Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007

ΑΙΤΗΣΗ Νο 3- ΣΠΑΡΤΑΡΙΣΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ




Η αίτηση αυτή είναι πραγματική και έχει υποβληθεί σε Νοσοκομείο για να πάρει η αιτούσα αναπηρική σύνταξη .
Η αίτηση είναι ένας ποταμός από 14 σελίδες (!!!), η ασθενής έχει υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο στις ΗΠΑ και από τον έλεγχο που έχει υποβληθεί 2 χρόνια μετά, είναι πλέον υγιής.
Εκθέτει λοιπόν γλαφυρά τους λόγους για τους όποίους πρέπει να της χορηγηθεί η σύνταξη. Απολαύστε τα κυριότερα σημεία της .
Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη του γραπτού.
..Το επάγγελμα μου είναι αγρότισσα ,και συγκεκριμμένα ,ασχολούμαι με τις ελιές κυρίως, δηλαδή από τέλη Νοεμβρίου έως τέλη Μαρτίου ,βρίσκομαι στα χωράφια (δικό μου η ξένα η ενοικιασμένα) για μάζεμα του ελαιοκάρπου ,για κλάδεμα και συναφή εργασίες, πάνω στο είδος αυτό της αγροτικής εργασίας.. Η εργασία στις ελιές «σήμερα» για μένα είναι μια πολύ δύσκολη και κουραστική εργασία και δεν ξέρω ,εάν είναι και επικίνδυνη για την εξέλιξη της υγείας μου(αυτό το ξέρετε εσείς οι γιατροί η έστω το υποπτεύεστε και ο Θεός)
Ανεξαρτήτως του πόσο, θα επειρεάσει η έκθεση σας ,στην χορήγηση αναπηρικής σύνταξης η όχι να είστε βέβαιοι, ότι ψυχικά θα νιώσω μια «σταθεροποίηση»,εάν έχω μια ιατρική έκθεση που θα «μιλά» για το μέλλον της υγείας μου γραπτώς και όχι προφορικά.
Επακολουθεί μια πλήρης περιγραφή της δυσχέρειας του να περπατάς πάνω σε λαδωμένα ελαιόπανα γιατί ….κάνει την μετακίνηση πάνω σε επικλινή έδαφος δύσκολη και επικίνδυνη διότι γλυστρούν τα πόδια του αγρότη πάνω στα λιόπανα παρόλη την δύναμη που ρίχνει για την στήριξη η την μετακίνηση του σώματος του κάτω και γύρω από την ελιά.
Στην συνέχεια κάνει μια ανάλυση των διαφορών μεταξύ αγρότη και μεγαλοϊδιοκτήτη και γίνεται ή επεξήγηση ότι αγρότης είναι όταν …..μαζεύει ο ίδιος ελιές και όχι να εποπτεύει εργάτες σαν ιδιοκτήτης, διότι ,εάν είσαι μεγαλοϊδιοκτήτης ελαιοχωράφων και χρησιμοποιείς εργάτες τότε ουσιαστικά είσαι εισοδηματίας και όχι αγρότης, αυτή την έννοια τουλάχιστον δίνω στην λέξη αγρότης εγώ και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.
Αισίως μετά την 5 σελίδα αρχίζει η εξιστόρηση της θεραπείας και της παρακολούθησης που είχε μετά.
Στην συνέχεια αναπτύσσει λεπτομερώς πως την πονά και πρήζεται το πόδι όταν κουράζεται στις ελιές (προφανώς λόγω κιρσών), αλλά και …όταν μαγειρεύω στο σπίτι επί ώρες εάν τύχει και έχω φιλοξενούμενος …
Τονίζει δε ότι …..για πόνο μπορεί κάποιος να αμφιβάλλει ,αν λέω αλήθεια η ψέμματα.Για το πρήξιμο όμως κανείς δεν θα αμφιβάλει εάν μετρηθεί ο όγκος του σώματος μου πρίν και μετά από κάποια ορθοστασία η κουραστικά δουλειά.
Η ανάπτυξη των ενοχλημάτων είναι λεπτομερής για κάθε μία ελαιοκομική περίοδο, μετά την θεραπεία, για να καταλήξει ότι ο πόνος και το πρήξιμο σήμερα …έχει εξαφανιστεί εντελώς αλλά επανέρχεται εάν κουραστώ μαγειρεύοντας κάποιο φαγητό στην κουζίνα του σπιτιού μου…
Δεν αφήνει δε τίποτα στην τύχη !
Δίνει και οδηγίες πως πρέπει να είναι γραμμένη η ιατρική έκθεση!
Παραδείγματος χάριν για μένα θα ήταν σαφής εάν η έκθεση έλεγε:« Η …………….. κάτοικος ημιαγροτικής περιοχής του νομού ………….η οποία είναι αγρότισσα και συγκεκριμμένα ασχολείται με αγροτικές εργασίες που έχουν σχέση με τα ελαιόδεντρα όπως πχ το κλάδεμα,μάζεμα καρπού πάνω από την ελιά και από την σκάλα ,ράβδισμα κλαδιών ελιάς πάνω σε ελαιόπανα, μετακίνηση ελαιοπάνων είναι κατάλληλη (η όχι ) για συνέχιση των εργασιών αυτών (όπως εργαζόταν τα προηγούμενα χρόνια)βάσει των ιατρικών στοιχείων που διαθέτει το νοσοκομείο μας»
Η αίτηση τελειώνει με σαφή καθορισμό του ποιος είναι αγρότης για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. !
Τα λέω έτσι ,διότι όταν λέμε αγρότης από ότι ξέρω (ίσως και να το ξέρω λάθος) μπορεί να φανταστεί κάποιος και τον κτηνοτρόφο και τον ψαρά.(λένε ότι και οι ψαράδες είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ). Εκτός όμως αυτού δεν γνωρίζω εάν άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδος και άρα αγρότες κυρίως ασχολούνται με αγροτικές εργασίες που να σε θέλουν να στέκεσαι όλη μέρα όρθιος, να βρίσκεσαι σε επικλινή εδάφη, και ελάχιστες στιγμές να ζυγίζεται το βάρος του σώματος σου και στα 2 πόδια σου κτλ,κτλ. Πχ ο κτηνοτρόφος περισσότερες ώρες της ημέρας είναι ξαπλωμένος πάνω στο χορτάρι η το χώμα παρά περπατάει όταν βγάζει τα πρόβατα του για βοσκή(βλέπει κανείς 80χρονους να έχουν πρόβατα και να τα καταφέρνουν μια χαρά), το γιατί είναι αυτονόητο ,ο τσοπάνης έχει εύκολη δουλειά αλλά πάρα πολύ βρωμιά ,ακόμη ίσως υπάρχουν αγροτικές εργασίες που τις κάνει κανείς καθιστός.

13 σχόλια:

  1. ένα πράγμα πάντως είναι ξεκάθαρο ....ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του αγρότη!;)

    βρε τι τραβάει κι αυτή η καημένη!χιχιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tha statho sthn psixikh statheropiish dioti einai kati pu to exo ke ego amesh anankh (paroti mh agroths), isos mu xriastei ke emena mia ekthesh iatru, allhs omos idikotitas...
    Oso gia agrotikh ergasia pu thn kaneis kathistos, exo kati ypopsh mu alla as to afiso gia thn ora.

    Kalhmera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...δεν ξέρω, εάν είναι και επικίνδυνη για την εξέλιξη της υγείας μου(αυτό το ξέρετε εσείς οι γιατροί η έστω το υποπτεύεστε και ο Θεός)".

    Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου έφτιαξε τη μέρα αυτή η αίτηση!
    Αν τη διάβαζα και ολόκληρη θα μου είχε φτιάξει και τη βδομάδα!!!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. pwlina-
    Οχι να μας γίνονται και αγρότες αυτοί που κάθονται!

    mhxeirotera-
    Εσένα θα σου δώσει χαρτί για ψυχική σταθεροπόιηση η Πευκίς!

    dodos-
    Λες να έκανε αίτηση εκτός από το Νοσοκομείο και στον παπά της ενορίας της;

    σπιτόγατος-
    Απλά αναλύονται εκτενέστερα τα πρηξίματα και ξεπρηξίματα των ποδιών και το δυσχερές περπάτημα με αυτά τα πόδια στο επικλινή(sic)έδαφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αθεόφοβε, αυτό είναι ενα σαφές παράδειγμα για το πως πρέπει να διεκδικεί ο καθείς μας τα δικαιώματα του από το Ελληνικό Δημόσιο και του Οργανισμους του.

    Λες πολλά, όλο και κάτι θα μείνει.
    Αναφέρεσαι στην αυθεντία των υπαλλήλων, το γλύψημο δεν έκανε ποτέ κακο.
    Χρησιμοποιείς ειδικους όρους (ιατρικούς, κ.τ.λ.) και δείχνεις ότι το κατέχεις το πράγμα.
    Θέτεις το θέμα σου σε σύγκριση με αντίστοιχα, για να δείξεις ότι υπαρχει προηγούμενο
    Και τέλος
    Ποτέ μα ποτέ δεν παραλήπεις να αναφέρεις με προσοχή και ευλάβεια και σεβασμό το Θεό.
    Αυτό σε κάνει να δείχνεις σοβαρός, αξιοπρεπής και σημαντικός.

    Διότι είναι σαφής υπαινιγμος ότι διαθέτεις πολύ υψηλά ιστάμενα κονε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διασκεδαστικό και χρήσιμο το βρήκα.
    Λοιπόν το πήρα απόφαση, θα γίνω τσομπάνης. Διάβασα ότι αυτοί ξαπλώνουν στα γρασίδια όλη την ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιλάμε ολόκληρη κοινωνικο-οικονομική ανάλυση έκανε. Σίγουρα ήταν αίτηση; Σίγουρα πάντως, εγώ που είμαι από άστυ, και έμαθα επί τη ευκαιρία ποια η διαφορά του αγρότη από τον τσιφλικά και τον κτηνοτρόφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ralou-
    Φαίνεται ότι έχεις καλή εμπειρία με τις υπηρεσίες του Δημοσίου!

    ellinida-
    Την περνάνε ξάπλα αλλά με πολύ β΄ρώμα όπως γράφει!

    ο δείμος του πολίτη-
    Είναι απολύτως γνήσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέστε μου ότι την πήρε τη σύνταξη να ησυχάσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πέστε μου ότι την πήρε τη σύνταξη να ησυχάσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και μόνο που έκατσε η αγρότισσα, και διευκρινόζουμε ότι αγρότισσα είναι η γυναίκα αγρότης, δηλαδή αυτή που μαζεύει η ίδια τις ελιές και δεν είναι μεγαλοϊδιοκτήτης, δηλαδή δεν έποπτεύει τους αγρότες (για όποιον δεν το κατάλαβε) της αξίζει αποζημίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. oistros-
    iris-
    Το αν πήρε από το ταμείο της σύνταξη δεν το ξέρω ,αλλά είναι πολύ πιθανό γιατί συνήθως τα ταμεία στους καρκινοπαθείς δίνουν μιά προσωρινή σύνταξη για μιά 5τια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή