Για τον λόγο αυτό σήμερα απλά θα σας υπενθυμίσω μερικά από αυτά παραθέτοντας και το ζουμί τους.
Έτσι τον Οκτ 2006 στο ΠΡΙΝ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΛΕΥΚΟ Η ΑΚΥΡΟ εξηγούσα ότι όσοι ρίχνουν λευκό ή άκυρο απλά ενισχύουν το πρώτο κόμμα και στις 23-8-2007 εξηγούσα ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τον Οκτ 2009 επίσης είχα γράψει στο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ότι όσες φορές η απλή αναλογική έχει εφαρμοστεί μεταπολεμικά στην Ελλάδα τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ήταν απογοητευτικά.
Από τις εκλογές της 31-3-1946 μέχρι τις εκλογές της 5-3-1950 ,δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια είχαμε 10 κυβερνήσεις συνεργασίας και μέχρι τις επόμενες στις 9-9-1951,δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 1 ½ χρόνο άλλες 4 !
Όπως γράφει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ,Κώστας Χρυσογόνος : Η κρυφή (;) γοητεία την οποία ασκεί η δυναστική ιδέα στους ψηφοφόρους δεν είναι ούτε νέο ούτε αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Πολιτικές «δυναστείες» υπήρχαν στην Ελλάδα από το 19ο αιώνα και εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν από το 1828 έως το 2007, τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με στενή συγγενική σχέση, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή….
Στο ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ γράφω γιατί έγινε το δημοψήφισμα.
Στις 21/9/2015 στο ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ γράφω:
Στην προσπάθεια του να θέσει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΝΔ προς τα δεξιά και ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά, ο Ανδρουλάκης έκανε το καθοριστικό σφάλμα να πει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα έρθει πρώτο με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα.
Το σφάλμα είναι καθοριστικό για το ΠΑΣΟΚ όπως έγραψα, γιατί κανένας από τους ψηφοφόρους των δύο αυτών κόμματων, όποιο και αν έρθει πρώτο , δεν πρόκειται να αποδεχθούν ένα τέτοιο παραλογισμό, άλλον να ψηφίζουν και άλλος να γίνεται πρωθυπουργός.
Όποτε η μόνες λύσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση είναι μόνο δύο.
Η πρώτη, στην πιθανότερη εκδοχή να είναι πρώτη η ΝΔ, να αναγκαστεί ο Ανδρουλάκης να κάνει γαργάρα ότι δεν συνεργάζεται με τον Μητσοτάκη και η δεύτερη με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει επίσης γαργάρα ότι δεν συνεργάζεται με τον Τσίπρα ενώ ταυτόχρονα πιθανώς θα πρέπει να προστεθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας και ο Γιάνης με ένα Ν, αν έχει εκλεγεί.
Το ΚΚΕ με κάθε τρόπο έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά την συνεργασία του Φλωράκη για σχηματισμό κυβέρνησης, προτιμά να παραμείνει στο μετέπειτα δόγμα του «όλοι αντάμα και ο ψωριάρης χώρια»
Αν τελικά δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, στις επόμενες με την ενισχυμένη αναλογική, καθώς το πρώτο κόμμα θα έχει το μπόνους των 40 εδρών το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί με μείον μερικούς βουλευτές σε σχέση με αυτούς που θα έχει εκλέξει με την απλή.
Ουσιαστικά δηλαδή το ΠΑΣΟΚ το συμφέρει να σχηματιστεί κυβέρνηση με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Ίδωμεν!
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου