Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ (ΟΧΙ ΑΠΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ) ΚΕΦΑΛΙΑ



1-Το κεφάλι από το μουσείο στην Μέριδα.
.
.
Ως φανατικός κινηματογραφόφιλος πρόσφατα έκανα έναρξη της θερινής περιόδου πηγαίνοντας στο κοντινό μου θερινό κινηματογράφο ο οποίος έπαιζε τον νέο Ιντιάνα Τζόουνς. Ευτυχώς πήγα με την κόρη μου που είχε ξαναδεί πρόσφατα τις προηγούμενες ταινίες και έτσι είχα τις αναγκαίες πληροφορίες για τα πρόσωπα που είχαν εμφανιστεί στα προηγούμενα φίλμ για να μπορέσω να τα συνδέσω με την σημερινή πολύ πιο μέτρια περιπέτεια.
Μόλις εμφανίστηκε στην ταινία το κρυστάλλινο κρανίο με το περίεργο σχήμα αμέσως μου ήρθε στο μυαλό ότι κάπου είχα ξαναδεί κρανίο με αυτό το σχήμα.
Το είχα δει στο μουσείο στην Μέριδα στο Μεξικό .




2-3-4 Διάφοροι τρόποι συμπίεσης του κεφαλιού.
.
Οι Μάγια θεωρούσαν ότι ένα κωνοειδές σχήμα κεφαλιού είναι δείγμα ομορφιάς, γενναιότητας ευγενείας και υψηλού κοινωνικού επιπέδου και περίπου το 90% ασχέτως φύλου είχαν τεχνητά αλλάξει το σχήμα του κεφαλιού τους.
Επίσης αποτελούσε και γνώρισμα μέλους μιας πολιτιστικής και τοπικής ομάδας.
Η αλλαγή του σχήματος του κεφαλιού με πιεστικό δέσιμο άρχιζε μετά την γέννηση του ταλαίπωρου του παιδιού και κράταγε από 6 μήνες μέχρι 3-5 χρόνια.

5-Σύγχρονη φωτογραφία συμπίεσης κεφαλιού

6-Φωτογραφία γυναίκας με αλλαγμένο σχήμα κεφαλής.

7-Κρανίο με μεγάλη παραμόρφωση.

8-Κρανίο με μέτρια παραμόρφωση.
9-Κρανίο με μέτρια πλάγια παραμόρφωση.(Αυτουνού φαίνεται η μάνα του ήταν αλλήθωρη!)
.
Η πληροφορία ότι οι κυκλοφορούντες εν Ελλάδι μπουζουκοκέφαλοι έγιναν έτσι μετά από παρακολούθηση των εκπομπών και ανάγνωση των βιβλίων του Λιακόπουλου ελέγχεται ως ανακριβής.
Ομοίως ως ανακριβής ελέγχεται η πληροφορία που κυκλοφορούσε στο παρελθόν ότι τα Ηπειρώτικα κεφάλια απέκτησαν πλατύ σχήμα για να στέκει καλύτερα επάνω τους ο ταβάς με τα κουλούρια.
10-Το κρυστάλλινο από χαλαζία κρανίο του Βρετανικού μουσείου.Το μουσείο λέει ότι πιθανώς είναι από τους Ατζέκους, το έχει αγοράσει από τους Τίφφανυς αλλά επειδή αμφισβητείται η γνησιότητα του δεν εκτίθεται πλέον. Σε πρόσφατο έλεγχο έχει διαπιστωθεί ότι το υλικό του προέρχεται από την Βραζιλία όποτε δεν θα μπορούσε να έχει βρεθεί στις περιοχές των Ατζέκων. Επίσης βρέθηκαν ίχνη από επεξεργασία με περιστρεφόμενα εργαλεία που δεν είχαν οι Αζτέκοι.
.
Πάντως μπουμπουνοκέφαλοι διεθνώς υπάρχουν πολλοί.
Υπάρχει μια διαδεδομένη δοξασία, στην οποία βασίζεται και η παραπάνω ταινία, ότι τα κρυστάλλινα κρανία κρύβουν μέσα τους, σαν τις κρυστάλλινες σφαίρες που έχουν οι διάφορες μάντισσες, υπερφυσικές ιδιότητες που προέρχονται από την εποχή των Μάγια.
Ο μύθος λέει ότι από τους αρχαίους χρόνους υπήρχαν 13 κρυστάλλινα κρανία σε φυσικό μέγεθος τα περισσότερα από τα οποία έχουν χαθεί. Αυτά πρέπει να βρεθούν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2012 ,τότε δηλαδή που τελειώνει ο κύκλος του ημερολογίου των Μάγια που κρατάει 5.126 χρόνια. Αν μέχρι τότε δεν βρεθούν και δεν μπουν στη κατάλληλη σειρά αυτά τα κρανία τότε η γη θα φύγει από τον άξονα της.
Τα υπάρχοντα κρυστάλλινα κρανία, όπως και αυτό του Βρετανικού μουσείου δεν έχουν βρεθεί σε καμία επίσημη ανασκαφή.
Έχει διαπιστωθεί ότι έχουν δεχθεί επεξεργασία με σύγχρονα μέσα του 19ου αιώνα και από ότι φαίνεται τα είχε διοχετεύσει τότε στην αγορά ένας αμφιβόλου φήμης παλαιοπώλης Μεξικανικών αρχαιοτήτων ,ο Ευγένιος Μπομπάν .

11-Ο Ευγένιος Μπομπάν .

Δυστυχώς η επιστήμη δεν έχει απαντήσει ακόμα στο ερώτημα αν τελικά θα μας καταστρέψουν πρώτα τα κρυστάλλινα κρανία των Μάγια ή η Δευτέρα παρουσία που λέει εκείνος ο τηλεοπτικός καλόγερος με την χωρίστρα στο μέσο της ακαθορίστου σχήματος, λόγω δασυτριχισμού κεφάλας του, που από ότι φαίνεται ο εγκέφαλος του έχει επηρεαστει από την διείσδυση των τριχών της κόμης του στο συμπιεσμένο από θρησκοληψία κρανίο του .

17 σχόλια:

  1. Αν υποψιαστώ ότι λες για τον πατέρα Μάξιμο...
    Τι να πω! Πολύ επιτυχημένη περιγραφή!
    Σαν να τον φωτογράφισες!!!
    Χαχαχα!!!

    Η ενημέρωσή σου δεν για τα κρυστάλλινα και τα συμπιεσμένα κεφάλια πολύ καλή! Για να μαθαίνουμε και όσοι δεν ξέρουμε γιατί οι ηπειρώτες αλλά και οι Αλβανοί, νομίζω, έχουν πλατύ μέτωπο!!
    Καλό σου ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μένω υπόχρεος για το όνομα.
    Δύο μέρες τώρα έσπαγα το κεφάλι μου για να θυμηθώ πως λένε αυτή την όλο πνεύμα και ηθική(που έλεγε και ο Αυλωνίτης) τηλεοπτική μορφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο κείμενο. Ακόμα πιο περίεργη είναι η απαρχή τέτοιων φαινομένων αλλαγής της φυσικής δομής του κρανίου προκειμένου να επιτευχθεί η ομορφιά. Σε πολλά μέρη βέβαια γίνεται για να επιδειχθεί η ανθεκτικότητα στον πόνο και τις κακουχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντήαρ Αθεό,

    Αυτό που θα μας τελειώσει σαν είδος είναι η ασύνορη ανθρώπινη ανοησία...

    Εκφάνσεις της οποίας είναι αι κρυστάλλιναι νεκρογκλάβαι (ελληνοσλαβικός ιδιωματισμός) και οι ακαθορίστου χωρίστρας παλαιοημερολογίται τηλεμοναχοπροφήται (νεοελληνορθόδοξος νεολογισμός).

    +evlogison+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντίστοιχα παθήματα και στις μικρές Κινέζες των οποίων έδεναν σφιχτά τα πόδια τους για να μείνουν μικρά..
    Πολιτισμοί και πολιτισμοί..
    Αλλού οι Μουσουλμάνοι κόβουν τις κλειτορίδες στα μικρά κορίτσια (κλειτοριδοεκτομή) για να μην αισθάνονται ερωτική απόλαυση στο σεξ και απατούν τους συζύγους τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αθεόφοβε μου,
    όπως πάντα μας διαφωτίζεις με γέλιο και χαρά. Να σαι καλά. Αν ήσουν εκπαιδευτικός θα ήσουν η χαρά του μαθητή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα,
    μόλις έδωσες νόημα στη ζωή μου!
    Κι αναρωτιόμουν γιατί βγήκα έτσι.
    Χαιρετισμούς,
    μια αυγοκέφαλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δείμος-
    Διαπιστώνει κανείς πόσο διαφορετική είναι η αίσθηση του ωραίου ανάλογα με την εποχή και την φυλή ενός ατόμου.

    polsemannen-
    Από ότι φαίνεται παρά την συμπίεση της κεφαλής το μυαλό τους δεν πάθαινε τίποτα ενώ με την θρησκοληψία παθαίνει και χωρίς συμπίεση!

    βαρδακας-
    Η απόκτηση μικρού ποδιού από τις κινέζες γινόταν με το γύρισμα των δακτύλων προς την πατούσα οπότε το βάδισμα με την επάνω επιφάνεια των γυρισμένων δακτύλων του ποδιού ήταν και άκρως επώδυνο.
    Για την κλειτοριδεκτομή έχω γράψει εκτενώς στο παρελθόν.
    1-http://atheofobos.blogspot.com/2006/09/blog-post_09.html

    2-http://atheofobos.blogspot.com/2006/09/blog-post_12.html

    3-http://atheofobos.blogspot.com/2006/09/blog-post_14.html

    4-http://atheofobos.blogspot.com/2006/09/blog-post_16.html

    meropi-
    Σε αυτό δεν έχεις άδικο.
    Πολλές φορές που έχω κάνει μάθημα μου έχει κάνει εντύπωση ότι επειδή παντα το διανθίζω με διάφορα άσχετα από το αυστηρώς επιστημονικό μέρος του θέματος, τα νέα παιδιά ακούνε με προσοχή και χωρίς να διαμαρτύρονται που έχω μέρικές φορές ξεπεράσει τον τυπικό χρόνο των 3/4 της ώρας.

    gremiii-
    Θα είχες μεγάλο σουξέ στους Μάγια με εκ γενετής τέτοιο κεφάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υποθέτω ότι αυτό το σχήμα κεφαλής είναι η προτίμηση τών πιλοποιών- μικρό μέγεθος καπέλου, που ωστόσο δεν το παίρνει εύκολα ο αέρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαφώς έτσι είναι. Μου κάνει εντύπωση όμως το γιατί το επιλέγουν τόσοι λαοί και μάλιστα διαφορετικοί. Μία άποψη που ξέρω τονίζει ότι το προτιμούν επειδή τους διαφοροποιεί από το κοινωνικό σύνολο (βέβαια σήμερα τούτο με συζητήσεις περί ομοφυλοφίλων αποκτά άλλη βαρύτητα, αλλά τες πα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απ' ότι έγραψαν οι εφημερίδες την περασμένη Κυριακή, με αφορμή την ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, τα κρυστάλλινα κρανία είναι μια τεράστια απάτη και έχει αποδεικτεί επιστημονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, τί "κρυστάλλινα κρανία", τί "κρυστάλλινες σφαίρες"!!! Αντίστοιχα & στο feng shui (ξέρω: ενημερωμένη -θα μου πεις- σε βρίσκω!) κρεμάνε κρυστάλλινα αντικείμενα διαφόρων σχημάτων σε σημεία που να πέφτουν πάνω τους ηλιαχτίδες...
    Η ουσία νομίζω του πράγματος είναι απλά το κρύσταλλο σαν υλικό με τις ιδιότητές του & τίποτε παραπάνω! Σχετικά κι εδώ: http://www.flyingstars.gr/content/view/37/47/1/4/
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. dodos-
    Λες από αυτούς να βγήκε το ημιψηλο;

    δείμος-
    Έτσι φαίνεται.

    chris-
    Από ότι φαίνεται έγινε εισαγωγή κρυσταλλου χαλαζία στην Γερμανία τον 19 αιώνα από την Βραζιλία και εκεί έγινε η επεξεργασία.

    ηλιαχτίδα-
    Η δοξασία σχετικά με τα κρυστάλλινα κρανία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κρυστάλλινης βλακείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μέσα απο τη ζωή βγαλμένος κι ο Ιντιάνα Τζόουνς τελικά... (τις έχω δει όλες του τις ταινίες...δώσε μου εμένα κουλτούρα και πάρε μου την ψυχή, που λένε...)
    Άσε που αυτό με τα κρανία που πρέπει να μπουν στη θέση τους μου θυμίζει μια άλλη ταινία ,the fifth element (Βέβαια εκεί δεν ήταν κρανία αλλά κάτι κλειδιά ,αν θυμάμαι καλά. Και βέβαια ο πρωταγωνιστής ,Μπρους Γουίλις ,τα κατάφερε και τα έβαλε στη θέση τους και η γη σώθηκε,όχι απο εκτροχιασμό....αλλά απο κάτι κακούς που ήθελαν να μας αφανίσουν...)
    Τελικά,οι μπουμπουνοκέφαλοι γιατί λέγονται μπουμπουνοκέφαλοι??
    ;0)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ας ασχοληθούμε με κάτι πιο ... εχμ ... "χρήσιμο":
    ανακάλυψες καμία φυλή με τρίτο πόδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Ιντιάνα Τζόουνς βασίζεται σε ακλόνητα επιστημονικά στοιχεία μπρε! Αφού είναι επιστήμων ο άνθρωπος!

    Πώς τολμας να τον αμφισβητείς βρε Αθεόφοβε! Πού να σε φάνε τα βιονικά μυρμήγκια!

    Άμα κατέβει η ιπτάμενη τσαγέρα με τους κρυστάλλινους υπεράρχοντες μέσα, τότε να σε δω πού θα τρέξεις να κρυφτείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. maika-
    Τι ερωτήσεις είναι αυτές που μου κάνεις,για Μπαμπινιώτη με πέρασες;
    Προφανώς πιστεύω ότι είναι επεξηγηματικός προσδιορισμός του μπουμπούνα!

    espoir-
    Όχι ακόμα αλλά το ψάχνω.
    Μόλις την βρώ θα είσαι ο πρώτος που θα ενημερώσω.

    αόρατη μελάνη-
    Μπορεί αυτός ο Ιντιάνα Τζόουνς να είναι επιστήμων αλλά και γώ δεν πάω πίσω.
    Εχω διαβάσει όλα τα επιστημονικά βιβλία του μέτρ Λιακόπουλου και έτσι έχω όλες τις γνώσεις να αντιμετωπίσω τον οποιονδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή