Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Ο JOKER ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ




Η μοναδική φορά που έχω δει προσωπικά να κάνει έλεγχο η αστυνομία σε κινηματογράφο, ήταν όταν ως μαθητής Γυμνασίου, έχοντας κάνει κοπάνα είχα βρεθεί σε μια κατάμεστη  πρωινή προβολή στον κινηματογράφο  ΑΛΑΣΚΑ. Το κοινό το αποτελούσαν εν μέρει κοπανατζήδες αντίστοιχης ηλικίας με μένα, αλλά και ένα άλλο ετερόκλητο συνονθύλευμα αργόσχολων, λούστρων και επαρχιωτών που είχαν έρθει στην Αθήνα και είχαν μπει στον κινηματογράφο, αφού είχαν τελειώσει τις δουλειές τους και είχαν βρεθεί εκεί για να προφυλαχτούν από το κρύο, μέχρι να πάρουν το λεωφορείο για την πατρίδα τους.
Την ταινία την βλέπαμε μέσα από ένα θολό σύννεφο από τα τσιγάρα των θεατών μέχρι την στιγμή που ακούστηκε μια φωνή να λέει: Σβήστε τα τσιγάρα γιατί έρχονται οι μπάτσοι!
Πράγματι σε λίγα λεπτά, μπήκαν 1-2 αστυνομικοί έκαναν μια βόλτα και έφυγαν μιας και δεν βρήκαν κανένα να καπνίζει.


Όλα αυτά μου θύμισε το τζέρτζελο που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στους 2 κινηματογράφους που έπαιζαν τον  JOKER.
Δύο λόγια αρχικά για την ταινία.
 Ήδη μετά τις 20 μέρες προβολής έχει κατακτήσει πλέον μια περίβλεπτη θέση στην ιστορία του κινηματογράφου καθώς πέτυχε, την όχι συχνή, ομοφωνία κοινού και κριτικών. Αυτό είναι προφανές γιατί σε 20 μέρες προβολής της απέκτησε βαθμολογία στο IMDb  8,9/10 από 362.000 θεατές όταν αντίστοιχα  στην προ 10ετιας  λίστα με ΤΑ 100 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ LES CAHIERS DU CINEMA ο Πολίτης Καίην, του 1941, που  βρίσκεται στο νο 1 της λίστας, συγκεντρώνει μόνο  8,3/10 από 369.000 θεατές.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι, στον γεμάτο από νεανικό κοινό κινηματογράφο που είδα την ταινία, δεν ακουγόταν, όπως συνήθως με τέτοιο κοινό, ούτε κιχ καθώς την παρακολουθούσαν όλοι άφωνοι.


Η φασαρία  αυτή με τον JOKER απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι έχουμε μια πολιτεία και πολιτικούς που με το παραμικρό πρόβλημα τα χάνουν και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις με αλληλοκατηγορίες αντί να εξετάσουν το ίδιο το πρόβλημα.
Το αρχικό πρόβλημα εδώ είναι ότι μια, σύμφωνα με τον νόμο 3905/2010 κατηρτισμένη επιτροπή έκρινε μια ταινία ακατάλληλη για κάτω των 18 ετών. Στην §3 του άρθρου 37 του ίδιου νόμου προβλέπεται πως :απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία.
Έγιναν πολλές καταγγελίες στο ΥΠΠΟ ότι στους κινηματογράφους που παίζεται η ταινία υπάρχουν ανήλικοι. Ορθώς λοιπόν οι δύο κυρίες του υπουργείου έκαναν τον έλεγχο. Στο πίσω μέρος της υπηρεσιακής ταυτότητας τους γράφει: Με την επίδειξη της παρούσας ο κάτοχος εισέρχεται σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου, αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Παρακαλούνται οι αστυνομικές αρχές να παρέχουν κάθε δυνατή και νόμιμη διευκόλυνση στον κάτοχο του παρόντος για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων του.  
Μετά τις καταγγελίες, όπως καταθέτει η υπάλληλος, το Τμήμα στο οποίο ανήκει ήρθε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» για να γίνουν έλεγχοι. Μάλιστα, όλα έγιναν σε συνεννόηση με την προϊσταμένη της.
Ορθώς λοιπόν επενέβη η αστυνομία, άσχετα αν θα έπρεπε να είναι πολύ πιο διακριτική η παρουσία της.


Από δω και πέρα αρχίζει η κλωτσοπατινάδα των πολιτικών μετά τον θόρυβο που έγινε.
Ποιος  έφτιαξε τον παραπάνω νόμο; Ο Ραγκούσης ως υπουργός των Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Τι λέει σήμερα; Ότι αυτά είναι αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική αστυνομία σε σκοτεινές εποχές!

Προς υπεράσπιση του ο Ραγκούσης αρνείται πως το ντού έγινε βάσει του νόμου του, τον οποίο τον ονομάζει, παρά την υπογραφή του, νόμο Γερουλάνου-Μενδώνη και θυμάται πως ένα προεδρικό διάταγμα (141/91 άρθρο 97 1ε), εποχής δηλαδή πατρός Μητσοτάκη, προβλέπει το αυτονόητο, πως η αστυνομία φροντίζει για την απαγόρευση ανηλίκων σε ακατάλληλα θεάματα, λέσχες, κέντρα παιγνίων κακόφημους οίκους κτλ 
Τι λέει ο υπουργός  προστασίας του πολίτη Χρυσοχοΐδης : ότι θα πάει με τον 15χρονο γιό του να δει την ταινία, δηλαδή θα παραβιάσει τον νόμο!
Τι λέει η υπουργός Μενδώνη για τις υπαλλήλους της: ότι κινήθηκαν αυτοβούλως και πως :καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της κατάστασης.
Αλλά στο όλο μπάχαλο δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει και ο Τσίπρας ο οποίος έχοντας δει την ταινία είπε μεταξύ άλλων κατηγορώντας τον Μητσοτάκη και τον Χρυσοχοΐδη : Πού να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει την τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω... Ξεχνώντας βέβαια πως στα 5 χρόνια που κυβέρνησε δεν φρόντισε να αλλάξει ή να καταργήσει τους σχετικούς νόμους.
Φρόντισε όμως να βάλει και μια ανεκδιήγητη φωτογραφική σύνθεση για να τρολάρει τον Χρυσοχοΐδη!


Ποιο γραφικός από όλους ήταν ο ευρωβουλευτής Κούλογλου που ρώτησε γεμάτος αγωνία την Κομισιόν εάν ανησυχεί για τα φαινόμενα σκοταδισμού στην Ελλάδα και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει!
Αντίστοιχα τα social media ξεσάλωσαν γράφοντας πως στους κινηματόγραφους πήγαν τα ΕΚΑΜ! με προτεταμένα τα όπλα, πως η κυβέρνηση εφάρμοσε τον μεταξικό νόμο 445/1937,ο οποίος όμως υφίσταται και ισχύει, πως η ιστορία είναι προβοκάτσια του ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι δύο κυρίες του ΥΠΠΟ είχαν ενημερώσει την προϊσταμένη τους που έχει οικογενειακή σχέση με τον τέως υφυπουργό Κώστα Στρατή, οι καταγγελίες έγιναν από ανταγωνίστριες κινηματογραφικές εταιρείες και πλήθος από άλλες ανοησίες και κακοήθειες.



Αυτά όλα, αντί με το θέμα που προέκυψε να γίνει μια σωστή συζήτηση εάν χρειάζεται να έχουμε σήμερα ένα τέτοιο νόμο, όταν σήμερα τα παιδιά έχουν δικαίωμα ψήφου από 17 ετών και όταν σήμερα πολύ μικρότερα παιδιά έχουν ήδη εθισθεί σε πολύ βιαιότερα βιντεοπαιχνίδια ή και ακόμα βιαιότερες ταινίες που μπορούν να δουν στο ιντερνέτ!
Έχοντας ζήσει την εποχή που δεν σε έβαζαν στον κινηματογράφο σε ακατάλληλη ταινία αν δεν ήσουν 14 ετών, όπως γράφω στο ποστ μου ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ! θα έλεγα πως το καλύτερο θα ήταν να αποφασίζουν οι γονείς για το ποιο θέαμα τα παιδιά τους έχουν την πνευματική ανάπτυξη να παρακολουθήσουν. Αυτό είχα εφαρμόσει όταν η κόρη μου ήταν ανήλικη, αλλά ως κινηματογραφόφιλος ήξερα πάντα πριν την δούμε τι πάνω κάτω περιέχει η ταινία.
Επειδή όμως αυτό είναι ανέφικτο για πολλούς γονείς, είναι απαραίτητη η κατηγοριοποίηση της καταλληλότητας των ταινιών από ειδική επιτροπή, όπως άλλωστε γίνεται σε όλο τον κόσμο, βάσει της κοινής λογικής του τι μπορούν να δουν σήμερα οι ανήλικοι, με την επανατοποθέτηση στις φωτογραφίες έξω από τον κινηματογράφο της καταλληλότητας ή όχι μιας ταινίας για να ξέρουν και οι ανενημέρωτοι γονείς σε ποιους απευθύνεται.
Για τον έλεγχο υπεύθυνοι πρέπει να είναι οι αιθουσάρχες στην είσοδο του κινηματογράφου.
Τέλος, άσχετα από τα παραπάνω, πιστεύω πως σε λιγότερα από 20χρόνια ο JOKER θα είναι μια ταινία που θα προβάλλεται στα σχολεία για να διδάσκονται τα παιδιά που μπορεί να οδηγήσει το  bullying μια ψυχοπαθητική προσωπικότητα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου