Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΧΑΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ






Πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διαθέτουν όμορφα σιντριβάνια που πάντα δημιουργούν ένα ευχάριστο συναίσθημα σε όσους τα βλέπουν.
Υπάρχουν όμως και μερικά που δίνουν ιδιαίτερη χαρά στα παιδιά, και όχι μόνο, είτε με την λειτουργία τους είτε και παίζοντας με αυτά.
Ένα τέτοιο τελείως πρωτότυπο σιντριβάνι υπάρχει στην Βασιλεία της Ελβετίας μόνο που τον χειμώνα, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία παγώνει!
Είχα την τύχη να το δω όταν ένα σμάρι από παιδιά ήταν εκεί και τα οποία τρέχοντας και γελώντας χαρούμενα γύριζαν γύρω του για να βλέπουν από κοντά τι έκανε το κάθε κινούμενο κομμάτι του.
Το συντριβάνι αυτό έχει κατασκευαστεί από τον Ελβετό ζωγράφο και γλύπτη Jean Tinguely (1925- 1991) που ακολουθώντας την παράδοση των Dada καλλιτεχνών, με την κινητική του τέχνη σατιρίζει την αλόγιστη υπερπαραγωγή υλικών αγαθών στις προηγμένες βιομηχανικές κοινωνίες.



Ένα άλλο εντελώς πρωτότυπο σιντριβάνι, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι είναι το Crown Fountain  στο Millennium Park  στο Σικάγο. Την επιλογή του έργου και του καλλιτέχνη όπως και την   χρηματοδότηση του με 10 εκατομ. δολάρια , από τα  17 που ήταν το τελικό κόστος , ανέλαβε ο πάμπλουτος  Lester Crown  και γι΄αυτό και το σιντριβάνι πήρε το όνομα του. Είναι έργο του Καταλανού καλλιτέχνη και γλύπτη Jaume Plensa(1955-)


Το σιντριβάνι αυτό αποτελείται από μια ρηχή υδάτινη επιφάνεια από μαύρο γρανίτη 71x15 μέτρων με λίγα χιλιοστά νερού, έτσι ώστε να μην εμποδίζονται οι αντανακλάσεις των πέριξ στην επιφάνεια,  με  δύο  πύργους από υαλότουβλα στις δύο άκρες της, ύψους 15 μέτρων. Στις δύο αντικριστές επιφάνειες των πύργων υπάρχουν δίοδοι εκπομπής φωτός  (LED) για την εμφάνιση ψηφιακών βίντεο. Στις επιφάνειες των πύργων τρέχει συνεχώς νερό από τις κορυφές τους.




Στις επιφάνειες αυτές εμφανίζονται τοπία, αλλά το ποιο χαρακτηριστικό είναι η εμφάνιση σε αυτές σε τυχαία σειρά βίντεο με πρόσωπα που  έχουν βιντεοσκοπηθεί από 1000 άτομα κατοίκων του Σικάγου από διάφορες εθνότητες.
Κάθε πρόσωπο εμφανίζεται για πέντε λεπτά,παίρνοντας διάφορες εκφράσεις και στο τέλος   από ένα ακροφύσιο που βρίσκεται μέσα στα χείλη πετάγεται νερό, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Τον χειμώνα τα βίντεο διαρκούν 4 λεπτά χωρίς την τελική φάση με το νερό.
Ακολουθεί μια  σύντομη περίοδος  με την  γλυπτική να παραμένει σβηστή.


Είναι νομίζω περιττό να περιγράψω ότι ένα πλήθος πάσης ηλικίας πλατσουρίζει μέσα στο συντριβάνι και αρκετά μεγάλα και μικρά παιδιά  περιμένουν να τα καταβρέξει το νερό που εκτοξεύεται από τα στόματα των ατόμων που εμφανίζονται στους πύργους.


Στο ίδιο πάρκο υπάρχει και το  πανέμορφο Cloud Gate για το οποίο γράφω στο ποστ μου ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Τέλος  ένα ακόμα σιντριβάνι από αυτά που τα παιδιά απολαμβάνουν πάντα, το είδα στην Βοστώνη και  στο Beverly Hills στο Χόλυγουντ (η δεύτερη φωτογραφία).




Αποτελείται από μια μεγάλη, πολύ ελαφρά κυρτή επιφάνεια, με πολλές τρύπες από τις οποίες κατά άτακτα διαστήματα πετάγεται νερό σε ύψος που είναι άλλοτε μεγάλο και άλλοτε μικρό.


Τα χαριτωμένα αυτά σιντριβάνια, εκτός από την αισθητική απόλαυση που προσφέρουν στον άνθρωπο της πόλης, αλληλεπιδρούν, χάρις στην απόλαυση που προσφέρει το νερό, μεταξύ του κατοίκου και του δημόσιου χώρου, με αποτέλεσμα αυτός τον δημόσιο χώρο της πόλης του να μην τον θεωρεί σαν κάτι το ξένο, αδιάφορο ή και εχθρικό πράγμα που δυστυχώς γίνεται συχνά στην Ελλάδα και όπως περιγράφω στο ποστ μου  Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

4 σχόλια:

  1. Παρόλο που είναι αυτονόητο ποτέ μου δεν πίστευα ότι τα συντριβάνια είναι ολόκληρη επιστήμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που εμένα με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η πρωτότυπη ιδέα των καλλιτεχνών για τα έξω από τα συνηθισμένα έργα τους.

      Διαγραφή
  2. Ιδια περίπου τεχνοτροπία με το συντριβάνι της Βοστώνης είναι και το συντριβάνι στην είσοβο της Ν Σμύρνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σιντριβάνι της Νέας Σμύρνης δεν έχει φτιαχτεί για να παίζουν οι πολίτες και τα παιδιά μαζί του και γι΄αυτό και δεν έχει μηχανισμό που να πετάγονται με τυχαία και απρόβλεπτη σειρά και σε διαφορετικό ύψος τα νερά.

      Διαγραφή