Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2006

Η ΑΛΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



Ξύπνησε απότομα μέσα στη νύχτα.
Διάχυτα ,χωρίς να μπορέσει να προσδιορίσει από πού, ένα μουγκρητό γέμιζε τον χώρο του.
Αλαφιάστηκε. Άνοιξε το φως στο κομοδίνο του και το δωμάτιο που φωτίστηκε του έδωσε ένα αίσθημα ηρεμίας.
Όμως αυτό κράτησε λίγο.
Το μουγκρητό έγιναν πολλά μουγκρητά που πλησίαζαν .
Έρχονται πάλι ,είπε στον εαυτό του αλλά σήμερα δεν θα σας αφήσω να κάνετε ότι θέλετε.
Πήρε από το συρτάρι του κομοδίνου του το περίστροφο του πατέρα του ,που το είχε κλέψει από το ντουλάπι που το φύλαγε, και το όπλισε.
Ελάτε κτήνη φώναξε, δεν σας φοβάμαι ! Και άρχισε να ουρλιάζει.
Η πόρτα του δωματίου του μισάνοιξε αλλά αυτός πρόλαβε να πυροβολήσει πριν αυτό να μπει μέσα και ο γδούπος ενός σώματος ακούστηκε στο ξύλινο πάτωμα.
Ένα αίσθημα άφατης χαράς τον πλημμύρισε.
Επιτέλους είχε ξεκαθαρίσει ένα από όλα αυτά τα κτήνη που τον περιτριγύριζαν.
Τα μουγκρητά σταμάτησαν μαχαίρι.
Σηκώθηκε από το κρεβάτι ήρεμος πλέον γιατί ήταν σίγουρος ότι τα υπόλοιπα θα έχουν φύγει.
Είχε την περιέργεια να δει πως είναι αυτά που του καταδυνάστευαν την ζωή τόσο καιρό.
Άνοιξε την πόρτα τελείως και στο πάτωμα είδε την μάνα του νεκρή μέσα στα αίματα.
Αυτός ζούσε σε μια άλλη πραγματικότητα από την δικιά μας.
Την πραγματικότητα ενός σχιζοφρενούς.

11 σχόλια:

  1. Αχ αυτές οι μανούλες ... ποιός δεν έχει υποφέρει !
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ερινυες θα τον κυνηγουν και σαν αλλος Ορεστης θα ψαχνει να λουστει στη συμβολη τριων ποταμων.
    Καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ellinida-
    Μάνα είναι μόνο μία!
    -που λέει και ο Μπόμπος-
    γκαζόζα στο ψυγείο!
    Καλη νύχτα και καλή εβδομάδα επίσης:)

    annamaria-
    Μόνο που ο Ορέστης δεν ήταν σχιζοφρενής!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φταίω εγώ τώρα να σε προσφωνήσω 'νευρολόγε-ψυχίατρε'..;;
    καλημέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. weirdo-
    Η ειδικότητα έχει πλέον χωρίσει και είναι ή Νευρολογία η Ψυχιατρική .
    Δεν είμαι όμως ούτε Νευρολόγος ούτε Ψυχίατρος αλλά ούτε και φιλόλογος που μου έχουν πεί :))
    Καλή σου μέρα λοιπόν και δεν πιστεύω να αρχίσεις τώρα να με ρωτάς μήπως είμαι θεολόγος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ή εβλεπες θρίλερ χθες βράδυ...

    ή έφαγες βαριά...

    φτου φτου σκόδρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαβάζοντας αυτό σου το ποστ αναρρωτήθηκα ένα πράγμα. Με ποια αφορμή το έγραψες!
    Είμαι περίεργη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. chris-
    Λές να φταίει αυτό;
    Και είχα φάει και σκορδαλιά!

    debby-
    Έχω ακούσει από σχιζοφρενή τέτοια εμπειρία που δεν έφτασε βέβαια σε φόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1η συνεδρία: Καλωσόρισμα, τί είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, τι πρόβλημα έχετε, τι σας βασανίζει. 2η συνεδρία: Συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου τόσο γενικόλογου που αναγκάζεται κανείς να βάλει Χ σε παραπλήσια ερώτηση καθ’ υπόδειξη του εκπαιδευόμενου θεραπευτή «βάλτε και ας μην είναι ακριβώς έτσι» 3η συνεδρία: Θέτουμε στόχους, Ποιούς, γράψτε τους, να τους συζητήσουμε 4η συνεδρία: Συζητάμε για τους στόχους, μήπως είναι πολλοί, να τους περιορίσουμε; 5η συνεδρία: Πώς αισθάνεστε; Μπορείτε να γράφετε τις αρνητικές σας σκέψεις σε ένα ημερολόγιο;
    6η συνεδρία: Α, τι ωραία που τα γράψατε στο ημερολόγιο, όμως δεν μου βάλατε το συναίσθημα; Τι κρίμα! Μα ξέρετε, πνίγομαι να σας πω ότι....... Η ώρα μας τέλειωσε, θα τα πούμε την επόμενη, γράψτε το στο ημερολόγιο 7η συνεδρία: Ωραία τα γράψατε, αλλά δεν σημειώσατε και πως λέγεται ακριβώς το γνωσιακό λάθος που διαπράξατε. Να σας δώσω μια λίστα με σφάλματα να διαβάσετε στο σπίτι και να τα πούμε την επόμενη; 8η συνεδρία: Τι; Δεν καταλάβατε τι σημαίνουν αυτά τα «γνωσιακά λάθη»; Μα αυτή τη σελίδα με τα λάθη την καταλαβαίνουν όλοι οι ασθενείς μας στο Κέντρο μας, πώς εσείς....; Να σας τα εξηγήσω. 9η συνεδρία: Όχι, αυτά που μου γράψατε, δεν είναι γνωσιακά λάθη, είναι πυρηνικές πεποιθήσεις. Γιατί λέω «πυρηνικές» και όχι κεντρικές; Μα έτσι το ερμηνεύουν στο Κέντρο μας, και έτσι το διδάσκουν και στο Αιγινήτειο. 10η συνεδρία: Δεν είσθε ευχαριστημένος με τη θεραπεία, γιατί; Τι γνωσιακό λάθος κάνατε αυτή τη στιγμή; Προσωποποίηση και υπεργενίκευση. 11η συνεδρία: Να ξαναεξετάσουμε τους στόχους που θέσαμε. Τι θα πει δεν θυμάστε τους στόχους που είχατε θέσει; Δεν πειράζει, αρχίστε πάλι από την αρχή. Έχετε 45 λεπτά. 12η συνεδρία: Μήπως έχετε θέσει μη ρεαλιστικούς στόχους; Να συζητήσουμε. 13η συνεδρία: Τί θεωρείτε σημαντικότερο στη ζωή; Γιατί; 14η συνεδρία: Γιατί μου ζητάτε να σας πω τη διάγνωση; Τι σημασία έχει για σας. 15η συνεδρία: Γιατί σας απασχολεί τόσο η διάγνωση; Σκεφτείτε το για να το συζητήσουμε την επόμενη φορά.
    16η συνεδρία: Συζήτησα το θέμα με τον Επιθεωρητή μου και έχετε Τριχοτιλομανία. Γιατί χλωμιάσατε; 17η συνεδρία: Φοβάστε ότι θα τελειώσει η θεραπεία και θα με χάσετε; Γιατί το νιώθετε αυτό; 18η συνεδρία: Θα ήθελα να ξαναθέσουμε τους στόχους μας. Μπορούμε να τους περιορίσουμε σε πιο ρεαλιστικούς; 19η συνεδρία: Ξέρετε, εμείς εδώ είμαστε Κέντρο. «Ο Κύκλος σας συμπληρώθηκε» 20η συνεδρία: Πώς αισθάνεστε τώρα που τελείωσε η θεραπεία; Πώς ατενίζετε το μέλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε επόπτη,
    Επειδή καταλαβαίνω ότι, από τη γνωσιακή συμπεριφοριστική ελληνικού τύπου υπεροψία σου, μπαίνεις στον πειρασμό να διαγράψεις τα γραφόμενά σου, ώστε να διατηρήσεις στα μάτια των εποπτευόμενων σου την εικόνα του «θεού», σε πληροφορώ ότι κάθε φορά που σου γράφω κάτι, δημιουργώ και μια σελίδα μπλόκ, την οποία δεν μπορείς να αγγίξεις. Αυτή τη φορά δημιούργησα το http://logokrimeniapantisi.blogspot.com («Γνωσιακή ή θεραπεία της κυράς μας της μαμής - Η ΓΣΘ δεν είναι Τσελεμεντές»).
    **
    Προσπάθησες να συνδυάσεις τη διαγραφή των απόψεών μου με προσβλητικές εκφράσεις όπως:
    **
    - «προτίμησα να μην απαντήσω, επειδή η απάντηση είναι ενδυνάμωση του προβλήματός του» (κεντρική ή «πυρηνική» πεποίθηση από διαδόσεις εποπτών του συστήματός σου)
    **
    - «γιατί απλά ψεύδεται»
    **
    - «Αν έχει πρόβλημα με κάποιον ας τον μηνύσει»
    **
    - «Γενικά δεν ασχολούμαι με ασθενείς άλλων συναδέλφων» (Έχω κανένα στίγμα ιδιοκτησίας - ισόβιας διάρκειας- κάποιου συναδέλφου σου και από πότε;)
    **
    - «υπάρχουν και δικαστές στο Βερολίνο»
    **
    Θα πιάσω από την αρχή και ονομαστικά το Κέντρο σου (με ξεχωριστή ονομαστική σελίδα του) και θα κάνω μια ελεύθερη και εποικοδομητική συζήτηση για κάθε πλευρά του, στην οποία δεν θα έχεις καμία δυνατότητα παρέμβασης ή διαγραφής ούτε εσύ ούτε οι συνάδελφοί σου επόπτες.
    **
    Εσείς διδάξατε στους εκπαιδευόμενούς σας την αδιαλλαξία. Τους μεταφέρατε σιωπηρά την ιδέα ότι είναι αλάθητοι, ότι θα στηρίζονται πάντα στη συναδερφική αλληλεγγύη, ότι δεν πρέπει ποτέ να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και, κυρίως, ότι «δεν θα ζητούν ποτέ συγγνώμη».
    **
    Εγώ θα τους μάθω ακριβώς το αντίθετο: «Θα αναγνωρίσουν τα λάθη τους και θα ζητήσουν συγγνώμη» (=το μεγαλύτερο εξευτελισμό για Έλληνα γνωσιακό συμπεριφοριστή θεραπευτή).
    **
    Η αδιαλλαξία που διδάξατε εσείς οι επόπτες στους εποπτευόμενούς σας, τους οδήγησε σε έλλειψη πελατών, οικονομική αφαίμαξη των γονέων τους (για να συντηρήσουν τα γραφεία τους που ανοίγουν) και τους έσπρωξε, τέλος, σε μεγάλους αριθμούς, να δώσουν εξετάσεις για δακτυλογράφοι στη ΔΕΗ (υπάρχει εκεί μεγάλος αριθμός ψυχολόγων και αρκετών γνωσιακών συμπεριφοριστών).
    **
    Για να κάνω και λίγο εξάσκηση με το θυμό σου, παρέθεσα και άλλο ένα άρθρο του κ. Σκαπινάκη. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τις «ομάδες διαχείρισης θυμού» που διατίθενται στο Κέντρο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οποιος καταλάβει τι θέλει να πεί ο ποιητής να μου εξηγήσει και μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή