Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2006

ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΔΑ



Ο τίτλος έχει ένα οξύμωρο σχήμα : η σχέση που έχουν οι άνδρες με τη μόδα είναι η ίδια που έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο, δηλαδή καμία!
Ένα μεγάλο μέρος των ανδρών τους ντύνει η σύζυγος η αν δεν υπάρχει στις νεώτερες ηλικίες η μαμά τους.
Εάν δεν υπάρχει καμία από τις δύο τότε βλέπετε διάφορα σουλούπια με κουστούμια δύο νούμερα μεγαλύτερα ,γιατί τους έχει μείνει από την παιδική τους ηλικία που η μάνα τους τα έπαιρνε μεγαλύτερα για να τους χωράνε και τον άλλο χρόνο, η με ρουχαλάκια σαν κολάν γιατί όταν τα πήραν δεν είχαν υπολογίσει την μπυροκοιλιά που θα έκαναν.
Η ανδρικές ανάγκες στα ρούχα καλύπτονται τις περισσότερες φορές με –το είδα στη βιτρίνα μπήκα και το πήρα.
Συνήθως οι περισσότεροι έχουν βρει 2-3 καταστήματα που έχουν ρούχα που τους βολεύουν και το σημαντικότερο, για τους ολίγον ευτραφείς που χωράνε σε αυτά όποτε, όπως και εγώ, πάνε συστημένοι εκεί και ψωνίζουν.
Δεν υπάρχει ενοχλητικότερο πράγμα από το να δοκιμάζεις ένα σακάκι που σου αρέσει, να φρακάρεις ,να μην έχει το μεγαλύτερο νούμερο και να σου λέει ο υπάλληλος:
Ξέρετε, έχετε λίγο δύσκολο σώμα!!
-Βρε δε πας στο διάολο που θα μου πεις ότι έχω δύσκολο σώμα επειδή έχουμε λίγα κιλάκια παραπάνω!
Όταν δε η περίμετρος της μέσης είναι ολίγον ευρύτερη, σαν την Β΄ Αθηνών, ένα τεχνικό θέμα που δεν έχει λυθεί ακόμη στην ανδρική ένδυση, είναι που μπαίνει η ζώνη –πάνω από την κοιλία ή κάτω. Τείνω να καταλήξω ότι καλύτερα είναι πάνω γιατί δεν πέφτει έτσι το παντελόνι και δεν κινδυνεύεις να πατάς τα πατζάκια σου άσχετα αν μοιάζεις λίγο στον μεθύστακα του Ορέστη Μακρή.
Βέβαια υπάρχει και μία κατηγορία που είναι κομψευόμενοι εκ πεποιθήσεως. Ξέρουν όλες τις μάρκες που κυκλοφορούν, παρακολουθούν αυτά τα περιοδικά που απευθύνονται στο αντίστοιχο ανδρικό κοινό, και ακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή αν τα σακάκια θα έχουν στενό η φαρδύ πέτο, αν το παντελόνι θα έχει ή όχι ρεβέρ και είναι ιδιαίτερα δυστυχείς που δεν υπάρχουν αντίστοιχες με τις γυναικείες επιδείξεις μόδας.
Γιατί βέβαια ακόμα και αυτοί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εκείνα τα ανδρικά μοντέλα ένδυσης που παρουσιάζουν μερικοί μόδιστροι γυναικείων ενδυμάτων που μόνο αν θέλεις να γίνεις σούργελο μπορείς να τα φορέσεις.
Βασικά λοιπόν τις τάσεις της ανδρικής μόδας στην Ελλάδα τις καθορίζουν αυτοί που λένε τις ειδήσεις όπως ο Χατζηνικολάου.
Μελιτζανιά γραβάτα φοράει ο Χατζηνικολάου και ροζ ο Πρετεντέρης;
Σε δυο μέρες θα δείτε στο μετρό όλους τους κομψευόμενους αντιπροσώπους, αυτούς με την τσάντα στο χέρι, και τους ανερχόμενους γιάπιδες να φορούν τις ίδιες.
Αυτοί είναι μία ιδιάζουσα κατηγορία γιατί ορισμένοι αναγκάζονται από την εταιρεία που δουλεύουν να φοράνε από τα ξημερώματα κουστούμι και γραβάτα άσχετα από το τι θέλανε οι ίδιοι να φορέσουν.
Ευτυχώς η πλειονότητα σήμερα έχει λύσει το πρόβλημα με ένα τζιν και αν είναι νεώτερης ηλικίας με εκείνα τα ποικίλου σχήματος, χρωμάτων αλλά μονίμου βρωμερής εικόνας αθλητικά παπούτσια και οι μεγαλύτεροι με εξίσου σκονισμένα αλλά δερμάτινα.

Βέβαια στις νεώτερες ηλικίες έχουν ιδιαίτερη πέραση φούτερ και μπουφάν με πολλές τσέπες για να χώνουν το μουσικό τους μαραφέτι γιατί βέβαια η μάνα τους από τότε που ήσαν στην κοιλιά της με μουσική τους είχε μοσχοαναθρέψει.
Υπάρχουν και διάφορες ενδυματολογικές ανδρικές φυλές.
Οι έφηβοι κυκλοφορούν με εκείνες τις χαχόλικες βερμούδες που λες δεν γίνεται, τώρα θα του πέσει, οι μαυροντυμένοι , που φοράνε από πάνω ως κάτω μαύρα λες και βγήκε ο χάρος παγανιά, και οι νεάζοντες γέροι με απίθανους συνδυασμούς ρούχων και χρωμάτων.
Το άκρον άωτον δε της ανδρικής ομορφιάς στο καλοκαιρινό ντύσιμο είναι κοντό παντελόνι με ζώνη ,πολύχρωμο μπλουζάκι επάνω και πέδιλο με κάλτσα στα πόδια. Μερικές φορές δε η σύζυγος έχει φροντίσει να του βάλει και κάσκα σαν τον Στάνλεϋ όταν συνάντησε τον Λίβινγκστον!
Τέλος μία ιδιάζουσα ενδυματολογική ομάδα είναι οι ομοφυλόφιλοι.
Συνήθως είναι οι καλύτερα ενημερωμένοι στα ρεύματα της μόδας, είναι προσεγμένοι στο ντύσιμο τους με πιο εξεζητημένα ρούχα η τουλάχιστον κάποιο από αυτά ,γραβάτα, φουλάρι η κασκόλ που να δίνει μια πινελιά διαφορετική στο σύνολο.
Αλλά εκεί που είναι το ενδιαφέρον ,είναι όταν εμφανίζονται ως ζευγάρι.
Παρακολουθώντας ένα ολόκληρο κρουαζιερόπλοιο με ομοφυλόφιλα ζευγάρια στην Μύκονο ήταν καταπληκτικό το θέαμα! Κυκλοφορούσαν όπως οι μανάδες ντύνουν τα δίδυμα! Μαύρο μπλουζάκι με άσπρο παντελόνι ο ένας το ίδιο και ο άλλος. Κυριλέ ο ένας κυριλέ και ο άλλος Ακόμα και το μαλλί το ίδιο κουρεμένο το είχαν !

23 σχόλια:

  1. Ενώ εσύ βρε αθεόβοβε έλυσες το πρόβλημά σου, κυκλοφορώντας με ...φύλλο συκής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστό ότι οι άντρες δεν έχουν καμία σχέση με την μόδα. Αυτό όμως δεν τους απαγορεύει να έχουν σχέση με το γούστο.
    Είναι γνωστή η εικόνα των τύπων με το σιέλ πουκάμισο, μπλε σκούρο παντελόνι με πιέτες και μοκασίνια παπούτσια. Συνδυάζεται με γραβάτα και σακάκι για επίσημο ή με μπουφάν για πιο sport.
    Τα ΣΚ μετατρέπεται σε τζιν – πουκάμισο – κολεγιακή – timberland ή αθλητικά παπούτσια – κολεγιακή [ ή μακρυμάνικο polo στο πιο κυριλέ] – τζιν...

    Σηκώνεις τα μάτια σου και βλέπεις καμιά 20αριά τύπους ντυμένους copy – paste. Το θέαμα είναι γελοίο. Θυμίζει κάτι μεταξύ ορφανοτροφείου και φυλακής. Όπως δεν υπάρχει πιο κακόγουστο ντύσιμο απ' αυτό της γραβάτας με μοκασίνια.

    Δεν είναι θέμα μόδας. Δεν χρειάζεται να διαβάζεις βιβλιοθήκες περιοδικά μόδας για να είσαι καλοντυμένος. Είναι καθαρά θέμα γούστου. Απ' όσα έχει το μαγαζί να διαλέξεις αυτά που σου πάνε και δείχνεις καλόγουστα ντυμένος. Αυτό είναι το tip στο ντύσιμο. Ότι κι αν φοράς από κουστούμι μέχρι sport να είναι καλόγουστο. Γιατί το καλόγουστο είναι πάντα στην μόδα.

    Τώρα βέβαια αν γυρίσει και μου πει ο Αθεόφοβος «ρε, εσύ έχεις σπουδάσει design, άρα έχεις άμεση σχέση με αισθητική και χρώματα. Για ρώτα κι εμάς τους φιλόλογους της Ιατρικής πως νοιώθουμε κάθε φορά που είναι να συνδυάσουμε παπούτσι με πουκάμισο...», δεν θα έχω άμμεση απάντηση να δώσω! :-))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. chris-
    Είσαι πολύ μεγάλος!
    Με μία φράση τα είπες όλα.
    "Γιατί το καλόγουστο είναι πάντα στην μόδα"
    Ακριβώς εκεί είναι το θέμα που δεν μπορούν πολλοί/ες να κατανοήσουν.
    Οσο για τον "φιλόλογο της ιατρικής" που λές ,εξίσου ευρηματική ατάκα,έχει δίπλα του ένα κέρβερο με ιδιαίτερη ευαισθησία στούς συνδυασμούς των χρωμάτων.
    Ακολουθώ τον κανόνα που μου έχει θέσει:Δεν συνδυάζουμε πάνω από 2 χρώματα και έστω μία απόχρωση του ενός.
    Νομίζεις ότι μπορώ να κοιμηθώ με ότι χρώμα πυτζάμες θέλω αν δεν πάνε με τα σεντόνια;
    Νομίζεις ότι θα πάμε πουθενά αν δεν έχει προηγουμένως βγάλει από γραββάτα μέχρι παπούτσι για μένα που θα πρέπει όμως να να είναι και σε συμφωνία με αυτά που πρόκειται να φορέσει!
    Επειδή δε αποφεύγω ως ο διάβολος το λιβάνι να πάμε μαζί για ψώνια, για σαφείς λόγους διατηρήσεως της ψυχικής μου ηρεμίας,διαπιστώνει με μεγάλη και συνεχή έκπληξη της ότι αγοράζω ρούχα τα οποία τα βρίσκει καλόγουστα χωρίς να έχει συμβάλλει σε τίποτα η ίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι έχεις να πεις για το πορτοκαλί σακάκι βουλευτή??
    Το είδες το βράδυ των εκλογών??
    Αν όχι έχασες!!

    Λοιπόν να σου πω και εγώ την γνώμη μου για το ντυσιμο κάποιων ανδρών??
    Τους χωρίζω που λες σε τρεις κατηγοριες.
    Στους καντηλανάφτες, στους ασφαλιστές και στους καλόγουστους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πορτοκαλί το είδα και το ζήλεψα!Αλλά πιό πολύ μου άρεσε όταν έβγαλε τις φωτογραφίες με την πετσέτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Bασικά μου αρέσει ο άντρας που ξέρει να ντύνεται, αλλά απο την άλλη με τρελαίνει όταν μου ζητά τη γνώμη μου για το αν του πάνε τα ρούχα...
    Το καλύτερο για μένα είναι να φορά κανείς ότι αισθάνεται άνετα, ανεξαρτήτως μόδας. Τι δηλαδή αν βγει μόδα αντρικά λευκά κολάν θα αρχίζουμε να σχολιάζουμε κι εμείς τα ανδρικά στρινγκ όπως και σεις???

    τις καλημέρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για την ζώνη: Ούτε πάνω από την κοιλιά, ούτε κάτω. Τιράντες!
    Το πολύ πολύ να θεωρηθείς μέλος της ενδυματολογικής κίνησης Σαββόπουλου - Γεωργουσόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. fibi-
    Προφανώς,γιατί με λευκό κολάν τότε επιτέλους θα αναδειχτεί και η ομορφιά του ανδρικού κόλου(έστω και μαλλιαρού)!

    kyrallina-
    Ναι αλλά κόβουνε στους ώμους οι ρημάδες! Βέβαια και με αυτές το παντελόνι είναι πάνω από την κοιλιά γιατί και οι δύο που λές είναι και αυτοί προγάστορες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το τζιν με πουκαμισο (διαφορα χρωματα)

    τζιν με κοντομανικο μπλουζακι

    τζιν με φουτερ

    τζιν με πουλοβερ

    εχει καταντησει βασανο για τη γυναικα μου

    αυτη να στολιζεται , να βαφεται
    να χτενιζεται

    και γω παντα τα ιδια , γιορτη ειναι , καθημερινη ειναι , εχει φρικαρει η γυναικα , αλλα το χει αποδεχτει

    οσο για το αντρικη μοδα , μου ειναι αγνωστη λεξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαχρονικό ντύσιμο, και με σακάκι και γραβάτα και με ποδιά όταν θα αλλάζεις το μωρό για να μην στο κατουρήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαχα απίστευτο ! Αντρες να μιλάνε για ρούχα ! Από ποιό πλανήτη κατεβήκατε ;
    Ομολογουμένως το καταυχαριστήθηκα . Το προτιμώ από συζητήσεις για ποδόσφαιρα και αυτοκίνητα . :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και η προσωπική μου θεώρηση: Το χειρότερο, για μένα, είδος αγοράς είναι του παντελονιού. Πρέπει να δοκιμάσεις κάμποσα, κάθε φορά να βγάλεις παπούτσια, να βγαλεις το ένα, να βάλεις το ...υποψήφιο, να βάλεις παπούτσια, να βγεις από το δοκιμαστήριο, να τσεκάρεις στον καθρέφτη την κατάσταση, και, πάλι απ' την αρχή! Τελικά, αν τύχει και σου έρχεται το ένδυμα να τριγυρνάς μέσα στο κατάστημα ψάχνοντας να βρεις τον υπάλληλο που θα βαλει την καρφίτσα στο γύρισμα για την προσαρμογή! και μετά πάλι τα ίδια. Και μετά από μερικές μέρες ξανά στο μαγαζί να παραλάβεις το προσαρμοσμένο. Μαρτύριο σας λέω! Προτιμώ να αγοράζω πουκάμισα που δεν τα δοκιμάζεις. Γι αυτό κι έχω πουκάμισα για όλη την υπόλοιπη ζωή μου (ακόμη κι αν αποδειχτώ μαθουσάλας). (Προσπάθησα να προσαρμόσω τα πουκάμισα σε χρήση παντελονιού αλλά απέτυχα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ellinida-
    Αμα δεν μιλήσουμε εμείς οι κομψοί των 100 κιλών ποιοί θα μιλήσουν;

    heliotypon-
    Φαίνεται ότι υπάρχει τηλεπάθεια στα μπλόγκ.
    Το σχόλιο σου στο έχω μεταδώσει εγώ!
    Στο μόνο σημείο που χάλασε η μετάδοση είναι η περιγραφή που με γυρισμένο το ρεβέρ βγαίνεις από το δοκιμαστήριο και προσπαθείς να μην σου πέσει το παντελόνι και να μην πατήσεις το ρεβέρ που περισευει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ανδρική μόδα είναι κάτι πόλη όμορφο πάντα πρέπει να είναι καλοντυμένος ένας άνδρας ανάλογα την περίσταση. ποτέ σπορ πότε κλασικα,γιαυτο πρέπει να πσαχνετε. όσο για τα ανδρικά λευκά κολάν πρέπει να γίνουν μόδα για να αναδύουν το σώμα τους.και φυσικά θα φοριέται μα sting η thong εσώρουχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εγώ με τον αθεόφοβος συμφωνώ. Το κολλάν και αλλά κολλητά ρούχα πάνε και στους άντρες. Και δεν σημαίνει όταν φοράς κολλάν είσαι ομοφυλόφιλος!
    Τα κολλητά θεωρείτε Unisex ρούχα, το κολλάν επιπλέον και θεωρείτε παντελόνι. πολύ άνετη σαν δεύτερο δέρμα. Δεν χρειάζεται να βάλεις λευκό, βάλε μαύρο βαμβακολυκρα κολλάν διακριτικό και κανείς δεν παίρνει είδηση ότι κολλάν ή παντελόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κοριτσια, ολη μερα σκεφτεστε και φροντιζετε τον εαυτο σας,δεν σας ενδιαφερει τιποτα αλλο, τα σοβαροτερα προβληματα σας ειναι τι θα φορεσετε, ξοδευετε εκει ολα σας τα χρηματα αλλα και του κακομοιρου πατερα σας η αντρα σας, ματαιοδοξια και ναρκισισμος, δεν μου αρεσει να βλεπω γυναικες με κουστουμι οπως αντρες με φουστα, τα τιγρε ειναι για τις γυναικες που κανουν το αρχαιοτερο επαγγελμα, τα μοβ μου θυμιζουν κορδελες στις κηδειες, γενικα φορατε οτι να ειναι και πρεπει σε εμας να μας αρεσουν?? Σκεφτειτε λιγο τι επιτασει η αντρικη μοδα, το γυναικειο μυαλο για το πως θελει ντυμενο τον αντρα αλλα και τη λιγοστη ποικιλια που υπαρχει σε αντρικα ρουχα, Ναι ειμαστε ενοχοι που δεν ασχολουμαστε τοσο με τη μοδα, που μονο οταν δεν εχουμε ρουχα να φορεσουμε αγοραζουμε καινουρια, γιατι ομως?? Απο το σχολειο θυμαμαι τα κοριτσια ηθελαν να εχεις αμαξι για να βγουν μαζι σου, να κερνας τα παντα, καφε, φαγητο και πολλα δωρακια, εχουν περασει 20 περιπου χρονια και αυτο που αλλαξε τωρα που εχω να κανω με γυναικες ειναι πως εχουν μεγαλωσει και οι απαιτησεις, ρουχα, εκδρομουλες ολα πληρομενα απο τον αντρα, πως να μεινουν μετα χρηματα να παρεις και ρουχα?? Γυναικες θελετε και εχετε μαθει να εχετε και τη πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο γιαυτο κουνιστε λιγο το κεφαλι να ερθει στη θεση του!!! Ασε το χαλι με τις υπερβαρες.. νομιζω πως το 70% των ελληνιδων ειναι υπεροβολικα παχιες και ενα 20% χοντροκολες απο το καθησιο.
    Υπαρχουν και γυμναστηρια κοπελιες, οταν σας περισσευουν μη φορατε στενα παντελονια να ξεχουν τα λυπη σαν χειρολαβες, μαθετε πως το ξανθο δεν σας κανει μοντελο εαν εισαστε κατω απο 1,50 και περισσοτερο απο 70 κιλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κανείς από εσάς φοράει μαύρο υφασμάτινο παντελόνι,με άσπρο πουκαμισο,μαύρα παπούτσια,μαύρη δερμάζτινη ζώνη με ασημένια αγκράφα και μαύρο πέτσινο μπουφάν?είναι τέλειο ντύσιμο και την πέφτω σε όποιον είναι ντυμένος έτσι!ειδικά αν είναι και μηχανόβιος και το πέτσινο είναι με στάμπεσ-σχέσια-γάντζους ή μπουφάν cordura με τρελαίνει αυτό το ντύσιμο!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραία ρούχα, δειτε και την collection PRINCE OLIVER http://store.princeoliver.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το απλό και απέριττο είναι πάλι στη μόδα το 2014 ! Do not exaggerate !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και Μύκονο η αφεντιά σου για διακοπές! Εξτρήμ σε βρίσκω (στις διακοπές):))
    Δεν έχεις άδικο για τους άντρες και τη σχέση τους με τη μόδα.
    Ομως προτιμώ το απλό και λιτό στιλ της σημερινής κυβέρνησης απ'τα βαριά κουστούμια
    των βαρώνων. Τα τζίν του Σακελαρίδη πιστεύω ανταποκρίνονται πολύ περισσότερο
    στις πολιτικές τους πεποιθήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα έχεις Μυκωνιάτη κουμπάρο με σπίτι στην πόλη και πηγαίνεις από 15 ετών εκεί φιλοξενούμενος μπορείς να μην την αγαπήσεις;

      Διαγραφή
  21. Προσωπικά μου αρέσει ο άνδρας να ξέρει πως να ντύνεται αλλά επειδή είναι λίγο σπάνιο έχω μία σίγουρη λύση εδώ https://www.notos.gr/andras/rouha/jeans/. Το έχω προτείνει ανεπιφύλακτα και σε δικούς μου φίλους! Μπορεί κανείς να επιλέξει από μια μεγάλη γκάμα και για όλα τα γούστα και στυλ, τζιν ανδρικα, μπλούζες , παπούτσια και ότι άλλο τον ενδιαφέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή