Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2006

ΠΡΙΝ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΛΕΥΚΟ Η ΑΚΥΡΟΑκούς συχνά όταν έρχονται εκλογές πολλούς να σου λένε-
Όλοι ίδιοι είναι, άχρηστοι δεν ψηφίζω κανένα, θα ρίξω λευκό η άκυρο.
Ας αφήσουμε κατά μέρος το απλό γεγονός ότι είτε σου αρέσει είτε όχι κάποιοι θα βγουν, και βέβαια αυτοί δεν θα προέρχονται από τον Άρη που πιθανώς να είναι και οι μόνοι της αρεσκείας σου.
Ας δούμε τι σημαίνει λευκό η άκυρο που θεωρείται από ορισμένους και η καταφυγή των πιο ‘ψαγμένων’
Λευκό λοιπόν η άκυρο σημαίνει ενίσχυση της ισχυρότερης παράταξης.
Ας το δούμε αυτό με ένα απλό αριθμητικό αποτέλεσμα.
Ας υποθέσουμε ότι σε μία εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν 6 διαφορετικοί συνδυασμοί(Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ)
Σε σύνολο 100

Τα ποσοστά υπολογίζονται στα έγκυρα οπότε τα αποτελέσματα γίνονται

Έλαβαν________________________ Επί εγκύρων

Α........ 40............................................................43,5

Β... ......38............................................................41,3

Γ............6..............................................................6,5

Δ............3..............................................................3,2

Ε............3..............................................................3,2

Ζ............2 .............................................................2,2

Λευκά....8 ...............................................................0

Οπότε το λευκό η άκυρο ενισχύει θέλει δεν θέλει τον ισχυρότερο.
Άρα λοιπόν εκ του αποτελέσματος θέλεις δεν θέλεις υποστηρίζεις το ισχυρότερο ψηφοδέλτιο, οπότε τζίφος η ψήφος διαμαρτυρίας που πίστευες ότι έριξες.!
Αν δε το ρίξεις στις δημοτικές, σε περιοχή με ποσοστά σαν το παράδειγμα, έβγαλες και από την πρώτη Κυριακή δήμαρχο!

19 σχόλια:

 1. Καλά έκανες και το ανέλυσες έτσι. Πρέπει κάποιοι να το καταλάβουν πριν την κάλπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πέστα, γιατί τα λέω σε φίλους μου και με κοιτάζουν σαν εξωγήινο.

  Όχι τίποτε άλλο, αλλά έτσι νομίζουν πως κάνουν και αντίσταση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. συμφωνώ απόλυτα. το λευκό ή άκυρο ίσως είχε νόημα αν γινόταν μαζικά. αλλιώς, με τίποτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. elpida-
  Οτι έγραψα είναι κοινός νους ο οποίος δεν είναι τόσο κοινός όσον κοινώς νομίζουμε!
  Είδα το μπλογκ σου και διαβάζοντας 2-3 πόστ πιστεύω ότι δεν επιτρέπεται να σταματήσεις να γράφεις.Σε χρειαζόμαστε!

  cyrusgeo-
  Επειδή έχω και μερικούς τέτοιους φίλους πιστεύω ότι μερικοί ντρέπονται να πούν αυτό που θα ψηφίσουν και βρίσκουν δικαιολογία το λευκό.

  enteka-
  Τι νόημα θα είχε αν το 90% ψήφιζε λευκό;Θα έκρινε την τύχη το 10%

  annamaria-
  Είναι ακριβώς το ίδιο.
  Στη περίπτωση αυτή εσύ που η γνώμη σου έχει πιθανώς μιά αξία επιτρέπεις σε κάποιους άλλους να αποφασίσουν για σένα.
  Απλά όσο πιό μαζική είναι μιά ψηφοφορία τόσο και πιό αντιπροσωπευτική είναι άσχετα αν το αποτέλεσμα συμφωνεί η όχι με τα προσωπικά σου πιστεύω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ετσι είναι. Επειδή εσύ (εγώ, ο άλλος) βαριόμαστε να βρούμε κάτι της προκοπής, κάνουμε την επανάστασή μας εκ του ασφαλούς, δεν το ψάχνουμε.
  Λευκό, αποχή, άκυρο, όλα ευνοούν την εξουσία. Εκείνο που την «χαλάει» είναι κάποιοι αιρετικοί- προσοχή όμως, όχι γραφικοί- που μπορείς να επιλέξεις και να τους χαλάσει τη σούπα των κουμπάρων κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και καλά να έχεις την επιλογή (ή να νομίζεις πως την έχεις) κάνοντας αντίσταση ψηφίζοντας κάποιο κόμμα που φαινομενικά είναι χωρίς ελπίδες γιατί θεωρείς ότι είναι καλύτερος από όλους τους υπόλοιπους. Όταν δεν υπάρχει κανείς και είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα?
  Εγώ σε αυτήν την περίπτωση λέω αποχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κάθε κυβερνών κόμμα φτιάχνει τον εκλογικό νόμο στα μέτρα του ώστε να εξασφαλίσει και την επόμενη τετραετία.

  Δημοκρατία αλλά Bush.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. advocatus diaboli-
  Και υπάρχουν πολλοί απλά συνήθως δεν είναι οι γνωστοί.

  debby-
  Οπως είπα και στην διαβολοδικηγόρο πάντα υπάρχουν και καλοί γιατί και από πλευράς στατιστικής να το δείς δεν μπορεί να είναι όλοι άχρηστοι.

  chris-
  Ετσι είναι αλλά δεν πετυχαίνει πάντα.Θυμίσου πως τους βγήκε η ΕΔΑ δεύτερο κόμμα!
  Και ο Bush που λές δεν θα είχε βγεί εάν δεν είχαν πάει όλοι οι φανατικοί θρησκόληπτοι ακροδεξιοί να ψηφίσουν και οι άλλοι να κάτσουν στα σπίτια τους αδιαφορώντας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο Bush στις επίμαχες πολιτείες των ΗΠΑ έκοψε με διάφορα νομικίστικα κόλπα τους ψήφους των Ισπανόφωνων που κατά παράδοση είναι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών.
  Κάτι αντίστοιχο με τα λευκά - άκυρα, το 3% και, και...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ας κάνω το δικηγόρο του διαβόλου...όχι γιατί είναι στη φύση μου αλλά γιατί συμπεριλαμβάνομαι στα άτομα στα οποία αναφέρεσαι...όχι φυσικά με άκυρο ή λευκό...διότι το ότι η ψήφος σου πάει με την πλειοψηφία είναι γνωστό.Αλλά με την αποχή.Και πες μου...για ποιο λόγο κατακρίνεις τα άτομα που διαλέγουν να μην ψηφίσουν τον οποιδήποτε μαλάκα που βάζει υποψηφιότητα για χίλιους δύο άκυρους λόγους από αυτόυς που θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα.Γιατί θα πρέπει να αρκεστείς στο τίποτα και να μη ζητήσεις κάτι διαφορετικό.Γιατί συμφωνείς με τα άτομα που ψηφίζουν το "Μπαμπα-Τάκη" γιατί έχει μεγαλύτερο μουστάκι ή γιατί είναι ξάδερφος του μπατζανάκη της Θεια Μαρίας και μπορεί να βοηθήσει τον ανηψιό της Κυρα Σούλας να πάρει καλύτερη μετάθεση!και φυσικά με το που περάσει μια βδομάδα(και αν)να κράζεις ασύστολα το ίδιο άτομο που εσύ ψήφισες γιατί απλά δεν πρεσβεύει τα πιστεύω σου!δε λέω....έχεις την ευθύνη των πράξεών σου....και δέχεσαι και τις συνέπειες του να μην επιλέγεις ποιος θα σε εκπροσωπήσει...είναι το τίμημα όμως του να έχεις τη συνείδησή σου καθαρή!

  φιλιά πολλά αθεόφοβε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. chris-
  Βεβαίως είναι ετσι που λές αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αν θυμάμαι καλά ούτε το 45% δεν ψήφισε σε αυτές τις εκλογές.Οπότε όπως καταλαβαίνεις η αποχή αυτή λειτόυργησε υπέρ του θΆΜΝΟΥ!

  pwlina-
  Νομίζω ότι η απάντηση στον chris και την debby κάλυψε το θέμα.
  Αν δεν ψηφίσεις απλώς επιτρέπεις στον κάθε άσχετο να εκλέγει για σένα.Αν θεωρείς ότι κανένας δεν είναι άξιος τότε απλώς ενισχύεις την απόψη αυτών που έχουν την θεωρία ότι κάποιοι εκλεκτοί πρέπει να κυβερνούν οπότε αυτονακηρύσονται σε σωτήρες και κάνουν δικτατορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μπράβο ρε συ αθέοφοβε! Λίγοι το ξέρουν όντως. Καλύτερα ψήφισε κάποιον που γουστάρεις και ας μην βγει, παρά αυτό το λευκό. Θυμάμαι παλιά υπήρχε ένα κόμμα που λεγόταν ΛΕΥΚΟ προσπαθώντας να κοροϊδεψει τον κόσμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το θυμάμαιαλλά ακόμα και αυτό είχε κάποιο ποσοστό άσχετα αν ήταν κοροϊδία του κοσμάκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Εγώ πάντως δεν το βλέπω αυτό που λες. Υπολογίζεις το ποσοστό του πρώτου επί των 92 ψήφων και όχι επί των 100. Ναί? Μα τότε αναβαίνουν αναλογικά ολα τα ποσοστά, χωρίς να χαλάει η σειρά. Ο πρώτος παραμένει πρώτος ο δεύτερος δεύτερος κ.ο.κ.
  Οπότε, για να πάρει ο 40%, 50% πλειοψηφία, σημαίνει ότι ο λευκός έχει πάρει 20% των ψήφων. Πολύ μεγάλο ποσοστό, που σημαίνει αξίζει τον κόπο να ψηφίσεις κανείς λευκό. Ναί?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Γιατί στα ποσοστά υπολογίζονται μόνο τα έγκυρα οπότε με την απλή μέθοδο των 3 είναι:το 92 είναι 100 το 40 πόσο;40χ100:92=43,4%
  Οπότε ο πρώτος περνάει το εκλογικό μέτρο που είναι 42% και βγαίνει.
  Αν λοιπόν το λευκό αντί για 8% είναι 4% και το υπόλοιπο 4% το έχουν μοιραστεί οι άλλοι θα είχαμε 40χ100:96=41,6% τον πρώτο που δεν του φτάνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Έλα τώρα Αθεόφοβε, αυτό το κατάλαβα, γι αυτό σου λεω, ότι υπολογίζεις όχι επί τοις 100, αλλά επί τοις 92. Αλλά δεν υπολόγισα το μέτρο στο 42, αλλά στο 50, πράγμα που δεν παίζει κανένα ρόλο! Διότι πρόσεξε με τώρα. Αν τα λευκά ήταν 10 και όχι 8, τότε και οι δύο πρώτοι θα έπιαναν το "μέτρο". Άσε που η υπόθεση, ότι τα λευκά θα ήταν του άλλου κόμματος και όχι κατά το ίδιο ποσοστό όλων των κομμάτων, πλην αριστεράς, (επειδή αυτοί όταν ψηφίζουν έχουν γραμμή) είναι μεταφυσική. Αλλά και επί της ουσίας τώρα, αν κάποιος έχει τόσο υψηλό ποσοστό, πειράζει να βγει με την πρώτη? Όχι τίποτ άλλο δηλαδή, αλλά για να γλιτώσεις την δεύτερη βαβούρα.
  Αντιλαμβάνεσαι όμως, τι θα σήμαινε 10% ή έστω και 8% λευκά? Θα σειότανε ο τόπος. Καλά θα ήτανε να ξυπνάγανε λιγάκι τα αίματα.
  Υ.Γ. Το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου, "περί φωτίσεως" το διάβασες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αν τα λευκά είναι 10% τότε θα ενισχύονταν ακόμα περισσότερο ο πρώτος και θα έφτανε στο 44,4%.Το ότι θα πέρναγε και ο δεύτερος το εκλογικό μέτρο δεν έχει καμία σημασία γιατί ο πρώτος εκλέγεται Δήμαρχος.
  Και βέβαια δεν πειράζει που θα βγεί ο πρώτος απλά τότε δεν έχει νόημα του να ρίξεις λευκό η άκυρο,το ρίχνεις κατ΄ευθείαν σ΄αυτόν!
  Οχι δεν το έχω διαβάσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Γράφεις:
  Και βέβαια δεν πειράζει που θα βγεί ο πρώτος απλά τότε δεν έχει νόημα του να ρίξεις λευκό η άκυρο,το ρίχνεις κατ΄ευθείαν σ΄αυτόν!
  Νομίζω, ότι έχεις καταλάβει, ότι όσα λευκα και να πέσουν, ο πρώτος πρώτος θα μείνει!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή