Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΊΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ;




Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θριαμβολογεί για το επιτυχές ταξίδι στις ΗΠΑ. Όντως το ταξίδι ήταν επιτυχές αλλά για ποιόν; Για μας ή για τις ΗΠΑ;
Νομίζω ότι μια υποκειμενική μεν αλλά ξεκάθαρη  απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει με το άρθρο του στα ΝΕΑ ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα Τζέφρι Ρ. Πάιατ.
Είναι ευνόητο ότι ο πρέσβης θέλει να μας δώσει την καλύτερη εικόνα  από την επίσκεψη που την χαρακτηρίζει ως  μια μεγάλη επιτυχία.
Αλλά ας δούμε με μερικά κύρια σημεία του άρθρου  τι χαρακτηρίζει αυτή την επιτυχία.
Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο μπορεί εδώ  


1- Είπε (ο πρόεδρος Τραμπ) κατηγορηματικά ότι «επιβεβαίωσα πλήρως την υποστήριξή μας σε ένα υπεύθυνο σχέδιο ανακούφισης χρέους»
Δηλαδή υποστηρίζει την άποψη να μας χαρίσουν τα χρέη οι Ευρωπαίοι, μόνο που αυτοί βέβαια έχουν απαντήσει ήδη λέγοντας :αν θέλεις πλήρωσε τα εσύ!


2-. Εξετάζουμε επίσης τον ρόλο μας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2018 ως σταθερό σύμβολο της οικονομικής μας υποστήριξης, και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη σημασία της για την προώθηση της οικονομικής μας σχέσης.
Ίσως από τα πιο σημαντικά σημεία του άρθρου είναι αυτό.
Αντιγράφω από εδώ:Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – ΗΠΑ από το 2012 έως το 2015 παραμένει σταθερά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας. Η σταθερή ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών από το 2002 (546 εκατ. δολάρια) και έπειτα, διακόπηκε την περίοδο 2008 - 2010 (συνολικές απώλειες τριετίας της τάξης -33,12%) και επανήλθε ξανά σε ανοδική τροχιά το 2011 (865,4 εκατ. δολάρια). Το 2015 ήταν μία χρονιά σταθμός για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια ξεπέρασαν την υψηλότερη μέχρι πέρυσι επίδοση του 2007 (1,19 δισ. δολάρια) φτάνοντας τα 1,35 δισ. δολάρια., αυξημένες κατά 29,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταλάβει την 35η θέση μεταξύ των χωρών- προμηθευτών των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 5,6% στα 729,5 εκατ. δολάρια. 
Όπως είναι φυσικό ο πρέσβης ενδιαφέρεται μέσω της ΔΕΘ για την προώθηση των εξαγωγών της χώρας του και όχι βέβαια των δικών μας. 


3- ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε τη ΔΕΘ ως ευκαιρία για τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν τεχνολογία, επιχειρήσεις και καινοτομία και προσβλέπει στην αποστολή αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου.
Εδώ το κάνει ακόμα πιο σαφές ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες.
Εμείς εξάγουμε στις ΗΠΑ δομικά υλικά, τρόφιμα ποτά πετρελαιοειδή και ξυραφάκια(!)  ενώ αυτοί  βιομηχανικά προϊόντα και υψηλής τεχνολογίας: ιατρικό εξοπλισμό, οπτάνθρακα (κοκ), αεροσκάφη και μέρη αεροσκαφών, αμύγδαλα, θραύσματα σιδήρου/χάλυβα, θραύσματα χαλκού, προπάνιο, καταλύτες (σε σκόνη), φάρμακα,πυρομαχικά/βλήματα και ελκυστήρες ουσιαστικά δηλαδή προϊόντα που μπορούν να μειώσουν το εμπορικό ισοζύγιο υπέρ των ΗΠΑ.


4-Δεσμευθήκαμε στην αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και να έχει ηγετική θέση στην περιοχή.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δαπανά για αμυντικές δαπάνες το 2,6% του ΑΕΠ της και έρχεται δεύτερη στον κόσμο μετά το 3,3% των ΗΠΑ (Τουρκία 2%)
 Βέβαια παρά την πολιτική του Ερντογάν όσες παραβιάσεις και να κάνουν τα τουρκικά αεροσκάφη το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ  τηρούν  σιγήν ιχθύος.


5- Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ, συμφωνήσαμε σε έναν τρόπο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου των F-16 της Ελλάδας στα επόμενα δέκα χρόνια που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντά μας: όχι μόνο να διατηρούμε τον στόλο της Ελλάδας σε ετοιμότητα για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και με θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας.
Εδώ είναι και το ζουμί της συνάντησης.
Σαφώς και θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία με την αύξηση των θέσεων εργασίας, όπως είπε και ο Τράμπ,  εισπράττοντας 2,4 δις από μας, αλλά υπάρχει κανείς που να βλέπει θετικό αντίκτυπο στην δικιά  μας οικονομία;


6-Συμφωνήσαμε επίσης για τη ζωτική σημασία της προώθησης των κοινών περιφερειακών αμυντικών στρατηγικών μας που εξυπηρετούνται από τις αμοιβαία υποστηρικτικές αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις της Σούδας.
Σαφώς και εδώ εξυπηρετούνται οι περιφερειακές στρατηγικές  των ΗΠΑ αλλά δεν μπορώ να διακρίνω ποιες δικές μας στρατηγικές εξυπηρετούνται από αυτή την βάση των ΗΠΑ.


6-Το όραμα αυτό περιλαμβάνει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο, επιτρέποντας εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμβολή της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής της στον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline και τη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας, καθώς και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εισάγει ΥΦΑ στην Ευρώπη από νέους προμηθευτές, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
Το θέμα αυτό ίσως να είναι από τα πιο σημαντικά  για την χώρα μας και πράγματι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τον αγωγό αυτό και για τα πιθανά κοιτάσματα στην χώρα μας, όπως και η Ευρώπη. Κυρίως τους ενδιαφέρει να μην βρισκόμαστε σε εξάρτηση από το Ρωσικό αέριο και ταυτόχρονα  να μπορούν να πουλήσουν και το δικό τους.


7- Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα καθώς αντιμετωπίζει τρέχουσες προκλήσεις όπως η μεταναστευτική κρίση, καθώς και μακροχρόνιες όπως η δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.
Ωραία λόγια χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Οι ΗΠΑ δεν πήραν ούτε ένα μετανάστη και οι συνομιλίες για το Κυπριακό έληξαν αδόξως.


Αυτά ήσαν τα σημαντικότερα σημεία από το άρθρο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα  και η ωραιοποιημένη από την πλευρά του άποψη από το ταξίδι στη χώρα του.
Το μόνο ουσιαστικό στοιχείο που προκύπτει από αυτήν είναι ότι η επίσκεψη θα μας στοιχίσει 2.4 δις και σε αντάλλαγμα κερδίσαμε μια σειρά από υποσχέσεις για το μέλλον που θα πραγματοποιηθούν όταν και εάν συμβαδίζουν με τα αμερικανικά συμφέροντα.


Τέλος και ίσως το σημαντικότερο είναι ότι ο καθιερώσας διεθνώς τον όρο kolotumba να συνειδητοποίησε ότι είτε του αρέσει είτε όχι μια μικρή χώρα εξαρτάται από τις υπερδυνάμεις και προς το συμφέρον της είναι να έχει τις καλύτερες με αυτές σχέσεις.
Αυτό σημαίνει ότι πριν να μιλήσει κανείς και να ξεφουρνίσει φράσεις όπως   «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό» καλό είναι να φυλάει την πισινή για να μην αναγκάζεται εκ των υστέρων να γλύφει εκεί που προηγουμένως έφτυνε. Δυστυχώς όμως η ιστορία δεν διδάσκει.
Αλλιώς θα είχε διδαχτεί από την συγνώμη που αναγκάστηκε να πει στο παρελθόν ο αμετροεπής Πάγκαλος όταν είχε πει για την Γερμανία   «Είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια και μυαλό μικρού παιδιού».


Η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ίσως να είναι και ένα από τα θετικότερα αποτελέσματα του ταξιδιού. Ελπίζω να κατανόησε   πλέον, τόσο η ηγεσία του, όσο και ο κόσμος που τον ψήφισε, πόσο ξεπερασμένη είναι  η συνθηματολογία με την οποία έχουν γαλουχηθεί του τύπου Αμερικάνοι φονιάδες των λαών, ή Έξω από το ΝΑΤΟ όπως γράφει και η προεκλογική τους μπροσούρα.
Τέλος πιστεύω ότι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι όσα έχουν κάνει οι προηγούμενοι για την σύσφιξη των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ δεν ήταν γιατί ήσαν προδότες, πουλημένοι, ξενόδουλοι κτλ αλλά γιατί αυτή είναι μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα για το συμφέρον της χώρας μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου