Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ.



Ότι είπα φέτος ότι δεν θα ασχοληθώ με τις πυρκαγιές, το θέαμα που αντίκρισα πριν λίγη ώρα κατεβαίνοντας από τον Άγιο Κωνσταντίνο προς το Λαύριο με συγκλόνισε.
Από τόσα χιλιόμετρα μακριά ήταν ορατό το εκτεταμένο μέτωπο της φωτιάς που προφανώς επεκτείνεται σε έκταση χιλιομέτρων.
Επειδή αύριο θα ακουστούν πολλές ανοησίες για το πώς, ποιοι και γιατί έγινε αυτή η φωτιά θα σας μεταφέρω εδώ μερικά αποσπάσματα από παλιότερα σχετικά με αυτό το θέμα ποστ μου.
Έγραφα στις 29 Ιουνίου 2007 :
Κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο σενάριο και κανένας δεν αποφασίζει να οργανώσει την αντιπυρική προστασία της χώρας.Αλλά εκτός των άλλων είναι και πολλές φορές η ανεπάρκεια εκπαίδευσης των πυροσβεστών αιτία για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.
Βέβαια και οι απλοί πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
Εκτός από τα γαϊδούρια που πετάνε τα τσιγάρα τους από τα παράθυρα των αυτοκινήτων πάντα ήμουνα περίεργος οι καπνιστές οδηγοί σε όλα αυτά τα μηχανάκια, που πετάνε τα τσιγάρα τους;Προφανώς στ μεγάλο τασάκι του δρόμου.
Έχει τύχει λοιπόν πριν από χρόνια να παρακολουθήσω την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς από την αρχή μέχρι το τέλος της .Βρισκόμουνα στην νέα Εθνική οδό πάνω από τα Ίσθμια στο σημείο που Παλαιά και νέα βρίσκονται παράλληλα , όταν μπροστά μου η τέντα ενός φορτηγού έπιασε φωτιά .Κατά πάσα πιθανότητα ο οδηγός του φορτηγού είχε πετάξει από το παράθυρο τη γόπα του και αυτή σκάλωσε αναμμένη στη τέντα.
Μόλις το πήρε χαμπάρι σταμάτησε, αλλά ή φωτιά έκαψε τα σχοινιά που ήταν δεμένη η τέντα και ο αέρας την πέταξε πάνω από τον δρόμο προς τις γραμμές του τραίνου.Τα πεύκα εκεί φούντωσαν και βέβαια αυτό δεν σταμάτησε ένα τραίνο που πέρασε εκείνες τις ώρες μέσα από την φωτιά απλά σφυρίζοντας!Με μία αλλαγή του αέρα η φωτιά κατάφερε και πέρασε όλο το φάρδος και των δύο εθνικών οδών και άρχισε να κατεβαίνει προς τον οικισμό των Ισθμίων.
Κάπου εκεί φάνηκε το πρώτο αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής από την Κόρινθο.
Με άνεση οι πυροσβέστες άρχισαν να ξετυλίγουν τις μάνικες και αν δεν είμαστε όλοι εμείς που είχαμε σταματήσει εκεί να βοηθάμε στο κουβάλημα τους, ακόμα θα τις ξετύλιγαν.
Επειδή η φωτιά είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια των Ισθμίων κατέβηκα μαζί και με άλλους, να βοηθήσουμε να μην καεί κανένα σπίτι με κανένα άνθρωπο μέσα έτσι στα καλά καθούμενα.Εκεί ήταν και ένας χωροφύλακας που έκοβε βόλτες μελετώντας εμβριθώς την κατάσταση και μην κάνοντας απολύτως τίποτα επιβεβαιώνοντας την σχέση οργάνου και μπουζουκιού !
Εν τω μεταξύ ή ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα και προφανώς έτσι το πιεστικό που έδινε νερό στον οικισμό δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να βλέπουν την φωτιά να φτάνει στον φράκτη τους και να μην έχουν νερό στη μάνικα να ρίξουν!
Απλά εμείς που είχαμε βρεθεί εκεί με κλαδιά προσπαθούσαμε να σβήσουμε ότι μπορούσαμε.
Όλα αυτά σε περιοχή κοντά σε μεγάλη πόλη και εύκολη πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένους δρόμους των πυροσβεστικών οχημάτων.
Θέλετε να μάθετε και την συνέχεια;
Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ότι σε κάποιες φωτιές ο τότε πρωθυπουργός Ράλλης είχε πει, τρώγοντας το ρο , ότι η φωτιά επεκτείνεται εύκολα γιατί πετάγονται μακριά οι «κουκουνάγες».
Το ΠΟΝΤΙΚΙ τότε τον είχε γελοιοποιήσει με τις «κουκουνάγες» αλλά τελικά ο Ράλλης είχε δίκιο.
Η φωτιά πέρασε τον Ισθμό και άρχισε να καίει απέναντι από την μεριά της Πελοποννήσου!Εκεί ευτυχώς από ένα στρατόπεδο έφεραν κάτι μηχανήματα και άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες στα πεύκα και έτσι σταμάτησε μετά από ώρες αυτή η φωτιά.
Η εξέλιξη αυτής της πυρκαγιάς ,που κατάφερε να περάσει τον Ισθμό με τις «κουκουνάγες», με έχει κάνει πολύ επιφυλακτικό να πιστέψω ότι όταν αναφέρονται πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς πρόκειται πάντα για πιθανό εμπρησμό.
Είναι χαρακτηριστική ή δήλωση που έκανε στις εφημερίδες ο υπεύθυνος του κέντρου που είναι στο ναό του Σουνίου όταν είχε πιάσει μια φωτιά πριν το Λαύριο.
«Βλέπαμε την φωτιά χιλιόμετρα μακριά και δεν καταλάβαμε πότε ήρθε ξαφνικά δίπλα μας»

Τον ίδιο χρόνο στις 25 Αυγούστου έγραφα:
Άσχετοι άνθρωποι μιλάνε και έχουν γνώμη για τα πάντα, κάτοικοι λένε ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης , πυροσβεστική με κακή εκπαίδευση, ανεπαρκή εξοπλισμό, οχήματα χωρίς νερό, οδηγοί που δεν ξέρουν την περιοχή που πρέπει να κινηθούν ,χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς δασικούς δρόμους, με ανεξέλεγκτες χωματερές , νομάρχες, δήμαρχοι ,αντιδήμαρχοι αντί να φροντίζουν για την περιοχή τους να περιμένουν να μιλήσουν στα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αρχές που δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς να κινηθούν, κάτοικοι που δεν έχουν φροντίσει να κόψουν ούτε ένα χορτάρι έξω από το σπίτι τους, και όλοι να περιμένουν από τα αεροπλάνα την σωτηρία.
Δεν μπορώ να ξέρω πόσες από τις φωτιές αυτές είναι εμπρησμός και πόσες όχι.
Προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότερες δεν είναι, και ο εμπρησμός είναι μια βολική δικαιολογία για να καλύψουν όλοι τις ευθύνες τους.
Και όταν λέω όλοι δεν είναι μόνο η πολιτεία που ευθύνεται αλλά και αυτοί που κατοικούν σε περιοχές με δέντρα.Κανένας δήμος δεν καθαρίζει τίποτα από τα ξερά πλάι στους δρόμους ,αλλά ούτε και οι ίδιοι οι κάτοικοι τα ξερά χόρτα της αυλής τους.
Απλά θα επαναλάβω αυτό που έλεγε ο καθηγητής Μάργαρης πριν λίγες μέρες.
Οι κουκουνάρες από τα πεύκα πετάγονται σε 3πλάσια απόσταση από το ύψος του δέντρου, δηλ από ένα δέντρο 8 μέτρων θα πεταχτούν 24 μέτρα μακριά !
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως εξαπλώνεται ραγδαία μια φωτιά ιδίως σε πευκοδάση όταν φυσάει και αέρας, με αποτέλεσμα να έχουν πολλοί την εικόνα πολλαπλών ταυτόχρονων εστιών .
Στις διάφορες ανοησίες που λέγονταν τότε περί γενικευμένου σχεδίου δημοσίευσα την επόμενη μέρα φωτογραφία της ΝΑΣΑ με τις φωτιές σε όλη την Βαλκανική και την Ιταλία που τα έλεγε όλα.
Στις 29 Αυγούστου δημοσίευσα την Επιστολή διαμαρτυρίας ενός «άγνωστου εμπρηστή» του δημοσιογράφου Νίκου Νικητίδη που είχε δημοσιευθεί το 1993 στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Επί καραμανλικής Νέας Δημοκρατίας το 1974 - 1975 καίγαμε τα δάση με την ιδιότητα του "πράκτορα των Τούρκων".
Το 1978 βάζαμε μπουρλότο στην Πεντέλη, από το Μάτι ως την Νταού και το Πικέρμι, ως "χουντικοί βομβιστές".
Επί ραλλικής Νέας Δημοκρατίας το 1981 ανάβαμε φωτιές από Πεντέλη έως Μαρούσι και καίγαμε 3 ανθρώπους (ο ένας ήταν Αυστριακός τουρίστας) ως "βασιλοχουντικοί".
Επί ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ το 1987 καίγαμε 120.000 στρέμματα στην Ρόδο, 2 ανθρώπους στην Υδρα και πάνω από 1.000.000 στρέμματα σ΄όλη την Ελλάδα ως "τεταρτοαυγουστιανοί".
Και επί μητσοτακικής Νέας Δημοκρατίας καίμε φέτος 12 ανθρώπους στην Ικαρία και δεκάδες αυθαίρετα στο Σούνιο και στο Ντράφι ως "οργανωτές σχεδίων ανωμαλίας".
Ομολογεί δε και ποιους είχε ως συνεργούς.
Συνεργάτες στο εμπρηστικό - κοινωνικό μας έργο έχουμε:
Την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους που διατηρεί σε δασικές εκτάσεις. Τα σκουπίδια αυταναφλέγονται και η φωτιά μεταδίδεται εύκολα στο δάσος, όπως έχει γίνει στην Λούτσα, στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στην Αυλώνα (3 φορές) στην Βάρη...
Την ΔΕΗ, που περνάει τα καλώδια της από τα δάση χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι άνεμοι σπάνε τα καλώδια και οι σπινθήρες που δημιουργούνται δεν χρειάζονται τους εμπρηστές για να προκαλέσουν πυρκαγιά.
μαρτυρία της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά της Πάρνηθας επιβεβαιώνει ακριβώς τα παραπάνω)
Τον ΟΣΕ, που δεν καθαρίζει τα ξερόχορτα κατά μήκος των γραμμών κι έχει τις ίδιες συνέπειες με την ΔΕΗ.
Το υπουργείο Γεωργίας, που δεν καθαρίζει τα ευπαθή σημεία των δασών από την καύσιμη ύλη (ξερόχορτα, πευκοβελόνες, κλπ) που συσσωρεύεται κατά χιλιάδες τόνους το καλοκαίρι κι αποτελεί το προσάναμμα για κάθε φωτιά.
Τους Ελληνες πολίτες, που πετάνε στα δάση σκουπίδια, καμένα ορυκτέλαια (65.000 τόνους κάθε χρόνο) και χιλιάδες άλλα αντικείμενα που αποτελούν αιτίες πυρκαγιών.
Τα στουπιά, τα γκαζάκια, τους "μηχανισμούς" και τα "συγκλονιστικά στοιχεία" που παρουσιάζουν οι δαιμόνιοι τηλεοπτικοί ρεπόρτερ στα κανάλια, δεν τα βάζουμε εμείς οι εμπρηστές. Τα βρίσκουμε εύκολα σε κάθε δάσος.
Και επιτελούμε άλλη μια κοινωνική υπηρεσία, καθ΄ ότι αποενοχοποιούμε κάθε Έλληνα που γεμίζει με μπουρλότα τα δάση.
Τον... θεό των ανέμων Αίολο, που με τα καλοκαιρινά μελτέμια εξαπλώνει και αναζωπυρώνει τις φωτιές με φοβερή ταχύτητα.
Μπορεί να μεταφέρει φλεγόμενα κουκουνάρια και κλαδιά σε μεγάλες αποστάσεις.
Ιδού ένα παράδειγμα από την... επαγγελματική μου πείρα, που κατέληξε σε... θαύμα.
Στην μεγάλη φωτιά του Αγίου Ορους το 1990, ένα θερμοδυναμικό ρεύμα (δες τον επόμενο "συνεργάτη" μου) πήρε ένα φλεγόμενο κλαδί πουρναριού το μετέφερε σε απόσταση 800 και σε ύψος 100 μέτρων, το πέρασε από μιά... πόρτα και το κάρφωσε στην ξύλινη οροφή του τελευταίου ορόφου της μονής Σίμωνος Πέτρας. Οι καλόγεροι έσβησαν την φωτιά αλλά διατηρούν την τρύπα στην οροφή για να θυμούνται το θαύμα της σωτηρίας τους.
Την... επιστήμη της Φυσικής, που δημιουργεί στην διάρκεια των πυρκαγιών θερμοδυναμικά ρεύματα και έντονους στροβιλισμούς με συνέπεια να επεκτείνεται η φωτιά σε δεκάδες σημεία και σε μεγάλες αποστάσεις.
Πρόκειται για τις "συγκλονιστικές μαρτυρίες" που παρουσιάζουν τα κανάλια, ότι μετά την αρχική πυρκαγιά εμφανίστηκαν πολλές εστίες και σε διαφορετικά σημεία.
Αυτό δεν είναι δικό μας έργο, των εμπρηστών. Αποτέλεσμα των νόμων της Φυσικής είναι.
Την τύχη, που δημιουργεί έκτακτα περιστατικά.
Όπως την πτώση ενός ελικοπτέρου προ ημερών στον Μαραθώνα.
Θα θυμάστε, κύριε διευθυντά, ότι οι ραδιοσταθμοί και τα κανάλια ενώ ανέφεραν στην αρχή την πτώση του ελικοπτέρου, στην συνέχεια μιλούσαν για εμπρησμό.
Δεν βάλαμε εμείς οι εμπρηστές αυτή την φωτιά,. Την είχαμε αναθέσει σ΄ έναν συνένοχό μας. Στην... τύχη!
Άσε που φαίνεται ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι έχει και αφανείς συμμάχους, όπως αναφέρουν πηγές της Δασικής υπηρεσίας, που παρατήρησαν στις τωρινές φωτιές άγρια ζώα όπως αλεπούδες και λαγοί, να έχουν πιάσει φωτιά και να τρέχουν για να σωθούν. Ύστερα δε από λίγο εντόπιζαν εστίες φωτιάς σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων.
Μια απολύτως εμπεριστατωμένη μελέτη για το πώς από τις καύτρες η φωτιά μεταδίδεται χιλιόμετρα μακριά, η οποία καταρρίπτει πολλές από αερολογίες που λέγονται και γράφονται, έχει γράψει ο δρ δασολόγος-ερευνητής, ειδικός στις δασικές πυρκαϊές στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας, κ Γαβριήλ Ξανθόπουλος .( Υπουργείο Γεωργίας -Γενική Γραµµατεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος)
Αξίζει να την διαβάσει κανείς όλη.
Τέλος στο ίδιο ποστ υπάρχει ένας κατάλογος που δείχνει πως καυτός μήνας Αύγουστος είναι από το 1912 ο μήνας-εμπρηστής του έτους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Η χθεσινή πυρκαγιά από ότι άκουσα νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε από μια δυσπρόσιτη χαράδρα.
Όμως πάλι και σήμερα θα αρχίσουν οι διάφοροι άσχετοι να μιλάνε για οικοπεδοφάγους εμπρηστές.
Διαβάστε λοιπόν μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Νίκου Μάργαρη που είναι καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του «Νational Geographic»
Μεταξύ των άλλων γράφει:
Υπήρχαν οικοπεδοφάγοι στο Άγιον Όρος ή στον Υμηττό πάνω από το Μοναστήρι της Καισαριανής;
Στη Ρόδο που έχει Κτηματολόγιο ποτέ δεν σταμάτησαν οι πυρκαγιές Χώρια που υπάρχουν πυρκαγιές σε χώρες που έχουν Κτηματολόγια όπως η Γαλλία και η Ισπανία…
Η πραγματικότητα δε είναι ότι τα πευκοδάση έχουν ένα κύκλο ζωής περίπου ογδόντα ετών, θα καούν και μετά θα αναγεννηθούν από μόνα τους με την προϋπόθεση βέβαια ότι η καμένη περιοχή δεν θα βοσκηθεί, από γίδια.
Ένα επίσης ενδιαφέρον άρθρο του ίδιου για την πυρκαγιά της Πάρνηθας υπάρχει εδώ

24 σχόλια:

  1. Πολύ καλό κείμενο Αθεόφοβε αλλά η Ελλάδα ξυπνάει σιγά σιγά.
    Διάβασε το κείμενο μου...που είναι οργισμένο και θα καταλάβεις...
    http://topaiditisplateias.blogspot.com/2009/08/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είχες διαβάσει την παραπομπή που έχω βάλει για τις πυρκαγιές του Αυγούστου θα έβλεπες ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με θανατικές καταδίκες.
    Ήδη και αυτό είχε γίνει πρίν 85 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα:

    25-8-1925 . Λόγω των πολλών πυρκαγιών η τότε κυβέρνηση αναγκάζεται με διάταγμα να επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους εμπρηστές των δασών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mάλλον όπως με τους σεισμούς ,έτσι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τα ολοκαυτώματα.

    Σαν φυσικό φαινόμενο αντιμετωπίζει μοιρολατρικά το κράτος τις πυρκαγιές .

    Κάθε φορά τα ίδια αποκαίδια και η πρόληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάμαι προ ετών πηγαίνοντας από Πρέβεζα στα Ιωάννινα, κοντά στις πηγές του Λούρου, αριστερά ανεβαίνοντας, είδα την (μικρή) φωτιά να σιγοκαίει στην αρχή του όχτου και δίπλα της ένα βοσκό που έβοσκε το κοπάδι του του να καπνίζει αμέριμνος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. habilis-
    Οι φωτιές από την αρχαιότητα ήταν μια υπαρκτή και αναπόφευκτη φυσική καταστροφή.
    Όμως το να προλαμβάνεις όσο το δυνατό τις συνέπειες της είναι δουλειά του κράτους αλλά και όλων μας.
    Δεν μπορείς να αποφύγεις μια φωτιά από ένα εμπρηστή ή από κάποιο από τα αίτια που αναφέρει ο Νικητίδης.
    Μπορείς όμως να έχεις φροντίσει να καθαρίζεις ακόμα και με ελεγχόμενη φωτιά την κατάλληλη εποχή όλο το υπόστρωμα από τις πευκοβελόνες του δάσους ,να έχεις δεξαμενές νερού στα δάση,να έχεις δασικούς δρόμους,να είναι καθαρές οι περιοχές γύρω από τους πυλώνες της ΔΕΗ κτλ.

    Βαρδάκας-
    Μπορεί την φωτιά να την έιχε βάλει και ο ίδιος για να αποκτήσει ένα καλύτερο βοσκοτόπι.
    Οι βοσκοί είναι από τους συχνότερους εμπρηστές και ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν θα είναι να απαγορεύεται η βόσκηση σε αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω για το κοντό και το μακρύ γιατί ο καθένας εκείνη τη στιγμή έχει τον πόνο του και μπορεί να μην ξέρει τί να πει ή να υποθέσει αλλά...

    υπάρχει και η κοινή λογική. 5 ή 10 εστίες φωτιάς όταν ανάβουν ταυτόχρονα δεν μπορεί να είναι από τις "κουκουνάγες" και μόνο ελπίζοντας να κάνω λάθος.

    Αυτό πάντως που έχω παρατηρήσει είναι πως όπως στις φωτιές της Ηλείας έτσι και στις σημερινές οι "κουκουνάγες" αποφάσισαν να πετάξουν προεκλογικά....δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή που καταστρεφόμαστε αλλά κάθε καταστροφή έχει τις προεκτάσεις της αλλά και τα συμπεράσματά της! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κλαίει η καρδιά μας βλέποντας τηλεόραση όλη μέρα. Κι'αυτό που καίει πιό δυνατά είναι ότι ένας λαός ψάχνει δεξιά κι'αριστερά τους "υπεύθυνους" μα δεν κοιτά ποτέ τον καθρέφτη να δεί τον "ιδιοκτήτη". Ολοι πάντα φταίνε εκτός απο εμάς. Και κανείς δεν έχει ποτέ πλήρη επίγνωση της "αλήθειας" ή του τι πρέπει να γίνει σωστά, εκτός από εμάς (εμού συμεριλαμβανομένου, φυσικά...) Αν όμως έκανε κανείς ποτέ τίποτα σαν μέρος συνόλου και όχι σαν μεμονομένο άτομο των προσωπικών ανέσεων και προσδοκιών και απαιτήσεων...

    Κλαίει κι' η γυνναίκα μου μαζί μου κι'ας μην είναι Ελληνίδα. Η ζωή της είναι το βουνό μας. Είναι διοικήτρια της τοπικής δασοφυλακής (αστυνομική δύναμη εδώ) και το ένα απο τα τρία Λάντ Ρόβερ στο γκαράζ είναι το πυροσβεστικό. Μόλις το περασμάνο καλοκαίρι πήγε για μετεκπαίδευση στο να κατευθήνει Κανανταίρ από το έδαφος. Δώδεκα χρόνια υπηρεσία και ποτέ μία φωτιά εδώ, στο Εθνικό Πάρκο. Και σήμερα ήθελε να ερθουμε να βοηθήσουμε. Αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να βλέπουμε τηλεόραση βουβά και να κλαίει η καρδιά μας.

    Ενα μόνο μπορούμε στα σίγουρα όλοι να κανουμε: Εκπαίδευση και παιδεία, μπας και τα εγγόνια ή δισέγγονά μας καταφέρουν να διαβάσουν το Παραμύθι Χωρίς Ονομα απ'την αρχή ίσαμε το τέλος, και ξαναχτίσουν την χώρα των παππούδογιαγιάδων Αστόχαστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάγισσα Κίρκη-
    Στην Ελλάδα είναι από παλιά πολύ διαδεδομένη η αντίληψη ότι όλα γίνονται από κάποιους με κάποιο σκοπό.
    Έτσι και με τις φωτιές.
    Κάποιοι πάντα τις βάζουν με κάποιο σκοπό και οι συνήθεις ύποπτοι είναι οι οικοπεδοφάγοι αλλά και πλήθος άλλοι ,από τους Τούρκους μέχρι τους 4αυστιανούς όπως πολύ ωραία περιγράφονται στην επιστολή του «εμπρηστή».
    Δεν μπορεί να είναι φυσικό φαινόμενο οφειλόμενο στην χλωρίδα μας,τους καλοκαιρινούς ανέμους,την ξεραϊλα μας.
    Αυτά μπορεί να γίνονται στις διπλανές μας χώρες τον ίδιο χρόνο με τις δικές μας,όπως φαίνεται στην εικόνα που έχω βάλει,ή να κατακαίγεται η Καλιφόρνια ή η Αυστραλία που παρεμπιπτόντως διαθέτουν κτηματολόγιο και δεν έχουν λόγο οικοπεδοφάγοι να τις βάζουν.
    Πρόσφατα πια βρήκαμε ως αιτία τις εκλογές !
    Έτσι λοιπόν είχαμε τις ηλιθιότητες του Γιακουμάτου ότι το πράσινο καίει το πράσινο!!, με τελικό αποτέλεσμα όμως να βγεί το μπλέ!
    Τώρα άραγε τις βάζει το μπλέ για να βγεί το πράσινο;
    Διάβασε λοιπόν τις παραπομπές που έχω βαλει του Ξανθόπουλου και του Μάργαρη για να καταλάβεις πως εμφανίζονται οι πολλαπλές εστίες.

    thinks-
    Αυτά που έγραψες είναι ακριβώς η ουσία του πράγματος και αξίζει τον κόπο να διαβάσουν όλοι το παράδειγμα της γυναίκας σου και το πως φροντίζουν να αντιμετωπίζουν στην Ιταλία κάτι το αναπόφευκτο όπως οι πυρκαγιές.
    Βεβαίως και υπάρχουν και θα υπάρχουν εμπρηστές από συμφέροντα ή ακόμα και από τρέλα αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΧΥΡΟΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πιθανώτεροπράγματι να την ήταν έβαλε ο ίδιος..
    Ο ρόλος της ΔΕΗ (κυρίως στο παρελθόν όταν περνούσε γυμνά καλώδια μέσα από δένδρα) στις πυρκαγιές είναι επίσης σημαντικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διάβασα στη γυναίκα μου τι έγραψες αθεόφοβε και σ'ευχαριστεί, αλλά με διόρθωσε στο ότι είπα πως δεν είχε φωτιά εδώ δώδεκα χρόνια. Μου θύμισε ότι ήμασταν μαζί πέρσι όταν Κυριακή απόγεμα είδαμε από την κουζίνα λίγο καπνό πίσω απο τη ράχη. Σε 8 λεπτά ήταν εκεί με το περιπολικό και βρήκε τον Τζιουζέπε να καίει σκουπίδια μέσα στο χτήμα του χωρίς γραπτή άδεια και χωρίς επίβλεψη. Επέβλεψε τότε το άμεσο σβήσιμο και του είπε ότι την επόμενη φορά το πρόστιμο είναι 2.000 Ευρώ.

    Μιά βδομάδα μετά την πήγα με τον γιό μου να δούν την αγαπημένη μου Φτέρη πάνω απο το Αίγιο όπου έκανα διακοπές με τους γονείς μου παιδί. Περπατήσαμε μεσα στο κουφάρι του καμμένου ξενοδοχείου, και μέχρι την στερεμένη πηγή. Ο παράδεισός μου σάν κάτι που θα είχε γράψει ο Δάντης. Μου είπε τότε ότι η Φτέρη θα επιστρέψει απο μόνη της σε περίπου 50 χρόνια, και βάλε. Ισως να προλάβω να δώ τα πρώτα βλαστάρια από έλατα. Φτέρες πάντως είχαν ήδη αρχίσει να ξεπετάγονται ένα χρόνο μετά την καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας δεχτώ ότι κάθε μα κάθε καλοκαίρι καίγεται η μισή Ελλάδα από φυσικά αίτια.
    Ποιά φυσικά αίτια είναι αυτά που ορίζουν να έχει η τρίπατη βίλα προτεραιότητα στην πυρόσβεση όπως κάποτε είχε προτεραιότητα στην καταπάτηση;
    Καταλαβαίνεις λοιπόν πως όταν βλέπουμε τέτοιες ακρότητες και μάλιστα μόνο στην Ελλάδα δικαιολογημένα ο νους πηγαίνει αυτόματα στη σκοπιμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. βαρδάκας-
    Σχετικά με την ΔΕΗ ή προσωπική μαρτυρία της Αδάμ,που παραθέτω, είναι αποκαλυπτική για το πως ξεκίνησε η πυρκαγιά της Πάρνηθας.

    thinks-
    Αυτό που γράφεις για την Φτέρη, μου θύμισε όταν πριν μερικά χρόνια είχε πιάσει φωτιά η περιοχή πάνω από το Λαύριο.
    Όταν πέρασα για πρώτη φορά και είδα τα καμμένα μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια.
    Ευτυχώς μετά δεν μπήκαν γίδια στην περιοχή και η φυσική αναδάσωση έχει ξανακάνει πράσινη την περιοχή με δεντράκια 2-3 μέτρων.

    Μάγισσα Κίρκη-
    Σε όλο τον κόσμο όταν γίνεται πυρόσβεση προέχει κατά σειράν η σωτηρία των ανθρώπων,των σπιτιών και των δέντρων.
    Αν η τριόροφη βίλα είναι αυθαίρετη, που τις περισσότερες φορές δεν είναι,άσχετα πως έχει πάρει άδεια,δεν είναι δουλειά των πυροσβεστών να το κρίνουν αλλά της πολιτείας.
    Επειδή είναι ακρως διαδεδομένη η αντίληψη ότι οι πυρκαγιές προέρχονται κατ΄αποκλειστικότητα από το κύκλωμα -οικοπεδοφάγοι εμπρηστές -καταπατητές -οπότε όλοι οι άλλοι είμαστε αθώοι, σου πααθέτω τα στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας για τα αίτια των δασικών πυρκαγιών της περιόδου 2000-2008
    Το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών προκαλούνται από διάφορες γεωργικές δραστηριότητες (22%).
    Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τους εκδρομείς / ταξιδιώτες ακολουθούν με ποσοστό 14%.
    Οι πυρκαγιές με άγνωστα αίτια κατέχουν το ίδιο ποσοστό (15%) στο σύνολο των δασικών πυρκαγιών της
    περιόδου.
    Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κακόβουλες ενέργειες κατέχουν ένα
    σημαντικό ποσοστό (14%). Ακολουθούν διάφορες άλλες αιτίες πρόκλησης δασικών
    πυρκαγιών σε μικρότερα ποσοστά όπως, το κάψιμο σκυβάλων, διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες, δραστηριότητες κυνηγών και το βραχυκύκλωμα καλωδίων υψηλής τάσης.
    Tο ποσοστό των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από κεραυνούς ανέρχεται στο 11% επί του συνόλου των δασικών πυρκαγιών της περιόδου.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΊΝΑΙ,ΟΠΩΣ ΞΑΝΑΕΓΡΑΨΑ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ, ΚΑΙ ΓΙ΄ΑΥΤΌ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΟΧΥΡΟΝΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ο Μάργαρης τα έχει πεί από χρόνια πολλά , αλλά τον είπανε γραφικό.
    Δεν ξέρω.Νομίζω πως εκτός από τους τσομπάνηδες, που όντως βάζουνε φωτιές γιά να κάνουνε βοσκοτόπια, ίσως να βοηθούσε άν οι πολεοδομίες έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
    Απλώς θα έβλεπαν όλα τα αρπαχτικά,πως τσάμπα καίει η λάμπα.
    Οπότε θα τα αφήνανε ήσυχα τα δάση.
    Όταν όμως ο άρχηγός δίνει το πράσινο φως πως με τα φράγκα νομιμοποιείς τα παράνομα;
    τι θα κάνει ο ελληνάρας ο αρπάχτρας;Βάλτε φωτιά στα τόπια.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σαφώς και οι πολεοδομίες αλλά και γενικότερα το ίδιο το κράτος,θα έπρεπε να κόβουν τον κώλο σε όποιον κτίζει παράνομα.
    Αλλά να αποδίδουμε πάντα τις πυρκαγιές σε εμπρηστές και να καθαρίζουμε όλοι οι άλλοι από τις ευθύνες μας είναι η απλή λύση.
    Αυτό ακριβώς δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όταν βρέθηκε στις περιοχές που κάηκαν από τη φωτιά.
    «Οταν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και κερδοσκοπία γης, η ίδια η πολιτική προστασία, όσο οργανωμένη και να είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα»
    Αλλά ας δούμε τα διαπιστωμένα αίτια μερικών από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

    1981 - Κοκκιναράς Κηφισιάς 6.000 στρέμματα πρασίνου. Κάηκε ολοσχερώς η βόρεια πλευρά της Πεντέλης.Το μέτωπο πέρασε το Μαρούσι και έφτασε μέχρι το κτήμα Συγγρού. Ορισμένοι αυτόπτες έλεγαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από στύλο της ΔΕΗ και εξαπλώθηκε εξαιτίας των ανέμων.

    1992 - Αυλώνας Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο του Αυλώνα.
    Φωτιές κατακαίνε και τη Μαλακάσα, τα Κιούρκα, περιοχές κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, το Καπανδρίτι, το Γραμματικό, τον Κάλαμο, και τον Ωρωπό.

    1993 - Αγιος Στέφανος Ενα στρατιωτικό ελικόπτερο που κατέπεσε ήταν η αιτία της πυρκαγιάς που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα.Η φωτιά ξεκίνησε από τον Αγιο Στέφανο, αλλά πολύ γρήγορα λαμπάδιασαν ακόμα το Σούνιο, ο Μαραθώνας, η Σταμάτα, ο Διόνυσος, η Μάνδρα Αττικής και η Παλλήνη.

    1995 - Πεντέλη Οι φλόγες ξεκίνησαν από χωράφι κοντά στον Αγιο Πέτρο, το οποίο ήταν πολύ κοντά σε γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Και φυσικά την ημέρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά, στην περιοχή έπνεαν εντονότατοι άνεμοι. Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη παραδόθηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες. Ολοσχερώς κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας από τον Αγιο Πέτρο ώς το Γερμανικό Νεκροταφείο. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες η Πεντέλη καιγόταν. ενώ έγιναν στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους. Η πύρινη καταστροφή έφτασε στο Ντράφι, την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά.

    2007 - Πάρνηθα περισσότερα από 50.000 στρέμματα .Όλες οι ενδείξεις και μαρτυρίες κλίνουν προς την άποψη ότι η φωτιά άρχισε από σπινθήρες πυλώνων ηλεκτρικού της Δ.Ε.Η.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς ως πολίτες δεν έχουμε σωστή νοοτροπία. Αν ήμασταν μαθημένοι να αδιαφορούμε για τις "ευκαιρίες" σε μεζονέτες, οικόπεδα κλπ, κάποια στιγμή νομοτελειακά και οι εμπρηστές θα σταματούσαν. Από την στιγμή που έχουμε όμως τη νοοτροπία, εμ αφού κάηκαν που κάηκαν, μην πάει χαμένη η θυσία. Ας πάρω λοιπόν και 300 χιλιάρικα δάνειο να αποπληρώνουν και τα παιδιά μου για να μη χάσω το κελεπούρι...

    Παρεμπιπτόντως, αν ο άνεμος είναι ούριος, ο σπόρος του κουκουναριού μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λυπάμαι και απελπίζομαι για την τραγική αφέλεια σας. Όποιος έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε πυρόσβεση (όχι για να προστατέψει απλά τον κήπο του) γνωρίζει αυτό που έχω δει με τα μάτια μου στις δύο μεγάλες πυρκαγιές της Νέας Μάκρης: Όσοι τρέχαμε όλη τη νύχτα ζητώντας μάταια να μας συντονίσουν, άλλοι τόσοι περνούσαν με αυτοκίνητα με αναμένα στουπιά και μας έκαναν τη γνωστή σεξουαλική χειρονομία! Παρεμπιπτόντως αναζητείστε ποιές εκτάσεις κάηκαν τότε και θα βρείτε τις ιδιοκτησίες της Μονής Πετράκη και του τότε (και για πολλά χρόνια) δήμαρχου (και εργολάβου) Τζιλάβη.
    Λοιπόν πριν γράψετε κάτι και άθελά σας (όπως πιστεύω) αποπροσανατολίσετε τους αναγνώστες σας, καλό θα ήταν να ερευνούσατε στοιχειωδώς το θέμα. Είναι απλό: Ρωτήστε οποιονδήποτε αξιόπιστο σε σας που έχει λάβει μέρος σε δασοπυρόσβεση και θα σας τα εξηγήσει όλα με λεπτομέρειες.
    Είναι εύκολο και καθησυχαστικό, όταν μας φτύνουν να λέμε ότι βρέχει, αλλά δεν είναι ίδιον ενός "Αθεόφοβου". Το αντίθετο θα έλεγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμο-
    Από πουθενά από όσα έχω γράψει δεν προκύπτει ότι οι πυρκαγιές δεν προκαλούνται ΚΑΙ από εμπρηστές.
    Αν διάβαζες την απάντηση στην Μάγισσα Κίρκη, λίγο πιο πάνω, που αναφέρω τα αίτια των πυρκαγιών από τα στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας θα έβλεπες ότι: Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κακόβουλες ενέργειες κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό (14%).
    Όμως είναι εκτός λογικής του πιο ευφάνταστου σεναρίου να περνάνε εμπρηστές με αναμμένα στουπιά εκεί που υπάρχει κόσμος και να τον προκαλεί χωρίς να φοβούνται ότι θα τους κυνηγήσουν, και ίσως όχι μόνο, να τους σπάσουν στο ξύλο.
    Αντίθετα έχω δει ανεβαίνοντας βράδυ μετά από μια πρόσφατη πυρκαγιά στην Πεντέλη από μπροστινά αυτοκίνητα να πετάνε αναμμένα αποτσίγαρα έξω από το παράθυρο τους.
    Οι εμπρηστές αγαπητέ μου ανώνυμε βάζουν φωτιά με πολύ απλούς τρόπους και βρίσκονται πολύ μακριά όταν αυτή εκδηλώνεται.
    Προφανώς πχ θα έχεις δει πως ανάβει με ένα απλό φακό στον ήλιο ένα τσιγάρο.
    Όποιος έχει περπατήσει σε δάσος θα έχει δει το τι υπάρχει πεταμένο μέσα εκεί από μπουκάλια (έτοιμοι φακοί), στρώματα ή και χρησιμοποιημένα γκαζάκια.
    Τρία από αυτά έβλεπα στην τηλεόραση να δείχνει σαν πειστήρια εμπρησμού ο δαιμόνιος ρεπόρτερ. Μόνο που ήσαν ακέραια και δεν είχαν σκάσει γιατί ήσαν απλώς άδεια και χρησιμοποιημένα !
    Η παραφιλολογία περί εμπρηστών, πρακτόρων, Τούρκων κτλ απαλλάσσει εύκολα πολλούς από μας, αλλά και την ΔΕΗ και τον ΟΣΕ , από τις ευθύνες για πολλές από τις πυρκαγιές.
    Έχω εξηγήσει δε επαρκώς πως σε πολλούς δημιουργείται η εντύπωση πως πρόκειται περί εμπρησμού με την εικόνα που βλέπουν των πολλαπλών εστιών.
    Πριν χρόνια ξεκίνησε μια πυρκαγιά από την Πλάκα πάνω από το Λαύριο και σε 5-10 λεπτά καίγοντας μόνο τις κορυφές των ενδιαμέσων λόφων έφτασε και έκαψε το τουριστικό περίπτερο στον ναό του Σουνίου που είναι χιλιόμετρα μακριά !
    Η διάφορες αιτίες λοιπόν των πυρκαγιών είναι ένα θέμα τελείως διαφορετικό από την εκμετάλλευση της καμένης γης εκ των υστέρων από τους διάφορους επιτήδειους και την ανίκανη και διεφθαρμένη πολιτεία.
    Αυτό λοιπόν που ήθελα να πω με το ποστ μου είναι πως θα πρέπει να ξέρουμε ΓΙΑΤΙ εμφανίζονται πυρκαγιές, ακόμα και σε χώρες με κτηματολόγιο και δασολόγιο, και αποδεχόμενοι το αναπόφευκτο αυτό γεγονός και γνωρίζοντας τα αίτια του, πως θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σας ευχαριστώ για την απάντηση, έστω και αν διαφωνούμε. Αυτό, όπως και η ευγενής παραχώρηση βήματος ακόμη και στους ..."ανώνυμους" φανερώνει το ήθος σας.
    Με την ιδιότητα, λοιπόν, της ανωνυμίας, δεν προσδοκούσα φυσικά να θεωρηθώ και αξιόπιστος, απλά να σας παρακινήσω να σκεφτείτε μήπως υπάρχει κάποια πιθανότητα να μην είναι ο γράφων ένας "ευφάνταστος σεναριογράφος", πόσο μάλλον όταν δεν έχει να κερδίσει τίποτε άλλο εκτός από την ενημέρωση των συμπολιτών του. Εδώ που τα λέμε, ούτε εγώ ο ίδιος πίστευα στα μάτια μου βλέποντας να εκτυλίσσονται μπροστά μου αυτές οι σκηνές. Όσο για τον φόβο του ξυλοδαρμού των εμπρηστών, μάλλον περισσότερο κίνδυνο διατρέχαμε εμείς (ο "κόσμος" ήταν ανοργάνωτες ομάδες από 10-15 άτομα πεζοί μέσα στη νύχτα) αντιμετωπίζοντας τα ειρωνικά βλέμματα των πληρωμάτων των περιπολικών και την κοροϊδία των πυροσβεστών που γώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει. Σε μια μικρή κοινωνία όπως της Νέας Μάκρης, όλοι μπορούσαν να αναγνωρίσουν αρκετά από τα αυτοκίνητα με τα στουπιά και κάποιες γνωστές φάτσες μέσα σ' αυτά. Μιλάω για αυτοκίνητα "ημετέρων" και κάποια άλλα, τα λεγόμενα "μπατσικά" (όχι τα ...φανερά). Φυσικά κανείς δεν θα μιλούσε γιατί ποιος έχει την όρεξη να τα βάλει με τον υπόκοσμο.
    Τέλος, ίσως βοηθούσε να βλέπατε μερικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Ε.Σ.Υ.Ε. (με συνδρομή), από τον τομέα "Δικαιοσύνη", τα είχε δημοσιεύσει άλλωστε και η "Καθημερινή". Παραθέτω λίγα:
    1997 - 2004 καταδίκες για εμπρησμό σε δάσος: 1.502 άτομα (!) (45 ανήλικοι). 947 πέτυχαν αναστολή. Οι 464 ποινές ήταν εξαγοράσιμες! 90 μόνο άτομα εξέτισαν την ποινή τους. Δηλαδή μόλις το 6% όσων καταδικάστηκαν! Οι περισσότερες ποινές ήταν από 1-3 μήνες. Ο Ποινικός Κώδικας με το άρθρο 265 προβλέπει τεράστιες ποινές μη μετατρέψιμες, αλλά αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα με το 267.
    Φοβάμαι πως σας κούρασα. Ζητώ συγγνώμη για την ανωνυμία μου, την οποία θα διατηρήσω, επειδή μέσα στην οργή μου ανέφερα συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα (μάλιστα χωρίς αποδείξεις) και δεν έχω σκοπό να διαθέσω χρήματα για δικηγόρους, ούτε την αφέλεια να προσφέρω τον εαυτό μου λεία των νονών της περιοχής.
    Έχετε σημαντικούς λόγους να συνεχίσετε να με θεωρείτε αναξιόπιστο, για αυτό και δεν θα επανέλθω στο θέμα, αλλά σας ευχαριστώ ειλικρινά που αφήσατε να ακουστεί η άποψή μου.
    Φιλικότατα,
    ανώνυμος τακτικός αναγνώστης σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όσο για τον φόβο του ξυλοδαρμού των εμπρηστών, μάλλον περισσότερο κίνδυνο διατρέχαμε εμείς (ο "κόσμος" ήταν ανοργάνωτες ομάδες από 10-15 άτομα πεζοί μέσα στη νύχτα) αντιμετωπίζοντας τα ειρωνικά βλέμματα των πληρωμάτων των περιπολικών και την κοροϊδία των πυροσβεστών που γώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει. Σε μια μικρή κοινωνία όπως της Νέας Μάκρης, όλοι μπορούσαν να αναγνωρίσουν αρκετά από τα αυτοκίνητα με τα στουπιά και κάποιες γνωστές φάτσες μέσα σ' αυτά. Μιλάω για αυτοκίνητα "ημετέρων" και κάποια άλλα, τα λεγόμενα "μπατσικά" (όχι τα ...φανερά). Φυσικά κανείς δεν θα μιλούσε γιατί ποιος έχει την όρεξη να τα βάλει με τον υπόκοσμο.

    Τα παραπάνω τερατώδη, εάν είναι αληθή,μοιάζουν σαν να υπάρχει μια τεράστια συνομωσία αστυνομίας,πυροσβεστικής και τοπικών «παραγόντων» της Νέας Μάκρης με σκοπό να την κάψουν.
    Στην σημερινή κοινωνία της πληροφορικής,ακόμα και εκείνοι που φοβούνται,θα το είχαν καταγγείλει με στοιχεία(φωτογραφίες από κινητά των αυτοκινήτων, αριθμούς κυκλοφορίας,ανώνυμες καταγγελίες σε πλήθος ιστοσελίδων στο ιντερνετ κτλ)και θα είχε γίνει το σώσε.
    Εδώ έγιναν επώνυμες καταγγελίες για την δολοφονία στα Εξάρχεια,για την ζαρντινιέρα και σε τόσες άλλες περιπτώσεις που εμπλέκεται η αστυνομία και δεν ακούστηκε τίποτα για ένα τόσο κραυγαλέο περιστατικό που θα έιχε ξεσηκώσει όλη την κοινή γνώμη;
    Για τις καταδίκες για εμπρησμό μην ξεχνάς ότι οι περισσότεροι από τους εμπρησμούς που βρίσκεται ο ένοχος είναι εμπρησμοί εξ αμελείας όπως η γιαγιά με τα κόλλυβα που κατηγορείται για την καταστροφή στην Ηλεία.
    Αγρότες που καίνε ξερόχορτα, εργάτες με ηλεκτροσυγκολλήσεις σε δάσος κτλ και γι΄ αυτό και βρίσκονται.
    Οι εκ προθέσεως εμπρηστές,εκτός από ψυχασθενείς πυρομανείς, φροντίζουν να είναι μακριά από την έναρξη της φωτιάς και συνήθως να έχουν και άλλοθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για διευκρίνηση και μόνο:
    Μπορεί να φταίω κι εγώ για την ασάφεια, αλλά μιλάω για τις δύο μεγάλες πυρκαγιές της Νέας Μάκρης πριν από 15 χρόνια, που θεώρησα ότι θα σου ήταν γνωστές γιατί τότε κάηκε η μισή Πεντέλη και διαμορφώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης όπως είναι σήμερα. Ποιό internet και blogs και sms τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ρε σεισ αποκλιεται ολεσ αυτεσ οι φωτιεσ να ειναι τυχαιεσ ρε,μασ δουλευετε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. φετος αν δεν εχουμε οχι ... μεγαλες φωτιες απο αυτες θα εχουμε αλλα ... μεγαπυρκαγιες οπως το 2007 ή το 2008 ή το 2009 ... απλα θα ειμαστε τυχεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Άγιος Κωνσταντίνος είναι η Καμάριζα, έτσι;
    Θυμάμαι ότι έχει μια μικρή Καθολική εκκλησία, μάλλον δωρεά των Σερπιέρηδων, και μια τεράστια Ορθόδοξη δίπλα, μάλλον έργο ευγενούς άμιλλας :) -- γιατί πρόκειται για πολύ μικρό οικισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή