Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ή ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΣ ΑΡΘΡΟΥ;




Το ψευδώνυμο που χρησιμοποίησαν γνωστοί συγγραφείς μας (στην παρένθεση το πραγματικό τους όνομα)
1-ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ  (ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΡΕΑΣ)
2-ΑΛΚΗΣ ΘΡΥΛΟΣ  (ΕΛΕΝΗ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ)
3-ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΡΟΛΟΠΗΣ)
4-ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ  (ΗΛΙΑΣ ΜΕΛΛΟΣ)
5-ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ (ΑΠΟΣΤΟΛΕΛΛΗΣ)
6-Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ  (ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ)
7-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ  (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΡΜΑΣ Η ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ)
8-ΟΔΥΣΣΈΑΣ ΕΛΥΤΗΣ  (ΑΛΕΠΟΥΔΕΛΗΣ)
 
Από μια ομάδα με το ψευδώνυμο XYZ Contagion έγινε η αποκάλυψη πως κάποιοι από τους αρθρογράφους του ιστότοπου Protagon δεν είναι υπαρκτά πρόσωπα αλλά ψευδώνυμα και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα ονόματά τους είναι ψεύτικες.
Βέβαια η περίπτωση άρθρων με ψευδώνυμο δεν έχει καμία σχέση με τα διάφορα τρολ και ψευδείς λογαριασμούς που κυκλοφορούν στο ιντερνέτ και σκοπό έχουν να δημιουργήσουν στους αναγνώστες τους την πλαστή εντύπωση ότι υπάρχει τεράστιος αριθμός ατόμων που υποστηρίζουν τις ίδιες απόψεις.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρει εύλογα, η απάντηση του Protagon
: την ευθύνη για τα ψευδώνυμα κείμενα, όπως και για το υπόλοιπο site, την έχει ο εκδότης και διευθυντής του.
Προφανώς όμως επειδή το Protagon έχει μεγάλη αναγνωσιμότητα με τα άρθρα του, με τον πολιτικό σχολιασμό που έχουν, χωρίς να κάνουν καταγγελτικές αποκαλύψεις, όπως γράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδέρης, ενόχλησαν επειδή αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί βέβαια σημασία έχει το τι γράφουν και όχι αν το γράφουν με το επώνυμο τους.
Στην απάντηση του Protagon ,με την υπογραφή του Αλέκου Παπαναστασίου ενός από τους υπογράφοντες με ψευδώνυμο, υπάρχει η μαρτυρία της δημοσιογράφου και συγγραφέως Ρούλας Γεωργακοπούλου ότι :Τα πρώτα 35 χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής υπέγραφα με διάφορα ψευδώνυμα ή έγραφα κείμενα που τα υπέγραφαν άλλοι, με το δικό τους όνομα, γιατί αυτές ήταν οι ανάγκες της εφημερίδας ή του περιοδικού.
Η δε δημοσιογράφος Εμμανουέλα Νικολαΐδου αναφέρει ότι: «Προσωπικά, είχα 3 “επίσημα” ψευδώνυμα, για να μπορώ να μεγαλώνω το παιδί μου»
 Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, γράφει μεταξύ άλλων πως κάποιος που γράφει σε ένα ΜΜΕ, τον θέλει, όμως και ένα άλλο. Για να μην χαλάσει τις σχέσεις του με το πρώτο, γράφει στο δεύτερο με ψευδώνυμο.
Τέλος ο Ηλίας Κανέλλης έγραψε στα «ΝΕΑ» ότι τα ονόματα  Μίνως Αμαριώτης / Αναπληρωτής / Φανή Δημαρά / Εμμανουήλ Κασιμάτης / Δήμος Κρητικός / Φώτης Παλιός / Σαλβατόρ υ Ρέγιες / Α. Φελιάδης / Σωκρ. Λαζαρίδης / Αλίκη Στεφανίδου / Αλ. Καμής / Θείος Λένον  ήταν όλα ψευδώνυμα του ποιητή και αρθρογράφου,  Μανόλη Αναγνωστάκη, που έγραφε μετά τη μεταπολίτευση κυρίως στα κομματικά έντυπα του ΚΚΕ εσωτερικού, και ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει πάρα πολλά ψευδώνυμα, συχνά εφάπαξ, πολύ συχνά στην κομματική εφημερίδα “Αυγή”
Και βέβαια, δημιούργησε  και τον ανύπαρκτο ποιητή Μανούσο Φάσση για να δημοσιεύσει σε βιβλίο σατιρικά του ποιήματα που ξέφευγαν από την κομματική γραμμή.  Και ο Κανέλλης καταλήγει:
Αν είχες την τύχη να γνωρίσεις στη ζωή σου τον Αναγνωστάκη και να διαπιστώσεις ο ίδιος το ήθος της Αριστεράς που εκείνος –και αρκετοί άλλοι– αντιπροσώπευαν τότε έχεις ένα προβληματάκι: δεν μπορείς, όσο κι αν προσπαθήσεις –και το έκανα φιλότιμα– να δεχτείς ότι η Αριστερά μπορεί να είναι μόνο ο Τσίπρας και ο μεξικανικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ. «Συμπαθάτε με, ω Αθηναίοι» που έλεγε και το τραγουδάκι.
Ο Κανέλλης στην σελίδα του στα ΝΕΑ παραθέτει και ένα από τα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη που δημοσιεύτηκαν με το ψευδώνυμο Μανούσος Φάσσης
 
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΑΣΙΑΣ
(ΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΟΚΝΙΤΙΣΑΣ)
 
Ήταν οι μέρες εκείνες
που λυσσάγαν οι μπασκίνες
και σου ‘ρχότανε ναυτία
όταν περνούσες τα Χαυτεία.
 
Κι εσύ!
 
Κρατώντας τον «Οδηγητή»
διάβηκες από μπρος μου
λουσμένη αρώματα Κοττύ
στην μπόχα του υποκόσμου.
 
Φώναζαν ΕΝΑ-ΔΥΟ-ΧΙ
στα προποπρακτορεία
μα πέρναγες αγέρωχη
Κνιταρχοντοκυρία.
 
Κανένας δεν αγόραζε
δε δίναν σημασία
ήρθα και σ’ έπιασα αγκαζέ
και σου ‘πα: «Έλα Τασία
 
πούλησες δέκα σήμερα
νομίζω πια πως φτάνει
– αρχόντισά μου και κερά –
μάζεψτα μάνι-μάνι

Κι αν είσαι του δογματικού
σκασίλα μου μεγάλη
πάμε από Ηρώδου του Αττικού
να βγούμε προς Εκάλη.
 
Κνίτισα αρχοντοκνίτισα
παλαιοημερολογήτισα
να γίνουμε ένα εγώ κι εσύ
δόγμα και ανανέωση.
 
Θα το πατήσω το πεντάλ
μέχρι 90 και 100.
Διάβαζε εσύ τον Ρόζενταλ
για μένα η λίρα εκατό.
 
Θα κάνεις σού, θα κάνω μού
κι ό,τι άλλο θες ακόμα
κι απά στην ώρα του χαμού
θα σου φωνάξω: «Ένα είν’ το Κόμμα»
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 
 

1 σχόλιο:

  1. https://sarantakos.wordpress.com/2023/06/21/protagon/?fbclid=IwAR0rO65zFokNrLv_cHoOCGT5cY33k1hXL95q5A0-mMXzxscYYrAozx4D-dE

    ΑπάντησηΔιαγραφή