Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

ΜΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SILLY WALKS ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ




Στην Ελλάδα για να φτάσει στα ΜΜΕ μια διαμαρτυρία, για οτιδήποτε, θα πρέπει να συνοδεύεται είτε με ξύλο και δακρυγόνα, όπως στην τελευταία «φοιτητική» διαμαρτυρία με τα  ΚΝΑΤ που επιτίθενται στα ΜΑΤ, ή με τους καθιερωμένους την ίδια εποχή ετήσιους αποκλεισμούς των δρόμων από τους αγρότες, αλλά και τις επίσης καθιερωμένες πριν τις γιορτές καταλήψεις των σχολείων.


Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο 15 άνθρωποι να διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης κλείνοντας τους κεντρικούς δρόμους και ταλαιπωρώντας έτσι χιλιάδες άλλους, που απλά θέλουν να πάνε στην δουλειά τους.
Ούτε υπήρξαν εδώ ακραίες  εκδηλώσεις όπως των FEMEN που βασίζονται στην πρόκληση που παρουσιάζει το γυμνό γυναικείο στήθος δημοσίως.



Οπότε η εμφάνιση 10 κοριτσιών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Νέα Φιλαδέλφεια στην αρχή ξάφνιασε τους παρόντες, γιατί τους ήταν ακατανόητη, με αποτέλεσμα στην αρχή να πει  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βορίδης σε πρωινή εκπομπή πως:
…Με ένα παιδί που είναι 16 χρονών μιλάς κανονικά. Συνομιλείς έτσι; Δεν είναι ανάπηρο. Στα 17 ψηφίζουνε. Δεν είναι ένα παιδί που δεν έχει κατανόηση. Δεν έχουν κάποιου είδους πάθηση»...
Οι παραπάνω δηλώσεις του Μάκη Βορίδη προκάλεσαν την αντίδραση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κυμπουρόπουλου ο οποίος χαρακτήρισε τη δήλωση Βορίδη προσβλητική και μειωτική και πρέπει να την αποσύρει γιατί:
«Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό, και αντιμετωπίζουν πλήθος από στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα»


Μετά την επιστολή των 10 τελικά ηθοποιών γυναικών, μάθαμε όλοι πως το χάπενινγκ αυτό βασιζόταν στο περίφημο Monty Python Ministry of Silly Walks με τον απολαυστικό John Cleese και σκοπό είχε   να σατιρίσουν  τον  μιλιταρισμό, ειδικά στον χώρο της εκπαίδευσης, στέλνοντας σαφές μήνυμα για την κατάργηση των αναχρονιστικών παρελάσεων:
«Τι κοινό μπορεί να ’χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να ’χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού».



Ο δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας, ηθοποιός Γιάννης Βούρος, θεωρεί πως με την εκδήλωση αυτή   χλεύασαν και προσέβαλαν τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του ’40 και μάλιστα υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας.
 Οι δεξιοί επίσης τις κατακεραύνωσαν γιατί κατ΄αυτούς εξευτέλισαν την σημαία, τον αγώνα της 28η Οκτωβρίου, την πατρίδα κτλ
Θυμήθηκαν δε όλα τα θλιβερά που είχαν γίνει πριν λίγα χρόνια με μουντζώματα  των επισήμων, την αποχώρηση του Παπούλια από την παρέλαση κτλ
Οι αριστεροί αντίθετα τις υπερασπίστηκαν λέγοντας πως  Αυτά τα κορίτσια τιμούν τους νεκρούς !(Γ Τσιάκαλος , ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ), η Ελένη Γερασιμίδου τις χαιρέτισε με ενθουσιασμό και  ο καθηγητής  Ιστορίας Αντώνης Λιάκος νομίζει πως : στην ιστορία το γέλιο δείχνει ευφυέστερο χειρισμό του παρελθόντος από τις γονυκλισίες στην ιεροπρέπειά του.
Αν δούμε με λίγη ψυχραιμία αυτή την ιστορία θα διαπιστώσουμε πως αυτό το χάπενιγκ ήταν απόλυτα επιτυχές, άσχετα να μας άρεσε ή όχι.
Αν είχαν στείλει οπουδήποτε  μια επιστολή που θα κατέγραφαν την αντίθεση τους με τις παρελάσεις αυτή θα κατέληγε το πολύ σε μερικές γραμμές δημοσίευσης σε φιλικά έντυπα και στα υπόλοιπα στον κάλαθο των αχρήστων.
Δεν είμαι κατά των μαθητικών παρελάσεων  στις  εθνικές επετείους,  γιατί αυτές και με τις προετοιμασίες τους, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά για χαβαλέ και στην εποχή μου, που τα σχολεία δεν ήσαν μικτά, για σχετικό αλισβερίσι με τα κορίτσια μετά την παρέλαση. Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι δεν προσφέρουν τίποτα στην τόνωση του εθνικού φρονήματος των παιδιών.
Αντίθετα μερικές φορές δίνουν την δυνατότητα σε περιθωριακές, αλλά καλά συγκροτημένες ομάδες, να τα παρασύρουν σε απαράδεκτες εκδηλώσεις, όπως στην  Κατερίνη που έχοντας ηρωοποιήσει  ένα  παράφρονα φώναζαν "Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς" ,ή στο Κερατσίνι που παρέλασαν ντυμένα με την στολή του Ολυμπιακού κρατώντας μαζί με την ελληνική σημαία την σημαία της ομάδας!


Τουλάχιστον τα κορίτσια του χάπενιγκ χρησιμοποίησαν με πρωτοτυπία το χιούμορ, που τόσο λείπει από τις συνήθεις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας χωρίς να προσβάλλουν ή να προβάλλουν κανένα.
Όσοι τέλος μίλησαν ότι προσέβαλαν την σημαία, κάνουν λάθος γιατί  το άρθρο 191Α του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019)  προβλέπει τιμωρία μόνο για  Όποιον δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους, πράξη που δεν έκαναν.
Δεν ξέρω αν θα πρέπει να περάσουν και σε μας άλλα 30 χρόνια για να καταλήξουμε σε αυτό που το 1989 κατέληξε το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, μια χώρα που οι πολίτες της διακρίνονται για τον πατριωτισμό τους και την συχνή ανάρτηση της σημαίας τους στα σπίτια τους , ότι ακόμα και το κάψιμο της σημαίας είναι μια συμβολική πράξη που προστατεύεται από την πρώτη παράγραφο του αμερικανικού Συντάγματος. (απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου)


1 σχόλιο:

  1. Μπορεί να συμφωνείς, μπορεί να διαφωνείς αλλά αξίζει:
    http://teddygr.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή