Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ




Τα αμερικανικά τηλεοπτικά σίριαλ, αλλά και οι ταινίες, καθώς απευθύνονται σε ποικίλους θεατές εκφράζουν βασικά την κυρίαρχη άποψη που έχει το αμερικανικό κοινό  για διάφορα θέματα.
Έτσι πχ όταν βλέπουμε αμερικανικά σίριαλ ή φιλμ που έχουν ως θέμα το Βιετνάμ ή το Ιράκ μπορεί να εκφράζονται απόψεις κατά της συμμετοχής της Αμερικής σε αυτούς τους πολέμους, οι πρωταγωνιστές όμως πάντα εμφανίζονται να έχουν αγωνιστεί εκεί ή και πεθάνει, για κάποιο καλό σκοπό, αφού προηγουμένως  μάλιστα τις περισσότερες φορές έχουν εκφράσει την άποψη πως αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία που αντιπροσωπεύει η χώρα τους!
Αντίστοιχα επίσης σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι πάντα το Ισραήλ, η Βρετανία, η Γαλλία, οι χώρες του ΝΑΤΟ, η Νότιος Κορέα, τα Εμιράτα κτλ ενώ οι εχθρικές ενέργειες  συνήθως προέρχονται από την Ρωσία, το Ιράν, την Βόρειο Κορέα και από μουσουλμανικές χώρες.
Μερικές φορές λοιπόν  παρακολουθώντας ορισμένα σίριαλ, που έχουν θέμα που σχετίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ,  διαπιστώνεις και ποιες είναι οι επικρατούσες  αντιλήψεις  στην κοινή γνώμη σχετικά με την πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι διάφορες χώρες, γιατί βέβαια οι σεναριογράφοι  βασίζουν σε αυτές και την πλοκή του σίριαλ ώστε να αποκτά και αληθοφάνεια.
Μέχρι τώρα λοιπόν η Τουρκία εμφανιζόταν ως μια χώρα που μπορεί να μην διακρίνεται τόσο για το δημοκρατικό της πολίτευμα και ίσως σε αυτήν  να κρύβονται σε διάφορες υποθέσεις και τρομοκράτες,  αλλά σε κυβερνητικό επίπεδο ανήκει στους συμμάχους  και βοηθά τις ΗΠΑ.


Το Designated Survivor είναι ένα πολιτικό θρίλερ που παίζεται σήμερα στις ΗΠΑ και το βασικό του στόρι είναι πως ο Kiefer Sutherland  είναι ο μόνος επιβιώσας υπουργός από μια τρομοκρατική έκρηξη στο Καπιτώλιο. Σε αυτήν  σκοτώθηκε όλη η ηγεσία των ΗΠΑ, οπότε αναλαμβάνει  αναγκαστικά αυτός από δευτεροκλασάτος υπουργός την Προεδρία της χώρας. Βέβαια εδώ ο πρόεδρος είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτόν στο House of cards


Αντίθετα λοιπόν  με αυτές τις επικρατούσες αντιλήψεις που ανέφερα παραπάνω, στο πρόσφατο 7o επεισόδιο της δεύτερης σαιζόν του  Designated Survivor, που προβλήθηκε στις ΗΠΑ στις 15 Νοεμβρίου 2017,  ο υποτιθέμενος Τούρκος  πρόεδρος  με το όνομα Τουράν που έχει πάει στην Ουάσιγκτον, απεικονίζεται από μάλλον  αντιπαθή ηθοποιό, να υπονομεύει το Πρόεδρο των ΗΠΑ με στημένο επεισόδιο εμπλέκοντας τον γιο του προέδρου. ΄Ετσι προσπαθεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ να εκδώσουν στην Τουρκία τον δημοκρατικό αρχηγό της αντιπολίτευσης που τον θεωρεί τρομοκράτη και υπεύθυνο απόπειρας πραξικοπήματος με 97 νεκρούς .Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι καθηγητής Πανεπιστημίου που έχει άσυλο στις ΗΠΑ και ο ηθοποιός που τον υποδύεται έχει ιδιαίτερα συμπαθή εμφάνιση.


Είναι προφανές εδώ ότι ή έμπνευση του σεναριογράφου προήλθε από το πάγιο αίτημα της Τουρκίας να της εκδώσουν τον Γκιουλέν.
Στους διαλόγους επίσης μεταξύ των δύο, ακούγεται ότι ο Τούρκος ξόδεψε 20 εκ δολάρια για κατασκευή βίλας, και ότι δημοσιογράφοι εκδιωχθείσαν  και κάποιοι δολοφονήθηκαν στην Τουρκία.
Η αναφορά για κατασκευή βίλας 20 εκ δολαρίων είναι σαφής συσχετισμός με την κατασκευή του νέου Προεδρικού Μεγάρου  του Ταγίπ Ερντογάν που ξεπέρασε σε κόστος κατασκευής τα 270 εκατ. ευρώ. 



Τέλος η απειλή του Τούρκου προέδρου είναι πως  δεν αξίζετε τις βάσεις μας ίσως τις αξίζει η Ρωσία!
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς είναι εμφανείς οι ομοιότητες  με την πολιτική του Ερντογκάν που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως έντονες αντιδράσεις  οπότε όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν ιδιαίτερη αληθοφάνεια τόσο στο αμερικανικό κοινό όσο και στο διεθνές.
Και όλα αυτά πριν 4 μήνες και πριν να υπάρχει και η πρόσφατη καταδίκη της πολιτικής του από την ΕΕ.
Η πολιτική του σουλτάνου της Τουρκίας έχει πλέον δημιουργήσει ένα δυσμενές διεθνές κλίμα τόσο γι΄αυτόν όσο  και για την χώρα του.
Δυστυχώς όμως μπορεί στα σήριαλ η εικόνα της Τουρκίας να είναι κακή στην πραγματική όμως ζωή η χώρα αυτή δεν παύει στο να αποτελεί βασικό στοιχείο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ λόγω της θέσης της και των πυρηνικών βάσεων που έχουν  σε αυτήν και που δύσκολα μπορούν να αντικαταστήσουν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου