν-φαλακρός γείτων-
    Τέτοιο συσχετισμό με το συγκεκριμένο ποστ μόνο εσύ μπορούσες να κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλά τα λες αθεόφοβε, αλλά το σπουδαιότερο είναι αυτό που ξέχασε ο συν-φαλακρός γείτων:

    Στο τέλος του αγώνα, όλο το γήπεδο φώναζε:

    Έτσι γαμάνε, αυτοί που σας χρωστάνε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή