Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

Ο ΣΑΜΠΡΕΛ, Ο ΣΑΡΜΠΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΑΡΜΠΕΛ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ !



Όταν πρωτάκουσα την φετινή μας συμμετοχή στην Γιουροβιζιόν μου φάνηκε αρχικά ότι το όνομα του τραγουδιστή είναι Σαμπρέλ !
Μη έχοντας δει το παιδί αυτό ποτέ ,στο μυαλό μου σχηματίστηκε ή εικόνα κάποιου τραγουδιστή σαν το ανθρωπάκι της Μισελέν.
Βέβαια σε σύντομο διάστημα, βλέποντας τηλεόραση, κατάλαβα το λάθος μου ότι ούτε Σαμπρέλ τον λένε και κάθε άλλο με το ανθρωπάκι της Μισελέν μοιάζει.Και τον έβγαλα από το μυαλό μου.

ΕΠΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗΣ-ΚΑΤΩ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΙΔΑ


Μέχρι που ,ω της εκπλήξεως σε δύο εκκλησίες του Μεξικού είδα τον Σαρμπέλ.
Όχι βέβαια τον δικό μας αλλά τον Αγιο Σαρμπέλ του οποίου μέχρι τότε την ύπαρξη αγνοούσα πλήρως.
Την πρώτη φορά στον Καθεδρικό της Μέριδα που είναι ο παλιότερος(1560-1598) καθεδρικός της Αμερικής και την δεύτερη φορά στην Βασιλική της Γουαδελούπης.
Προσπαθώντας να λύσω την απορία μου για το όνομα διάβασα ότι το δικό μας καμάρι τον λένε Μιχάλη και το Σαρμπέλ είναι το όνομα που πήρε από τον Μαρωνίτη Άγιο Σαρμπέλ.

Ο ΄Άγιος Σαρμπέλ λοιπόν είναι ένας πρόσφατος καθολικός Μαρωνίτης άγιος που έγινε άγιος από τον Πάπα Παύλο τον VI μόλις το 1977 .
Φαίνεται ότι στους καθολικούς ως πρόσφατος άγιος, είναι ο άγιος της μόδας, κάτι σαν τον Αγιο Νεκτάριο σε μας, γι΄ αυτό και από τον Λίβανο έφτασε η χάρη του ακόμα και στο Μεξικό.
Τα κορδελάκια που του κρεμάνε, αν κατάλαβα καλά, είναι κάτι σαν τάματα.
Το θέμα όμως είναι άλλο.
Στην Γιουροβιζιόν μετά τις ένδοξες εμφανίσεις μας με την Παπαρίζου και τον Σάκη και την σεμνή έως διακριτικώς απαρατήρητη παρουσία της Αννούλας μας ,θα μας εκπροσωπήσει ένας τραγουδιστής που έχει το όνομα ενός ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΜΑΡΩΝΙΤΗ ΑΓΙΟΥ !
Εάν έρθει πρώτος ,τότε θα έχει επιτύχει ένα νέο Εθνικό θρίαμβο, που θα επιβεβαιώσει την υπεροχή του Έθνους μας έναντι των αλλοφύλων Κακοφονίξ.
Πως θα μπορέσει όμως ο Χριστόδουλος να υποδεχτεί πίσω στην ένδοξη Γιουβιζιονικώς πατρίδα μας ,με δάκρυα στα μάτια ως συνήθως , έναν Κ Α Θ Ο Λ Ι Κ Ο ;
Η πιθανότητα αυτή με συντάραξε και επειδή διακατέχομαι από αισθήματα ιδιαίτερης αγάπης για τον -όπου γάμος και γιορτή η Κοντύλω πρώτη-, έψαξα να δω πως μπορούμε να δικαιολογήσουμε κάπως την κατάσταση.
Και τελικά εκεί που μελετούσα ότι ο Άγιος Σαρμπέλ ,σαν άλλος Βησσαρίων ,δεν έλιωνε και μετά τον θάνατο του ένα φως έλαμπε από τον τάφο του, ως ένα αντίστοιχο φως έλαμψε μέσα μου η αλήθεια Αδελφοί Χριστιανοί.
Ο Άγιος Σαρμπέλ (Charbel) που γιορτάζει στις 24-7, μεγάλη η χάρη του, πήρε το όνομά του από ένα παγανιστή ιερέα του 2ου αιώνα που έγινε χριστιανός.
Το όνομα του παγανιστή προέρχονταν από την ένωση δύο λέξεων σε μία, σαρ, που σημαίνει αύρα η ανάσα και από ένα άλλο όνομα, το όνομα του θεού της Βαβυλώνας Μαρντούκ.
O Αγιος Sarbel του 2ου αιώνα , από την Συρία, γιορτάζει τοπικά την 29-1 , μεγάλη και αυτού η χάρη , και είναι κοινός Άγιος των Ορθοδόξων και των Καθολικών.
Και ω του θαύματος ο δικός μας το όνομα του το γράφει με S και όχι με Ch !
Έτσι εάν θριαμβεύσει θα τον υποδεχτούμε μετά Βαΐων και κλάδων και όχι βέβαια επί πόλου όνου αλλά ακόμη και με την αρχιεπισκοπική PHAETON για να τον οδηγήσει στην Αρχιεπισκοπή, όπου μετά τον Πατριάρχη να του δώσει και αυτός την ευλογία του!
Εκεί πιθανόν να συζητήσουν και τα πρωτοποριακά σχέδια του Προκαθήμενου για εκμοντερνισμό της εκκλησίας μας όπως πχ αν θα στενέψουν τα φαρδυμάνικα ράσα των παπάδων.
Μπορεί επίσης να συζητήσουν πως θα έρθουν ξανά στους ναούς τα παιδιά με τα σκουλαρίκια ,που όπως ξέρουμε ο Χριστόδουλος – τα πάει-τροποποιώντας προς το εκκλησιαστικότερον το νέο σουξέ YASSOU MARIA, που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το ξεπερασμένο πλέον σουξέ Τη Υπερμάχω .




Διάβασα με ενδιαφέρον το πρώτο πόστ από μια νέα μπλόγκερ ,την Frantic, και πιστεύω ότι αξίζει να το διαβάσετε.

18 σχόλια:

  1. Είναι ντροπή και αίσχος να μην εκπροσωπείται η ένδοξη πατρίδα μας επί δύο συναπτά έτη απο καθαρόαιμους Έλληνες. Πέρσι η Κύπρια, φέτος ο κυρπιολιβανέζος και του χρόνου ποιός ξέρει τι...

    Η Κυπριακή προσπάθεια υπονόμευσης της πατρίδας μας μέσω της eurovision είναι πλέον ορατή και απορώ πως δεν το πήρε χαμπάρι ακόμα ο φύλλαρχος αρχιεπισκοπίξ ώστε να καταγγείλει τον Κυπριακό ιμπεριαλισμό και να αφυπνίσει με τα κηρύγματά του κοιμώμενα κυπριολάγνα μυαλά. Όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά κατάθεσε και στεφάνι στο Γρίβα!

    Να δεις που σε λίγο που το Μπουζουκιστάν θα το κυβερνάει ο Τάσσσος με ελεύθερη παραχώρηση της διακυβέρνησης από τον Καραμανλίκο με μόνο αντάλλαγμα μια κρουαζιέρα στην μπάφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ λοιπόν θα ψηφίσω το Σαρμπέλ για χάρη του αγίου Σαρμπέλ του Καθολικού και όχι εκείνου που τον έχουν άγιο και Καθολικοί και Ορθόδοξοι γιατί σαν Καθολικό παιδάκι καταπιέστηκα πολύ απο τα Ορθόδοξα παιδάκια που με κορόϊδευαν γιατί έκανα το σταυρό μου αλλιώς....και ήρθε νομίζω η στιγμή να πάρω το αίμα μου πίσω!!

    Μήπως γίνεται να πεις στο Χριστόδουλο πως Σαρμπέλ θα πει Νεκτάριος στα ελληνικά κι έτσι όταν θα τον υποδεχτεί σαν νικητή (λέμε τώρα...) να του πει ...καλώς τον Νεκτάριο ...και να πέσω κάτω ,να γελαώ ώρες???
    έτσι κι αλλιώς ο Χριστόδουλος τους αθεόφοβους δεν τους αγαπάει, εσύ γιατί πας να τον βοηθήσεις δηλαδή???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλος άνθρωπος Έλλην ή μη που να έκανε τέτοια εκτενή έρευνα για το Σαρμπέλ! Τελικά πρέπει να είσαι ο νούμερο ένα φαν ;Ρ χιχιχιχι . Δεύτερον εμείς στο χωριό μου το λέμε «όπου γάμος και χαρά κι η Βασίλω πρώτη!» αυτό με την Κοντύλω τι είναι ,νέα μόδα?;Ρ Πάντως αν ο εκπρόσωπος του αγίου της μόδας έμοιαζε με το ανθρωπάκι της Μισελέν θα είχε περισσότερες πιθανότητες!

    Απολαυστικός για άλλη μία φορά…όπως και το πρώτο σχόλιο!
    Φιλιά πολλά!
    Πωλίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλος άνθρωπος Έλλην ή μη που να έκανε τέτοια εκτενή έρευνα για το Σαρμπέλ! Τελικά πρέπει να είσαι ο νούμερο ένα φαν ;Ρ χιχιχιχι . Δεύτερον εμείς στο χωριό μου το λέμε «όπου γάμος και χαρά κι η Βασίλω πρώτη!» αυτό με την Κοντύλω τι είναι ,νέα μόδα?;Ρ Πάντως αν ο εκπρόσωπος του αγίου της μόδας έμοιαζε με το ανθρωπάκι της Μισελέν θα είχε περισσότερες πιθανότητες!

    Απολαυστικός για άλλη μία φορά…όπως και το πρώτο σχόλιο!
    Φιλιά πολλά!
    Πωλίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωπ καταλάθος πάτησα δημοσίευση δύο φορές(προσπαθώ να καλύψω το κενό των προηγουμένων ποστ που τα άφησα ασχολίαστα!;Ρ) μπορείς να διαγράψεις αυτό και το προηγούμενο ;)

    Πωλίνα...και ξανά προς τη δόξα τραβά ;Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πανέμορφη ειρωνεία. Ούτε εγώ ήξερα τον άγιο. Εντυπωσιάζομαι (αλλά καλά καλά εδώ δεν ξέρουμε τόσους και τόσους αγίους δικούς μας). Ωραίο κείμενο. Στο αγωνιστικό σκέλος για λόγους αρχής δεν μπορώ να μπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι να πω? Ούτε ο ίδιος δεν θα ξέρει τόσα για το όνομα του… !!!

    P.S.Ευχαριστώ για την υποστήριξη ;0)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. E να!
    Αυτά διαβάζει ο Σαρμπέλ και μετά τρέχει στα πατριαρχεία για ευλογίες!
    Η μάλλον αυτά διαβάζει ο Πατριάρχης και φωνάζει τον Σαρμπέλ να τον ευλογήσει! Ειναι βλέπεις από τα δικά μας παιδιά. Κάτι σαν Εκκλησιοσκούφης ενα πράγμα.

    Πάντως μπορεί να μην μοιάζει με το ανθρωπάκι της μισελέν το παιδί αλλά η αισθητική του είναι καλύτερη.
    Του ανθρωπακίου της Μισελέν οχι του Σαρμπ(ρ)ελ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. bidibis-
    Μετά το σύνθημα Η Μακεδονία είναι Ελληνική εμπρός για νέους αγώνες με το σύνθημα
    Η Γιουροβιζιόν είναι Ελληνική
    έξω η Κύπρος από κεί

    maika-
    έτσι κι αλλιώς ο Χριστόδουλος τους αθεόφοβους δεν τους αγαπάει, εσύ γιατί πας να τον βοηθήσεις δηλαδή???

    Καλά δεν έχεις καταλάβει τόσο καιρό ότι άσχετα αν ο Χριστόδουλος δεν αγαπά τους αθεόφοβους εγώ έμπλεος χριστιανικής αγάπης ανήκω στο Χριστόδουλος φαν κλάμπ ;

    Πωλίνα-
    Η έρευνα έγινε γιατί μου κινήθηκε η περιέργεια όταν σε δύο μεγάλες εκκλησίες του Μεξικού είδα σε περίοπτο θέση ένα άγιο με πολύχρωμες κορδέλες και με αυτό το όνομα που δεν τον ξαναείχα ακούσει ποτέ.
    Η Κονδύλω είναι πρώτη εξαδέλφη της Βασίλως και κόρη της θείας Αμερσούδας.

    Δείμος-
    Δεν γνωρίζεις τους αγίους μας;
    Ντροπή,ένα μήνα στο Αγιον Ορος ,για εντατική κατήχηση μιας και είσαι και κοντά, με άδεια κάθε Σαββατοκύριακο προς εκπλήρωση των συζυγικών σου καθηκόντων με σκοπόν την τεκνοποιία προς επάυξησιν του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Ορθοδόξου υμών εκκλησίας.

    frantic-
    Αυτός τουλάχιστον τον άγιο θα τον ξέρει.

    ralou-
    Δεν πιστεύω να κερδίσει στη Γιουροβιζιόν και να πάει πρώτα στον Πατριάρχη.
    Θα σκάσει ο κακόμοιρος ο Χριστόδουλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σώσον Κύριε τον Λαόν Σου (όπως θα έλεγε και ο σύζυγος της Νεκταρίας, δηλαδή...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νάσαι καλά αθεόφοβε..ηρέμησα τώρα που το έμαθα.. Και είχα μια αγωνία ρε γαμώτο.. Για φαντάσου να βγεί πρώτος και να μην γνωρίζαμε την ένδοξη ιστορική προέλευση του ονόματός του; Μόνο που το σκέπτομαι ..ανατριχιάζω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εαρινή συμφωνία-
    Έμεινες μεταξεταστέα.!
    Ο παπάς ήταν ο πατέρας του παιδιού της Νεκταρίας και όχι σύζυγος.
    Να ξαναδιαβάσεις την ιστορία 10 φορές και θα σε εξετάσω στο επόμενο μάθημα.

    anadelfos-
    Φροντίζω όπως βλέπεις πρίν από σας για σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Makari na vgei proto to palikari ke o Makariotatos tha kanei thn ypervash tu... Ego pino nero sto onoma tu (tu Makariotatu ennoo) idika afotu apokalese ton Tasssso Papadopoulo "ethniko hgeth". Malista...

    Cheers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ..όπου γάμος και γιορτή η Κοντύλω η Βασίλω η μπιρμπίλω αλλά και ο αθεόφοβος πρώτος πρώτος!!
    Πολύ ενημερωμένο για τα του Σαρμπέλ σε βλέπω!!
    Η Χριστιανική θρησκεία είναι Ελληνική.
    Το ίδιο και η Βόρεια Ήπειρος.
    Και η Κύπρος Ελληνική είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. mhxeirotera-
    Εδώ κατάθεσε στεφάνι στον ηγέτη της ΕΟΚΑ Β' ,τον Τάσσσο δεν θα θεωρούσε εθνικό ηγέτη;

    kapetanios-
    Ολα είναι Ελληνικά.
    Το λέει και ο Λιακό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άρα, αφού ο άγιος Σαρμπέλ, ο καθολικός, είναι κάτι ανάλογο με τον Άγιο Νεκτάριο, τον ορθόδοξο, έχει και άμεση σχέση με την Αγία Νεκταρία (από τα προηγούμενα σου ποστ), την αγία κάθε εκκλησίας και δόγματος. Μετά από ένα τέτοιο άρρηκτο δεσμό που ενώνει όλους αυτούς τους αγίους πιστευώ πως ακόμη κι ο Χριστόδουλος θα πειστεί πως ο καθόλικός άγιος δε αποτελεί απειλή για το αφελές ελληνορθόδοξο ποιμνίο.

    Με τη σαμπρέλα - σαρμπέλ που λέτε δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα. Την ξέρω μόνο ο ραδιοφωνικός σταθμός που δυστυχώς ακούμε στη δουλειά μας έχει τρελλάνει με αυτήν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. iris-
    Δυστυχώς ούτε οι άγιοι ούτε η αειπάρθενος Μαρία δεν έβαλαν το χεράκι τους για να βγεί πρώτο το δικό μας χριστιανικό τραγουδάκι.
    Σαν γνήσιοι χριστιανοί θα υπομείνουμε και αυτή την δοκιμασία βασιζόμενοι στην πάγια εθνική μας αισιοδοξία γιατί είμαστε βέβαιοι ότι
    -πάλι με χρόνους και καιρούς πάλι δική μας θάναι-
    η πρώτη θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απίθανη έρευνα και τα συγχαρητήρια μου.
    Μόνο να διευκρινήσω ότι το όνομα αυτό 'Σαρμπέλ' στα Ελληνικά αναφέρεται σαν ΄Σάρβηλος'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή