Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΣ.




Η αυτοκτονία είναι  πάντα μια πράξη που συγκλονίζει και πάντα όλοι προσπαθούν να βρούν τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν τον αυτόχειρα σε αυτή.
Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και τελείως διαφορετικές όμως τελικά ίσως όλες  να μπορούσαν να συνοψιστούν στην φράση που έγραψε ο Μαγιακόφσκι  στην σημείωμα που άφησε πριν να αυτοκτονήσει

 Έχω ξοφλήσει τους λογαριασμούς μου με τη ζωή

Μπορεί η αιτία να είναι η αβάστακτη ιδέα της Γερμανικής  κατοχής  όπως στην Πηνελόπη Δέλτα, ή μια ερωτική απογοήτευση μιας απλής κοπέλας όπως έχω γράψει στο παρελθόν, αλλά τελικά  ο κάθε αυτόχειρας όπως έγραψε και ο Καρυωτάκης,  πριν να βάλει το περίστροφο στην καρδιά του, έχει καταλήξει  στο ίδιο συμπέρασμα : 

Κάθε πραγματικότης μου ήταν αποκρουστική.

Είμαι σίγουρος πως και ο 77χρονος φαρμακοποιός θεωρούσε  πως η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι αποκρουστική γι΄αυτό και το σημείωμα που άφησε χαρακτηρίζεται από μια ατελείωτη οργή για όσους θεωρούσε υπεύθυνους για την κατάντια της χώρας μας.
Δεν ξέρω ποιό ρόλο έπαιξε  όπως γράφτηκε το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε στην απόφαση του, αλλά δεν πιστεύω πως η όποια μείωση της συντάξεως του, μιας και δεν ανήκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, ήταν η αιτία της αυτοκτονίας του.
Όπως τον περιγράφουν ήταν ένας πολιτικοποιημένος και μορφωμένος άνθρωπος που πιστεύω πως η  ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας μας του δημιούργησε μια συσσωρευόμενη και εντεινόμενη  οργή η οποία επιτάθηκε όταν διαπίστωσε πως η αντίδραση του κόσμου σε αυτήν δεν ήταν αυτή που περίμενε ο ίδιος.
Με την δημόσια αυτοκτονία του ήθελε να ξεσηκώσει και να αφυπνίσει την ελληνική κοινωνία κατά τον ίδιο τρόπο όπως ήθελε να ξεσηκώσει την διεθνή με την πυρπόληση του ο βουδιστής μοναχός ThichQuang Duc το 1963 στο Βιετνάμ και ο Γεωργάκης το 1970 στην Ιταλία, ή την Ιαπωνική ο Yukio Mishima με τον δημόσιο αποκεφαλισμό του.
Όσο και να μην συμφωνεί κανείς με αυτή την αντίδραση ή με τις ακραίες θέσεις του για ένοπλο αγώνα δεν μπορεί παρά να θαυμάσει το μεγαλείο μιας ψυχής που αποφασίζει να κάνει την υπέρτατη υπέρβαση θυσιάζοντας την ζωή του για τις ιδέες του.
Πάντως ο σκοπός που επιδίωκε ο Δημήτρης Χριστούλας έχει πετύχει γιατί  η δημόσια αυτοκτονία του έχει συνταράξει όλη την  Ελλάδα.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον  σκεπάσει και ας ελπίσουμε πως δεν θα βρει μιμητές..



ΠΡΟΣΘΗΚΗ 6-4-2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα ,με τίτλο «Αυτοκτονική» πορεία: Ένας στους 6 Έλληνες με σημαντική ψυχοπαθολογία υπάρχει εδώ


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 10-4-2012

Ένας εξ ίσου ενδιαφέρον σχολιασμός  της αυτοκτονίας  του Δημήτρη Χριστούλα υπάρχει  εδώ.



ΠΡΟΣΘΗΚΗ  16-4-2012

Το άρθρο του Ανδρέα Πετρουλάκη  ΣΙΩΠΗ αναφέρεται στην κακοποίηση του ειδικού φρουρού μετά την κηδεία του Χριστούλα.

25 σχόλια:

  1. Ηξερα πως θα γράψεις. Ηθελα να σε διαβάσω.
    επειδή εζησα την "αυτοκτονία" του θείου μου, πέρισυ, και ήξερα τους βαθύτερους λόγους, δεν πίστεψα πως οποια μειωση συντάξεως, φέρει στην αυτοκτονία.

    με το να αυτοκτονίσει δημόσια, συμφωνώ με όσα γράφεις.

    θέλει αρετή και τόλμη η "ελευθερία" όποιας μορφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρά τα γραφόμενα στο σημείωμα που άφησε, δεν μου φάνηκε από την αρχή σαν ουσιαστικός λόγος αυτοκτονίας,η μείωση της συντάξεως του καθώς δεν ανήκε στους χαμηλοσυνταξιούχους.
      Αν δε είχε πληρώσει το διάστημα που εργαζόταν αυξημένες εισφορές στο ταμείο του, αν δεν είχε λαμβάνειν από αλλού άλλη σύνταξη, τότε ως μονοσυνταξιούχος θα έπαιρνε αυξημένη σύνταξη κατά 50%.

      Διαγραφή
  2. Κάθε πραγματικότης μου ήταν αποκρουστική...

    Αυτό είναι και τα βασικό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης μια πάθηση που όπως γνωρίζεις ταλανίζει κρυφά εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Και που οδηγεί σε τάσεις αυτοκτονίας που δεν έχουν απαραίτητα μια λογικοφανή εξήγηση (αρρώστια ή οικονομικά προβλήματα).

    Σαφώς η πράξη αυτή περιέχει ενα πολιτικό μήνυμα και ειναι μια πράξη ενός απελπισμένου ανθρώπου. Ολοι οι άνθρωποι που αυτοκτονούν είναι απελπισμένοι. Εχω και πολλές αμφιβολίες για το αν το σημείωμα που άφησε το θύμα είναι αληθινό. Στην Ελλάδα έχουμε δεί πολλά. Την συμπάθειά μου στην οικογένειά του. Η αυτοκτονία του με λυπεί ειλικρινά. Εχω χάσει δύο δικά μου πρόσωπα απο το τέρας της κατάθλιψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι που αυτοκτονούν έχουν κατάθλιψη και όταν αποφασίσουν την αυτοκτονία είναι πολύ δύσκολο να τους αποτρέψεις από αυτήν γιατί αρκετές φορές η κατάθλιψη τους δεν γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον τους.
      Ακόμα θυμάμαι την περίπτωση ενός νεαρού τότε καρδιολόγου που ήξερα, παντρεμένου με παιδί,έξυπνου,κοινωνικού και ζωντανού ανθρώπου που με κανένα τρόπο δεν μπορούσες να καταλάβεις ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα μέχρι την μέρα που είδα στις εφημερίδες πως αυτοκτόνησε με ένα μαχαίρι στην καρδιά.

      Διαγραφή
  3. Ήταν πολιτική πράξη. Συμφωνώ πολύ με το άρθρο σας. Εύστοχος όπως το συνηθίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι θα αυτοκτονούσε άσχετα με την υπάρχουσα κρίση.Απλά σαν βαθιά πολιτικοποιημένο άτομο έδωσε πολιτικό νόημα στην πράξη του.

      Διαγραφή
  4. Προσυπογράφω, κρίνοντάς την ως πολιτική πράξη αφύπνισης και συμβολισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έγραψα παραπάνω πιστεύω ότι θα αυτοκτονούσε άσχετα με την υπάρχουσα κρίση.Έδωσε όμως πολιτικό νόημα στην πράξη του και πέτυχε τον σκοπό του να μας ταρακουνήσει.
      Νομίζω πως η σημερινή γελοιογραφία του Δημήτρη Χαντζόπουλου στα ΝΕΑ που όμως δεν υπάρχει στο ιντερνετ, τα λέει όλα.
      Έχει μια σκιά με το περίστροφο στην κρόταφο μπροστά στην βουλή και γράφει:
      -Δεν αντέχω!
      -Τι δεν αντέχεις παππού;
      -Να ακούσω αυτά που θα πείτε για αυτό που κάνω!

      Διαγραφή
  5. Τον Δημήτρη Χριστούλα θα τον θυμόμαστε σαν ΗΡΩΑ. Για να μας ξυπνήσει το έκανε που μας έχουν πάρει τα πάντα και καθόμαστε άνετα στους καναπέδες μας. Πολιτικότατη πράξη...Απορώ γιατί αναρωτιούνται μερικοί. Αφού άφησε σημείωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει συνάνθρωπε συναγωνιστή η πράξη σου με έχει συγκλωνήσει και πιστεύω ο σπόρος που έρειξες θα βρεθούν πολυ να τον ποτίσουν για να βλαστισει και να μας σκεπάσει όλους ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Locus: Καλώς ήρθες πάλι στην χώρα της υπερβολής και του γελοίου.........περιμένουμε νέα.

    @ Άθεε, χαίρομαι που εντόπισες, ομολογουμένως, αρκετά διακριτικά, την αντιφατικότητα της πράξης :
    Συνταξιούχος των 1500 ευρώ και βάλε, επικαλείται ως λόγω αυτοκτονίας, « για να μην αναγκαστεί να τραφεί απ τα σκουπίδια» .......!

    Ας τον αφήσουμε ήσυχο καλύτερα…...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μέγα μυστήριο η ψυχή του ανθρώπου..
    Ας μη κάνουμε κρίσεις σε ένα τόσο τραγικό γεγονός ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αυτοκτονία είναι μια υπέρτατη προσωπική επιλογή που κανένας μας δεν μπορεί να κρίνει.
      Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι υποθέσεις για τους λόγους που οδήγησαν ένα συνάνθρωπο μας σε αυτήν, ιδίως μάλιστα όταν ο ίδιος θέλησε να της δώσει ένα δημόσιο καταγγελτικό χαρακτήρα.

      Διαγραφή
  9. Αναφέρθηκε στον καθηγητή Γεώργιο Μαγκάκη και στο τελευταίο ιδιόχειρο σημείωμά του.

    Ο Γ. Μαγκάκης έγραφε…

    «Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δεν με αφορούν. Τι θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε:
    Αντιστάθηκε το 1941-1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967-1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989-1996 στην ηθική σήψη. Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H κόρη του στην επιστολή της, έδωσε βάρος στην πολιτική ιδεολογία του πατέρα της...
    Προκειμένου να τον εξυψώσει?
    τέτοιες ώρες, τέτοια σκέπτονται? ξέρω γω... μακριά ειμαι? χάνεις τον άνθρωπό σου, και εξυμνείς ... τος παν...

    για κατάθλιψη μίλησε?

    Για την κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας μιλώ που οδηγεί στην αυτοκτονια με κάθε τρόπο.
    Πόσοι, γνωρίζουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο πολύ μετά το σημείωμα που άφησε δεν μπορούσε παρά να υποστηρίξει τα γραφόμενα του πατέρα της.

      Διαγραφή
  11. αθεόφοβος είπε : Η αυτοκτονία είναι μια υπέρτατη προσωπική επιλογή που κανένας μας δεν μπορεί να κρίνει.

    Αγαπητέ Αθεόφοβε:
    Λυπάμαι που επανέρχομαι, αλλά θεωρώ ότι εδώ κάνεις λάθος .
    Θα είχες δίκαιο αν , μέσω αυτής , δεν είχαμε ευθεία παρότρυνση σε εγκληματικές πράξεις.

    Πράξεις που καθόλου δεν αποκλείω σύντομα , στην δύσκολη εποχή που ζούμε, κάποιοι ανεγκέφαλοι να θελήσουν να πραγματοποιήσουν !
    ( Άλλωστε το δέλεαρ δεν είναι μικρό: Αφού έγινε ήρωας αυτός , γιατί να μη γίνω και γώ ..!)
    Όπως θα διάβασες στην τελευταία του επιστολή , ο αυτόχειρας παροτρύνει σαφέστατα σε «δυναμική» δράση και συγκεκριμένα , να πάρουμε τα Καλάσνικοφ και να ορμήσουμε, στους ...ενόχους! και όποιον πάρει ο χάρος.
    Επειδή έχουμε μια πρόσφατη παρόμοια ιστορία στην γειτονία μας , (Αλβανία) όπου οι άνθρωποι πήραν τα όπλα με καλό «σκοπό και ακόμα σφάζονται, είκοσι χρόνια μετά........
    Επειδή δεν θέλω για την πατρίδα μου και τους ανθρώπους της , την ίδια τύχη.
    Επειδή προτιμώ να γλυτώσουν χίλιοι ένοχοι , παρά να τιμωρηθεί ένας αθώος.

    Γι αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να δηλώσω ξεκάθαρα την αντίθεσή μου στα πιστεύω αυτού του ανθρώπου , όπως διατυπώθηκαν στο τελευταίο του σημείωμα.

    φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν ξαναδιαβάσεις προσεκτικά το ποστ θα δείς ότι γράφω:
    ..Όσο και να μην συμφωνεί κανείς με αυτή την αντίδραση ή με τις ακραίες θέσεις του για ένοπλο αγώνα...
    θα συμφωνήσεις πως είναι προφανές ότι δεν συμμερίζομαι τα γραφόμενα του για ένοπλο αγώνα κτλ
    Αλλά για το ότι η αυτοκτονία είναι μια υπέρτατη προσωπική επιλογή αυτό εκ των πραγμάτων είναι αυταπόδεικτο γιατί αυτός που έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει τελικά θα αυτοκτονήσει ότι και αν λέμε εμείς.
    Και βέβαια τελειώνω το ποστ με την φράση-ευχή, ας ελπίσουμε πως δεν θα βρει μιμητές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ glam

    Αν πάρουμε τα Καλάσνικοφ και γυρίσουμε στην εποχή της νιότης του αυτόχειρα, το μνημόνιο θα μας φαίνεται παιδική χαρά!

    10 χρόνια, από το 40 ως το 50, οι προδότες σκότωναν φασίστες και τούμπαλιν. Δεν μας έφτασαν οι Γράμμοι και τα βίτσια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προφανώς και έχεις δίκιο για τα "περί προσωπικής επιλογής ".

    Το σχόλιο μου ήταν "ευρύτερης στόχευσης" όπως, είμαι βέβαιος, έχεις αντιληφθεί.

    @ Ανώνυμε: Αυτό ακριβώς πρότεινε ο αυτόχειρας, και το ανησυχητικό είναι ότι υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις ….. (Το δράμα του εμφυλίου μακάρι να τελείωνε το 50, φοβάμαι ότι σε κάποιο βαθμό , συνεχίζετε ακόμη……..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια ενδιαφέρουσα, αιρετική και πέρα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα θεώρηση του γεγονότος της αυτοκτονίας και της κηδείας του συνταξιούχου από την Τσαούσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν κουβεντιάσετε πάντως με ψυχολόγους/ψυχοθεραπευτες και ανθρώπους που η επιστήμη τους είναι η μελέτη
    της ψυχής κ γενικότερα,
    θα σας πουνε όλοι ενα πράγμα. Οι αυτόχειρες, δυστυχώς, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καλά ψυχικά και νοητικά.
    Είναι ¨στεγνό", αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Το λέει κ παραπάνω ο φίλτατος "Αθεόφοβος".
    "Θα αυτόκτονούσε" no matter what....K νομίζω συνοψίζεται στην φράση "όποια πραγματικότητα, μου είναι αποκρουστική".
    Είναι αυτό που οι νέοι στην "σλαγνκ" ,λένε, "Δεν την παλεύω με τίποτα".....
    Οπότε , για μένα, ας μην χάνουμε την ενέργειά μας, συλλυπούμενοι τους αυτόχειρες (ειναι 1750 συνολικά τα 2 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα), αλλά ας απλώσουμε χέρι βοηθειας σε όλους μας.
    Γιατί μην μου πείτε, οτι ΟΛΟΙ δεν έχετε έστω κι ένα κρούσμα στην "παρέα" σας, από καταθλιπτικό , έστω και υπο λανθάνουσα μορφή....(για να μην πώ και παραπάνω).
    Αθεόφοβε, Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η αυτοκτονία είναι δειλία και υπεκφυγή των ευθυνών.
    Ξεφεύγεις από όλες τις ευθύνες ακόμη και από την ευθύνη για τον εαυτό σου.
    Αν δεν είσαι ανεκτικός σε όλα τα κακά και τα καλά που διανθίζουν τον βίον μας από κτίσεως κόσμου,δεν ανέχεσαι ούτε και τον εαυτόν σου.
    Ο άνθρωπος παλεύει και νικά.
    ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή