Κυριακή 9 Ιουλίου 2006

SOLOMON BURKEΣτις 11 και 12 του μηνός θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε στο Ηρώδειο ένα από τους μεγάλους της soul τον Solomon Burke.
O Burke είναι από κείνους τους καλλιτέχνες που ξεπήδησαν από τις ρίζες της μαύρης μουσικής, τα gospel. Ξεκίνησε κηρύσσοντας σαν ιερέας στην οικογενειακή τους εκκλησία στη Φιλαδέλφεια και τραγουδώντας gospel τα οποία συνδύασε με την pop και την country.
Οι Rolling Stones ακούγοντας μουσικούς σαν τον Burke ,τον Little Richard τον Chuck Berry και αφομοιώνοντας την μουσική τους κατάφεραν να δημιουργήσουν το προσωπικό τους στυλ.
Άλλωστε στην αρχή της καριέρας τους τραγούδησαν κομμάτια του Burke όπως το Cry to me και το Everybody needs somebody to love.
Ο Burke αν και δεν κατάφερε ποτέ να βάλει τραγούδι του στα 20 πρώτα, δεν σταμάτησε από το1960 να εμφανίζεται ζωντανά και να δισκογραφεί βγάζοντας μέχρι σήμερα κοντά στους 30 δίσκους .
Η εκτέλεση το 1969 του Proud Mary των Cleedence Crearwater Rivival έδωσε νέα ζωή στο τραγούδι αυτό.
Όποιος έχει ακούσει το ντουέτο που κάνει με τον Little Richard στο Everybody’s got the game στο CD The Definition of Soul του 1997 καταλαβαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερο ψάξιμο για να βρεις διαμάντια σα κι’ αυτό μέσα στη σαβούρα που μεταδίδεται καθημερiνά.
Στο CD Don’t give up on me ,που κυκλοφόρησε το 2002 και θεωρείται ως σημείο επανόδου του στο μουσικό προσκήνιο, του έγραψαν τραγούδια θαυμαστές του όπως ο Bob Dylan ,o Elvis Costello, o Tom Waits,o Nick Love,o Van Morrison ,o Brian Wilson.
Οι ζωντανές εμφανίσεις του Burke είναι μια απόλαυση και μια ιδέα μπορεί να πάρει κανείς από τα live του 1985 Soul alive! και του 1994 Live at the house of blues η το gospel live του 1983 Take me, sake me.
O Solomon Burke είναι μέλος του Rock and Roll Hall of Fame, είναι σήμερα 66 ετών και έχει, αν είστε όρθιοι καθίστε, 14 κόρες, 7 γιους, 64 εγγόνια και 8 δισέγγονα πολλά δε από αυτά τα άτομα ασχολούνται με την μουσική, αλλά κανένα δεν κατάφερε να φθάσει τον πατριάρχη τους ο οποίος παραμένει αξεπέραστος!
Δεν χρειάζεται να σας πω που θα βρίσκομαι στις 12 του μηνός γιατί στις 11 έχω δουλειά.
Σας συνιστώ να μην χάσετε αυτή την συναυλία και θα με θυμηθείτε.

2 σχόλια: