Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ



Έστω και καθυστερημένα διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Αλέξη Καλοκαιρινού που  είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ στις 27 Μαΐου 2012 με τίτλο Η παρεξήγηση και ο ανορθολογισμός.
Σε αυτό αναλύει με ιδιαίτερη διορατικότητα τους λόγους που οδήγησαν στην άνοδο του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και γι΄ αυτό και παραθέτω ένα σημαντικό μέρος από αυτό.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Τα έντονα γράμματα στο κείμενο είναι δικές μου επισημάνσεις. 

 Η δυναμική που μας οδηγεί στις εκλογές χαρακτηρίζεται από μια θεμελιακή ασυμμετρία: όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται την ανατροπή του μακροπλαισίου της κοινωνικής ζωής προκειμένου να διασωθεί το μικροπλαίσιο της ζωής ενός εκάστου. Φαίνεται σαν μια αντικοινωνική επιλογή, ωστόσο οι άνθρωποι που την κάνουν βρίσκονται ως επί το πλείστον σε κατάσταση σοκ, σε συνθήκες ένδειας ή έχοντας προεξοφλήσει την έκπτωσή τους από το αποδεκτό πλαίσιο που είχαν ορίσει για τη ζωή τους.
Σε ατομικό επίπεδο οι επιλογές που οδηγούν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά συντηρητικές.
 Αλλά στο μακροεπίπεδο της οικονομίας βλέπουμε την υφιστάμενη ελληνική Σοβιετία να προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή μεταλλασσόμενη και σφαδάζοντας.
 Η πλασματική υπεραξία, αποσυνδεμένη από κάθε παραγωγική διαδικασία, αποδίδεται από ένα σύστημα που θα μπορούσε να συντηρηθεί είτε με εξωτερικό δανεισμό, όπως μέχρι πρότινος, είτε με πληθωριστικό εθνικό χρήμα, όπως σε λίγο.
Σε πολιτικό επίπεδο, η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους αυριανούς ψηφοφόρους του συνίσταται σε ένα πλέγμα παρεξηγήσεων που αναμένεται να του αποδώσουν σημαντικά εκλογικά κέρδη.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει μακροπρόθεσμη ελπίδα μέσα από κοσμογονικές, σχεδόν πλανητικές, αλλαγές σε ανθρώπους που την αγοράζουν με τη βραχυπρόθεσμη προσδοκία να μην πληρώσουν φόρους, να μην υποστούν μείωση μισθού και να απαλλαγούν από τα δάνειά τους τις επόμενες βδομάδες.

Οι χρονικοί ορίζοντες του ΣΥΡΙΖΑ και των ψηφοφόρων του είναι ασύμβατοι αλλά συγκοινωνούν μέσα από το κανάλι του ανορθολογισμού. Ο ορίζοντας του πραγματικού πολιτικού χρόνου και της εύλογης διάρκειας στον οποίο λαμβάνονται οι ορθολογικές αποφάσεις φαίνεται να έχει εκλείψει. Η ωφέλιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ παρεξήγηση με τους αυριανούς ψηφοφόρους του συντηρείται με την επιτήδεια εκμετάλλευση του θυμικού των θολωμένων Ελλήνων.
 Η πατριωτική ρητορική μεταγγίζει δεξιές ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ, με ενδιάμεσο σταθμό τον Καμμένο. Κάτω όμως από τις κορόνες ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει συνεπής στην ιδεολογική ταυτότητά του. Σύμφωνα με τον αρχηγό του, η χώρα βρίσκεται σε «ταξικό πόλεμο».
 Η επίκληση στον «λαό» γίνεται με όρους μαρξιστικής αρχαιολογίας.
Οι υπερήφανοι Ελληνες του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν θέλουν να το ξέρουν, είναι ο λαός μιας λαϊκής δημοκρατίας.
Για να το πούμε ξεκάθαρα και απερίφραστα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόγραμμα ενός κομμουνιστικού κόμματος, κάτι ανάμεσα σε μπροσούρα μεταφρασμένη από γλώσσα του υπάρξαντος σοσιαλισμού και σε προκήρυξη ντόπιας αριστερίστικης φοιτητικής παράταξης.


 Βεβαίως, λιγότερο από τρεις βδομάδες από τις εκλογές, περιμένουμε το ενημερωμένο «κυβερνητικό» πρόγραμμα. Εκεί είναι μάλλον απίθανο να βρούμε αναθεωρημένες τις βασικές θέσεις που προσδιορίζουν τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ:
Η «ιδιωτική καπιταλιστική πρωτοβουλία» είναι «απάνθρωπη». Τα προγράμματα «διάσωσης» είναι «μολυβένια σωσίβια που αποσκοπούν στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».
 Το τραπεζικό σύστημα θα κρατικοποιηθεί και οι τράπεζες θα διοικούνται «με συμμετοχή και ισχυρά ελεγκτικά δικαιώματα των εργαζομένων», τουτέστιν από τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές.
 Το ίδιο και για τις υπόλοιπες νυν και πρώην ΔΕΚΟ που θα γίνουν ΔΕΚΟ εσαεί: «Παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις δεν γίνεται». 
Ο κ. Φωτόπουλος δεν έπεσε έξω στον συνεταιρισμό του με τον κ. Τσίπρα.
Θα προστεθούν δημόσιοι οργανισμοί, αρκετοί για να μειωθεί στο μισό η ανεργία.
 Θα αποκατασταθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στο 100% των μισθών. 
Οι παροχές της Υγείας και της Παιδείας θα είναι δωρεάν για όλους όσοι βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και ανεξαρτήτως εισοδήματος.
 Φυσικά, θα χαρισθούν δάνεια, θα «τακτοποιηθούν» συμβασιούχοι, όλα αυτά «μακριά από λογιστικές αντιλήψεις».
 Η πολιτική και οικονομική ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδαριώδης.
 Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι αφελείς ιδεολόγοι να μετατραπούν σε πολιτικούς τυχοδιώκτες. Τουλάχιστον δεν αποκλείεται να το επιχειρήσουν. Είναι όμως μάλλον αργά. Είναι φανερό ότι το αποτέλεσμα των παρεξηγήσεων έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των ηγετικών κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ.
 Εκεί οι λιγότερο άφρονες θα επιθυμούσαν κατά βάθος την υποχώρηση του κόμματος στη δεύτερη θέση, την πιο άνετη της ελληνικής πολιτικής ζωής, αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2-6-2012

Πας μην ων μεθ' ημών, δεξιός!
(παραλλαγή του  κατά Ματθαίον ιβ' από τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ)

Με τα πρόσφατα άρθρα που έχω δημοσιεύσει για τον ΣΥΡΙΖΑ μερικοί από τους οπαδούς του με χαρακτήρισαν σαν δεξιό μιας και αντιμετωπίζω με κριτική σκέψη τόσο τον Τσίπρα όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έκανα λοιπόν μια σύντομη αναδρομή σε όσα έχω δημοσιεύσει τα 6 χρόνια που γράφω αυτό το ιστολόγιο και διαπίστωσα  πως από το ποστ του 2008 
που παραδέχομαι ότι έχω ψηφίσει τον Τσίπρα,  ο ενθουσιασμός μου για την πολιτική του σκέψη αποκορυφώθηκε στο ποστ 

Αρκετά δε από τα ποστ που έχω δημοσιεύσει στο παρελθόν είναι σαφώς δεξιά και μερικά δε κατ΄ εξοχήν  δεξιά εξυμνούντα την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι τα:

Αλλά πως θα μπορούσε ένας δεξιός να μην τιμήσει μερικές από τις διακεκριμένες προσωπικότητες της δεξιάς, όπως τον Μανώλη Γλέζο

τον Λεωνίδα Κύρκο

ή τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Δεν συζητάμε δε για βαμμένους καραδεξιούς όπως ήταν :



16 σχόλια:

  1. Άστα ρε Αθεόφοβε, θα κόψουμε φλέβες μού φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εμείς κόψουμε φλέβες σκέψου πόσοι σε χειρότερη κατάσταση θα είναι οι κοψοχέρηδες!

      Διαγραφή
  2. Mpliach, αναγούλα τι πίνεις και μας πλασάρεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά ένα εξαιρετικό χύμα καμπερνέ της Νεμέας από την λαϊκή, χωρίς συντηρητικά, που σε διατηρεί νηφάλιο και οξύνει την κριτική σου σκέψη , ώστε να μην επηρεάζεται από λαϊκισμούς και φρούδες ελπίδες.

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς, εκεί οδηγούνται οι πολίτες, όχι μόνο για να βρούν ένα δεύτερο πασόκ, αλλά και για τί με την ασυνάρτητη στάση τους εκεί τους οδηγούν οι άλλοι, οι υποτιθέμενοι έμπειροι και πιο κατάλληλοι.
    Διότι όταν έχεις ένα πασόκ διαλυμμένο από την κατακραυγή και μία νδ συνοθύλευμα φρικιών, τότε ο τσίπρας φαντάζει σαν ο μόνος λογικός ("φαντάζει" είπα, όχι "είναι")

    Δυστυχώς, όχι μόνο ο σύριζα, αλλα και κάθε κομματικός χώρος αυτή τη στιγμή είναι ακατάλληλος για κυβέρνηση, λόγω διεφθαρμένου ιστορικού, ανικανότητας ή απειρίας.

    Ακόμα και η δημιουργία ξανά που κάπως είχαν κάποιον αξιοπρεπή λόγο, καβάλησαν το καλάμι πριντην ώρα τους,πριν καν μπουν στη βουλή δηλαδή, και οι δηλώσεις του τζήμερου ζέχνουν έπαρση.

    Να φύγουν όλοι τους, γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή δεν γίνεται να φύγουν όλοι τους και να έρθουν κάποιοι άλλοι από τον Άρη, θα σου επαναλάβω και εδώ την συμβουλή του Αμερικανού Μπέρναρτ Μπαρούκ (1870 - 1965)που έγραψα σε σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση, ο οποίος έχει πει:
      «Δώσε την ψήφο σου σε εκείνο που σου υπόσχεται τα πιο λίγα. Θα σε απογοητεύσει λιγότερο»

      Διαγραφή
  4. ¨Ποτέ δεν τόλμησα να είμαι επαναστάτης στα νιάτα μου γιατί φοβόμουν πως έτσι θα γινόμουν συντηρητικός στα γεράματα¨
    Αυτό το είπε ο Ρόμπερτ Φροστ και το έβαλες στην προμετωπίδα του ιστολογίου σου γιατί,προφανώς, θα σε εκφράζει.
    Αν,όμως,ζούσε σήμερα ο καλός ποιητής θα του έλεγα πως αν στα νιάτα σου δεν είσαι επαναστάτης κινδυνεύεις στα γεράματα να γίνεις αθεόφοβος 2!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς έχουμε διαφορετική αντίληψη για το είναι επαναστατικό και συντηρητικό.
      Όπως γράφει και το κείμενο: Σε ατομικό επίπεδο οι επιλογές που οδηγούν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά συντηρητικές.
      Εάν είναι επαναστάτης ο Φωτόπουλος και επαναστατική πράξη η επανακρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, της Ολυμπιακής,η κρατικοποίηση των τραπεζών διοικούμενων από διορισμένους συνδικαλιστές,η χορήγηση διαβατηρίων στους λαθρομετανάστες ώστε σε λίγο να έρθει όλη η Αφρική εδώ ενώ τότε εμείς θα χρειαζόμαστε βίζα για το εξωτερικό και η σωρεία των απραγματοποίητων εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε πράγματι είμαι συντηρητικός.

      Διαγραφή
  5. Άψογο κείμενο, προσωπικά πάντως φοβάμαι τα χειρότερα , η απελπισία είναι κακός σύμβουλος και πολλοί συνέλληνες , δυστυχώς, βρίσκονται ήδη εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός όμως από την απελπισία υπάρχει και σε πολλούς άλλους ο φόβος για την καταστροφή της χώρας..

      Διαγραφή
  6. "Εκεί οι λιγότερο άφρονες θα επιθυμούσαν κατά βάθος την υποχώρηση του κόμματος στη δεύτερη θέση, την πιο άνετη της ελληνικής πολιτικής ζωής, αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης"

    Και ποιος θα είναι κυβέρνηση; Ο Καλαματιανός με την Αγιασοφιά και τον Πανίκα, σε συνεργασία με τον σουβλακοφάγο και τον Πάκη; ¨Η μήπως ο χοντρός εισηγητής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με τη Φώφη, τον Πρωτόπαπα, την Ξενογιαννακοπούλου και τον Πύρο Δήμα; Ο τελευταίος μάλιστα, αν και επικεφαλής του ψηφοδελτίου κόμματος εξουσίας (λέμε τώρα...) δεν έλυσε την σιωπή του για να σχολιάσει με το κύρος του τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις...

    Και ποια αστική κυβέρνηση θα αντέξει με τον Σύριζα αξιωματική αντιπολίτευση ή πρώτο κόμμα στο 30%, γιαουρτώματα και συμπλοκές με συμμορίες της ΧΑ και αναρχικούς; Απόδραση από τη Ν. Υόρκη του Κάρπεντερ θα είναι...

    Οπότε ετοιμάσου για κυβέρνηση Φωτοπουλαίων με Λαφαζάνη και υπουργό .πολιτισμού Πάντζα. Ή εναλλακτικά, μιας και προφανώς αν χορηγηθουν GR χαρτιά σε μετανάστες, θα καταργηθεί η Σέγκεν, βγάλτε διαβατήρια και όξω, όσο ακόμα μπορείτε! Το έχω ξαναγράψει: ο τόπος αυτός δεν έχει μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο σε όσα γράφεις αλλά όπως έγραψα και στο προηγούμενο ποστ όταν το πλοίο βυθίζεται δεν ψάχνεις να βρεις νέο πλήρωμα.
      Πάντως πιστεύω ότι μη υπαρχούσης αυτοδυναμίας, τελικά αναγκαστικά θα γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με τα δύο πρώτα κόμματα μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
      Θα είναι πολύ δύσκολο αυτή την φορά στον ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί να συμμετέχει στην εξουσία συνειδητοποιώντας πλέον πως άλλο οι προεκλογικές μπαρούφες και άλλο η πραγματικότητα της εξουσίας.
      Ίσως και μια τέτοια κυβέρνηση να αποτελέσει την απαρχή λόγω της πολυκομματικής της σύνθεσης της χρησιμοποίησης εξωκοινοβουλευτικών υπουργών από το πολύ μεγάλο και αξιόλογο δυναμικό ανθρώπων που διαθέτει η χώρα.

      Διαγραφή
  7. Σοβιετία, ο ΣΥΡΙΖΑ; Πού να το ακούσει ξανά το ΚΚΕ. Τα λεφτά των φόρων δε φτάνουν; Ας κάνουμε μία πρόσθεση να δούμε πόσο καλά φτάνουν. Αλλά ποιος θα εισπράττει; Ποιος ελεγκτικός μηχανισμός φτιάχτηκε για αυτό το λόγο; Γιατι επιτρέπονταν η διαπλοκή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ που τα λέμε έχεις δίκιο!
      Δεν μπορεί να παίρνουμε την αποκλειστικότητα της Σοβιετίας από από το "Ίένα ιν΄ του κόμμα" που έλεγε και ο μακαρίτης ο Χαρίλαος!
      Όσο για το αν φτάνουν τα λεφτά των φόρων,σε ένα κράτος που η παραοικονομία είναι πάνω από 30%, ήδη πριν να έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά όσων δεν πληρώνουν φόρους από σωρεία επαγγελματιών, στο ίδιο του το πρόγραμμα στο οποίο διαβάζει κανείς, όπως το ανέπτυξε ο Δραγασάκης:
      Η λεγόμενη παραοικονομία δεν είναι αποτέλεσμα «χαμηλής φορολογικής συνείδησης». Κυρίως είναι αποτέλεσμα στρεβλής απάντησης στο πρόβλημα του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μονοπωλιακούς ομίλους και της απουσίας κρατικής πολιτικής που να απαντά στα προβλήματα αυτά.
      Έτσι η κλοπή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών υποκαθιστά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξασφαλίζει την επιβίωση αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, και τον αθέμιτο πλουτισμό.
      Η αντιμετώπιση συνεπώς της παραοικονομίας, τόσο με εισπρακτικά και άλλα φορολογικά μέτρα, όσο και με κλαδικές πολιτικές και προγραμματικές συμφωνίες, στο πλαίσιο μιας στοχευμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης και μιας πολιτικής αντιμετώπισης των καρτέλ και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο τέτοιων συμφωνιών θα αναλαμβάνονται αμοιβαίες δεσμεύσεις τόσο από το κράτος όσο και από τους φορείς των συγκεκριμένων κλάδων.

      http://www.ert.gr/ethnikes-ekloges-17june-drastiriotita-kommaton/item/13749-Dragasakhs-Ta-bhmata-gia-na-bgoyme-apo-thn-krish

      Διαγραφή