Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΕΝΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΕΚΡΥΒΑΝ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΕΛΑ ΣΙΣΤΙΝΑ!






Πριν από 4 χρόνια είχα γράψει για ένα πίνακα με τίτλο ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ, ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΕΡΓΟ ΤΟΥ HOLBEIN στον οποίο υπάρχουν αρκετοί κρυφοί συμβολισμοί.
Ένα έργο που μέχρι πρόσφατα δεν είχε διαπιστωθεί ότι κρύβει κάποιο κρυφό συμβολισμό βρίσκεται στο ταβάνι της Καππέλλα Σιστίνα και είναι η γνωστή Δημιουργία του Αδάμ του Μιχαήλ Αγγέλου.


Ο Μιχαήλ Άγγελος είναι γνωστό πως ήταν βαθειά θρησκευόμενο άτομο, αλλά επίσης και πολύ καλός ανατόμος. Την εικονογράφηση της Καππέλλα Σιστίνα την ολοκλήρωσε από το 1508 έως το 1512.
Έκτοτε όλοι θαύμαζαν το περίφημο αυτό έργο χωρίς να παρατηρήσουν αυτό που πρόσεξε  ένας παρατηρητικός ιατρός, ο γυναικολόγος  Frank Lynn Meshberger από το Anderson της Indiana. Αυτός το 1990  δημοσίευσε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό  JAMA την παρατήρηση  του με τίτλο An Interpretation of Michelangelo's Creation of Adam Based on Neuroanatomy. Σε αυτήν υποστήριξε πως εκτός από την ζωή που δίνει ο Θεός στον Αδάμ αγγίζοντας τον με το δάκτυλο, υπάρχει και κάποιο άλλο κρυφό μήνυμα στην ζωγραφική αυτή.
Σε ένα από τα 300 ποιήματα και σονέτα που είχε γράψει ο Μιχαήλ Άγγελος περιγράφει πως το «θεϊκό μέρος» που δεχτήκαμε από τον Θεό είναι η διανόηση.
Έτσι λοιπόν αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά το έργο θα δει ότι ο σκοτεινότερος χώρος που βρίσκεται ο Θεός και οι άγγελοι έχουν το σχήμα της διατομής ενός εγκεφάλου!
Έχω ενοποιήσει σε ένα τα σχήματα και τις εικόνες που δημοσίευσε στην παραπάνω εργασία του ο Meshberger.


Αριστερά είναι οι εικόνες του εγκεφάλου από άτλαντα Ανατομίας και δίπλα τους η σκιαγράφηση του περιγράμματος του και των βασικών μερών του. Αντίστοιχα δεξιά είναι η σκιαγράφηση του περιγράμματος του σκιερού τμήματος της τοιχογραφίας και η διακριτή διαφορά των μορφών από το σκοτεινό μέρος.
Έτσι μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι στο εκπληκτικό αυτό έργο ο Μιχαήλ Άγγελος κατάφερε να συνδυάσει τις ανατομικές του γνώσεις για τον εγκέφαλο, σε ένα έργο που ήθελε να τονίσει πως ο Θεός δεν έδωσε στον άνθρωπο μόνο την ζωή, αγγίζοντας τον με το δάκτυλο του, αλλά και την διανόηση που εδράζεται στον εγκέφαλο!
Στην παρακάτω εικόνα έχει γίνει σύνθεση των παραπάνω στοιχείων από τον Ian Suk, BSc, BMC,  και τον Rafael Tamargo, MD, από το  The Johns Hopkins School of Medicine,της Βαλτιμόρης.


Central sulcus= κεντρική αύλαξ
cingulate sulcus= αύλακα προσαγωγίου ή Υπερµεσολόβια αύλακα
Sylvian fissure= Η σιλβική σχισμή ή αύλαξ του Sylvian είναι μια μεγάλη αύλαξ που χωρίζει τον κροταφικό λοβό από τους μετωπικούς και βρεγματικούς λοβούς.
Opric chiasm= Οπτικό χίασμα
Pituitary stalk=Στέλεχος της υπόφυσης
Vertebral a= Σπονδυλική αρτηρία
Medylla= νωτιαίος μυελός

Αναλυτικότερα, το οπτικό χίασμα απεικονίζονται από το δεξιό μηρό και το πόδι του πρώτου αγγέλου κάτω από τον Θεό, ο μίσχος της υπόφυσης και ο αδένας από το αριστερό πόδι και το πόδι του ίδιου αγγέλου, το στέλεχος της παρεγκεφαλίδας  από τον κορμό του δεύτερου αγγέλου κάτω από τον Θεό, και ο  νωτιαίος μυελός από τον μηρό και το πόδι αυτού του δεύτερου αγγέλου, και οι βασικές και σπονδυλικές αρτηρίες από ένα πράσινο με πτυχές ύφασμα  κάτω από αυτόν τον άγγελο.
H αύλακα του προσαγωγίου σχηματίζεται από τα περιγράμματα, του ισχίου του αγγέλου μπροστά από τον Θεό, τους ώμους του Θεού και τον τεντωμένο αριστερό βραχίονα του Θεού και η σιλβική σχισμή από μια πτυχή στον μανδύα του Θεού στην μέση του και το χέρι του αγγέλου.


Μετά από την ανακάλυψη του Meshberger, το 2010 οι προαναφερθέντες Ιan Suk,  ιατρικός εικονογράφος και ο  Rafael Tamargo, νευροχειρουργός βασιζόμενοι στην δεδομένη γνώση του Μιχαήλ Αγγέλου στην ανατομία του νευρικού συστήματος, θεωρούν ότι  στην απεικόνιση του Θεού στο"Διαχωρισμό του Φωτός από το Σκοτάδι", έχει  ζωγραφίσει συγκεκαλυμμένες εικόνες ενός εγκεφάλου  και νωτιαίου μυελού.






Η  συντριπτική πλειοψηφία των μορφών  του Μιχαήλ Άγγελο στις τοιχογραφίες της Καππέλλα Σιστίνα είναι ανατομικά σωστές αλλά ο λαιμός του Θεού σε αυτή τη συγκεκριμένη ζωγραφική φαίνεται ογκώδης και περίεργος, με τη γενειάδα του να στρέφεται αχνά προς τα πάνω γύρω από το σαγόνι του.


Cerebral peduncle=εγκεφαλικά σκέλη
Pons=στέλεχος
Pyramids of medulla oblongata=πυραμιδικές οδοί προμήκη μυελού
Anterior median sulcus=Προσθία μέση αυλαξ
Temporal lobe of brain=κροταφικός λοβός
Cerebellar hemisphere= ημισφαίριο εγκεφάλου
Cerebellar flocculus= κροκυδοειδής λοβός ή αρχιπαρεγκεφαλίδα

Έτσι κατέληξαν ότι τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά στο λαιμό θυμίζουν έντονα την εικόνα του κάτω μέρους ενός εγκεφάλου, όπως τον βλέπουμε   στη βάση του, εκεί που συνδέεται με το νωτιαίο μυελό.
Η εξήγηση που δίνουν μερικοί ότι η εικόνα του λαιμού μοιάζει με βρογχοκήλη δεν φαίνεται πιθανή, γιατί ο θρησκευόμενος Μιχαήλ Άγγελος δεν θα απεικόνιζε τον Θεό με κάποια ατέλεια.  



Στην ίδια εικόνα ο Θεός απεικονίζεται με κόκκινη ρόμπα με περίεργη σωληνοειδή δομή στο στήθος. Αν και ο Θεός φοράει την ίδια κόκκινη ρόμπα σε τρεις άλλες τοιχογραφίες της Γένεσης στην Καππέλλα Σιστίνα, αυτή η σωληνοειδής δομή απουσιάζει στις άλλες Η δομή έχει τη σωστή τοποθέτηση, σχήμα και μέγεθος και για αυτό πιθανολογούν να απεικονίζεται ο νωτιαίος μυελός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου