Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-Ε΄ ΚΡΟΑΤΙΑ (ΡΟΒΙΝ-ΡΙΕΚΑ-ΟΠΑΤΙΑ)




ΡΟΒΙΝ ή ΡΟΒΙΝΙΟ


Το Ροβίν κατά τους Κροάτες ή το Ροβίνιο (από το ελληνικό Ρυγίνιον) είναι μια μικρή πόλη δίγλωσση (μιλούν κροατικά και ιταλικά).
Είναι κτισμένη σε ένα νησί κοντά στην ακτή αλλά το κανάλι που το χώριζε το 1783 το επιχωμάτωσαν και έτσι ενώθηκε με αυτήν.
Σήμερα το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες καθώς είναι ανάμεσα από δύο αεροδρόμια (Πούλα και Τεργέστης) και συνδέεται με high speed φέρυ με την Βενετία.
Περιβάλλεται από 19 όμορφα νησάκια, στο λεγόμενο αρχιπέλαγος του Ροβίν.





Δυστυχώς το Ροβίν μας υποδέχτηκε με βροχή και έτσι με την ομπρέλα στο χέρι ξεκινήσαμε από την πλατεία που βρίσκεται στο λιμάνι στην οποία βλέπουμε τον πύργο του ρολογιού της ύστερης αναγέννησης και περνώντας από την αψίδα  Balbi που κτίστηκε το 1678–79,περιπλανηθήκαμε λίγο στην παλιά πόλη και ανεβήκαμε τελικά στον λόφο που δεσπόζει της πόλης και βρίσκεται η Βασιλική της Αγίας Ευφημίας, σε μπαρόκ στυλ κτισμένη το 1736 στα ερείπια  παλιότερης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.




Μπορεί ο Άγιος Γεώργιος να κατατρόπωσε  τον δράκο αλλά τελικά η Αγία Ευφημία αποδείχτηκε ισχυρότερη από αυτόν και έτσι όχι μόνο την τίμησαν με τον ναό αλλά και με άγαλμα που χρησιμεύει ως ανεμοδείκτης στην κορυφή του  κωδωνοστασίου, που είναι ίδιο  με αυτό  της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Βενετία. 


ΡΙΕΚΑ


Η ονομασία της πόλης Ρίεκα κατά τους Κροάτες ή Φιούμε κατά τους Ιταλούς, σημαίνει ποταμός γιατί αυτή βρίσκεται στη δεξιά όχθη του μικρού ποταμού Ργιετσίνα. Η πόλη είναι το κύριο λιμάνι της Κροατίας.
Από τον 5ο αιώνα η πόλη άλλαζε χέρια. Από τους Φράγκους στους Κροάτες και στους Μαγιάρους  μέχρι το 1466 που βρέθηκε στην κυριαρχία της Αυστρίας.. Ελεύθερο λιμάνι από το 1723  \ήταν το μόνο διεθνές λιμάνι της Ουγγαρίας το οποίο ανταγωνιζόταν το αυστριακό λιμάνι της Τεργέστης. Μετά την ήττα της Αυστροουγγαρίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1924 περιήλθε στην Ιταλία αλλά μετά την ήττα του άξονα και την παραχώρηση της πόλης στους Γιουγκοσλάβους ο ιταλόφωνος πληθυσμός ουσιαστικά εκδιώχτηκε από αυτήν.




Όπως βλέπουμε στην γκραβούρα του 1207 πάνω από την πόλη είναι το κάστρο Trsat, του 13ου αιώνα, ανακαινισμένο τον 19ο αιώνα. Είναι ορατό και από την πόλη, αλλά θα το δούμε από πιο κοντά  καθώς θα φεύγουμε από αυτήν.



Περπατώντας στην πόλη, που μας υποδέχτηκε και αυτή με βροχερό καιρό, στον κεντρικό της πεζόδρομο Korzo βρίσκουμε τον μπαρόκ πύργο του ρολογιού του 1876, με την πύλη από κάτω προς το εσωτερικό της πόλης. Είναι διακοσμημένος με τους θυρεούς της πόλης και των Αψβούργων και με τις προτομές των αυτοκρατόρων Λεοπολδου  Α΄ και Καρόλου ΣΤ΄


Εκεί βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του 1638 του πολιούχου της πόλης Αγίου Βίτου. Η πόλη έχει εμφανή την επίδραση των διάφορων πολιτισμών που πέρασαν από αυτην στα κτήρια της όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στις παρακάτω φωτογραφίες.




Ενδεικτικό δε δείγμα της ναυτικής ισχύος της Ριέκα είναι το Adria Palace της Adria Steamboat Association. Τότε που κατασκευάστηκε χαρακτηρίστηκε ως το «πιο ωραίο και πλούσιο κτήριο της Ριέκα». 


ΟΠΑΤΙΑ




Η Οπατία είναι ένα τουριστικό θέρετρο που ήταν της μόδας παλιότερα, κάτι σαν το Λουτράκι της Κροατίας. Έγινε γνωστή και της μόδας, όταν ένας πλούσιος έμπορος από την Ριέκα έκτισε εκεί, το 1845, μια μεγαλοπρεπή νέο-αναγεννησιακή  βίλλα, την Ατζιολίνα, μέσα σε ένα μεγάλο και όμορφο πάρκο στο οποίο υπάρχουν και αρκετά αγάλματα






Η  Οπατία απέκτησε ευρύτερη φήμη όταν έμεινε σε αυτή η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Μαρία Άννα. Επίσης ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ έκτισε και αυτός μια έπαυλη και όπως ήταν επόμενο άρχισαν στα τέλη του 19ου αιώνα να κτίζονται πολλές βίλλες και ξενοδοχεία.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου